Arbeidsdeskundige Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Arbeidsdeskundige? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep arbeidsdeskundige. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je arbeidsdeskundige wordt.

 

Wat is een Arbeidsdeskundige?

De Arbeidsdeskundige beoordeelt of en en in hoeverre mensen arbeidsgeschikt zijn. Daarbij is hij voornamelijk geïnteresseerd in wat een cliënt nog wél kan en dus in wat zijn arbeidsmogelijkheden zijn. De bevindingen van de verzekeringsarts - die de medische kant bekijkt - neemt hij mee in zijn analyse. Een Arbeidsdeskundige heeft daarnaast een of meerdere gesprekken met de cliënt en verzamelt informatie over diens arbeidsverleden en opleidingsniveau. Op basis van het totaal aan informatie bepaalt een Arbeidsdeskundige wat voor werk iemand nog kan doen, waarmee hij voldoende kan verdienen. Hij maakt een rapport van zijn bevindingen. De conclusies van een Arbeidsdeskundige kunnen grote gevolgen hebben voor cliënten die daardoor wel of juist niet een (gedeeltelijke) arbeidsongeschiktheidsuitkering gaan ontvangen.

Een Arbeidsdeskundige kan vervolgens een rol spelen in de reintegratie van de cliënt. Arbeidsdeskundige en cliënt bekijken wat de arbeidsmogelijkheden zijn en selecteren eventueel geschikte werkgevers. Deze werkgevers probeert hij te stimuleren om werkzoekenden met arbeidsbeperkingen aan te nemen en kan eventueel als bemiddelaar optreden tussen cliënt en werkgever. Hierbij heeft hij oog voor eventuele voorzieningen die aanwezig moeten zijn voor bepaalde cliënten om te kunnen werken (invalidentoilet, ergonomische computerhardware).

Past het beroep Arbeidsdeskundige bij jou?

Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Wil je omscholen maar weet je nog niet wat? Met baansuggestie krijg je actuele vacatures te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je kunt Kansrijke banen en omschoolvacatures de voorrang geven. Na 3 stappen zie je gelijk jouw unieke baansuggesties op basis van jouw baanprofiel!

Bekijk jouw persoonlijke baansuggesties

Andere namen het beroep Arbeidsdeskundige

Andere namen die voor dit beroep gebruikt worden zijn: arbeidskundige

Wil je werken als Arbeidsdeskundige?

Werk je al als Arbeidsdeskundige en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Arbeidsdeskundige worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Arbeidsdeskundige, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Arbeidsdeskundige in één oogopslag

Persoonstype:

Netwerk:

 • Arbeidsdeskundige
 • Werkgever
 • Cliënt

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €3213 tot €4377

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

4


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Arbeidsdeskundige

Wat verdient een Arbeidsdeskundige?

De Arbeidsdeskundige verdient rond de €3213 bruto per maand bij aanvang, wat kan oplopen tot ongeveer €4377.

De salarissen zijn afhankelijk van CAO schalen en de toekomstige werkgever.

Eventuele secundaire voorwaarde is een vakantietoeslag van 8% op je gemiddelde maandinkomen.

Salarisschaal Arbeidsdeskundige

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Wil je jouw salaris verhogen?

Bekijk dan welke banen echt bij jouw passen met onze tool BaansuggestieVacatures Arbeidsdeskundige

Op zoek naar een nieuwe baan als Arbeidsdeskundige? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Arbeidsdeskundige. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Arbeidsdeskundige vacatures

Vacature Arbeidsdeskundige Sociaal Medische Zaken
TMI
Ben jij als arbeidsdeskundige op zoek naar een werkomgeving met ruime mogelijkheden voor persoonlijke en professionele groei binnen diverse domeinen? En ben je minimaal 32 uur beschikbaar? Dan hebben we …
Vacature Arbeidsdeskundige
FYGI
Wil jij werken én ontwikkelen tegelijk? En wil je aan de slag binnen een jonge, collegiale en dynamische organisatie? Kom dan ons team versterken als arbeidsdeskundige (in opleiding)! We heten …
Vacature Arbeidsdeskundige
Roessingh, centrum voor revalidatie
Roessingh Arbeid zoekt in verband met de uitbreiding van ons team een Arbeidsdeskundige (36 uur per week) De organisatie Roessingh Arbeid is een zelfstandig functionerende eenheid en is gespecialiseerd in …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Arbeidsdeskundige

Wat zijn de baankansen voor een Arbeidsdeskundige?

Het aantal vacatures voor de Arbeidsdeskundige is gemiddeld. Om als Arbeidsdeskunige aan het werkt te gaan moet je aan een beperkt aantal eisen voldoen, wat het aantal sollicitanten groot maakt.
Werkervaring beïnvloedt je doorgroeimogelijkheden.

De actuele kans op werk voor een Arbeidsdeskundige

Het beroep Arbeidsdeskundige is onderdeel van de beroepsfamilie Specialisten arbeid, loopbaanontwikkeling en personeelszaken. De kans op werk voor de beroepsfamilie Specialisten arbeid, loopbaanontwikkeling en personeelszaken is in de huidige periode goed

Huidige aantal vacatures

4

Baankans Arbeidsdeskundige

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Arbeidsdeskundige worden: Opleidingen tot Arbeidsdeskundige

Wil je Arbeidsdeskundige worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Arbeidsdeskundige.

Hoe word je een Arbeidsdeskundige? 

De Arbeidsdeskundige moet minimaal een vierjarige HBO opleiding hebben gedaan om zijn beroep te kunnen uitoefenen. Hierna moet hij de (basis)opleiding tot Arbeidsdeskundige volgen. Die is op HBO niveau.

Tevens moet hij geregistreerd staan in het landelijke register voor Arbeidsdeskundigen; hier heb je een diploma voor nodig.

De 4 best beoordeelde opleidingen tot Arbeidsdeskundige

Abonnement bij- en nascholing arbeidsdeskundige
De uitdaging: duurzame inzetbaarheid Mensen werken niet meer hun hele arbeidzame leven bij één bedrijf. Ze zijn meer dan ooit zelf verantwoordelijk voor hun inzetbaarheid op langere termijn. Maar ook …
Abonnement bij- en nascholing arbeidsdeskundige
Post HBO - Opleiding tot arbeidsdeskundige
De functie van arbeidsdeskundige is een ervaringsvak. Die wetenschap samen met onze visie op arbeidsdeskundig leiderschap vormen de fundering van deze opleiding. Een intensieve opleiding waarin het vak, de praktijk …
Post HBO - Opleiding tot arbeidsdeskundige
Huishoudelijke hulp: het ‘ondergeschoven kindje’ in de letselschaderegeling
Accreditatie / PE punten NOvA 4.00 punten NIVRE 4.00 punten Krijgt een slachtoffer wel genoeg? Of is dit een extraatje als smeermiddel voor de schaderegeling? Door het volgen van deze
Huishoudelijke hulp: het ‘ondergeschoven kindje’ in de letselschaderegeling
Letselschade van A tot Z (inclusief Workshop Zichtbaar Succes)
Voor beginnend juridisch secretaresses en andere ondersteuners in de letselschadepraktijk die graag meer inzicht en kennis willen verkrijgen van de specifieke elementen van het personenschaderecht en de letselschaderegeling. De basiscursus …
Letselschade van A tot Z (inclusief Workshop Zichtbaar Succes)

Omscholen tot Arbeidsdeskundige

Als je je wilt omscholen tot Arbeidsdeskundige is het mogelijk dat er meerdere wegen zijn. Het komt namelijk steeds vaker voor dat er specifieke vacatures met omscholing zijn. Op dat moment wordt het leertraject hiervoor door de werkgever georganiseerd. Als er op dit moment omschoolvacatures voor Arbeidsdeskundige zijn vind je die hieronder.

Bepaal jouw omschoolkeuze met Baansuggestie

Met baansuggestie krijg je kansrijke banen te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je vindt ook direct omschoolvacatures als deze er zijn. Je kunt nu inspiratie op doen en jouw omschoolkeuze bepalen op basis van wat bij jou past! Bekijk jouw baansuggesties!

Vacatures met (Om)scholing

Omscholen met salaris is natuurlijk wel zo prettig, je verdient gelijk vanaf het begin van je nieuwe baan. Ook worden vaak de opleidingskosten door de werkgever betaald. Wij kennen totaal 4 verschillende typen (om)scholingsvacatures. Directe omscholing, Opleidingsvacatures (BBL, Beroepsbegeleidende Leerweg), Leerling vacatures en Traineeships. Als er voor Arbeidsdeskundige dit type vacatures zijn vind je ze hieronder.

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Arbeidsdeskundige

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Arbeidsdeskundige

Als je Arbeidsdeskundige wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Arbeidsdeskundige zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Arbeidsdeskundige

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Arbeidsdeskundige?

Competenties en Vaardigheden Arbeidsdeskundige

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Arbeidsdeskundige nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Arbeidsdeskundige nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Arbeidsdeskundige

Trainingen & cursussen Analytisch
Analytisch
Trainingen & cursussen Conflicten beheersen
Conflicten beheersen
Trainingen & cursussen Integriteit
Integriteit
Trainingen & cursussen Klantgerichtheid
Klantgerichtheid
Trainingen & cursussen Luisteren
Luisteren
Trainingen & cursussen Netwerken
Netwerken
Trainingen & cursussen Oordeelsvorming
Oordeelsvorming
Trainingen & cursussen Sensitiviteit
Sensitiviteit
Trainingen & cursussen Stressbestendigheid
Stressbestendigheid

Persoonlijkheid van een Arbeidsdeskundige

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Arbeidsdeskundige. Als Arbeidsdeskundige wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Arbeidsdeskundige:


zie volledige beschrijving persoonstype Arbeidsdeskundige

Vakkennis voor een Arbeidsdeskundige

Het is voor een Arbeidsdeskundige ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Arbeidsdeskundige zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Arbeidsdeskundige


Werkervaring Arbeidsdeskundige

Het is voor een startend Arbeidsdeskundige die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Arbeidsdeskundige is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals .

Iets anders leren?

Is Arbeidsdeskundige het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.


Doorgroei mogelijkheden Arbeidsdeskundige

Je kunt als Arbeidsdeskundige een beter salaris verdienen wanneer je doorgroeit binnen jouw beroepsgroep. Je kunt stapsgewijs doorgroeien naar beroepen die dichtbij jou beroep liggen door steeds kleine stappen bij te leren.

Het beroep Arbeidsdeskundige is onderdeel van de beroepsfamilie Specialisten arbeid, loopbaanontwikkeling en personeelszaken. Hieronder vind je verschillende dichtbij liggende doorgroeimogelijkheden voor een Arbeidsdeskundige


Hoofd beroepsgroep Arbeidsdeskundige

Het beroep Arbeidsdeskundige valt binnen de hoofdberoepsgroep Onderzoekers, ingenieurs, docenten en specialisten

 

De hoofdgroep onderzoekers, ingenieurs, docenten en specialisten betreffen beroepen waarin kennisvergaring en toepassing van theoretische kennis centraal staat om een specifiek doel te bereiken.

Deze beroepen hebben een sterk analytisch karakter en vaak staat conceptontwikkeling en het toepassen van nieuwe en experimentele kennis centraal. 

Onder de specialisten vallen ook de gezondheidszorg specialisten en wetenschappelijk adviseurs.
Netwerk Arbeidsdeskundige

Met wie werkt een Arbeidsdeskundige samen? 

De Arbeidsdeskundige werkt samen met andere Arbeidsdeskundigen, voornamelijk om informatie uit te wisselen.
Door een goed netwerk te hebben van werkgevers, zorgt hij ervoor dat hij snel werk vindt voor cliënten en een goed contract opstelt tussen de werkgever en de werknemer.
 


 • Arbeidsdeskundige
 • Werkgever
 • Cliënt
Arbeidsdeskundige


Organisaties waar een Arbeidsdeskundige werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Arbeidsdeskundige meestal werkt.

Waar werkt een Arbeidsdeskundige?

 • Verzekeraars
 • Reïntegratiebedrijven
 • Letselschadebureaus

Meer weten over werken in de Gezondheidszorg?

Bekijk werken in Gezondheidszorg

Best beoordeelde werkgevers Arbeidsdeskundige

Waar kun je het beste werken als Arbeidsdeskundige? Hieronder vind je de best door de Arbeidsdeskundige beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Arbeidsdeskundige.

Competenties, Skills en Vaardigheden Arbeidsdeskundige:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Arbeidsdeskundige.

Welke competenties heeft een Arbeidsdeskundige nodig?

Een Arbeidsdeskundige heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Arbeidsdeskundige

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Arbeidsdeskundige passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Arbeidsdeskundige nodig? 

De Arbeidsdeskundige probeert om in bepaalde situaties de oplossing te vinden die voor alle partijen het meest wenselijk is. Mensen komen niet onterecht in de WAO terecht, arbeidsgeschikten krijgen een handvat om de reintegratie te starten (Bemiddelaar). Een Arbeidsdeskundige moet zich verder wegwijs kunnen maken in veel verschillende informatie en hij moet de werkomgeving goed kunnen inschatten op geschiktheid voor de cliënt (Waarnemer).

Bekijk de persoonstypen voor Arbeidsdeskundige


Bemiddelaar


Lees meer

Waarnemer


Lees meer

Interview met een Arbeidsdeskundige

Rachid el Hamri is arbeidsdeskundige.

Ben je benieuwd wat een arbeidsdeskundige allemaal doet op een dag? Rachid el Hamri is arbeidsdeskundige en vertelt je er alles over!

Lees de rest van het interview met een Arbeidsdeskundige

Beoordeling van het beroep Arbeidsdeskundige

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Arbeidsdeskundige

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Arbeidsdeskundige

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Arbeidsdeskundige dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Arbeidsdeskundige belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Arbeidsdeskundige. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Arbeidsdeskundige iets voor je?

Zou je graag Arbeidsdeskundige willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Arbeidsdeskundige bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Arbeidsdeskundige

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar