U bevindt zich hier: Home » Beroepen » WMO consulent

WMO consulent worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een WMO consulent? Lees de functieomschrijving.

Als WMO consulent indiceer je de noodzaak voor een voorziening op grond van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO). Je draagt zorg voor de behandeling en afhandeling van WMO-aanvragen. Je onderderzoekt de aanvraag op rechtmatigheid en stelt een indicatie ten behoeve van de besluitvorming. Je legt als WMO consulent huisbezoeken af ter beoordeling van de aanvraag. Verder stel je rapportages en beschikkingen op en werk je in sommige gevallen samen met externe partijen.

 

Mensen vonden ons op: Job WMO consulent, Baan WMO consulent, WMO consulent Worden, Functie-eisen WMO consulent, Verantwoordelijkheden WMO consulent, Functieprofiel WMO consulent, Wat doet een WMO consulent, Werken als WMO consulent.

WMO consulent worden: Opleiding tot WMO consulent

Als WMO consulent is het wenselijk dat je een opleiding op HBO-niveau hebt gevolgd met juridische en fiscale raakvlakken. Het is wenselijk dat je goede kennis hebt van de Nederlandse wetgeving en deze goed kan toepassen. Tevens is het belangrijk dat je kennis hebt van de wet- en regelgeving WMO. Het komt geregeld voor dat WMO Consulenten een opleidingsachtergrond hebben als HBO Verpleegkundige of Maatschappelijk Werker.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor WMO consulent, WMO consulent Worden, Opleidingsniveau WMO consulent, Scholing WMO consulent, Studie WMO consulent, Bijscholing WMO consulent, Omscholing WMO consulent.

Organisaties waar een WMO consulent doorgaans werkzaam is

Als WMO consulent ben je meestal werkzaam bij een gemeente. Je bent dan werkzaam voor de overheid en je werkt als WMO consulent dus in de non-profit sector.

Mensen vonden ons op: Studeren voor WMO consulent, WMO consulent Worden, Opleidingsniveau WMO consulent, Scholing WMO consulent, Studie WMO consulent, Bijscholing WMO consulent, Omscholing WMO consulent.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden WMO consulent

Als WMO consulent verdien je ongeveer tussen de 2000 en 3600 euro bruto per maand. Dit salaris is afhankelijk van de organisatie waarbinnen je werkzaam bent, maar vooral ook van je ervaring op het gebied van de WMO. Ook de secundaire arbeidsvoorwaarden zijn afhankelijk van de organisatie waarbinnen je werkzaam bent.

Mensen vonden ons op: Salaris WMO consulent, Loon WMO consulent, Wat verdien je als WMO consulent, Salarisschaal WMO consulent, Salarisindicatie WMO consulent, Bonus WMO consulent, CAO WMO consulent, Brutoloon WMO consulent, Nettoloon WMO consulent, Vakantiedagen WMO consulent, Pensioen WMO consulent.

Competenties, skills & vaardigheden wmo consulent

 • Oordeelsvorming
 • Conflicten beheersen
 • Inzicht in omgeving
 • Onderhandelen
 • Besluitvaardigheid
Mensen vonden ons op: Kennis WMO consulent, Vaardigheden WMO consulent, Attitude WMO consulent, Kwalificaties WMO consulent, Competentieprofiel WMO consulent.

Boeken voor het beroep wmo consulent

Wil je meer weten over het beroep wmo consulent? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je wmo consulent bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken wmo consulent te komen.

Informatiekaart | WMO-Wijzer

Nederlands | Ringband | 8719326148007 | 12 pagina's

Raakt u ook af en toe verward in het doolhof van wetgevingen in het sociaal domein? Valt de hulp nu onder de Wmo of onder de WLZ? Of kan die rolstoel ook via de participatiewet geregeld worden? De WMO-Wijzer informatiekaart geeft op al deze vragen een een...

De Kleine Gids Wmo 2015 | Wolters Kluwer Nederland B.V.

Nederlands | Druk: 4 | Paperback | 9789013153040 | 124 pagina's

Met deze kleine gids heeft u alle informatie over de Wmo 2015 binnen handbereik. Op overzichtelijke wijze vindt u uw weg binnen de complexe wereld van maatschappelijke ondersteuning. Stap voor stap krijgt u inzicht in de gehele procedure van de Wmo: van m...

Tekst en toelichting WMO 2015 | Gijs Verberne

Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789012396097

Tekst en toelichting WMO 2015 1e druk is een boek van Gijs Verberne uitgegeven bij SDU Uitgever. ISBN 9789012396097 Tekst en toelichting WMO 2015 is een boek van Gijs Verberne...

Mensen vonden ons op: boeken voor WMO consulent, WMO consulent ebooks, boek WMO consulent.

Persoonstypen WMO consulent

Als WMO consulent moet je doelgericht te werk gaan, maar je moet vooral ook warm en betrokken handelen en gevoelig zijn voor de behoeftes van anderen. Je moet je goed kunnen inleven in verschillende situaties zodat je een zo goed mogelijk advies kan uitbrengen (Gever).

Verder is het als WMO consulent van belang dat je je verantwoordelijkheid durft te nemen en dat je betrouwbaar en loyaal overkomt. Je betrouwbaarheid is zowel belangrijk voor de cliënten die je helpt als voor de organisatie waarbinnen je werkzaam bent (Loyalist)

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid WMO consulent, Karakter WMO consulent.

Netwerk WMO consulent

Als WMO consulent heb je voornamelijk contact met cliënten over wie je een advies moet schrijven en een beslissing moet nemen. Je luistert naar de klachten, problemen en verhalen van deze mensen en brengt soms huisbezoeken.

Verder heb je als WMO consulent soms ook contact met externe partijen. Je hebt contact met externe partijen als blijkt dat je als WMO consulent alleen een probleem niet kan oplossen voor een cliënt.

Mensen vonden ons op: Collega’s WMO consulent, Medewerkers WMO consulent.

Is het beroep WMO consulent iets voor jou?

Zou je graag WMO consulent willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als WMO consulent bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze WMO consulent, beroepskeuzetest WMO consulent, beroep WMO consulent kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden WMO consulent

Het arbeidsperspectief voor een WMO consulent is redelijk. Er zijn voldoende vacatures bij gemeenten beschikbaar voor WMO consulenten. Met verschillende opleidingen kun je als WMO consulent aan de slag en het arbeidsmarktperspectief is dus redelijk.

Als WMO consulent zijn er verschillende doorgroeimogelijkheden. De doorgroeimogelijkheden van een WMO consulent zijn afhankelijk waarbinnen je als WMO consulent werkzaam bent. Je kan doorgroeien naar andere en hogere functies binnen de gemeente. Je kan als WMO consulent dus doorgroeien naar management- en bestuursfuncties wanneer men tevreden is over je werkzaamheden en je werkstijl.

Arbeidsmarktperspectief score WMO consulent

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep WMO consulent. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten WMO consulent, Promotie mogelijkheden WMO consulent, Carriere WMO consulent.

Solliciteren op de functie WMO consulent

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als WMO consulent dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor WMO consulent belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als WMO consulent. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als WMO consulent, CV WMO consulent, sollicitatie WMO consulent.

Interviews met WMO consulent

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen WMO consulent

Vacatures wmo consulent

Op zoek naar een nieuwe baan als WMO consulent? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor WMO consulent. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. Als WMO consulent indiceer je de noodzaak voor een voorziening op grond van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO). Je draagt zorg voor de behandeling en afhandeling van WMO-aanvragen. Je onderderzoekt de aanvraag op rechtmatigheid en stelt een indicatie ten behoeve van de besluitvorming.

Beoordeling WMO consulent

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep WMO consulent' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep WMO consulent

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

prima info. klopt. informatief.

Door: post

Helemaal met Post eens,goede en practische informatie.Goede informatieve site.

Door: WMO-consulent

"De HBO-opleiding Management, Economie en Recht zou een toepasselijke studie zijn voor een WMO consulent."

Ik vind dit een merkwaardig advies. In deze opleiding ontbreekt vrijwel geheel het psychosociale aspect, wat een aanzienlijk onderdeel uitmaakt van de dagelijkse werkzaamheden van een WMO-consulent.

Door: Opleider WMO-consulenten

Het is een goed advies.Het is natuurlijk wel zinvol om enkele cursussen te gaan volgen(en goed af te sluiten)gericht op de WMO.Gr.

Door: Cris

Hoe kan ik intreden in het sociaal domein. Ik heb wel veel opleiding, maar jarenlang in de retail gewerkt. Opleiding kan ik wel doen, maar hoe kom ik aan de ervaring en een baan in deze sector.

Door: wijnand

Kijk eens op de pagina van de Nationale Vacature Bank.Je kan vanaf deze site zo doorklikken.Een tijdelijke baan,een goede opstap.Sucses

Door: vander Wissen

Ik ben een afgesturdeerde commerciele student (HBO). Ik ben onlangs deze functie tegen gekomen en dit past 100% bij mij. Echter vragen ze overal ervaring, heeft iemand tips waar en hoe je ervaring op moet doen voor deze functie. 

Door: Tom

Lees de bovenstaande reactie van vander Wissen,heel nuttig.Gr.

Door: Theo

Met de opleiding MER ga je niet in dit werkveld terecht komen. In 7 jaar ben ik nog nooit een collega tegengekomen met een MER-achtergrond. Volgens mij leer je bij MER geen psycho-sociale gesprekstechnieken. Of  vakken op het gebied van zorg, ziekten/gevolgen, psychiatrie etc.etc. HBO-opleindgen op het gebied van maatschappij, zorg en paramedisch zorg in combinatie met werkervaring bij een gemeente. Dan kom je van zelf aan de bak. En dus niet met MER. Vreemd advies!

Door: Consulent Wmo

Reageer op dit beroep