Beleidsadviseur Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Beleidsadviseur? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep beleidsadviseur. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je beleidsadviseur wordt.

 

Wat is een Beleidsadviseur?

De Beleidsadviseur is de specialist op het gebied van beleidsvoering. Aan de hand van onderzoeksgegevens, ervaringen en met de hulp van deskundigen en specialisten stippelt de Beleidsadviseur een beleid voor de organisatie uit. De meeste (grote) bedrijven en overheidsinstellingen zoals gemeentes en ministeries hebben Beleidsadviseurs in dienst.

 

Ontwikkelen beleid

De Beleidsadviseur is voor een groot deel of geheel verantwoordelijk voor het beleid op zijn gebied. Dit kan het beleid op het gebied van personeel, communicatie, organisatie of bijvoorbeeld asiel zijn. De Beleidsadviseur werkt mee aan oplossingen voor de organisatie of voor de maatschappij. De Beleidsadviseur moet een beleid ontwikkelen dat door de hele organisatie of maatschappij gedragen gaat worden. De Beleidsadviseur schrijft diverse plannen en adviseert het bestuur, de wethouder of de minister over het beleid. Ook zorgt de Beleidsadviseur dat het beleid uitgevoerd wordt, geëvalueerd wordt en waar nodig eventueel aangepast wordt.

 

Netwerken

De Beleidsadviseur werkt vaak samen met andere Beleidsadviseurs en beleidsmedewerkers. Netwerken is voor deze functie erg belangrijk. De Beleidsadviseur moet op de hoogte zijn en blijven van de ontwikkelingen in zijn werkgebied, laat zich adviseren door deskundigen en onderhoudt contacten met diverse organisatie en met de medewerkers binnen de eigen organisatie. De Beleidsadviseur moet daarom beschikken over goede communicatieve vaardigheden.

Vind kansrijke banen die bij jouw persoonlijkheid en competenties passen

Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Wil je omscholen maar weet je nog niet wat? Met baansuggestie krijg je actuele vacatures te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je kan ervoor kiezen om kansrijke banen en ook omschoolvacatures de voorrang te geven. Na 3 stappen krijg je gelijk jouw unieke baansuggesties te zien die horen bij jouw persoonlijke baanprofiel. Doe nu inspiratie op voor de ontwikkeling van jouw loopbaan!

Bekijk jouw persoonlijke baansuggesties

Wil je werken als Beleidsadviseur?

Werk je al als Beleidsadviseur en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Beleidsadviseur worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Beleidsadviseur, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Beleidsadviseur in één oogopslag

Beroepsgroep:

Netwerk:

  • Beleidsmedewerker
  • Minister
  • Wethouder

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

  • Van €3000 tot €4200

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

158


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Beleidsadviseur

Wat verdient een Beleidsadviseur?

De Beleidsadviseur verdient gemiddeld tussen de €3000,- en €4200,-. De overige arbeidsvoorwaarden zijn afhankelijk van het type organisatie waar de Beleidsadviseur voor werkzaam is.

Salarisschaal Beleidsadviseur

  • Maximaal
  • Gemiddeld
  • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Wil je jouw salaris verhogen?

Bekijk dan welke banen echt bij jouw passen met onze tool Baansuggestie



Vacatures Beleidsadviseur

Op zoek naar een nieuwe baan als Beleidsadviseur? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Beleidsadviseur. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Beleidsadviseur vacatures

Vacature Senior Beleidsadviseur Sociaal Domein
Certus Groep
Over de functieAls Senior Beleidsadviseur Sociaal Domein heb je de focus op het werkveld Wmo. Tegelijkertijd ben je in staat om integraal en overstijgend mee te denken met andere beleidsterreinen.Actuele …
Vacature Beleidsadviseur Planning en Control
BMC
Bedrijfsomschrijving Bij de gemeente Vlissingen draait het om mensen. Wie hier werkt, kan echt het verschil maken. Er is namelijk genoeg om aan te pakken in deze bijzondere gemeente met …
Vacature Beleidsadviseur Finance & Control (0,8 - 1,0 fte)
Tilburg University
Beleidsadviseur Finance & Control (0,8 – 1,0 fte)Wij zijn op zoek naar een enthousiaste en stressbestendige beleidsadviseur. Vind jij het leuk om in een omgeving te werken waar je …
Vacature Beleidsadviseur Sport
Certus Groep
Over de functieAls Beleidsadviseur Sport adviseer je het bestuur en management ten aanzien van de ontwikkelingen op sportgebied.Je werkt nauw samen met de projectondersteuner sport & cultuur, die je inhoudelijk …
Vacature Beleidsadviseur Wmo
Certus Groep
Over de functieJe takenpakket is flexibel van inhoud, en afhankelijk van de opgaven, ontwikkelingen en je ;Je bent een Linking pin tussen uitvoering en beleid en verantwoordelijk voor Wmo maatwerk.Ook …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Beleidsadviseur

Wat zijn de baankansen voor een Beleidsadviseur?

Veel (grote) bedrijven en overheidsinstellingen hebben Beleidsadviseur in dienst. Er is daarom voldoende vraag naar Beleidsadviseurs. Vaak begint de Beleidsadviseur als beleidsmedewerker en groeit daarna door naar de rol van Beleidsadviseur.

De actuele kans op werk voor een Beleidsadviseur

De kans op werk voor het beroep Beleidsadviseur is op dit moment onbekend.

Huidige aantal vacatures

158

Baankans Beleidsadviseur

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Beleidsadviseur worden: Opleidingen tot Beleidsadviseur

Wil je Beleidsadviseur worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Beleidsadviseur.

Hoe word je een Beleidsadviseur? 

De Beleidsadviseur moet beschikken over voldoende kennis op zijn eigen werkgebied. Dit kunnen uiteenlopende werkgebieden zijn zoals communicatie, organisatie en personeel. Er is dan ook geen specifieke opleiding vereist voor de functie van Beleidsadviseur. De Beleidsadviseur kan een meer gerichte opleiding op zijn eigen werkgebied hebben gevolgd of bijvoorbeeld een bredere opleiding die gericht is op organisatie en beleid. De Beleidsadviseur heeft vaak minimaal een HBO opleiding afgerond.

De 5 best beoordeelde opleidingen tot Beleidsadviseur

Beleidsadviseur Dienstverlening - Dag
Je bent beleidsadviseur dienstverlening en wilt je verder ontwikkelen. Of je hebt de ambitie om uit te groeien tot beleidsadviseur dienstverlening. Je bent bijvoorbeeld werkzaam in een adviserende, coördinerende of …
Beleidsadviseur Dienstverlening - Dag
Beleidsadviseur Wmo - Dag
Je bent beleidsmedewerker of -adviseur in een overheids- of non-profitorganisatie en je wilt je verder ontwikkelen op het gebied van de Wmo. Wil je zorgen dat burgers de zorg krijgen …
Beleidsadviseur Wmo - Dag
Beleidsadviseur Jeugd - Dag
Je bent werkzaam binnen het beleidsthema jeugd of je wilt je breed oriënteren op het thema jeugd en gezin. Je bent aanspreekpunt voor zowel bestuur als externe partijen en je …
Beleidsadviseur Jeugd - Dag
Faciliteren van Workshops - Foundation
Korte beschrijving: Deze training stelt je in staat om een groep naar een gedragen resultaat te leiden. Denk aan een oplossing, besluit, plan, visie of strategie. Doelgroep: Deze training is …
Faciliteren van Workshops - Foundation
Beleidsadviseur Jeugd - Virtual Classroom
Je bent werkzaam binnen het beleidsthema jeugd of je wilt je breed oriënteren op het thema jeugd en gezin. Je bent aanspreekpunt voor zowel bestuur als externe partijen en je …
Beleidsadviseur Jeugd - Virtual Classroom

Omscholen tot Beleidsadviseur

Als je je wilt omscholen tot Beleidsadviseur is het mogelijk dat er meerdere wegen zijn. Het komt namelijk steeds vaker voor dat er specifieke vacatures met omscholing zijn. Op dat moment wordt het leertraject hiervoor door de werkgever georganiseerd. Als er op dit moment omschoolvacatures voor Beleidsadviseur zijn vind je die hieronder.

Bepaal jouw omschoolkeuze met Baansuggestie

Met baansuggestie krijg je kansrijke banen te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je vindt ook direct omschoolvacatures als deze er zijn. Je kunt nu inspiratie op doen en jouw omschoolkeuze bepalen op basis van wat bij jou past! Bekijk jouw baansuggesties!

Vacatures met (Om)scholing

Omscholen met salaris is natuurlijk wel zo prettig, je verdient gelijk vanaf het begin van je nieuwe baan. Ook worden vaak de opleidingskosten door de werkgever betaald. Wij kennen totaal 4 verschillende typen (om)scholingsvacatures. Directe omscholing, Opleidingsvacatures (BBL, Beroepsbegeleidende Leerweg), Leerling vacatures en Traineeships. Als er voor Beleidsadviseur dit type vacatures zijn vind je ze hieronder.

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Beleidsadviseur

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Beleidsadviseur

Als je Beleidsadviseur wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Beleidsadviseur zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Beleidsadviseur

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Beleidsadviseur?

Competenties en Vaardigheden Beleidsadviseur

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Beleidsadviseur nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Beleidsadviseur nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Beleidsadviseur

Trainingen & cursussen Analytisch
Analytisch
Trainingen & cursussen Conceptueel denken
Conceptueel denken
Trainingen & cursussen Creativiteit
Creativiteit
Trainingen & cursussen Durf
Durf
Trainingen & cursussen Kritisch
Kritisch
Trainingen & cursussen Netwerken
Netwerken
Trainingen & cursussen Oordeelsvorming
Oordeelsvorming
Trainingen & cursussen Plannen en organiseren
Plannen en organiseren
Trainingen & cursussen Uitdrukkingsvaardigheid
Uitdrukkingsvaardigheid

Persoonlijkheid van een Beleidsadviseur

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Beleidsadviseur. Als Beleidsadviseur wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Beleidsadviseur:


zie volledige beschrijving persoonstype Beleidsadviseur

Vakkennis voor een Beleidsadviseur

Het is voor een Beleidsadviseur ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Beleidsadviseur zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Beleidsadviseur

NIEUW: Online opleiding Beleidsadviseur sociaal domein
Heb je een HBO- of WO-opleiding in de richting van sociale wetenschappen? Of ben je Wmo consulent, jeugdconsulent of Participatieconsulent en wil je beleidsadviseur sociaal domein worden? Dan is het …
NIEUW: Online opleiding Beleidsadviseur sociaal domein
Basistraining Chemie - E-learning
Je bent handhaver, toezichthouder milieu, beleidsmedewerker of beleidsadviseur en werkzaam bij een gemeente, waterschap, provincie, RUD, samenwerkingsverband of regionale inspectie. Voor milieukunde is het belangrijk dat je beschikt over chemische …
Basistraining Chemie - E-learning
HBO Communicatie en Effectief Beïnvloeden
Algemeen Met deze unieke samenvoeging van communicatie en effectief beïnvloeden in één opleiding kunt u het communicatiedoel beter bereiken. Tijdens deze boeiende en leerzame opleiding komen de kennis en vaardigheden …
HBO Communicatie en Effectief Beïnvloeden
HBO Communicatie en Effectief Beïnvloeden
Algemeen Met deze unieke samenvoeging van communicatie en effectief beïnvloeden in één opleiding kunt u het communicatiedoel beter bereiken. Tijdens deze boeiende en leerzame opleiding komen de kennis en vaardigheden …
HBO Communicatie en Effectief Beïnvloeden

Werkervaring Beleidsadviseur

Het is voor een startend Beleidsadviseur die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Beleidsadviseur is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals Beleidsmedewerker .

Iets anders leren?

Is Beleidsadviseur het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.




Netwerk Beleidsadviseur

Met wie werkt een Beleidsadviseur samen? 

Een belangrijke taak van de Beleidsadviseur is netwerken. De Beleidsadviseur werkt vaak samen met anders Beleidsadviseurs en beleidsmedewerker. De Beleidsadviseur laat zich adviseren en op de hoogte houden door deskundigen en specialisten. De Beleidsadviseur brengt daarnaast zelf advies uit aan het bestuur, de wethouder en de minister. De Beleidsadviseur moet zorgen dat het beleid door de hele organisatie of maatschappij uitgedragen gaat worden. De Beleidsadviseur moet daarom ook het contact met andere medewerkers en organisaties goed onderhouden.


  • Beleidsmedewerker
  • Minister
  • Wethouder
Beleidsadviseur


Organisaties waar een Beleidsadviseur werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Beleidsadviseur meestal werkt.

Waar werkt een Beleidsadviseur?

Veel (grotere) bedrijven hebben Beleidsadviseurs in dienst. Ook veel overheidsinstellingen hebben Beleidsadviseurs. Denk hierbij een gemeenten en ministeries. De Beleidsadviseur kan hierdoor in zowel de profit als de non-profit sector werkzaam zijn.

Meer weten over werken in de Beleid & Organisatie?

Bekijk werken in Beleid & Organisatie

Best beoordeelde werkgevers Beleidsadviseur

Waar kun je het beste werken als Beleidsadviseur? Hieronder vind je de best door de Beleidsadviseur beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Beleidsadviseur.

Competenties, Skills en Vaardigheden Beleidsadviseur:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Beleidsadviseur.

Welke competenties heeft een Beleidsadviseur nodig?

Een Beleidsadviseur heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Beleidsadviseur

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Beleidsadviseur passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Beleidsadviseur nodig? 

De Beleidsadviseur moet goed kunnen netwerken een daarom beschikken over goede sociale en communicatieve vaardigheden. De Beleidsadviseur moet naar de ervaringen van deskundigen en specialisten luisteren en weten wat er op het werkgebied speelt (Waarnemer). Ook moet de Beleidsadviseur advies kunnen uitbrengen over het beleid en het beleid uit kunnen voeren. De Beleidsadviseur moet zelfverzekerd en doelgericht te werk gaan (Succesvolle werker).

Bekijk de persoonstypen voor Beleidsadviseur


Succesvolle werker


Lees meer

Waarnemer


Lees meer

Interview met een Beleidsadviseur

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Beleidsadviseur

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Beleidsadviseur

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Beleidsadviseur

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Beleidsadviseur dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Beleidsadviseur belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Beleidsadviseur. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Beleidsadviseur iets voor je?

Zou je graag Beleidsadviseur willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Beleidsadviseur bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Beleidsadviseur

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar