U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Gamedesigner

Gamedesigner worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een gamedesigner? Lees de functieomschrijving.

Als Gamedesigner werk je binnen de zogenaamde game-industrie. Je bent binnen een bedrijf meestal breed inzetbaar in de ICT. Denk hierbij aan het beheren van het bedrijfsnetwerk, webdesign, database en werken bij de service- of helpdesk.

Als de Gamedesigner daadwerkelijk bezig is met het ontwikkelen van een nieuw computerspel, maakt hij deel uit van een team met specialisten. Hij werkt samen met ontwikkelaars, technici, mensen met een grafische achtergrond en geluidsdeskundigen. Zij ontwikkelen games voor de pc, (draagbare) spelcomputers of telefoons. De Gamedesigner is verantwoordelijk voor het bedenken van de inhoud van het spel en de spelregels. Hierbij horen ook de speelwijze, verhaallijn, personages en setting. Een Gamedesigner is zowel creatief (verhaal, personages) als technisch bezig (computeranimatie, programmeren).

Samen met zijn team ontwikkelt de Gamedesigner een spel dat speelbaar is, voldoende uitdaging biedt en bij voorkeur aansluit op de vraag op de markt. Gamedesigner en team houden voortdurend rekening met de beoogde doelgroep van de game en de functie, die naast entertainment ook educatief kan zijn of bedoeld voor reclamedoeleinden. Momenteel zijn multi-user games populair en worden er veel spellen ontwikkeld die door meerdere spelers tegelijk gespeeld kunnen worden. Gamedesigners moeten alleen niet enkel inspelen op vraag en modeverschijnselen, maar ook innovatief zijn en in de continu veranderende gamewereld verrassende games neerzetten, met originele gameplay of fantastische graphics.

Mensen vonden ons op: Job Gamedesigner, Baan Gamedesigner, Gamedesigner Worden, Functie-eisen Gamedesigner, Verantwoordelijkheden Gamedesigner, Functieprofiel Gamedesigner, Wat doet een Gamedesigner, Werken als Gamedesigner.

Gamedesigner worden: Opleiding tot gamedesigner

De opleiding Gamedesigner is een studie op MBO niveau 4 en duurt vier jaar.

Beeld, geluid en de interactie daartussen staan centraal. Daarnaast verdiep je je kennis op het gebied van verschillende animatieprogramma's, het belang van spelelementen, animatie, werken in 3D, flash en dergelijke.

Doorstuderen op HBO niveau is eventueel ook mogelijk, in de richting van de Kunst en Techniek.

Sommige Gamedesigners zullen auto-didacten zijn die van hun hobby hun werk hebben gemaakt.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Gamedesigner, Gamedesigner Worden, Opleidingsniveau Gamedesigner, Scholing Gamedesigner, Studie Gamedesigner, Bijscholing Gamedesigner, Omscholing Gamedesigner.

Organisaties waar een gamedesigner doorgaans werkzaam is

Het ontwikkelen van games is een industrie op zich die altijd onder de profit sector valt. Externe opdrachtgevers zullen ook meestal uit de profit sector komen. Heel sporadisch wil het voorkomen dat heel kleine en eenvoudige spellen worden aangeboden op bijvoorbeeld de site van een non-profit organisatie. Ook die moeten worden ontwikkeld door een Gamedesigner of iemand met een dergelijke achtergrond.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Gamedesigner, Gamedesigner Worden, Opleidingsniveau Gamedesigner, Scholing Gamedesigner, Studie Gamedesigner, Bijscholing Gamedesigner, Omscholing Gamedesigner.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden gamedesigner

Als Gamedesigner ga je uiteindelijk aan de slag bij gamebedrijven, webontwikkelaars of animatiebureaus. Je salaris is afhankelijk van de branche, je kennis, niveau en leeftijd. Gemiddeld verdient een Gamedesigner tussen de €3000 en €4000 per maand wanneer je enige jaren ervaring hebt opgedaan. Natuurlijk ligt een startsalaris lager. In de branche voor Vormgeving Kunst en Media ligt dit ongeveer op €1400 €1450.

Gamedesigners kunnen ook freelance werken en een eigen tarief bepalen.

Mensen vonden ons op: Salaris Gamedesigner, Loon Gamedesigner, Wat verdien je als Gamedesigner, Salarisschaal Gamedesigner, Salarisindicatie Gamedesigner, Bonus Gamedesigner, CAO Gamedesigner, Brutoloon Gamedesigner, Nettoloon Gamedesigner, Vakantiedagen Gamedesigner, Pensioen Gamedesigner.

Competenties, skills & vaardigheden gamedesigner

 • Klantgerichtheid
 • Resultaatgerichtheid
 • Innovatief
 • Omgaan met details
 • Leervermogen
 • Creativiteit
 • Inzicht in omgeving
 • Initiatief ontplooien
 • Conceptueel denken
 • Durf
Mensen vonden ons op: Kennis Gamedesigner, Vaardigheden Gamedesigner, Attitude Gamedesigner, Kwalificaties Gamedesigner, Competentieprofiel Gamedesigner.

Boeken voor het beroep gamedesigner

Wil je meer weten over het beroep gamedesigner? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je gamedesigner bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken gamedesigner te komen.

Game Design Workshop | Tracy Fullerton

A Playcentric Approach to Creating Innovative Games, Third Edition - Engels | Druk: 3rd New edition | Paperback | 9781482217162 | 535 pagina's

Create the Digital Games You Love to Play Discover an exercise-driven, non-technical approach to game design without the need for programming or artistic expertise using Game Design Workshop, Third Edition. Author Tracy Fullerton demystifies the creative ...

The Art of Game Design | Jesse Schell

A Book of Lenses, Second Edition - Engels | Druk: 2nd New edition | Paperback | 9781466598645 | 600 pagina's

The Art of Game Design 2e editie is een boek van Jesse Schell uitgegeven bij Taylor & Francis Inc. ISBN 9781466598645 Good game design happens when you view your game from as many perspectives as possible. Written by one of the world's top game designers,...

Game Design Workshop | Tracy Fullerton

A Playcentric Approach to Creating Innovative Games, Fourth Edition - Engels | Druk: 4th New edition | Paperback | 9781138098770 | 522 pagina's

Game Design Workshop is a truly great book, and has become, in my opinion, the de facto standard text for beginner- to intermediate-level game design education. This updated new edition is extremely relevant, useful and inspiring to all kinds of game desi...

Mensen vonden ons op: boeken voor Gamedesigner, Gamedesigner ebooks, boek Gamedesigner.

Persoonstypen gamedesigner

Als Gamedesigner moet je steeds weer met nieuwe ideeën komen voor spellen, verhaallijnen en speelwijzen. Je moet dus voldoende fantasie hebben. Echter met alleen fantasie komt de Gamedesigner er niet. Hij moet kunnen werken onder druk en productieve dagen kunnen maken (Levensgenieter).

Gamedesigners maken meestal iets waar ze zelf ook achter staan, het is hun eigen fantasie, maar uiteindelijk moet het ook voldoen aan de eisen van de opdrachtgever of de vraag van gamers. De game moet praktisch zijn, technisch goed werken en jij moet de wensen en ideeën van de (eventuele) opdrachtgever er in kunnen verwerken (Succesvolle werker).

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Gamedesigner, Karakter Gamedesigner.

Netwerk gamedesigner

Je werkt als Gamedesigner meestal binnen een team van andere Gamedesigners, ontwikkelaars, techneuten, geluidsdeskundigen en grafici om een game te ontwikkelen.

Als team leg je verantwoording af aan een teamleider of manager. Daarnaast moet de te ontwikkelen game ook voldoen een de eisen en wensen van een eventuele externe opdrachtgever of klant. In een dergelijk geval is er dus nog een andere partij waaraan verantwoording moet worden afgelegd.

Mensen vonden ons op: Collega’s Gamedesigner, Medewerkers Gamedesigner.

Is het beroep gamedesigner iets voor jou?

Zou je graag gamedesigner willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als gamedesigner bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Gamedesigner, beroepskeuzetest Gamedesigner, beroep Gamedesigner kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden gamedesigner

De baankansen voor iemand in de Vormgeving Kunst en Media zijn voor freelancers niet verkeerd. Echter maar weinig vinden snel een vaste baan. Ook werken veel mensen in deze branche parttime.

Mogelijkheden tot groei zijn niet heel divers. Na doorstuderen op HBO niveau kan bijvoorbeeld worden doorgegroeid naar regisseur van een onderdeel, zoals animatie. Een andere mogelijkheid is om leidinggevende van het team te worden en op die manier meer verantwoordelijkheid te krijgen en ook meer contact met de klant.

Arbeidsmarktperspectief score gamedesigner

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep gamedesigner. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Gamedesigner, Promotie mogelijkheden Gamedesigner, Carriere Gamedesigner.

Solliciteren op de functie gamedesigner

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als gamedesigner dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor gamedesigner belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als gamedesigner. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Gamedesigner, CV Gamedesigner, sollicitatie Gamedesigner.

Interviews met gamedesigner

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen gamedesigner

Vacatures gamedesigner

Op zoek naar een nieuwe baan als Gamedesigner? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Gamedesigner. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. Als Gamedesigner werk je binnen de zogenaamde game-industrie. Je bent binnen een bedrijf meestal breed inzetbaar in de ICT. Denk hierbij aan het beheren van het bedrijfsnetwerk, webdesign, database en werken bij de service- of helpdesk.

Beoordeling Gamedesigner

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Gamedesigner' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Gamedesigner

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Ik heb een cursus gamedesign bij http://www.gameskool.nl gedaan en dat is handig als je het nog niet goed weet. Je krijgt de basis van alle elementen te doen: designen, grafisch, programmeren, de belangrijkste programmaas en technieken, games testen enz.

Door: Fernando

wauw ik heb nu echt veel intresse in dit beroep.

ik zit in de middelbare school en ga bijnaee sector kiezen

ik ga dit sowieso kiezen

Door: jack5314

wow ik lees dit en wil al lang games ontwikkelen. maar waar geld dit voor kan ik hier bij ook denken aan werken bij ubisoft of zo iets?

gr sem alvast bedankt

Door: sem

eerst je school afmaken,Sem.

Door: Ben

Je verdient veel te weining met dit beroep

Door: Rick

Als je goed presteerd,verdien je goed.H.gr.

Door: Ben

Reageer op dit beroep