Beleidsadviseur Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Beleidsadviseur? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep beleidsadviseur. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je beleidsadviseur wordt.

 

Wat is een Beleidsadviseur?

De Beleidsadviseur is de specialist op het gebied van beleidsvoering. Aan de hand van onderzoeksgegevens, ervaringen en met de hulp van deskundigen en specialisten stippelt de Beleidsadviseur een beleid voor de organisatie uit. De meeste (grote) bedrijven en overheidsinstellingen zoals gemeentes en ministeries hebben Beleidsadviseurs in dienst.

 

Ontwikkelen beleid

De Beleidsadviseur is voor een groot deel of geheel verantwoordelijk voor het beleid op zijn gebied. Dit kan het beleid op het gebied van personeel, communicatie, organisatie of bijvoorbeeld asiel zijn. De Beleidsadviseur werkt mee aan oplossingen voor de organisatie of voor de maatschappij. De Beleidsadviseur moet een beleid ontwikkelen dat door de hele organisatie of maatschappij gedragen gaat worden. De Beleidsadviseur schrijft diverse plannen en adviseert het bestuur, de wethouder of de minister over het beleid. Ook zorgt de Beleidsadviseur dat het beleid uitgevoerd wordt, geëvalueerd wordt en waar nodig eventueel aangepast wordt.

 

Netwerken

De Beleidsadviseur werkt vaak samen met andere Beleidsadviseurs en beleidsmedewerkers. Netwerken is voor deze functie erg belangrijk. De Beleidsadviseur moet op de hoogte zijn en blijven van de ontwikkelingen in zijn werkgebied, laat zich adviseren door deskundigen en onderhoudt contacten met diverse organisatie en met de medewerkers binnen de eigen organisatie. De Beleidsadviseur moet daarom beschikken over goede communicatieve vaardigheden.Wil je werken als Beleidsadviseur?

Werk je al als Beleidsadviseur en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Beleidsadviseur worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Beleidsadviseur, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Beleidsadviseur in één oogopslag

Beroepsgroep:

Netwerk:

  • Beleidsmedewerker
  • Minister
  • Wethouder

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

  • Van €3000 tot €4200

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

62


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Beleidsadviseur

Wat verdient een Beleidsadviseur?

De Beleidsadviseur verdient gemiddeld tussen de €3000,- en €4200,-. De overige arbeidsvoorwaarden zijn afhankelijk van het type organisatie waar de Beleidsadviseur voor werkzaam is.

Salarisschaal Beleidsadviseur

  • Maximaal
  • Gemiddeld
  • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.Vacatures Beleidsadviseur

Op zoek naar een nieuwe baan als Beleidsadviseur? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Beleidsadviseur. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Beleidsadviseur vacatures

Vacature Senior beleidsadviseur economie
Yacht
Functieomschrijving Werk jij graag aan het creëren van een optimaal economisch klimaat in de stad waar bedrijven, bezoekers en talenten zich graag vestigen? Dan zoeken wij jou als senior beleidsadviseur …
Vacature Beleidsadviseur Duurzaamheid
Maandag® Arnhem
Functiebeschrijving Met jouw kennis van energie en milieu draag jij als beleidsadviseur duurzaamheid jouw steentje bij aan het verduurzamen van de samenleving! De duurzaamheidsagenda is een belangrijke doelstelling binnen gemeenteland. …
Vacature Beleidsadviseur onderwijshuisvesting
Maandag® Leeuwarden
Functiebeschrijving Deze Friese gemeente is op zoek naar versterking voor Team Samenleven, 'Mienskip'. Zij houden zich bezig met het verbeteren van de leefbaarheid van de inwoners op het gebied van …
Vacature Beleidsadviseur Duurzaamheid
Maandag® Enschede
Functiebeschrijving Jij wil graag bijdragen aan een duurzame aanpak in Nederland. Als Beleidsadviseur Duurzaamheid is jouw expertise van groot belang! Als Beleidsadviseur Duurzaamheid ben jij de aanjager van de verduurzaming, …
Vacature Beleidsadviseur Sociaal Domein Jeugd
Maandag® Maastricht
Functiebeschrijving Gaat jouw hart sneller kloppen door het uitlijnen van zorgvuldige besluitvormingsprocessen, en weet je landelijke ontwikkelingen te vertalen naar de gemeente en regio? Dan ben ik op zoek naar …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Beleidsadviseur

Wat is de toekomst van Beleidsadviseur?

Veel (grote) bedrijven en overheidsinstellingen hebben Beleidsadviseur in dienst. Er is daarom voldoende vraag naar Beleidsadviseurs. Vaak begint de Beleidsadviseur als beleidsmedewerker en groeit daarna door naar de rol van Beleidsadviseur.

Baankans Beleidsadviseur

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

62


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Benieuwd hoe (andere) werkgevers jou waarderen? Plaats je CV bij onze vacaturepartners en vind uit hoe je in de markt ligt!

Plaats je CV nu direct op Monsterboard Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Beleidsadviseur worden: Opleidingen tot Beleidsadviseur

Wil je Beleidsadviseur worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Beleidsadviseur.

Hoe word je een Beleidsadviseur? 

De Beleidsadviseur moet beschikken over voldoende kennis op zijn eigen werkgebied. Dit kunnen uiteenlopende werkgebieden zijn zoals communicatie, organisatie en personeel. Er is dan ook geen specifieke opleiding vereist voor de functie van Beleidsadviseur. De Beleidsadviseur kan een meer gerichte opleiding op zijn eigen werkgebied hebben gevolgd of bijvoorbeeld een bredere opleiding die gericht is op organisatie en beleid. De Beleidsadviseur heeft vaak minimaal een HBO opleiding afgerond.

De 5 best beoordeelde opleidingen tot Beleidsadviseur

Faciliteren van Workshops - Foundation
Korte beschrijving: . Deze training stelt je in staat om een groep naar een gedragen resultaat te leiden. Denk aan een oplossing, besluit, plan, visie of strategie. Doelgroep: Deze training …
Faciliteren van Workshops - Foundation
Beleidsadviseur Wmo - Dag
Je bent beleidsmedewerker of -adviseur in een overheids- of non-profitorganisatie en je wilt je verder ontwikkelen op het gebied van de Wmo. Wil je zorgen dat burgers de zorg krijgen …
Beleidsadviseur Wmo - Dag
Beleidsadviseur Jeugd - Dag
Je bent werkzaam binnen het beleidsthema jeugd of je wilt je breed oriënteren op het thema jeugd en gezin. Je bent aanspreekpunt voor zowel bestuur als externe partijen en je …
Beleidsadviseur Jeugd - Dag
Beleidsadviseur Dienstverlening - Dag
Je bent beleidsadviseur dienstverlening en wilt je verder ontwikkelen. Of je hebt de ambitie om uit te groeien tot beleidsadviseur dienstverlening. Je bent bijvoorbeeld werkzaam in een adviserende, coördinerende of …
Beleidsadviseur Dienstverlening - Dag
Beleidsadviseur Wmo - Virtual Classroom
Je bent beleidsmedewerker of -adviseur in een overheids- of non-profitorganisatie en je wilt je verder ontwikkelen op het gebied van de Wmo. In de Virtual Classroom wordt de klasruimte digitaal …
Beleidsadviseur Wmo - Virtual Classroom

Omscholen of doorgroeien tot Beleidsadviseur

Voor mensen die willen of moeten omscholen heeft de overheid tijdelijk de NL Leert Door Subsidie in het leven geroepen.

Dit is gratis loopbaanadvies ter waarde van € 700 een erkende loopbaancoach. Dit traject moet je aanvragen voor 1 december!!!

Omscholen met NL leert door subsidie

 

Als je Beleidsadviseur wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Beleidsadviseur zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Beleidsadviseur

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Beleidsadviseur?

Competenties en Vaardigheden Beleidsadviseur

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Beleidsadviseur nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Beleidsadviseur nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Beleidsadviseur

Trainingen & cursussen Analytisch
Analytisch
Trainingen & cursussen Durf
Durf
Trainingen & cursussen Kritisch
Kritisch
Trainingen & cursussen Netwerken
Netwerken
Trainingen & cursussen Onafhankelijkheid
Onafhankelijkheid
Trainingen & cursussen Plannen en organiseren
Plannen en organiseren

Persoonlijkheid van een Beleidsadviseur

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Beleidsadviseur. Als Beleidsadviseur wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Beleidsadviseur:


zie volledige beschrijving persoonstype Beleidsadviseur

Vakkennis voor een Beleidsadviseur

Het is voor een Beleidsadviseur ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Beleidsadviseur zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Beleidsadviseur

HBO Communicatie en Effectief Beïnvloeden
Algemeen Met deze unieke samenvoeging van communicatie en effectief beïnvloeden in één opleiding kunt u het communicatiedoel beter bereiken. Tijdens deze boeiende en leerzame opleiding komen de kennis en vaardigheden …
HBO Communicatie en Effectief Beïnvloeden

Werkervaring Beleidsadviseur

Het is voor een startend Beleidsadviseur die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Beleidsadviseur is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals Beleidsmedewerker .

Iets anders leren?

Is Beleidsadviseur het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.
Netwerk Beleidsadviseur

Met wie werkt een Beleidsadviseur samen? 

Een belangrijke taak van de Beleidsadviseur is netwerken. De Beleidsadviseur werkt vaak samen met anders Beleidsadviseurs en beleidsmedewerker. De Beleidsadviseur laat zich adviseren en op de hoogte houden door deskundigen en specialisten. De Beleidsadviseur brengt daarnaast zelf advies uit aan het bestuur, de wethouder en de minister. De Beleidsadviseur moet zorgen dat het beleid door de hele organisatie of maatschappij uitgedragen gaat worden. De Beleidsadviseur moet daarom ook het contact met andere medewerkers en organisaties goed onderhouden.


  • Beleidsmedewerker
  • Minister
  • Wethouder
Beleidsadviseur


Organisaties waar een Beleidsadviseur werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Beleidsadviseur meestal werkt.

Waar werkt een Beleidsadviseur?

Veel (grotere) bedrijven hebben Beleidsadviseurs in dienst. Ook veel overheidsinstellingen hebben Beleidsadviseurs. Denk hierbij een gemeenten en ministeries. De Beleidsadviseur kan hierdoor in zowel de profit als de non-profit sector werkzaam zijn.

Meer weten over werken in de Beleid & Organisatie?

Bekijk werken in Beleid & Organisatie

Best beoordeelde werkgevers Beleidsadviseur

Waar kun je het beste werken als Beleidsadviseur? Hieronder vind je de best door de Beleidsadviseur beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Beleidsadviseur.

Competenties, Skills en Vaardigheden Beleidsadviseur:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Beleidsadviseur.

Welke competenties heeft een Beleidsadviseur nodig?

Een Beleidsadviseur heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Beleidsadviseur

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Beleidsadviseur passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Beleidsadviseur nodig? 

De Beleidsadviseur moet goed kunnen netwerken een daarom beschikken over goede sociale en communicatieve vaardigheden. De Beleidsadviseur moet naar de ervaringen van deskundigen en specialisten luisteren en weten wat er op het werkgebied speelt (Waarnemer). Ook moet de Beleidsadviseur advies kunnen uitbrengen over het beleid en het beleid uit kunnen voeren. De Beleidsadviseur moet zelfverzekerd en doelgericht te werk gaan (Succesvolle werker).

Bekijk de persoonstypen voor Beleidsadviseur


Succesvolle werker


Lees meer

Waarnemer


Lees meer

Interview met een Beleidsadviseur

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Beleidsadviseur

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Beleidsadviseur

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Beleidsadviseur

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Beleidsadviseur dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Beleidsadviseur belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Beleidsadviseur. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Beleidsadviseur iets voor je?

Zou je graag Beleidsadviseur willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Beleidsadviseur bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Niet actief op zoek naar een nieuwe baan als Beleidsadviseur?

Zou je best een andere baan willen maar ben je niet actief op zoek? Ongeveer 70 procent van de Nederlandse beroepsbevolking zou een andere baan aannemen indien ze een goed aanbod krijgen. Jij ook? Plaats dan je CV bij onze vacaturepartners en misschien word je wel benaderd voor een nieuwe job!

Plaats je CV nu direct op Monsterboard Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Meest recente vacatures Beleidsadviseur

Vacature Beleidsadviseur Horeca
Maandag® Rotterdam
Functiebeschrijving Het betreft de vervanging van een collega die met zwangerschapsverlof is. Het gaat onder andere om de volgende werkzaamhedenHet opzetten van pilots om ondermijning in de horeca tegen te …
Vacature Beleidsadviseur Vastgoed
Maandag® Maastricht
Functiebeschrijving Voor een grote gemeente in Midden Limburg ben ik per direct op zoek naar een Beleidsadviseur Vastgoed. De komende maanden ligt er een aantal specifieke taken die opgepakt moeten …
Vacature Beleidsadviseur Risicobeheersing
Brandweer Amsterdam-Amstelland
Veiligheidsregio/Brandweer Amsterdam-Amstelland zoekt: Beleidsadviseur Risicobeheersing Samen voor een veilige leefomgeving, kom jij ons helpen met het opstellen van beleid? 36 uur per week, Locatie: Kazerne Nico (IJ-tunnel 4) Veiligheidsregio/ Brandweer
Vacature Beleidsadviseur wonen (32-36 uur)
Van Dijk Employment Services
Functieomschrijving U bent een stevige persoonlijkheid die verantwoordelijk is voor de beleidsontwikkeling en bestuurlijke advisering op het gebied van wonen bij een jonge gemeente.Wie? Onze opdrachtgever is een jonge …
Vacature Beleidsadviseur Ruimtelijke Ordening
Koen
Je hebt enkele jaren ervaring opgedaan in het vakgebied en bent toe aan een vervolgstap. Bestemmingsplannen, principeverzoeken, zienswijzen zijn voor jou gesneden koek. Nu sta je op een kruispunt. Je …

Actuele blogposts


reacties op Beleidsadviseur

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar