Business Architect Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Business Architect? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep business architect. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je business architect wordt.

 

Wat is een Business Architect?

De Business Architect maakt een ontwerp van systemen in bedrijven met als doel het bedrijf zo duurzaam en solide mogelijk te maken. Deze systemen kunnen de indeling van organisatie betreffen, bedrijfsprocessen of een ander netwerk dat heringericht moet worden, zoals informatievoorziening. Het uitgangspunt is het bedrijf te verbeteren. De ontwerpen die de Business Architect maakt zijn enkel middelen om dit doel te kunnen bereiken. Vanuit de kennis van bedrijven die de Business Architect als consultant heeft, wordt het systeem verankerd en een nieuwe richting ingeduwd. Het invoeren van veranderingen gebeurt dan in overleg met de managers en beheerders van het systeem.Wat doet een Business Architect?

Vaak zijn er in een bedrijf meerdere systemen aan het werk, die allemaal los van elkaar door de Business Architect geanalyseerd en aangepast moeten worden. De Business Architect overlegt dan ook vaak met andere Business Architects en consultants om uiteindelijk een optimaal functionerend systeem neer te kunnen zetten. De Business Architect moet goed samen kunnen werken en goed inzicht in het systeem hebben. Zonder een brede kennis en communicatieve vaardigheden kan de Business Consultant zijn werk niet goed doen.

Businessconsultants analyseren de positie, structuur en processen van bedrijven en bieden diensten of advies aan om deze te verbeteren. Zij onderzoeken en identificeren bedrijfsprocessen zoals financiële inefficiënties of personeelsbeheer en stellen strategische plannen op om deze moeilijkheden te overwinnen.

Taken, verantwoordelijkheden en werkzaamheden van een Business Architect

 • businessplannen analyseren
 • externe factoren van bedrijven analyseren
 • interne factoren van bedrijven analyseren
 • jaarrekeningen interpreteren
 • onopgemerkte organisatorische behoeften identificeren
 • advies geven over efficiëntieverbeteringen
 • bedrijfsbehoeften analyseren
 • bedrijfsprocessen analyseren
 • de context van een organisatie analyseren
 • externe factoren van bedrijven analyseren
 • interne factoren van bedrijven analyseren
 • jaarrekeningen interpreteren

 

Mede mogelijk gemaakt door ESCO

Wil je werken als Business Architect?

Werk je al als Business Architect en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Business Architect worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Business Architect, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Business Architect in één oogopslag

Sector:

Netwerk:

 • Collega
 • Projectleider
 • Informatiemanager
 • IT-auditor

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €3000 tot €6000

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

87


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Business Architect

Wat verdient een Business Architect?

Het gemiddelde salaris van een Business Architect zal ongeveer rond de €3000 en €6000 per maand liggen. Omdat de Business Architect een consultant is kan er geen indicatie van arbeidsvoorwaarden gegeven worden, dit ligt vooral aan het specifieke werk dat men kan krijgen.

Salarisschaal Business Architect

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Wil jij weten of je genoeg verdient?

Vergelijk jouw salaris met dat van anderen in de salaris benchmark
Vacatures Business Architect

Op zoek naar een nieuwe baan als Business Architect? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Business Architect. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Business Architect vacatures

Vacature Business Architect
TalentScoutZ
Talentscoutz Talentscoutz is een werving, selectie en executive search bureau van en voor sales- en managementtalenten. Wij zijn gespecialiseerd in het bemiddelen van sales functies en management functies in Zuid-Nederland. …
Vacature Lead Business Analist Forecasting
Coolblue
Als Lead Business Analist ben je meewerkend voorman/vrouw in het Forecasting team: je bent leidinggevende én je werkt zelf mee. Wat doe je als Lead Business Analist bij Coolblue? Je …
Vacature Business Analist Operations
Coolblue
Je maakt Coolblue elke dag een beetje beter door ervoor te zorgen dat alle beschikbare data wordt ingezet. Hoe word ik Business Analist Operations bij Coolblue? Krijg je veel energie …
Vacature Business Analist Payments
Coolblue
Je maakt Coolblue elke dag een beetje beter door ervoor te zorgen dat alle beschikbare data van team Payments nog beter wordt ingezet en we optimaal gebruik maken van al …
Vacature Senior Business Analist Marketing
Coolblue
Je maakt Coolblue elke dag een beetje beter door ervoor te zorgen dat alle beschikbare marketing data op de juiste manier wordt ingezet. Hoe word ik Senior Business Analist Marketing

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Business Architect

Wat is de toekomst van Business Architect?

De functie van Business Architect is nogal nieuw in Nederland, waardoor het aantal banen (nog) niet zo groot is. Wel is er veel kans voor een succesvolle Business Architect om steeds complexere systemen te ontwerpen en zo in status en salaris groeien.

Baankans Business Architect

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

87


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Benieuwd hoe (andere) werkgevers jou waarderen? Plaats je CV bij onze vacaturepartners en vind uit hoe je in de markt ligt!

Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Business Architect worden: Opleidingen tot Business Architect

Wil je Business Architect worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Business Architect.

Hoe word je een Business Architect? 

Om als Business Analist aan de slag te kunnen moet men een HBO of WO opleiding volgen in de richting van Bedrijfskunde, Organisatie en Management, ICT of een dergelijke opleiding.

De 5 best beoordeelde opleidingen tot Business Architect

Business Analysis Essentials
Korte beschrijving: Deze training geeft een overzicht van het vakgebied business analyse binnen in waterval, hybride en agile omgevingen. Maak kennis met o.a. technieken voor strategische, proces, scenario analyse etc.
Business Analysis Essentials
Business Analyse, Procesontwerp, Informatieanalyse en Database design-*
Business Analyse, Procesontwerp, Informatieanalyse en Database design Top-selling cursus om praktijkgericht bezig te zijn met business analysetechnieken en methoden. Een verdiepingscursus om zelf analyse methoden toe te kunnen passen, requirements …
Business Analyse, Procesontwerp, Informatieanalyse en Database design-*
Opleidingstraject: BCS Diploma in Business Analysis
Om het BCS Diploma in Business Analysis te verkrijgen, moeten kandidaten viertal schriftelijk examens afleggen op een aantal Business Analysis onderwerpen: Business Analysis Foundation, Requirements Engineering, Business Process Modelling, Business …
Opleidingstraject: BCS Diploma in Business Analysis
BCS Foundation in Business Analysis
BCS Foundation in Business Analysis Cursus De BCS Foundation in Business Analysis cursus omvat een breed scala aan technieken binnen de structuur van het Business Analysis procesmodel. De kwalificatie is gebaseerd …
BCS Foundation in Business Analysis
BCS Business Analysis Practice
BCS Business Analysis Practice De BCS Business Analysis Practice cursus biedt deelnemers de vaardigheden die ze nodig hebben om effectieve business analisten te worden. De cursus besteedt aandacht aan een …
BCS Business Analysis Practice

Omscholen of doorgroeien tot Business Architect

Als je Business Architect wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Business Architect zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Business Architect

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Business Architect?

Competenties en Vaardigheden Business Architect

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Business Architect nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Business Architect nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Business Architect

Trainingen & cursussen Analytisch
Analytisch
Trainingen & cursussen Conceptueel denken
Conceptueel denken
Trainingen & cursussen Creativiteit
Creativiteit
Trainingen & cursussen Innovatief
Innovatief
Trainingen & cursussen Inzicht in omgeving
Inzicht in omgeving
Trainingen & cursussen Ondernemerschap
Ondernemerschap
Trainingen & cursussen Samenwerken
Samenwerken
Trainingen & cursussen Uitdrukkingsvaardigheid
Uitdrukkingsvaardigheid
Trainingen & cursussen Visie
Visie

Persoonlijkheid van een Business Architect

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Business Architect. Als Business Architect wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Business Architect:


zie volledige beschrijving persoonstype Business Architect

Vakkennis voor een Business Architect

Het is voor een Business Architect ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Business Architect zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Business Architect

BABOK® v3: Business Analysis Key Concepts
In deze BABOK® v3 training / cursus wordt de Business Analysis Body of Knowledge (BABOK® versie 3) richtlijn uitgebreid behandeld. BABoK is een uitgebreide verzameling best practices en richtlijnen rondom …
BABOK® v3: Business Analysis Key Concepts
Business Analytics with Excel
The Business Analytics with Excel training will boost your analytics career with powerful new Microsoft® Excel skills. You'll learn the basic concepts of data analysis and statistics, helping promote data-driven …
Business Analytics with Excel
Certified Business Analysis Professional(CBAP) Certification Training
This business analyst course is designed to help professionals gain new skills and expertise in advanced documentation, effective planning, and creation of business solutions. This CBAP exam preparation course aligns …
Certified Business Analysis Professional(CBAP) Certification Training
Business Analytics - SimpliLearn Subscription
🗂 5 online trainingen | 🇬🇧 Taal: Engels | 🗓 Abonnement: year | 🎯 Vakgebieden: IT, Business The Business Analytics Track allow you to become an expert in Business Analytics. …
Business Analytics - SimpliLearn Subscription
BCS Business Analysis Foundation
This British Computer Society (BCS) Business Analysis Foundation training course offers an excellent introduction to the roles, skills and core competencies of business analysts. An essential role in supporting business …
BCS Business Analysis Foundation

Werkervaring Business Architect

Het is voor een startend Business Architect die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Business Architect is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals Business Intelligence Consultant, Business Analist, Business Consultant, Bedrijfskundige, Business Process Modeler .

Iets anders leren?

Is Business Architect het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.
Netwerk Business Architect

Met wie werkt een Business Architect samen? 

Binnen het bedrijf is de Business Analist veel in contact met andere Analisten en functioneel beheerders etc., om het ontwerp te kunnen implementeren. Dit gebeurt ook in samenwerking met de projectleider en informatiemanager. Buiten het bedrijf spreekt de Business Architect met verschillende belangengroepen, waarbij de IT-auditor een belangrijk contactpersoon is om goedkeuring te geven aan veranderingen.


 • Collega
 • Projectleider
 • Informatiemanager
 • IT-auditor
Business Architect


Organisaties waar een Business Architect werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Business Architect meestal werkt.

Waar werkt een Business Architect?

Een Business Architect kan bij een grote verscheidenheid aan bedrijven aan het werk gezet worden, mits het bedrijf grote en complexe systemen heeft die veranderd moeten worden. Vaak, maar niet exclusief, komt een Business Architect in een bedrijf in ICT te werken.

Meer weten over werken in de IT & Software Development?

Bekijk werken in IT & Software Development

Best beoordeelde werkgevers Business Architect

Waar kun je het beste werken als Business Architect? Hieronder vind je de best door de Business Architect beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Business Architect.

Competenties, Skills en Vaardigheden Business Architect:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Business Architect.

Welke competenties heeft een Business Architect nodig?

Een Business Architect heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Business Architect

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Business Architect passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Business Architect nodig? 

De Business Architect is een consultant en moet dus op vele verschillende opdrachten ingezet kunnen worden. Hiervoor moet men flexibel zijn en zich snel kunnen aanpassen. Ook geeft dit een avontuurlijke draai aan het werk van de Business Analist (Levensgenieter). Binnen een project is het belangrijk om steeds het einddoel in de gaten te blijven houden en daar zo efficiënt mogelijk naartoe te werken, om zo de klant tevreden te kunnen stellen (Succesvolle werker).

Bekijk de persoonstypen voor Business Architect


Levensgenieter


Lees meer

Succesvolle werker


Lees meer

Interview met een Business Architect

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Business Architect

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Business Architect

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Business Architect

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Business Architect dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Business Architect belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Business Architect. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Business Architect iets voor je?

Zou je graag Business Architect willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Business Architect bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Niet actief op zoek naar een nieuwe baan als Business Architect?

Zou je best een andere baan willen maar ben je niet actief op zoek? Ongeveer 70 procent van de Nederlandse beroepsbevolking zou een andere baan aannemen indien ze een goed aanbod krijgen. Jij ook? Plaats dan je CV bij onze vacaturepartners en misschien word je wel benaderd voor een nieuwe job!

Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Meest recente vacatures Business Architect

Vacature Business analist
iSense
Bedrijfsomschrijving Onze opdrachtgever is een internationale verzekeraar die zich voornamelijk richt op de markt binnen ;De afdeling Business Information Management richt zich op het ondersteunen van de afdelingen/collega's in alle …
Vacature Senior Business Analist
Randstad Corporate Recruitment
Functieomschrijving Honderdduizenden uitzendkrachten zijn dagelijks voor ons aan het werk. Dankzij vlot verlopende processen weten we alles wat hierbij komt kijken - van werving tot verloning en ziekmeldingen - in …
Vacature Business Analist Data Warehouse
iSense
Bedrijfsomschrijving Onze klant biedt financiële dienstverlening aan organisaties. De organisatie heeft een open cultuur met korte lijnen. Daarnaast zijn duurzaamheid en betrouwbaarheid termen die de organisatie kenmerken.Ter uitbreiding van het …
Vacature Business analist
De Nederlandsche Bank
Functieomschrijving Werk mee aan innovatieve projecten in een snel bewegende ICT omgeving als Business analist bij DNBJij hebt impactBij DNB werk je met impact op financiële stabiliteit en …
Vacature Business Analist Prime Front Arena
iSense
Bedrijfsomschrijving Onze klant biedt financiële dienstverlening aan ;De organisatie heeft een open cultuur met korte lijnen. Daarnaast zijn duurzaamheid en betrouwbaarheid termen die de organisatie kenmerken.Ter uitbreiding van het team …

Actuele blogposts


reacties op Business Architect

Dit is toch geen architect?

Bouwkundig Architect is een beschermd beroep. Men volgt een zware universitaire opleiding en na 2 jaar werkervaring mag de titel Architect worden gedragen. Hoe is de trend onstaan om elke HBO ICT'er 'business architect' te noemen?

Henri

Elke HBO ICTer wordt geen Business Architect genoemd en is dat ook niet.Een Business Architect heeft vaak een universitaire opleiding of een HBO opleiding.

Henri

Elke HBO ICTer wordt geen Business Architect genoemd en is dat ook niet.Een Business Architect heeft vaak een universitaire opleiding of een HBO opleiding.

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar