Dierenartsassistent worden: Opleiding, Omscholen en Vaardigheden

Dierenartsassistent worden: Opleiding, Omscholen en Vaardigheden

Hoe kan je Dierenartsassistent worden? Er zijn over het algemeen een aantal verschillende manieren om een beroep te leren. Je kunt de inhoud van een beroep leren via het regulier beroepsonderwijs, maar ook via gerichte cursussen en trainingen. Je kunt een nieuw beroep vaak ook deels on-the-job, oftewel in de praktijk leren. Je kunt vaak ook via zelfstudie, of via speciale omscholing jouw nieuwe beroep leren.

De eerste stap is om je in het beroep te verdiepen. Wat ga je doen als Dierenartsassistent? Welke vaardigheden en eigenschappen heb je nodig om je werk als Dierenartsassistent goed te kunnen uitvoeren? Hoe ziet je werkdag eruit? Wat ga je verdienen als Dierenartsassistent?

Al deze informatie bieden wij jou hier, zodat jij kunt bepalen of je inderdaad Dierenartsassistent wilt worden. Zo ja, dan vind je hier de opleidingen en omscholingen tot Dierenartsassistent.

Alles over hoe je Dierenartsassistent kunt worden


Omscholen met baangarantie en salaris

Voor beroepen met goede baankansen
Nationale Beroepengids

Vacatures laden...

Hoe word je Dierenartsassistent?

Om Dierenartsassistent te worden heb je een diploma nodig. De opleiding Dierenartsassistent komt dus in twee vormen.

Opleiding Dierenartsassistent Paraveterinair

De opleiding Dierenartsassistent Paraveterinair kan bij verschillende scholen worden gevolgd en kan fulltime of parttime worden gedaan. Natuurlijk komen er dierkundige onderwerpen aan bod tijdens de studie, zoals anatomie, fysiologie, ziekteleer en geneesmiddelenleer. Maar er is aan de andere kant ook voldoende aandacht voor omgaan met mensen en dieren wanneer die op de praktijk komen en het afhandelen van alle administratie.

Opleiding Dierenartsassistent

De studie dierenartsassistent zonder het paraveterinair gedeelte leidt ook op tot Dierenartsassistent, maar bereidt voor op een functie waarin het zwaartepunt bij de administratieve taken ligt, terwijl de opleiding met paraveterinair gedeelte juist een grote medische component heeft.

Welke vaardigheden heb je nodig om Dierenartsassistent te worden?

Om Dierenartsassistent te kunnen worden heb een aantal verschillende vaardigheden nodig. Een aantal persoonlijke vaardigheden en een aantal praktische of technische vaardigheden.

De vrijwel noodzakelijke vaardigheden voor een Dierenartsassistent zijn Prioriteiten stellen, Beslissingen nemen en Afwegen. Ook zijn Voorbereiden, Gestructureerd werken en Oog voor detail belangrijke vaardigheden als je Dierenartsassistent wilt worden. Verder zijn Zorgvuldigheid, Nauwkeurigheid en Integriteit ook erg gewenste vaardigheden.

Welke competenties heb je nodig om Dierenartsassistent te worden?

Als je Dierenartsassistent wilt worden zal je ook een aantal competenties nodig hebben. Een competentie is een combinatie van kennis, vaardigheden, eigenschappen en ervaring.

Gewenste competenties Dierenartsassistent

  • Accuratesse
  • Besluitvaardigheid
  • Conflicten beheersen
  • Flexibiliteit
  • Klantgerichtheid
  • Luisteren
  • Plannen en organiseren
  • Stressbestendigheid

Welke eigenschappen heb je nodig om Dierenartsassistent te worden?

De eigenschappen die je nodig hebt om Dierenartsassistent te worden zijn Empathie, Behulpzaamheid en Vriendelijkheid. Andere belangrijke eigenschappen zijn Enthousiasme, Zelfverzekerdheid en Ondernemendheid.


Met welke persoonstypen kun je Dierenartsassistent worden?

Er zijn een aantal persoonstypen die passen bij het beroep Dierenartsassistent. Dit zijn geen zwart/wit vereisten, maar vaak is het wel zo dat een bepaald persoonstype van nature een bepaald beroep beter uitoefent dan iemand met een ander persoonstype.

De persoonstypen die het meest passen bij het beroep Dierenartsassistent zijn de Gever en de Succesvolle werker.

De Dierenartsassistent is een ondersteunende kracht in alle facetten van de praktijk en het eerste aanspreekpunt voor mensen die de praktijk binnenkomen. Hij is vaak luisterend oor en daamee is het belangrijk dat hij mee kan voelen met mensen en sociaal is ingesteld (Gever).

Naast het sociale gedeelte van het werk zijn er de die operaties gedaan worden, de medicatie wordt meegegeven, de agenda die wordt beheerd, tests die worden uitgevoerd enzovoorts. Daarvoor is het belangrijk dat een Dierenartsassistent een harde werker is die streeft naar goede resultaten en succesvol uitgevoerd werk (Succesvolle werker).

Opleiding Dierenartsassistent

Er zijn een aantal verschillende opleidingsvormen waarmee je Dierenartsassistent kunt worden. Er zijn opleidingen die je vanaf het begin opleiden tot Dierenartsassistent. Je vindt opleidingen met baangarantie, of andere manieren voor omscholing tot Dierenartsassistent. Maar ook cursussen en trainingen voor de Dierenartsassistent.

Top 5 opleidingen Dierenartsassistent

Dierenartsassistent
Je leert veel over zorg voor dieren, je hebt contact met hun baasjes en verzorgt de administratie. Graag met dieren werken? Volg de opleiding Dierenartsassistent Heb jij hart voor dieren? Ongetwijfeld,
Dierenartsassistent
Dierenartsassistent
Droomde jij als kind al van werken met dieren? Je kunt het werkelijkheid laten worden in de grotemensenwereld met deze thuisstudie Dierenartsassistent. Werken met puppy’s, kittens, maar ook oudere dieren, …
Dierenartsassistent

Omscholen tot Dierenartsassistent

Hoe kan je omscholen tot Dierenartsassistent? Waar moet je aan denken? Welke vormen van omscholing tot Dierenartsassistent zijn er? Alles wat je wilt weten vind je hier:

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Dierenartsassistent

Welke basisvaardigheden heb je nodig voor omscholing tot Dierenartsassistent?

Je hoeft natuurlijk nog niet alle beroepsspecifieke skills te hebben voordat je begint met jouw omscholing tot Dierenartsassistent. Er zijn wel een aantal basisvaardigheden die je nodig hebt, zoals meestal Nederlandse taalkennis, of rekenvaardigheid.

Er zijn vaak ook branche overdraagbare vaardigheden die jouw kans op omscholing verhogen. Denk hierbij over het algemeen aan computer vaardigheden, of communicatie vaardigheden.

Welke motivatie heb je nodig voor omscholing tot Dierenartsassistent?

Als je wilt omscholen tot Dierenartsassistent is jouw motivatie een van de belangrijkste selectiecriteria van zowel de opleider als jouw mogelijke nieuwe werkgever. Je hebt namelijk nog geen werkervaring dus jouw werkgever zal wel goed overtuigd moeten zijn voordat hij/zij in jouw omscholing investeert.

Wanneer jouw motivatie erg hoog is, is de kans dat je het vak snel leert en jouw werk goed uitvoert erg groot. Daarom is motivatie überhaupt een groot selectiecriterium voor alle werkgevers.

Salaris Dierenartsassistent

Wat verdient een Dierenartsassistent? Het salaris van een Dierenartsassistent begint bij €1814,- bruto per maand. Een ervaren Dierenartsassistent verdient tot maximaal €3073,- bruto per maand. Het salaris is afhankelijk van opleiding, ervaring en inzet.

Interview met een Dierenartsassistent

Femke Bosboom is dierenartsassitente-paraveterinair.

Ben je benieuwd wat een dierenartsassitente allemaal doet op een dag? Femke Bosboom vertelt je er alles over!

Lees de rest van het interview met een Dierenartsassistent