Elektromonteur worden: Opleiding, Omscholen en Vaardigheden

Elektromonteur worden: Opleiding, Omscholen en Vaardigheden

Hoe kan je Elektromonteur worden? Er zijn over het algemeen een aantal verschillende manieren om een beroep te leren. Je kunt de inhoud van een beroep leren via het regulier beroepsonderwijs, maar ook via gerichte cursussen en trainingen. Je kunt een nieuw beroep vaak ook deels on-the-job, oftewel in de praktijk leren. Je kunt vaak ook via zelfstudie, of via speciale omscholing jouw nieuwe beroep leren.

De eerste stap is om je in het beroep te verdiepen. Wat ga je doen als Elektromonteur? Welke vaardigheden en eigenschappen heb je nodig om je werk als Elektromonteur goed te kunnen uitvoeren? Hoe ziet je werkdag eruit? Wat ga je verdienen als Elektromonteur?

Al deze informatie bieden wij jou hier, zodat jij kunt bepalen of je inderdaad Elektromonteur wilt worden. Zo ja, dan vind je hier de opleidingen en omscholingen tot Elektromonteur.

Alles over hoe je Elektromonteur kunt worden


Omscholen met baangarantie en salaris

Voor beroepen met goede baankansen
Nationale Beroepengids

Vacatures laden...

Hoe word je Elektromonteur?

Om Elektromonteur te worden moet men minimaal een MBO opleiding volgen op BBL niveau 2. De opleiding wordt meestal gewoon aangeduid als beroepsopleiding Elektromonteur. Ook wanneer je een opleiding elektrotechniek van een hoger niveau hebt kan je beginnen als Elektromonteur.

Na een basis beroepsopleiding Elektromonteur kan je je nog verder specialiseren in een deelgebied, zoals:

 • Opleiding Zonnepanelen aansluiten
 • Cursus Elektrisch schakelen
 • Opleiding Elektrotechniek MBO 3/4
 • Opleiding Elektrische Installaties
 • Opleiding Warmtepompen aansluiten

 

Er zijn ook vele andere wegen om Elektromonteur te worden. Er zijn tegenwoordig veel omschooltrajecten Elektromonteur.

Welke vaardigheden heb je nodig om Elektromonteur te worden?

Om Elektromonteur te kunnen worden heb een aantal verschillende vaardigheden nodig. Een aantal persoonlijke vaardigheden en een aantal praktische of technische vaardigheden.

De vrijwel noodzakelijke vaardigheden voor een Elektromonteur zijn Analytisch vermogen, Doorzettingsvermogen en Ambitie. Ook zijn Logisch redeneren, Initiatief ontplooien en Inzicht in omgeving belangrijke vaardigheden als je Elektromonteur wilt worden. Verder zijn Consequent handelen, Inlevingsvermogen en Doelgericht werken ook erg gewenste vaardigheden.

Welke competenties heb je nodig om Elektromonteur te worden?

Als je Elektromonteur wilt worden zal je ook een aantal competenties nodig hebben. Een competentie is een combinatie van kennis, vaardigheden, eigenschappen en ervaring.

Gewenste competenties Elektromonteur

 • Accuratesse
 • Analytisch
 • Anticiperen
 • Discipline
 • Klantgerichtheid
 • Onafhankelijkheid
 • Oordeelsvorming
 • Resultaatgerichtheid
 • Technisch inzicht

Welke eigenschappen heb je nodig om Elektromonteur te worden?

De eigenschappen die je nodig hebt om Elektromonteur te worden zijn Idealistisch, Gedisciplineerdheid en Punctueel. Andere belangrijke eigenschappen zijn Enthousiasme, Zelfverzekerdheid en Ondernemendheid. Daarnaast zijn Waarnemendheid, Gedetailleerdheid en Leergierigheid ook goed van pas komende eigenschappen om Elektromonteur te kunnen worden.


Met welke persoonstypen kun je Elektromonteur worden?

Er zijn een aantal persoonstypen die passen bij het beroep Elektromonteur. Dit zijn geen zwart/wit vereisten, maar vaak is het wel zo dat een bepaald persoonstype van nature een bepaald beroep beter uitoefent dan iemand met een ander persoonstype.

De persoonstypen die het meest passen bij het beroep Elektromonteur zijn de Perfectionist en de Succesvolle werker.

De Elektromonteur is er steeds op gebrand het apparaat of de installatie waaraan hij werkt zo goed mogelijk in elkaar te zetten, zodat de klant tevreden is (Succesvolle werker). Om dit te kunnen doen is het belangrijk dat de Elektromonteur goed op details let en in kan schatten wat er allemaal aan de hand is en wat er nog moet gebeuren (Waarnemer).

Opleiding Elektromonteur

Er zijn een aantal verschillende opleidingsvormen waarmee je Elektromonteur kunt worden. Er zijn opleidingen die je vanaf het begin opleiden tot Elektromonteur. Je vindt opleidingen met baangarantie, of andere manieren voor omscholing tot Elektromonteur. Maar ook cursussen en trainingen voor de Elektromonteur.

Top 5 opleidingen Elektromonteur

Uitgelicht
Gratis opleiding elektrotechniek met baangarantie!
Hou je van spanning en van “iets fixen”? Heb je technisch inzicht en wil je graag een baan met goede toekomst? Dan is de gratis opleiding elektrotechniek met baangarantie wel iets …
Elektronica - basis - Dag
Wil je eenvoudige storingen leren verhelpen en onderhoud uitvoeren aan elektrische installaties dan is deze cursus voor jou. In je werk word je geconfronteerd met onderhoud en inspectie van elektronische …
Elektronica - basis - Dag
Basiskennis Elektrotechniek
Elektrotechnische installaties aanleggen, onderhouden, testen en in gebruik nemen, maar ook storingen verhelpen vereisen bovendien specifieke kennis en vaardigheden. De training Basiskennis Elektrotechniek is geschikt voor operators, productiemedewerkers en medewerkers …
Basiskennis Elektrotechniek
Elektrisch schakelen - Avond
Leer alles over elektrotechniek met de ROVC-cursus Elektrisch schakelen! Leer storingen oplossen en krijg inzicht in schakeltechniek. Wil je meer kennis van industriële Elektrotechniek, zoals deze voorkomt in schakel- en …
Elektrisch schakelen - Avond
Elektrisch schakelen opfrisdagen - Dag
Volg dan deze opfriscursus waarin je jouw theoretische en praktische kennis van Elektrisch schakelen weer op het juiste spoor zet. Schrijf je vandaag nog in voor de Elektrisch schakelen opfrisdagen! …
Elektrisch schakelen opfrisdagen - Dag

Omscholen tot Elektromonteur

Hoe kan je omscholen tot Elektromonteur? Waar moet je aan denken? Welke vormen van omscholing tot Elektromonteur zijn er? Alles wat je wilt weten vind je hier:

Uitgelicht
Vacature Gratis Omscholen tot Elektromonteur met Baangarantie!
→ Diverse werkgevers
Hou je van spanning en van “iets te fixen”? Ben je graag actief bezig? Heb je technisch inzicht en wil je graag een baan met goede toekomst? Dan is een …

Opleiding vacatures

Vacature Opleiding tot Elektromonteur
Technical Valley
Wat ga je doen? Het werk als Monteur Laag- en Middenspanning is heel afwisselend. Iedere dag sta je weer voor een nieuwe uitdaging. Op veel van de projecten waar je …
Vacature Leerling Elektromonteur Incl BBL
Etmaal Technici
Wat wij vragen Opleiding Je beschikt over MBO werk- en denkniveau. Wat wij bieden Salaris € 2.400 tot € 3.000 Uren 40 Dienstverband fulltime, onbekend Vacaturebeschrijving Wij zijn opzoek naar Leerling Elektromonteurs …

Leerling vacatures

Vacature Elektromonteur (leerling)
Servicedesk
Word een elektrische krachtpatser als leerling monteur! Werk aan uitdagende projecten in de woning- en utiliteitsbouw, waaronder kantoorgebouwen, scholen, hotels en vakantieparken. Als leerling monteur bij ons bedrijf werk je …
Vacature (Leerling) elektromonteur industrieel
Cottus
Wat wij vragen Opleiding Er is geen minimale opleiding vereist Wat wij bieden Uren 40. 40 uur Dienstverband onbekend Vacaturebeschrijving Samen met de (senior) monteur werk jij als leerling industrieel …
Vacature (Leerling) elektromonteur industrieel
Cottus
Wat wij vragen Opleiding Er is geen minimale opleiding vereist Wat wij bieden Uren 40. 40 uur Dienstverband onbekend Vacaturebeschrijving In de functie van leerling industrieel elektromonteur ben jij verantwoordelijk …

Omscholen tot Elektromonteur met baangarantie

Wat betekent omscholen met baangarantie eigenlijk? Een opleiding of omscholing met baangarantie sluit zo goed aan bij de praktijk dat je na het behalen van de theorie gelijk aan het werk kan. Vaak is het ook zo dat de opleider of omschoolspecialist je helpt met het vinden van een baan. Het kan zijn dat je voordat je de opleiding begint solliciteert, of na het behalen van je opleiding.

Gratis omscholen tot Elektromonteur

Er bestaan ook (voor jou) gratis opleidingen met baangarantie, in dat geval betaald meestal jouw nieuwe werkgever de opleiding. In sommige gevallen schiet de opleider deze kosten voor, soms betaal je zelf een gedeelte, of soms wordt jouw omscholing betaald door het UWV of met een andere subsidie. Het is belangrijk dat je vooraf goed deze voorwaarden duidelijk hebt en de bij jou passende vorm kiest.

Omscholen tot Elektromonteur met salaris

Omscholen met salaris is misschien wel de meest aantrekkelijke vorm, want je wordt op dat moment betaald terwijl je de opleiding doet. In dit geval zal je al wel zijn aangenomen door jouw nieuwe werkgever, dus je moet voor deze vorm eerst solliciteren. Staar je echter niet blind op deze variant. In sommige gevallen zal je eerst een stuk(je) van de opleiding eerst in eigen tijd moeten doen, of een gedeelte van de opleiding zelf moeten betalen. Dat doe je dan om jouw geschiktheid en motivatie aan te tonen.

Omscholen is sowieso in jezelf investeren, dat doe je vooral met je eigen tijd, of door een stukje van de opleiding te betalen. In sommige gevallen kan je ook betekenen dat je in het begin een stapje terug zet in salaris. Dat zal je ervoor over moeten hebben, want de grote winst zit er voor jou in dat je een nieuw beroep leert, meer mogelijkheden en betere baankansen hebt. En natuurlijk dat je er na een bepaalde periode in salaris op vooruit gaat.

Omscholen tot Elektromonteur voor 50+

Het is voor niet ieder beroep mogelijk om op latere leeftijd te omscholen. In sommige gevallen gaat het helaas om vooroordelen, in sommige gevallen is het een gevolg van de aard van het werk. Zo zal je als zonnepanelen monteur terwijl je op het (vaak schuine) dak staat 25 kilo zware panelen moeten kunnen tillen. Daar moet je echt sterk en fit voor zijn. Er zijn zeker 50plussers zijn die zo fit zijn, maar zeker niet iedereen.

Er zijn een aantal beroepen waar ervaring en sector overdraagbare vaardigheden juist worden gewaardeerd. Een voorbeeld daarvan is het beroep Schilder, hiervoor dien je met geduld en precisie aan het werk te gaan. Daarom is er ook voor 50-plussers een goede omscholing tot Schilder met baangarantie en salaris!

Een ander beroep waar je als 50plusser goed terecht kan is CNC-operator. Dat is een mooi en goed betaald beroep,  waarvoor je ook grondig en geduldig moet werken. Dus je kunt als 50plusser ook omscholen tot CNC Operator met baangarantie en salaris!

Hoe solliciteer je op een omschool vacature tot Elektromonteur?

Het sollicitatieproces voor een omschoolvacature is zwaarder dan een gewone vacature tot Elektromonteur. Dit komt omdat je het beroep nog niet kunt uitoefenen op het moment dat je solliciteert. Je hebt waarschijnlijk al wel de passende basisvaardigheden, bent leergierig en hebt de juiste motivatie, maar voor jouw nieuwe werkgever is het wel een groter risico om jou aan te nemen dan iemand die ervaring heeft als Elektromonteur.

Je zult je dus extra goed moeten voorbereiden en kunnen aantonen dat je de basis skillset en grote motivatie hebt. In veel gevallen helpt jouw opleider je mee met de voorbereiding, zoals dat je al een basismodule van de opleiding hebt gedaan waarmee jij jouw geschiktheid kan aantonen.

De eerste stap is vaak jouw reactie op de betreffende omschoolvacature. Je doet na of tijdens deze sollicitatie vaak een eenvoudige test voor de eerste selectie. Daarna krijg je meestal contact met een opleidingsadviseur die samen met jou kijkt of jij het in je hebt om te kunnen omscholen tot Elektromonteur. In feite is dit de eerste sollicitatieronde, vergelijkbaar als je via een uitzendbureau of een recruiter een nieuwe baan zoekt.

Als je door die ronde bent, wordt je gematcht aan je nieuwe werkgever. Dan begint het zware werk, want bij je eerste gesprek met de opleider is het prima wanneer je nog in de oriënterende fase zit. Maar wanneer je met jouw mogelijk toekomstige werkgever spreekt zal je goed beslagen ten ijs moeten komen.

Welke basisvaardigheden heb je nodig voor omscholing tot Elektromonteur?

Je hoeft natuurlijk nog niet alle beroepsspecifieke skills te hebben voordat je begint met jouw omscholing tot Elektromonteur. Er zijn wel een aantal basisvaardigheden die je nodig hebt, zoals meestal Nederlandse taalkennis, of rekenvaardigheid.

Er zijn vaak ook branche overdraagbare vaardigheden die jouw kans op omscholing verhogen. Denk hierbij over het algemeen aan computer vaardigheden, of communicatie vaardigheden.

Welke motivatie heb je nodig voor omscholing tot Elektromonteur?

Als je wilt omscholen tot Elektromonteur is jouw motivatie een van de belangrijkste selectiecriteria van zowel de opleider als jouw mogelijke nieuwe werkgever. Je hebt namelijk nog geen werkervaring dus jouw werkgever zal wel goed overtuigd moeten zijn voordat hij/zij in jouw omscholing investeert.

Wanneer jouw motivatie erg hoog is, is de kans dat je het vak snel leert en jouw werk goed uitvoert erg groot. Daarom is motivatie überhaupt een groot selectiecriterium voor alle werkgevers.

Om Elektromonteur te worden heb je vooral technisch inzicht, aanleg en interesse nodig. Als dat er is gaat de rest meestal vanzelf. Een Elektrotechnicus vind het gewoon leuk om te sleutelen aan elektronica, of vindt het interessant om te snappen hoe iets werkt. 

Veel mensen die in de Elektrotechniek werken waren hier op jonge leeftijd al mee bezig. Ze opende oude radio's, ventilatoren of tegenwoordig ook mobiele telefoons om te kijken hoe het in elkaar zat. Vanuit hobbyisme en interesse zijn ze als het ware in het vak gerold. Ze begonnen aan een technische opleiding of studie en zijn daarna in de elektrotechniek gestart.

Voor hen die op latere leeftijd merken dat ze toch deze interesse in techniek hebben zijn er diverse omschooltrajecten. Zoals omscholen tot Elektromonteur of omscholen tot Elektricien.  

Salaris Elektromonteur

Wat verdient een Elektromonteur? Het salaris van een Elektromonteur begint bij €2300,- bruto per maand. Een ervaren Elektromonteur verdient tot maximaal €3800,- bruto per maand. Het salaris is afhankelijk van opleiding, ervaring en inzet.

Jouw werkdag als Elektromonteur?

Je komt aan op de locatie waar jouw klus gedaan moet worden. Je bekijkt nog een keer de werkopdracht en overlegt eventueel met de eigenaar of beheerder van de elektrische installatie of het apparaat. Je bekijkt de situatie en onderzoekt het probleem of bekijkt wat er geïnstalleerd moet worden. Dit kan dus van alles zijn: het onderhoud aan een bedrijfsinstallatie in een kantoorpand, nieuwe elektriciteit aanleggen bij mensen thuis, of een elektrische storing oplossen in een fabriek. 

Voordat je aan de slag doe je eerst een gedegen voorbereiding, want je werkt wel met soms levensgevaarlijke stroomsterktes. Maar dat vind jij niet eng, want je werkt stap voor stap, nauwkeurig en denkt altijd rustig en logisch na. 

Je checkt nog een keer of de spanning er af is. Daarna pak je het juiste gereedschap uit je koffer gaat aan het werk. Nadat je  jouw onderhouds-, reparatie of installatie opdracht hebt uitgevoerd test je of het werkt. En ja, het werkt. Je hebt het weer gefixt en je voelt weer de voldoening van een geslaagde klus.

Alle opleidingen Elektromonteur

Storingstechnicus elektro - Avond

Storingstechnicus elektro - Avond

Hoe los je complexere storingen in elektrotechnische installaties snel en adequaat op? Met het volgen van de cursus Storingstechnicus elektro specialiseer jij je in de elektrotechniek. Ben jij een ervaren storings- of onderhoudstechnicus en wil jij je verder specialiseren in …

 • Onderwerp opleiding Elektromonteur
 • Lesmethode Klassikaal
 • Prijs € 3.155,00
 • Duur 14 dagen
Beoordeling
Storingstechnicus elektro - Dag

Storingstechnicus elektro - Dag

Hoe los je complexere storingen in elektrotechnische installaties snel en adequaat op? Met het volgen van de cursus Storingstechnicus elektro specialiseer jij je in de elektrotechniek. Ben jij een ervaren storings- of onderhoudstechnicus en wil jij je verder specialiseren in …

 • Onderwerp opleiding Elektromonteur
 • Lesmethode Klassikaal
 • Prijs € 3.355,00
 • Duur 8 dagen
Beoordeling
Storingstechnicus elektro - Maritiem - Dag

Storingstechnicus elektro - Maritiem - Dag

Wil je storingen in elektrotechnische installaties adequaat kunnen oplossen en je op deze manier te ontwikkelen in de Elektrotechniek? Schrijf je in voor de cursus Storingstechnicus elektro - Maritiem! Werk jij als technicus binnen de scheepvaart en offshore en word …

 • Onderwerp opleiding Elektromonteur
 • Lesmethode Klassikaal
 • Prijs € 3.100,00
 • Duur 5 dagen
Cursus Elektrotechniek voor de industrie (Elektrisch schakelen)

Cursus Elektrotechniek voor de industrie (Elektrisch schakelen)

De cursus Elektrotechniek voor de industrie helpt je de basiselementen van elektrotechniek, zoals elektrisch schakelen, te begrijpen en toe te passen. Bekijk de cursus! De cursus Elektrotechniek voor de industrie (Elektrisch schakelen) helpt je de basiselementen van elektrotechniek, zoals elektrisch …

 • Onderwerp opleiding Elektromonteur
 • Lesmethode Klassikaal
 • Prijs € 2.470,00
 • Duur 7 dagen
Beoordeling
507.01 Basiscursus elektrotechniek

507.01 Basiscursus elektrotechniek

Doel Het doel van de Basiscursus elektrotechniek is de cursisten te leren hoe eenvoudige elektrotechnische principes in de praktijk kunnen worden toegepast. Na deze cursus kan de cursist eenvoudige schakelingen doorgronden, bouwen en laten werken. Daarnaast heeft de cursist inzicht …

 • Onderwerp opleiding Elektromonteur
 • Lesmethode Klassikaal
 • Prijs € 1.650,00
 • Duur 5 dagen