Advocaat-Generaal bij het Openbaar Ministerie Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Advocaat-Generaal bij het Openbaar Ministerie? Lees de functieomschrijving.

Als Advocaat-Generaal ben je verbonden aan een ressortsparket en vertegenwoordig je het Openbaar Ministerie bij strafzaken in hoger beroep bij een Nederlands gerechtshof. Je rol is te vergelijken met die van Officier van Justitie bij een rechtbank, waarbij je dus het onderzoek leidt naar een verdachte en bezig bent met het voorbereiden van een strafzaak. Je bent echter met omvangrijkere problemen bezig.

De Advocaat-Generaal bekijkt strafzaken namelijk opnieuw, dus nadat ze al bij de rechtbank naar voren zijn gekomen en hij treedt op als openbare aanklager in een strafzaak in hoger beroep.

Wil je werken als Advocaat-Generaal bij het Openbaar Ministerie?

Werk je al als Advocaat-Generaal bij het Openbaar Ministerie en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Advocaat-Generaal bij het Openbaar Ministerie worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vindt je de vacatures en de opleidingen voor Advocaat-Generaal bij het Openbaar Ministerie, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Advocaat-Generaal bij het Openbaar Ministerie in één oogopslag

Sector:

Beroepsgroep:

Netwerk:

 • Rechter
 • Rechter-Commissaris
 • Politieagent

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €6644 tot €7291

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Huidige aantal vacatures

0


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Advocaat-Generaal bij het Openbaar Ministerie

Wat verdient een Advocaat-Generaal bij het Openbaar Ministerie?

Als Advocaat-Generaal verdien je ongeveer tussen de €6644 en de €7291 bruto per maand. Dit is afhankelijk van je ervaring en het ressort waarvoor je werkzaam bent. Ben je plaatsvervangend Hoofdadvocaat-Generaal dan ligt je salaris tussen de €6644 en €7757 bruto per maand.  Als Hoofdadvocaat-Generaal kan dit oplopen tot €8515 bruto per maand.

Salarisschaal Advocaat-Generaal bij het Openbaar Ministerie

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Vacatures Advocaat-Generaal bij het Openbaar Ministerie

Er zijn geen vacatures aanwezig.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Advocaat-Generaal bij het Openbaar Ministerie

Hoe goed is de toekomst voor de Advocaat-Generaal bij het Openbaar Ministerie? 

In principe is het arbeidsmarktperspectief van de Advocaat-Generaal redelijk goed. Er bestaat altijd wel vraag naar uitoefenaars van dit beroep omdat er altijd strafbare feiten worden gepleegd. Toch kan het zijn moeilijk is aan de slag te komen omdat de toelatingseisen tot de RAIO opleiding streng zijn én er per jaar maar een aantal plekken beschikbaar zijn.

Doorgroeimogelijkheden zijn niet heel erg uitgebreid. Je kunt Hoofdadvocaat-Generaal worden van het ressortsparket waar je voor werkt en je kunt doorstromen naar het niveau van de Hoge Raad. Je bent dan Procureur-Generaal.

Baankans Advocaat-Generaal bij het Openbaar Ministerie

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

0


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Plaats nu je cv en kom erachter

Advocaat-Generaal bij het Openbaar Ministerie worden: Opleidingen tot Advocaat-Generaal bij het Openbaar Ministerie

Hoe word je een Advocaat-Generaal bij het Openbaar Ministerie? 

Voordat je Advocaat-Generaal bij het OM kan worden ben je eerst vaak al Officier van Justitie geweest. Daarna kun je dan doorstromen naar de functie van Advocaat-Generaal. Er zijn drie manieren om Officier van Justitie te worden:

 • RAIO opleiding, vereisten hiervoor zijn:
  1. Afgeronde WO opleiding Rechtsgeleerdheid
  2. Afgestudeerd in Nederlands Burgerlijk (proces)Recht, Straf(proces)recht en Bestuurs(proces)recht.
  3. Naast formele eisen zijn er ook nog eisen op het persoonlijke vlak. Je moet analystisch sterk zijn, een goed juridisch inzicht hebben en moet je makkelijk besluiten kunnen nemen. Ook moet je tegen een hoge werkdruk kunnen en heb je goede communicatieve vaardigheden. Deze vaardigheden worden beoordeeld door middel van een analytisch/cognitieve test en een voorgesprek. Ook volgt er naar aanleiding daarvan een assesment.
  4. De Nederlandse nationaliteit.
    
 • Het interne traject voor juristen die al binnen het OM werkzaam zijn. Je wordt dan Officier van Justitie in enkelvoudige zittingen. Als vereisten gelden dat je een studie Nederlands recht hebt afgerond en dat je  hiervoor  al vier jaar juridische ervaring hebt opgedaan in de rechtsprakijk als:
  1. Senior parketssecretaris of gerechtssecretaris
  2. Juridisch (staf)medewerker
  3. Specialistisch beleidsmedewerker
    
 • Als ‘buitenstaander’; je moet hiervoor afgestudeerd zijn in het Nederlands recht en de Nederlandse nationaliteit bezitten. Ook moet je al minstens zes jaar juridische werkervaring hebben.

De 2 beste opleidingen, cursussen en traningen tot Advocaat-Generaal bij het Openbaar Ministerie

Ontnemen van wederrechtelijk verkregen voordeel
Tijdens deze cursus wordt een overzicht gegeven van de belangrijkste aspecten van de ontnemingsmaatregel, actualiteiten en handvatten voor de praktijk. Relevante onderwerpen worden benaderd zowel vanuit het perspectief van de …
Verdiepingscursus Strafrechtelijk Bewijsrecht
Tijdens deze tweedaagse interactieve cursus komen de verschillende aspecten van het strafrechtelijke bewijsrecht aan de orde met de juiste mix van theorie en praktijk. Aan de hand van concrete voorbeelden …
Meer opleidingen Advocaat-Generaal bij het Openbaar Ministerie

Weet je nog niet of je Advocaat-Generaal bij het Openbaar Ministerie wilt worden? Of wil je doorgroeien? Misschien is er wel een vervolgopleiding Advocaat-Generaal bij het Openbaar Ministerie of specialisatie cursus te vinden.

Zoek in alle opleidingen, cursussen en trainingen


Netwerk Advocaat-Generaal bij het Openbaar Ministerie

Met wie werkt een Advocaat-Generaal bij het Openbaar Ministerie samen? 

In je beroep van Advocaat-Generaal  kom je veel in aanraking met verschillende mensen. Zo zal je in aanraking komen met de politie, verdachten en rechters. Ook kan het zijn dat je te maken krijgt met de rechter-commissaris of andere juridische medewerkers.


 • Rechter
 • Rechter-Commissaris
 • Politieagent
Advocaat-Generaal bij het Openbaar Ministerie


Organisaties waar een Advocaat-Generaal bij het Openbaar Ministerie werkzaam is

Waar werkt een Advocaat-Generaal bij het Openbaar Ministerie meestal? 

Als Advocaat-Generaal ben je werkzaam voor het ressortsparket van het Openbaar Ministerie. Dit is een onderdeel van de overheid en is dus aan te merken als een non-profit organisatie.

Meer weten over werken in de Juridisch?

Bekijk werken in Juridisch

Best beoordeelde werkgevers Advocaat-Generaal bij het Openbaar Ministerie

Waar kun je het beste werken als Advocaat-Generaal bij het Openbaar Ministerie? Hieronder vindt je de best door de Advocaat-Generaal bij het Openbaar Ministerie beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Advocaat-Generaal bij het Openbaar Ministerie.

Competenties, Skills en Vaardigheden Advocaat-Generaal bij het Openbaar Ministerie:

Welke competenties heeft een een Advocaat-Generaal bij het Openbaar Ministerie nodig? Hieronder vind je ze met de beschrijving ervan.


Persoonstypen Advocaat-Generaal bij het Openbaar Ministerie

Wat voor persoonlijkheid heb je als Advocaat-Generaal bij het Openbaar Ministerie nodig? 

Als Advocaat-Generaal bij het OM is het belangrijk dat je zelfverzekerd en gedreven bent om zo tegenover de rechtbank overtuigend over te komen en om je standpunt zo goed mogelijk over te kunnen brengen (Succesvolle werker). Het is als Advocaat-Generaal ook belangrijk om ordelijk te zijn omdat je nauwkeurig met de feiten van de zaak moet kunnen omgaan en de meest relevante feiten uit veel informatie moet kunnen filteren. Zo kun je de rechter van jouw mening overtuigen (Perfectionist).

Ook ben je ijverig, gedreven en doelgericht en streef je er altijd naar het best mogelijke resultaat te bereiken (Succesvolle werker). De Advocaat-Generaal is idealistisch en zoekt gerechtigheid voor de slachtoffers van de gepleegde overtredingen en misdrijven.

Bekijk de persoonstypen voor Advocaat-Generaal bij het Openbaar Ministerie


Perfectionist


Lees meer

Succesvolle werker


Lees meer

Interview met een Advocaat-Generaal bij het Openbaar Ministerie

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Advocaat-Generaal bij het Openbaar Ministerie

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Advocaat-Generaal bij het Openbaar Ministerie

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Advocaat-Generaal bij het Openbaar Ministerie

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Advocaat-Generaal bij het Openbaar Ministerie dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Advocaat-Generaal bij het Openbaar Ministerie belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Advocaat-Generaal bij het Openbaar Ministerie. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Advocaat-Generaal bij het Openbaar Ministerie iets voor je?

Zou je graag Advocaat-Generaal bij het Openbaar Ministerie willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Advocaat-Generaal bij het Openbaar Ministerie bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


Ga direct naar