Archeoloog Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Archeoloog? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep archeoloog. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je archeoloog wordt.

 

Wat is een Archeoloog?

Als Archeoloog is het belangrijk om een interesse in geschiedenis te hebben en (zelf) te willen ontdekken hoe het vroeger was, antwoorden te vinden die alleen nog maar aan de hand van tastbare overblijfselen te ontdekken zijn. Het voornaamste werk van Archeologen gebeurt bij opgravingen, waar de relieken van het verleden voorzichtig worden blootgelegd. Je bent als Archeoloog veelal projectmatig bezig en dient dus overzicht te kunnen houden.

Archeologen zijn vaak gespecialiseerd in een bepaald tijdperk, onderwerp of een regio. Ze gebruiken hun kennis om voorwerpen of andersoortige overblijfselen te identificeren en dateren en hiermee meer inzicht te krijgen in het verleden. Dit kunnen skeletten zijn (van mensen en dieren), gebruiksvoorwerpen (potten, wapens), gebouwen, maar ook geologische zaken als afwijkingen in aardlagen (door bijv. een voregere overstroming of meteorietinslag) en flora. Hierbij is het belangrijk dat een Archeoloog systematisch werkt, en een goed, gedetaileerd verslag maakt van de bevindingen.

De Archeoloog is echter niet alleen maar in de buitenlucht bezig. Een belangrijk deel van het werk vindt plaats in bijvoorbeeld laboratoria, waar gevonden voorwerpen onderzocht en (o.a.) gedateerd worden. De precieze werkzaamheden zijn afhankelijk van het specialisme van de Archeoloog. Voorbeelden van onderzoeksmethoden zijn het gebruik van röntgenstraling om voorwerpen intact te laten en toch van binnen te bekijken (denk hierbij aan bijvoorbeeld mummi's), chemische processen om voorwerpen te dateren en het ontcijferen en/of vertalen van teksten. De Archeoloog is dus een echte onderzoeker.

Behalve bij bekende historische vindplaatsen worden Archeologen ook ingezet door de overheid om bij nieuwbouwprojecten te voorkomen dat eventueel historisch materiaal verloren gaat.

Naast het blootleggen en duiden van voorwerpen (het doen van wetenschappelijk onderzoek) kunnen Archeologen ook meewerken aan het vormgeven van tentoonstellingen (in musea), publiceren in (wetenschappelijke) tijdschriften en hebben zij vaak onderwijzende taken.Wil je werken als Archeoloog?

Werk je al als Archeoloog en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Archeoloog worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Archeoloog, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Archeoloog in één oogopslag

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

 • Archeoloog
 • (Wetenschappelijk) Onderzoeker
 • Museummedewerkers
 • Ambtenaren

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €1628 tot €4378

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Archeoloog

Wat verdient een Archeoloog?

Aangezien het werk van Archeologen nogal kan verschillen, zijn de arbeidsvoorwaarden ook afwisselend. De salarisindicatie is moeilijk te geven. Het kan per project verschillen, al is het wel zo dat overnachtingen bij en/of overtocht naar de archeologische sites vaak vergoed worden en maaltijden en onderdak meestal geregeld zijn. Van de onderzoeker wordt het salaris door de werkgever bepaald, afhankelijk van het soort organisatie en de reputatie van de Archeoloog (gepubliceerd of niet, de kwaliteit van de publicaties etc.). Dit komt overeen met de meeste onderzoeksfuncties. Het starterssalaris ligt rond de €1628, wat kan oplopen tot €4378 in een seniorfunctie.

Salarisschaal Archeoloog

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.Vacatures Archeoloog

Er zijn geen vacatures Archeoloog aanwezig. Je kan wel meer informatie vinden over de branche waar een Archeoloog in werkt.

Meer weten over de sector waar een Archeoloog in werkt

Bekijk werken in Kunst & Cultuur & Entertainment

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Archeoloog

Wat is de toekomst van Archeoloog?

Er zijn meerdere opties voor een beginnende Archeoloog. Als men voor de Universitaire route gaat, kan de Archeoloog uiteindelijk opklimmen tot Hoogleraar. Bij de overheid kan een Archeoloog een belangrijke rol gaan spelen in stadsplanning of als projectontwikkelaar. Vooral monumentenzorg verdient hierbij de aandacht. Naast werken als ambtenaar of leraar, kan een Archeoloog ook in het museum aangesteld worden als curator, beheerder van een bepaalde afdeling of zelfs directeur van het museum.

Baankans Archeoloog

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

0


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Benieuwd hoe (andere) werkgevers jou waarderen? Plaats je CV bij onze vacaturepartners en vind uit hoe je in de markt ligt!

Plaats je CV nu direct op Monsterboard Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Archeoloog worden: Opleidingen tot Archeoloog

Wil je Archeoloog worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Archeoloog.

Hoe word je een Archeoloog? 

Om Archeoloog te worden moet men een Universitaire opleiding in de Archeologie volgen. Hierbij kan men zich specialiseren in een tijdsperiode (bijv. prehistorie, Klassieke periode) of een onderzoeksmethode. Na een driejarige Bachelor (WO) in Archeologie kan men ofwel een Research Master of een gewone Master volgen. De Research Master heeft in het algemeen een striktere selectieprocedure en is meer gericht op Archeologen die hun eigen onderzoek willen gaan doen. Deze Master duurt dan ook twee jaar, terwijl de onderwijsmaster maar één jaar duurt.

De 1 best beoordeelde opleidingen tot Archeoloog

Archeologie Thuisstudie
Cursus Archeologie als thuisstudieWil jij meer ontdekken over de geschiedenis door zelf op onderzoek uit te gaan? Dan is de opleiding archeologie iets voor jou. Met deze cursus Archeologie van …
Archeologie Thuisstudie

Omscholen of doorgroeien tot Archeoloog

Voor mensen die willen of moeten omscholen heeft de overheid tijdelijk de NL Leert Door Subsidie in het leven geroepen.

Dit is gratis loopbaanadvies ter waarde van € 700 een erkende loopbaancoach. Dit traject moet je aanvragen voor 1 december!!!

Omscholen met NL leert door subsidie

 

Als je Archeoloog wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Archeoloog zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Archeoloog

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Archeoloog?

Competenties en Vaardigheden Archeoloog

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Archeoloog nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Archeoloog nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Archeoloog

Trainingen & cursussen Accuratesse
Accuratesse
Trainingen & cursussen Analytisch
Analytisch
Trainingen & cursussen Inzicht in omgeving
Inzicht in omgeving
Trainingen & cursussen Omgaan met details
Omgaan met details
Trainingen & cursussen Samenwerken
Samenwerken

Persoonlijkheid van een Archeoloog

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Archeoloog. Als Archeoloog wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Archeoloog:


zie volledige beschrijving persoonstype Archeoloog

Vakkennis voor een Archeoloog

Het is voor een Archeoloog ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Archeoloog zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Archeoloog


Werkervaring Archeoloog

Het is voor een startend Archeoloog die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Archeoloog is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals Onderzoeker, Geoloog .

Iets anders leren?

Is Archeoloog het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.
Netwerk Archeoloog

Met wie werkt een Archeoloog samen? 

Samenwerken is belangrijk. Bij een opgraving zijn meestal meerdere personen betrokken. Vooral met de opzichters moet rekening gehouden worden, omdat die de opgraving mogelijk maken en in de toekomst mogelijk meer werk kunnen bieden. Verder is het belangrijk dat er contact blijft bestaan met de Universiteit en collega's, om aanbevelingen te krijgen voor projecten of banen en de laatste ontwikkelingen te volgen. Verder werk kan worden geregeld via de overheid of musea; ook belangrijke punten in het netwerk.


 • Archeoloog
 • (Wetenschappelijk) Onderzoeker
 • Museummedewerkers
 • Ambtenaren
Archeoloog


Organisaties waar een Archeoloog werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Archeoloog meestal werkt.

Waar werkt een Archeoloog?

Zoals gezegd kan een Archeoloog bij de Universiteit, een museum of de overheid en dus bij non-profit instanties aan het werk. Daarnaast zijn er ook steeds meer particuliere bedrijven die aan archeologisch onderzoek doen en kan zo op projectbasis in de profit gewerkt worden.

Meer weten over werken in de Onderzoek & Wetenschap?

Bekijk werken in Onderzoek & Wetenschap

Best beoordeelde werkgevers Archeoloog

Waar kun je het beste werken als Archeoloog? Hieronder vind je de best door de Archeoloog beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Archeoloog.

Competenties, Skills en Vaardigheden Archeoloog:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Archeoloog.

Welke competenties heeft een Archeoloog nodig?

Een Archeoloog heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Archeoloog

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Archeoloog passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Archeoloog nodig? 

De Archeoloog moet goed kunnen waarnemen om accuraat te kunnen werken en de nodige ontdekkingen te kunnen doen (Waarnemer). Naast een goede wetenschappelijke basis heeft een Archeoloog vaak ook een meer romantisch-idealistische kant. Dit heeft een positieve uitwerking op het doorzettingsvermogen van de Archeoloog. Hij heeft daarnaast een eigen manier van kijken, die maakt dat hij daadwerkelijk nieuwe, onbekende dingen kan begrijpen en verduidelijken (Romanticus).

Bekijk de persoonstypen voor Archeoloog


Romanticus


Lees meer

Waarnemer


Lees meer

Interview met een Archeoloog

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Archeoloog

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Archeoloog

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Archeoloog

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Archeoloog dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Archeoloog belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Archeoloog. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Archeoloog iets voor je?

Zou je graag Archeoloog willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Archeoloog bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Archeoloog

Iris Belem

Ik zit in het 4de leerijaar ik moet een spreekbeurt maken over één archeoloog Ik heb help nodig

P. Laser

U noemt niet de HBO-opleiding archeologie aan het Saxion in Deventer. Dit is de enige niet-WO-opleiding tot archeoloog in Nederland.

Pierre

Dank voor de tip.Gr.

Lizzie

+   overzichtelijk, to the point, objectief -   profieltest is oppervlakkig

een website bezoeker

bedankt

een website bezoeker

bedankt

Lizzie

+   overzichtelijk, to the point, objectief -   profieltest is oppervlakkig

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar