Gevangenenbewaker Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Gevangenenbewaker? Lees de functieomschrijving.

Een Gevangenisbewaker (of, indien werkzaam bij een andere instelling dan een gevangenis: een Complexbewaker) is iemand die werkzaam is bij één van de 29 penitentiaire instellingen in Nederland. Er zijn verschillende soorten penitentiaire instellingen, zoals gevangenissen, asielzoekerscentra, Tbs-klinieken en jeugdinrichtingen. Een Gevangenenbewaker wordt opgeleid door de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI). Hierdoor kan een Gevangenenbewaker na het succesvol afronden van de interne opleiding aan de slag bij alle soorten penitentiaire instellingen.

Een Gevangenisbewaker is een basisfunctie binnen deze instellingen. Een Gevangenisbewaker houdt zich hierdoor doorgaans niet met ingewikkelde procedures bezig. Zijn voornaamste werkzaamheden bestaan namelijk uit toegangs- en uitgangscontroles. Hierbij moet gedacht worden aan het controleren van legitimatiebewijzen, het in- en uitschrijven van bezoekers en het in- en uitchecken van goederen. Daarnaast informeert een Gevangenenbewaker de bezoekers over de huisregels en controleert hij het complex op onbevoegden.

Dat de functie Gevangenenbewaker gezien wordt als een basisfunctie betekent niet dat het een onbelangrijke functie binnen de rechtsgangketen is. Het wordt juist gezien als een onmisbare en verantwoordelijke functie. Immers, als een Gevangenenbewaker zijn werkzaamheden niet goed verricht, kan dat grote gevolgen hebben voor de orde binnen de instelling. Dat het een basisfunctie is heeft louter betrekking op de ingangseis en de doorgroeimogelijkheden. Naast een aantal basisvereisten heeft iemand die solliciteert naar de functie van Gevangenenbewaker geen bepaalde voorkennis in de zin van een diploma nodig. Naast deze gemakkelijke instroom, is het de bedoeling van het Rijk dat een Gevangenenbewaker snel doorstroomt naar een hogere functie. De functie van Gevangenenbewaker kan daarom gezien worden als de onderlaag van een keten van functies.

Wil je werken als Gevangenenbewaker?

Werk je al als Gevangenenbewaker en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Gevangenenbewaker worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vindt je de vacatures en de opleidingen voor Gevangenenbewaker, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!

Bekijk de vacatures Bekijk de opleidingen Bekijk salarisinfo Vind de beste werkgevers

Alles over het beroep Gevangenenbewaker in één oogopslag

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

  • Van €1700 tot €2200

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Gevangenenbewaker

Wat verdient een Gevangenenbewaker?

Naast het brutosalaris van gemiddeld 1900,- per maand op basis van een 36-urige werkweek, kent het werk als Gevangenenbewaarder veel secundaire arbeidsvoorwaarden met onder andere vakantiegeld, eindejaarsuitkering, ouderschapsverlof, studiefaciliteiten, een volledig vergoed woon-werkverkeer en een onregelmatigheidstoeslag.

Salarisschaal Gevangenenbewaker

  • Maximaal
  • Gemiddeld
  • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Vacatures Gevangenenbewaker

Er zijn geen vacatures aanwezig.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Gevangenenbewaker

Hoe goed is de toekomst voor de Gevangenenbewaker? 

De arbeidsmarkt voor een Gevangenenbewaarder is in Nederland gemiddeld tot slecht. Door bezuinigingen zijn instellingen waar Gevangenenbewaarders werkzaam waren gesloten. Maar de functie is wel iets waar altijd vraag naar zal zijn, omdat het in het gevangeniswezen een onmisbaar beroep is en gedetineerden en asielzoekers er altijd zullen zijn.

Doorgroeimogelijkheden voor een Gevangenisbewaarder zijn er vrij veel, omdat het Rijk, waar de Gevangenisbewaarder werkzaam voor is, grote waarde hecht aan persoonlijke ontwikkelingen en daarom intern diverse opleiding aanbiedt. Voorbeelden van een hogere functie is die van de Senior Bewaarder en van de Penitentiair Inrichtingswerker.

Baankans Gevangenenbewaker

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

0


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Plaats nu je cv en kom erachter

Gevangenenbewaker worden: Opleidingen tot Gevangenenbewaker

Hoe word je een Gevangenenbewaker? 

De functie Gevangenenbewaarder is geen functie waar een diploma voor vereist is. De opleiding wordt louter intern gegeven. Vereist voor toetreding tot deze interne opleiding is onder andere: 18 jaar of ouder zijn, MBO niveau 2 werk- en denkniveau hebben, in het bezit zijn van rijbewijs B en geen strafblad hebben. Voordat iemand toegelaten wordt tot deze interne opleiding wordt gekeken naar de stressbestendigheid en de fitheid van de sollicitant. Omdat een Gevangenenbewaarder een relatief zwaar beroep is, worden hier vrij zware eisen aan gesteld. Na het succesvol doorstaan van deze selectie wordt een sollicitant toegelaten tot de interne opleiding die gekwalificeerd is als MBO niveau 2.

De 0 beste opleidingen, cursussen en traningen tot Gevangenenbewaker

Meer opleidingen Gevangenenbewaker

Weet je nog niet of je Gevangenenbewaker wilt worden? Of wil je doorgroeien? Misschien is er wel een vervolgopleiding Gevangenenbewaker of specialisatie cursus te vinden.

Zoek in alle opleidingen, cursussen en trainingen


Netwerk Gevangenenbewaker

Met wie werkt een Gevangenenbewaker samen? 

Contact heeft een Gevangenenbewaarder tijdens zijn werkzaamheden met de gedetineerden (of asielzoekers indien werkzaam bij een asielzoekerscentrum of Tbs’ers indien werkzaam bij een Tbs-kliniek), bezoekers en andere Gevangenisbewaarders. Omdat een Gevangenisbewaarder zich vooral bezig houdt met toegang- en uitgangscontroles, zal het meeste contact plaats vinden tussen de Gevangenenbewaarder en de bezoeker en gedetineerden tezamen.

Boven de gewone Gevangenenbewaarder staat de senior Gevangenenbewaarder. Deze Senior Gevangenenbewaarder staat in functie boven de gewone Gevangenenbewaarder. De Gevangenenbewaarder moet daarom verantwoording aan de Senior Gevangenenbewaker afleggen en aanwijzingen van hem opvolgen.


Gevangenenbewaker


Organisaties waar een Gevangenenbewaker werkzaam is

Waar werkt een Gevangenenbewaker meestal? 

Een Gevangenisbewaarder kan werkzaam zijn verschillende penitentiaire instellingen van het Rijk, zoals bij gevangenissen, asielzoekerscentra, Tbs-klinieken of jeugdinrichtingen. Echter, het zijn allen instellingen van het Rijk en daardoor worden ze gerekend tot de non-profit organisaties.

Meer weten over werken in de Beveiliging & Bewaking?

Bekijk werken in Beveiliging & Bewaking

Best beoordeelde werkgevers Gevangenenbewaker

Waar kun je het beste werken als Gevangenenbewaker? Hieronder vindt je de best door de Gevangenenbewaker beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Gevangenenbewaker.

Competenties, Skills en Vaardigheden Gevangenenbewaker:

Welke competenties heeft een een Gevangenenbewaker nodig? Hieronder vind je ze met de beschrijving ervan.


Persoonstypen Gevangenenbewaker

Wat voor persoonlijkheid heb je als Gevangenenbewaker nodig? 

Een Gevangenenbewaarder is een echte loyalist. Hij houdt zich onder andere bezig met de toegangs- en uitgangscontroles en hij doet dit werk secuur en betrouwbaar omdat het verantwoordelijk werk is. Naast loyaal, is een Gevangenenbewaarder ook een waarnemer. Voor zijn werk moet hij de situatie overzien en er eventueel op inspelen. Daarnaast hoort het controleren van het complex tot zijn werkzaamheden en dat aspect van het werk van een Gevangenenbewaarder kan uiteraard alleen goed worden uitgevoerd als hij zich opstelt als een waarnemer.

Bekijk de persoonstypen voor Gevangenenbewaker


Loyalist


Lees meer

Waarnemer


Lees meer

Interview met een Gevangenenbewaker

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Gevangenenbewaker

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Gevangenenbewaker

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Gevangenenbewaker

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Gevangenenbewaker dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Gevangenenbewaker belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Gevangenenbewaker. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Gevangenenbewaker iets voor je?

Zou je graag Gevangenenbewaker willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Gevangenenbewaker bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Gevangenenbewaker

Sportleraar gevangeniswezen

Goedendag, Ik wil meer info over het beroep sportleraar in het gevangenis wezen. Ik heb mijn leven lang sportles gegeven in ben nu 50 jaar, ik heb geen strafblad. Vroeger heeft mijn vader een sportschool gehad in Eindhoven. Ook daar heb ik sportles gegeven, zelf heb ik verschillende wedstrijden gedaan op alle gebied. Momenteel ben ik sinds 10 jaar werkzaam bij G4S. Dit is  zeer beknopte info over mij zelf, graag had ik meer info omtrent de mogelijkheden. Ik ben woonachtig in Reusel.   Graag hoor ik van u. Met vriendelijke groet Huib Rijntjes Tel 0618529005    

Toby van der Kruijk

ik zou dit beroep graag willen  helaas ben ik waarschijnlijk nog te jong(14 jaar) dus zou ik nog even moeten wachten, maar dit is zeker mijn droombaan. 

Eddy

Bedankt voor de goede informatie.Ik heb hier veel aan.Gr.

tessa

Fijne informatie.

Henk

Nuttig en leerzaam.Gr.

Mark

Volledig mee eens.

Kevin

Interressant om over al die beroepen te lezen(en leren)

youssef gucci

hallo ik vind het een heel mooi site je kunt er veel van leren de groetjes

Lex

Ik ben het met je eens.Ook veel vrienden van mij hebben de side ontdekt en leren er veel van.

Lex

Ik maak zelfs reclame voor deze site(bij vrienden en vriendinnen).Ik vind het een leerzame en een informatieve op een hoog peil staande site.   

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar