U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Gevangenenbewaker

Gevangenenbewaker worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een gevangenenbewaker? Lees de functieomschrijving.

Een Gevangenisbewaker (of, indien werkzaam bij een andere instelling dan een gevangenis: een Complexbewaker) is iemand die werkzaam is bij één van de 29 penitentiaire instellingen in Nederland. Er zijn verschillende soorten penitentiaire instellingen, zoals gevangenissen, asielzoekerscentra, Tbs-klinieken en jeugdinrichtingen. Een Gevangenenbewaker wordt opgeleid door de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI). Hierdoor kan een Gevangenenbewaker na het succesvol afronden van de interne opleiding aan de slag bij alle soorten penitentiaire instellingen.

Een Gevangenisbewaker is een basisfunctie binnen deze instellingen. Een Gevangenisbewaker houdt zich hierdoor doorgaans niet met ingewikkelde procedures bezig. Zijn voornaamste werkzaamheden bestaan namelijk uit toegangs- en uitgangscontroles. Hierbij moet gedacht worden aan het controleren van legitimatiebewijzen, het in- en uitschrijven van bezoekers en het in- en uitchecken van goederen. Daarnaast informeert een Gevangenenbewaker de bezoekers over de huisregels en controleert hij het complex op onbevoegden.

Dat de functie Gevangenenbewaker gezien wordt als een basisfunctie betekent niet dat het een onbelangrijke functie binnen de rechtsgangketen is. Het wordt juist gezien als een onmisbare en verantwoordelijke functie. Immers, als een Gevangenenbewaker zijn werkzaamheden niet goed verricht, kan dat grote gevolgen hebben voor de orde binnen de instelling. Dat het een basisfunctie is heeft louter betrekking op de ingangseis en de doorgroeimogelijkheden. Naast een aantal basisvereisten heeft iemand die solliciteert naar de functie van Gevangenenbewaker geen bepaalde voorkennis in de zin van een diploma nodig. Naast deze gemakkelijke instroom, is het de bedoeling van het Rijk dat een Gevangenenbewaker snel doorstroomt naar een hogere functie. De functie van Gevangenenbewaker kan daarom gezien worden als de onderlaag van een keten van functies.

Mensen vonden ons op: Job Gevangenenbewaker, Baan Gevangenenbewaker, Gevangenenbewaker Worden, Functie-eisen Gevangenenbewaker, Verantwoordelijkheden Gevangenenbewaker, Functieprofiel Gevangenenbewaker, Wat doet een Gevangenenbewaker, Werken als Gevangenenbewaker.

Gevangenenbewaker worden: Opleiding tot gevangenenbewaker

De functie Gevangenenbewaarder is geen functie waar een diploma voor vereist is. De opleiding wordt louter intern gegeven. Vereist voor toetreding tot deze interne opleiding is onder andere: 18 jaar of ouder zijn, MBO niveau 2 werk- en denkniveau hebben, in het bezit zijn van rijbewijs B en geen strafblad hebben. Voordat iemand toegelaten wordt tot deze interne opleiding wordt gekeken naar de stressbestendigheid en de fitheid van de sollicitant. Omdat een Gevangenenbewaarder een relatief zwaar beroep is, worden hier vrij zware eisen aan gesteld. Na het succesvol doorstaan van deze selectie wordt een sollicitant toegelaten tot de interne opleiding die gekwalificeerd is als MBO niveau 2.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Gevangenenbewaker, Gevangenenbewaker Worden, Opleidingsniveau Gevangenenbewaker, Scholing Gevangenenbewaker, Studie Gevangenenbewaker, Bijscholing Gevangenenbewaker, Omscholing Gevangenenbewaker.

Organisaties waar een gevangenenbewaker doorgaans werkzaam is

Een Gevangenisbewaarder kan werkzaam zijn verschillende penitentiaire instellingen van het Rijk, zoals bij gevangenissen, asielzoekerscentra, Tbs-klinieken of jeugdinrichtingen. Echter, het zijn allen instellingen van het Rijk en daardoor worden ze gerekend tot de non-profit organisaties.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Gevangenenbewaker, Gevangenenbewaker Worden, Opleidingsniveau Gevangenenbewaker, Scholing Gevangenenbewaker, Studie Gevangenenbewaker, Bijscholing Gevangenenbewaker, Omscholing Gevangenenbewaker.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden gevangenenbewaker

Naast het brutosalaris van gemiddeld 1900,- per maand op basis van een 36-urige werkweek, kent het werk als Gevangenenbewaarder veel secundaire arbeidsvoorwaarden met onder andere vakantiegeld, eindejaarsuitkering, ouderschapsverlof, studiefaciliteiten, een volledig vergoed woon-werkverkeer en een onregelmatigheidstoeslag.

Mensen vonden ons op: Salaris Gevangenenbewaker, Loon Gevangenenbewaker, Wat verdien je als Gevangenenbewaker, Salarisschaal Gevangenenbewaker, Salarisindicatie Gevangenenbewaker, Bonus Gevangenenbewaker, CAO Gevangenenbewaker, Brutoloon Gevangenenbewaker, Nettoloon Gevangenenbewaker, Vakantiedagen Gevangenenbewaker, Pensioen Gevangenenbewaker.

Competenties, skills & vaardigheden gevangenenbewaker

 • Stressbestendigheid
 • Discipline
 • Omgaan met details
 • Conflicten beheersen
 • Besluitvaardigheid
Mensen vonden ons op: Kennis Gevangenenbewaker, Vaardigheden Gevangenenbewaker, Attitude Gevangenenbewaker, Kwalificaties Gevangenenbewaker, Competentieprofiel Gevangenenbewaker.

Boeken voor het beroep gevangenenbewaker

Wil je meer weten over het beroep gevangenenbewaker? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je gevangenenbewaker bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken gevangenenbewaker te komen.

Mensen vonden ons op: boeken voor Gevangenenbewaker, Gevangenenbewaker ebooks, boek Gevangenenbewaker.

Persoonstypen gevangenenbewaker

Een Gevangenenbewaarder is een echte loyalist. Hij houdt zich onder andere bezig met de toegangs- en uitgangscontroles en hij doet dit werk secuur en betrouwbaar omdat het verantwoordelijk werk is. Naast loyaal, is een Gevangenenbewaarder ook een waarnemer. Voor zijn werk moet hij de situatie overzien en er eventueel op inspelen. Daarnaast hoort het controleren van het complex tot zijn werkzaamheden en dat aspect van het werk van een Gevangenenbewaarder kan uiteraard alleen goed worden uitgevoerd als hij zich opstelt als een waarnemer.

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Gevangenenbewaker, Karakter Gevangenenbewaker.

Netwerk gevangenenbewaker

Contact heeft een Gevangenenbewaarder tijdens zijn werkzaamheden met de gedetineerden (of asielzoekers indien werkzaam bij een asielzoekerscentrum of Tbs’ers indien werkzaam bij een Tbs-kliniek), bezoekers en andere Gevangenisbewaarders. Omdat een Gevangenisbewaarder zich vooral bezig houdt met toegang- en uitgangscontroles, zal het meeste contact plaats vinden tussen de Gevangenenbewaarder en de bezoeker en gedetineerden tezamen.

Boven de gewone Gevangenenbewaarder staat de senior Gevangenenbewaarder. Deze Senior Gevangenenbewaarder staat in functie boven de gewone Gevangenenbewaarder. De Gevangenenbewaarder moet daarom verantwoording aan de Senior Gevangenenbewaker afleggen en aanwijzingen van hem opvolgen.

Mensen vonden ons op: Collega’s Gevangenenbewaker, Medewerkers Gevangenenbewaker.

Is het beroep gevangenenbewaker iets voor jou?

Zou je graag gevangenenbewaker willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als gevangenenbewaker bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Gevangenenbewaker, beroepskeuzetest Gevangenenbewaker, beroep Gevangenenbewaker kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden gevangenenbewaker

De arbeidsmarkt voor een Gevangenenbewaarder is in Nederland gemiddeld tot slecht. Door bezuinigingen zijn instellingen waar Gevangenenbewaarders werkzaam waren gesloten. Maar de functie is wel iets waar altijd vraag naar zal zijn, omdat het in het gevangeniswezen een onmisbaar beroep is en gedetineerden en asielzoekers er altijd zullen zijn.

Doorgroeimogelijkheden voor een Gevangenisbewaarder zijn er vrij veel, omdat het Rijk, waar de Gevangenisbewaarder werkzaam voor is, grote waarde hecht aan persoonlijke ontwikkelingen en daarom intern diverse opleiding aanbiedt. Voorbeelden van een hogere functie is die van de Senior Bewaarder en van de Penitentiair Inrichtingswerker.

Arbeidsmarktperspectief score gevangenenbewaker

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep gevangenenbewaker. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Redelijk
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Gevangenenbewaker, Promotie mogelijkheden Gevangenenbewaker, Carriere Gevangenenbewaker.

Solliciteren op de functie gevangenenbewaker

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als gevangenenbewaker dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor gevangenenbewaker belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als gevangenenbewaker. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Gevangenenbewaker, CV Gevangenenbewaker, sollicitatie Gevangenenbewaker.

Interviews met gevangenenbewaker

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen gevangenenbewaker

Vacatures gevangenenbewaker

Op zoek naar een nieuwe baan als Gevangenenbewaker? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Gevangenenbewaker. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. Een Gevangenisbewaker (of, indien werkzaam bij een andere instelling dan een gevangenis: een Complexbewaker) is iemand die werkzaam is bij één van de 29 penitentiaire instellingen in Nederland. Er zijn verschillende soorten penitentiaire instellingen, zoals gevangenissen, asielzoekerscentra, Tbs-klinieken en jeugdinrichtingen. Een Gevangenenbewaker wordt opgeleid door de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI).

Beoordeling Gevangenenbewaker

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Gevangenenbewaker' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Gevangenenbewaker

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

hallo

ik vind het een heel mooi site

je kunt er veel van leren

de groetjes

Door: youssef gucci

Ik ben het met je eens.Ook veel vrienden van mij hebben de side ontdekt en leren er veel van.

Door: Lex

Ik maak zelfs reclame voor deze site(bij vrienden en vriendinnen).Ik vind het een leerzame en een informatieve op een hoog peil staande site.   

Door: Lex

Volledig mee eens.

Door: Mark

Interressant om over al die beroepen te lezen(en leren)

Door: Kevin

Fijne informatie.

Door: tessa

Nuttig en leerzaam.Gr.

Door: Henk

Bedankt voor de goede informatie.Ik heb hier veel aan.Gr.

Door: Eddy

ik zou dit beroep graag willen  helaas ben ik waarschijnlijk nog te jong(14 jaar)

dus zou ik nog even moeten wachten, maar dit is zeker mijn droombaan. 

Door: Toby van der Kruijk

Goedendag,

Ik wil meer info over het beroep sportleraar in het gevangenis wezen.

Ik heb mijn leven lang sportles gegeven in ben nu 50 jaar, ik heb geen strafblad.

Vroeger heeft mijn vader een sportschool gehad in Eindhoven.

Ook daar heb ik sportles gegeven, zelf heb ik verschillende wedstrijden gedaan op alle gebied.

Momenteel ben ik sinds 10 jaar werkzaam bij G4S.

Dit is  zeer beknopte info over mij zelf, graag had ik meer info omtrent de mogelijkheden.

Ik ben woonachtig in Reusel.

 

Graag hoor ik van u.

Met vriendelijke groet

Huib Rijntjes

Tel 0618529005

 

 

Door: Sportleraar gevangeniswezen

Reageer op dit beroep