Elektricien: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Elektricien: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Hou je van spanning en van “iets fixen”? Ben je graag actief bezig? Heb je technisch inzicht en wil je graag een baan met goede toekomst? Dan is werken als Elektricien misschien wel iets voor jou. 

Een Elektricien, vaak ook Elektromonteur genoemd, vindt het mooi om uit te vogelen hoe iets technisch in elkaar zit. En dan vooral als het om elektriciteit gaat. Hij onderhoudt, repareert, installeert en test allerlei elektriciteitsnetwerken en hij wordt blij als degene die hij heeft gemaakt werkt zoals het hoort.

Een Elektricien gaat graag op pad om een klus te klaren. Hij vindt het fijn dat hij zowel met zijn handen als met zijn hoofd mag werken. Hij is nauwkeurig en houdt zijn hoofd altijd koel.  

Alles over het werken als Elektricien


Vacatures Elektricien

Nationale Beroepengids

Vacatures laden...


Wat is een Elektricien?

De Elektricien is een monteur van elektrische installaties. Dit is het geheel van bij elkaar horende elektrische apparaten. De Elektricien legt de infrastructuur aan die nodig is voor de voorziening van elektriciteit. Ook voert de Elektricien onderhoud uit aan de elektriciteitsvoorziening. 

Een Elektricien wordt vaak ook Elektromonteur of Elektrotechnicus genoemd. In de praktijk is er vaak weinig verschil tussen deze beroepen, al lijkt bij de Elektricien vaker de focus te liggen bij aansluitingen en bekabeling en bij de Elektromonteur en Elektrotechnicus de focus meer te liggen bij machines, installaties en systemen. De naam Elektrotechnicus wordt vaker ingezet naarmate de complexiteit van het werkt toenemen. 

Er is dus een grote verscheidenheid specialisaties voor de Elektricien, zeker als je de Elektromonteur specialisaties meeneemt.  

Verschillende typen Elektriciens

 • Elektricien stroomvoorziening
 • Elektricien huisaansluitingen
 • Elektromonteur Zonnepanelen
 • Elektromonteur Industrie
 • Monteur Elektrotechniek Infra
 • Scheepselektromonteur
 • Elektrotechnicus
 • Installatiemonteur E
 • Monteur elektrische installaties
 • Monteur elektriciteitsnet
 • Servicetechnicus Windturbine

 


Past het beroep Elektricien bij jou?

Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Bekijk actuele vacatures die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid.

Bekijk jouw baansuggesties

Wat doet een Elektricien?

De Elektricien is ervoor verantwoordelijk dat het stroom veilig een huis of gebouw binnenkomt. Door alles op de juiste manier aan te sluiten, kan er veilig stroom afgetapt worden uit de stopcontacten. Na het aanleggen zal de Elektricien alles langslopen om te zien of het naar behoren werkt. Hierdoor kunnen wij in het huis en op het werk allerlei elektrische apparaten gebruiken. Het is belangrijk dat alles klopt en dat iemand niet te veel stroom van een groep kan pakken of er ergens kortsluiting gemaakt worden. Hierdoor zal de stroom uitvallen en moet er een oplossing voor het probleem gevonden worden.

De Elektricien moet verstand hebben van elektriciteit en stroom. De Elektricien moet weten hoe dit in oude huizen loopt om hier onderhoudswerkzaamheden aan uit te kunnen voeren en problemen op te kunnen lossen. Ook moet de Elektricien een nieuwe infrastructuur voor de elektriciteitsvoorziening aan kunnen leggen. De Elektricien moet een (bouw)tekening goed kunnen lezen en kunnen bepalen waar de bedrading moet lopen en waar de stopcontacten en lichtschakelaars geplaatst moeten worden. Ook het plaatsen hiervan behoort tot de werkzaamheden van de Elektricien.

Voorbeeldwerkzaamheden Elektricien:

 • werktekeningen en elektriciteitsschema's lezen
 • nieuwe elektrische leidingen leggen; kabels en/of bedraging trekken en verbinden
 • stopcontacten en lichtschakelaars plaatsen, aanpassen of uitbreiden
 • meterkast en/of groepen plaatsen, aanpassen of uitbreiden
 • storingen opsporen en verhelpten
 • elektrische installaties doormeten en controleren

 

Heb je wel eens gedacht aan?

Omscholen naar een beroep met baankansen?
Nationale Beroepengids

Vacatures laden...


Jouw werkdag als een Elektricien

Je komt aan op de locatie waar jouw klus gedaan moet worden. Je bekijkt nog een keer de werkopdracht en overlegt eventueel met de eigenaar of beheerder van de elektrische installatie of het apparaat. Je bekijkt de situatie en onderzoekt het probleem of bekijkt wat er geïnstalleerd moet worden. Dit kan dus van alles zijn: het onderhoud aan een bedrijfsinstallatie in een kantoorpand, nieuwe elektriciteit aanleggen bij mensen thuis, of een elektrische storing oplossen in een fabriek. 

Voordat je aan de slag doe je eerst een gedegen voorbereiding, want je werkt wel met soms levensgevaarlijke stroomsterktes. Maar dat vind jij niet eng, want je werkt stap voor stap, nauwkeurig en denkt altijd rustig en logisch na. 

Je checkt nog een keer of de spanning er af is. Daarna pak je het juiste gereedschap uit je koffer gaat aan het werk. Nadat je  jouw onderhouds-, reparatie of installatie opdracht hebt uitgevoerd test je of het werkt. En ja, het werkt. Je hebt het weer gefixt en je voelt weer de voldoening van een geslaagde klus.Vacatures Elektricien per stad

Vacatures Elektricien Alkmaar

Vacatures Elektricien Almelo

Vacatures Elektricien Almere

Vacatures Elektricien Alphen aan den Rijn

Vacatures Elektricien Amersfoort

Vacatures Elektricien Amstelveen

Vacatures Elektricien Amsterdam

Vacatures Elektricien Apeldoorn

Vacatures Elektricien Arnhem

Vacatures Elektricien Assen

Vacatures Elektricien Bergen op Zoom

Vacatures Elektricien Breda

Vacatures Elektricien Capelle aan den IJssel

Vacatures Elektricien Delft

Vacatures Elektricien Den Bosch

Vacatures Elektricien Den Haag

Vacatures Elektricien Den Helder

Vacatures Elektricien Deventer

Vacatures Elektricien Doetinchem

Vacatures Elektricien Dordrecht

Vacatures Elektricien Ede

Vacatures Elektricien Eindhoven

Vacatures Elektricien Emmen

Vacatures Elektricien Enschede

Vacatures Elektricien Gouda

Vacatures Elektricien Groningen

Vacatures Elektricien Haarlem

Vacatures Elektricien Haarlemmermeer

Vacatures Elektricien Heerlen

Vacatures Elektricien Helmond

Vacatures Elektricien Hengelo

Vacatures Elektricien Hilversum

Vacatures Elektricien Hoogeveen

Vacatures Elektricien Hoorn

Vacatures Elektricien Katwijk

Vacatures Elektricien Leeuwarden

Vacatures Elektricien Leiden

Vacatures Elektricien Lelystad

Vacatures Elektricien Maastricht

Vacatures Elektricien Middelburg

Vacatures Elektricien Nieuwegein

Vacatures Elektricien Nijmegen

Vacatures Elektricien Oss

Vacatures Elektricien Purmerend

Vacatures Elektricien Roermond

Vacatures Elektricien Roosendaal

Vacatures Elektricien Rotterdam

Vacatures Elektricien Schiedam

Vacatures Elektricien Spijkenisse

Vacatures Elektricien Terneuzen

Vacatures Elektricien Tilburg

Vacatures Elektricien Utrecht

Vacatures Elektricien Veenendaal

Vacatures Elektricien Venlo

Vacatures Elektricien Vlaardingen

Vacatures Elektricien Westland

Vacatures Elektricien Zaanstad

Vacatures Elektricien Zeist

Vacatures Elektricien Zoetermeer

Vacatures Elektricien Zwolle

Meer steden Minder steden

Salarisschaal Elektricien

Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Wat verdient een Elektricien?

Het salaris van een Elektricien ligt gemiddeld tussen de €2300,- en €3800,- bruto per maand. De hoogte van het salaris is afhankelijk van de de specialisatie, de ervaring, het werkniveau en de vakdiploma’s. Wat ook vaak meespeelt in de hoogte van het salaris is de vraag naar de specialisatie van de Elektricien en de regio waar hij werkt. 

Er zijn ook Elektriciens die in ploegendiensten werken en daarom onregelmatigheidstoeslag krijgen van rond de 20% van het salaris. Hierdoor kan samen met andere toeslagen het bedrag op de loonstrook zelfs oplopen tot €4800.

Het komt incidenteel voor dat er ook een 13e maand wordt uitgekeerd, en de arbeidsvoorwaarden zijn onder andere vrije dagen en vakantiegeld.


Meer weten over het salaris Elektricien

Salaris aankomend Elektricien Salaris junior Elektricien Wat is het salaris van een medior Elektricien? Welk salaris krijgt een senior Elektricien?


Hoe word je een Elektricien? 

Om aan de slag te kunnen als Elektricien moet je een technische opleiding gevolgd hebben. Zo kan je op het VMBO een technische kant kiezen. Daarna kan je een vervolgopleiding volgen. Denk hierbij aan MBO Elektrotechnische installaties of HBO Elektrotechniek.

Ook zijn er voor de Elektricien aanvullende opleidingen te volgen. Een Elektricien die aanvullende vakdiploma’s haalt, kan zo bijvoorbeel daan de slag als elektrotechnisch installateur.

Opleidingen Elektricien

Uitgelicht
Gratis opleiding elektrotechniek met baangarantie!
Hou je van spanning en van “iets fixen”? Heb je technisch inzicht en wil je graag een baan met goede toekomst? Dan is de gratis opleiding elektrotechniek met baangarantie wel iets …
NEN 3840 Voldoende onderricht persoon hoogspanning - Dag
Zonder elektrotechnische opleiding toch werkzaamheden mogen uitvoeren? Volg de training NEN 3840 Voldoende onderricht persoon hoogspanning binnen de Hoogspanningstechniek! Verricht jij in je werk eenvoudige werkzaamheden aan elektrotechnische installaties of …
NEN 3840 Voldoende onderricht persoon hoogspanning - Dag
Conditie- en Restlevensduurbepaling
De conditie van nu, de gezondheid van straks. Componenten zoals transformatoren, vermogensschakelaars en kabels vertegenwoordigen een belangrijke kapitaalsinvestering in onderstations en netwerken voor elektriciteitsvoorziening. Ze zijn ook cruciaal voor de …
Conditie- en Restlevensduurbepaling
Hoogspanningstechniek (HST) - Dag
Leer in 9 dagen of 18 avonden meer over de werking én opbouw van hoog- en middenspanningsinstallaties. Ben jij een service- of onderhoudsmonteur, inspecteur, engineer of adviseur? En werk of …
Hoogspanningstechniek (HST) - Dag
BEI LS VP/AVP
Wat is BEI? Bedrijfsvoering Elektrische Installaties, afgekort als BEI. Dit is de verzamelnaam van een aantal normen  (NEN 3140 en NEN 50110) die over veiligheid van elektrische installaties gaat. Deze …
BEI LS VP/AVPOmscholen tot Elektricien

Je kan op verschillende manieren omscholen tot Elektricien. Zelfstandig of georganiseerd.

Omscholing vacatures Elektricien

Uitgelicht
Vacature Gratis Omscholen tot Elektromonteur met Baangarantie!
→ Diverse werkgevers
Hou je van spanning en van “iets te fixen”? Ben je graag actief bezig? Heb je technisch inzicht en wil je graag een baan met goede toekomst? Dan is een …

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Elektricien

Als je Elektricien wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Elektricien zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Elektricien

De meeste Elektriciens hebben van nature technisch inzicht en interesse. Een Elektricien vind het leuk om te sleutelen aan elektronische apparatuur en wil graag snappen hoe iets werkt. 

Veel mensen die in de Elektrotechniek werken waren hier op jonge leeftijd al mee bezig. Ze opende oude radio's, ventilatoren of tegenwoordig ook mobiele telefoons om te kijken hoe het in elkaar zat.

Ze zijn dus vanuit hobbyisme en interesse als het ware in het vak gerold. Zo begonnen ze aan een technische opleiding of studie en vonden daarna een baan in de elektrotechniek.

Voor hen die op latere leeftijd merken dat ze toch deze interesse in techniek hebben zijn er diverse omschooltrajecten. Zoals omscholen tot Elektromonteur of omscholen tot Elektricien.  

Ga naar de omschoolwijzer


Welke competenties heeft een Elektricien nodig?

De belangrijkste competenties voor een Elektricien zijn accuratesse en technisch inzicht. Zonder deze twee competenties kan je niet werken als Elektricien en wordt het zelfs gevaarlijk om met elektriciteit te werken. Een Elektricien dient ook analytisch te zijn, maar deze competentie gaat vaak hand in hand met technisch inzicht. Verder zijn discipline en oordeelsvorming belangrijke competenties die een Elektricien nodig heeft om zijn werk goed te kunnen uitvoeren. Ook moet een Elektricien ook de competentie resultaatgerichtheid hebben. Niet voor alle Elektriciens zijn de competenties onafhankelijkheid en klantvriendelijkheid belangrijk. Dit wordt belangrijk wanneer de Elektricien vaak zelfstandig werkt en veel klantcontact heeft.

Competenties Elektricien

Een Elektricien heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.

Accuratesse
Accuratesse

Steekwoorden Competentie Accuratesse:

precies, netjes, oog voor detail, kritisch, perfectionisme

Omschrijving

Deze mensen leveren werk waarin geen fouten naar voren komen. Deze mensen werken gestructureerd en corrigeren meerdere malen het werk. In het werk van anderen, zien deze personen ook vaak de fouten. Deze personen hebben vaak oog voor detail en zien snel verbanden tussen zaken. Ook onder werkdruk blijven deze mensen accuraat werken.

Sterke punten
Hun oog voor detail zorgt voor foutloze documenten en goed voorbereide taken en gebeurtenissen.

Zwakke punten
Accuraat werken zorgt voor foutloos werk, maar kan ook veel tijd kosten. Dit kan voor de omgeving frustrerend zijn. Daarnaast wordt deze competentie weleens gekoppeld aan de term ‘muggenziften’.

 

Analytisch
Analytisch

Steekwoorden Competentie Analytisch:

analyseren, systematisch denken, problemen bekijken vanuit verschillende oogpunten, kritisch 

Omschrijving

Hoofd- en bijzaken van elkaar scheiden, dat ligt deze mensen wel. Zij pakken de kern van het probleem aan en bekijken dit vanuit verschillende oogpunten. Daarnaast leggen zij verbanden tussen deze verschillende perspectieven. Deze analytische mensen beginnen bij de hoofdzaak en pakken vervolgens de bijzaken aan. Hierbij worden gevolgen op korte en op lange termijn in de gaten gehouden. Uiteindelijk komen zij met een duidelijke conclusie.

Sterke punten
Deze mensen zijn vaak pro-actief. Als zij een probleem constateren, pakken zij dit aan en proberen dit op een goede manier op te lossen. Verder zijn deze mensen vaak gestructureerd. Ze bekijken eerst de hoofdlijnen, de details komen later aan bod. Daarnaast zijn deze mensen in staat om zaken duidelijk te beoordelen. Ze bekijken problemen vanuit verschillende perspectieven en trekken daaruit een heldere conclusie.  

Zwakke punten
Een valkuil kan de hoeveelheid aan hoofd- en bijzaken zijn. Soms kunnen deze personen dan door de bomen het bos niet meer zien. Daarnaast kan de hoeveelheid aan analyses teveel zijn, deze analist verliest dan het resultaat uit het oog. Als laatste kan deze persoon behoorlijk theoretisch zijn, dit kan soms leiden tot een langdradig verhaal met lange stukken tekst.

Anticiperen
Anticiperen

Steekwoorden: analytisch vermogen, initiatief ontplooien, inzicht in omgeving, inlevingsvermogen

Omschrijving

Deze personen lopen vaak voorop en herkennen situaties. Ze weten vervolgens hoe ze deze het beste kunnen aanpakken. Deze personen leggen verbanden tussen verleden, heden en proberen hier in de toekomst op in te spelen.

Sterke punten
Deze personen hebben over het algemeen een sterk ontwikkeld analytisch vermogen. Ze leggen verbanden en scheiden hoofd- en bijzaken. Daarnaast nemen deze personen vaak initiatief en proberen ze zich in te leven in de situatie en andere personen.

Zwakke punten
Doordat deze personen veel van te voren weren, kan ze voorspelbaar overkomen. Door sommige mensen wordt dit als saai ervaren. Verder kan deze competentie de creativiteit beperken. Doordat veel zaken van tevoren vast liggen, is er minder ruimte voor creatieve oplossingen.

Discipline
Discipline

Steekwoorden: aanpassingsvermogen, flexibiliteit, overtuigen, luisteren

Omschrijving

De regels en procedures die gelden bij een bedrijf volgen deze mensen zonder moeite. Gedisciplineerde mensen houden zich aan de regels die er gelden, deze regels kunnen ze zelf opgesteld hebben of ze kunnen opgelegd zijn door anderen. Bij veranderingen volgen deze mensen ze over het algemeen op, maar deze mensen kunnen ook ontevredenheden aankaarten.

Sterke punten
De regels volgen, vergt wat flexibiliteit en aanpassingsvermogen. Meestal zijn gedisciplineerde mensen structureel, ze weten de regels en procedures en kunnen hierdoor dan ook goed gestructureerd werken. Mensen met een ijzersterke discipline zijn meestal goede overtuigers, als zij het ergens niet mee eens zijn, kunnen ze dit op een goede overtuigende manier duidelijk maken. Maar daarnaast zijn deze mensen vaak ook goede luisteraars, zij luisteren naar de regels en passen zich hierop aan.  

Zwakke punten
Mensen die overgediscplineerd zijn kunnen soms stug zijn, ze zijn de flexibiliteit kwijt en houden zich vast aan de regels. Mensen die hard meewerken aan de procedures binnen een bedrijf, kunnen daarin ook doorslaan. Te veel discipline en perfectionisme kan vermoeiend zijn en leiden tot een burn-out.

Onafhankelijkheid
Onafhankelijkheid

Steekwoorden Competentie Onafhankelijkheid:

zelfverzekerd, zelfkennis, zelfontwikkeling, kritisch, zelfstandig

Omschrijving

Deze mensen nemen beslissingen op basis van hun eigen overtuigingen en niet zozeer op basis van overtuigingen van anderen. Deze mensen hebben vaak een duidelijke koers en laten zich niet zomaar van de wijs brengen. Zij werken zelfstandig en durven besluiten te nemen. Ze kijken kritisch naar het werk en hun functioneren, waardoor ze zichzelf verder kunnen ontwikkelen.

Sterke punten
Over het algemeen zijn deze mensen zelfverzekerd en beschikken ze over een goede zelfkennis en –ontwikkeling. Zij zetten voor zichzelf een bepaalde koers uit en bewandelen zelfstandig de weg ernaar toe.

Zwakke punten
Onafhankelijke mensen kunnen afstandelijk overkomen. Ze doen vaak dingen zelfstandig en hierdoor kan het voor omgeving lijken alsof ze zich afsluiten. Nog een gevaar van zelfstandig werken is stress. Onafhankelijke mensen vinden het lastig om hulp te vragen, waardoor de werkdruk enorm kan oplopen. 

Oordeelsvorming
Oordeelsvorming

Steekwoorden: analytisch vermogen, structureel, zelfkennis, visie

Omschrijving

Deze mensen kunnen zuiver en helder redeneren. Deze personen houden rekening met feiten en gebruiken verschillende perspectieven om een oordeel te vormen over bijvoorbeeld een werksituatie. Daarnaast beoordelen zij bijvoorbeeld de haalbaarheid en de planning van een opdracht.

Sterke punten
Deze mensen zijn vaak erg gestructureerd en scheiden dan ook de hoofd- van de bijzaken. Verder hebben deze mensen over het algemeen vaak een goed ontwikkeld analytisch vermogen. Zij bekijken zaken vanuit verschillende perspectieven. Daarnaast beschikken deze mensen vaak over een goede zelfkennis, ze bekijken hun eigen presteren ook vanuit verschillende visies.

Zwakke punten
Wanneer er teveel wordt geoordeeld, kan dit demotivatie oproepen. Dit gebeurt met name dan bij anderen. Deze mensen oordelen dan overal over, ook wanneer het hen niet wordt gevraagd. Dit kan zorgen voor onderlinge irritaties. Als laatste kunnen deze mensen hun eigen oordeel op nummer één zetten, hierdoor kan het zijn dat de omgeving zich achtergesteld voelt.

Technisch inzicht
Technisch inzicht

Steekwoorden: technische processen doorzien, ruimtelijk inzicht, logisch redeneren, probleemoplossend vermogen

De competentie Technisch inzicht betreft het vermogen om technische processen te kunnen doorzien. Iemand met een sterk technisch inzicht kan de oorzaken van technische problemen doorgronden en de onderlinge verbanden bepalen. Op basis daarvan kan hij/zij een relevant oordeel vormen en oplossingen of verbeteringen bedenken, voorstellen en/of uitvoeren.

 

Hoe kan Technisch inzicht worden ontwikkeld?

De basis van technisch inzicht is vaak technische aanleg. Dit houdt in dat iemand van nature kan inschatten welke technische handelingen hij/zij moet verrichten in bepaalde situaties en hoe hij/zij dit moet uitvoeren. Deze technische aanleg wordt in de vroege kinderjaren gevormd, door bijvoorbeeld de vader te helpen met klussen in het huis, maar ook door met Lego of ander technisch speelgoed te spelen.

Daarna komt de technische kennis. Dit houdt in hoeveel iemand weet en begrijpt van zaken die met techniek te maken hebben. Deze kennis is aangeleerd via theorie en ervaring.  Deze kennis breidt zich stapsgewijs uit en wordt o.a. gevoegd door wiskundige en natuurkundige kennis. Hogere technische kennis is niet op te doen zonder een basis van de wiskundige en natuurkundige principes. Vooral voor zaken als bouwconstructies of elektrotechniek is een gedegen natuurkundige kennis en de competentie logisch redeneren noodzakelijk.

Zelfsturing
Zelfsturing

Steekwoorden: processen, ontwikkeling, ambitieus, flexibel

Wat is Zelfsturing?

Deze mensen willen graag op de hoogte blijven van voor hen relevante ontwikkelingen. Zij zoeken proactief naar nieuwe informatie. Zij voelen zichzelf verantwoordelijk voor hun ontwikkeling of een bepaald proces. Deze mensen kijken hierbij naar het resultaat dat ze willen behalen.

Sterke punten
Deze mensen zijn vaak ambitieus en resultaatgericht. Ze stellen voor zichzelf doelen op en proberen deze doelen te behalen. Daarbij zijn deze mensen vaak flexibel, ze zijn verantwoordelijk voor zichzelf en kunnen zich aanpassen aan de situatie en de omgeving. Hierbij houden ze hun doelstellingen voor ogen. Daarbij hebben deze mensen vaak een goede zelfkennis. Ze weten hun zwakke en sterke kanten te benoemen en houden nemen deze dan ook mee in het maken van beslissingen of het stellen van doelen.

Zwakke punten              
Mensen die zichzelf teveel proberen te sturen, worden soms bestempeld als star. Zij wijken niet af van hun ideeën en hierdoor wordt de spontaniteit aangetast. Zij hebben precies uitgestippeld waar ze naar toe willen en spontane (creatieve) uitspattingen worden ontweken.

Vaardigheden Elektricien

 • Analytisch vermogen
 • Logisch redeneren
 • Initiatief ontplooien
 • Inzicht in omgeving
 • Inlevingsvermogen
 • Technische processen doorzien
 • Ruimtelijk inzicht
 • Oplossingsgericht
 • Oog voor detail
 • Zorgvuldigheid
 • Nauwkeurigheid
 • Analyseren
 • Systematisch denken
 • Problemen vanuit verschillende oogpunten bekijken
 • Doorzettingsvermogen
 • Consequent handelen
 • Ambitie
 • Zelfsturing
 • Zelfontwikkeling
 • Durf
 • Proactiviteit
 • Doelgericht werken
 • Wendbaarheid
Bekijk meer Bekijk minder

Wat voor persoonlijkheid heeft een Elektricien nodig? 

De Elektricien moet (bouw)tekening kunnen lezen, kunnen bepalen waar de bedrading moet lopen en waar stopcontacten en lichtschakelaars moeten komen. De Elektricien moet hiervoor over goede analytische vaardigheden beschikken (Waarnemer). Veelal werkt de Elektricien als zelfstandig en moet daarom beslissingen kunnen nemen en ondernemend zijn (Baas).


Eigenschappen Elektricien

 • Idealistisch
 • Gedisciplineerdheid
 • Punctueel
 • Enthousiasme
 • Zelfverzekerdheid
 • Ondernemendheid
 • Waarnemendheid
 • Gedetailleerdheid
 • LeergierigheidWat zijn de baankansen voor een Elektricien?

Het arbeidsmarktperspectief voor een Elektrien is goed tot zeer goed! Er zijn veel vacatures beschikbaar voor de functie van Elektricien. Vanwege het grote tekort aan technische vakmensen voor de Energietransitie is het beroep Elektricien en Elektromonteur in diverse specialisaties door het UWV bestempeld als Klimaatbaan.

Ook zijn er verschillende doorgroeimogelijkheden voor de Elektricien. Als de Elektricien aanvullend vakdiploma’s behaalt, kan de Elektricien bijvoorbeeld aan de slag als elektrotechnisch installateur. Vooral wanneer de Elektricien zich specialiseert in Energietechniek en/of hernieuwbare energie opwekking is de baanzekerheid uitstekend.

Met gerichte bijscholing kan een Elektricien doorgroeien tot Elektrotechnicus of Service Engineer Elektro. Of bijvoorbeeld ook naar een senior functie of leidinggevende rol. Wanneer een Elektricien een aantal jaren ervarig heeft en leert om technische tekeningen te maken kan hij ook Werkvoorbereider Elektrotechniek worden.

Naast de goede baankansen zijn ook de salarissen in de elektrotechniek over het algemeen goed. Het is dus een kansrijke en toekomstbestendige sector om te overwegen als carrière- of omschoolkeuze. 

De actuele kans op werk voor een Elektricien

Het beroep Elektricien is onderdeel van de beroepsfamilie Elektriciens en monteurs elektrische bedrijfsinstallaties. De kans op werk voor de beroepsfamilie Elektriciens en monteurs elektrische bedrijfsinstallaties is in de huidige periode zeer goed

Huidige aantal vacatures

32

Baankans Elektricien

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Doorgroei mogelijkheden Elektricien

Het beroep Elektricien is onderdeel van de beroepsfamilie Elektriciens en monteurs elektrische bedrijfsinstallaties.

Doorgroei beroepen voor een Elektricien


Waar werkt een Elektricien?

De Elektricien werkt voor een bedrijf dat gespecialiseerd is in elektriciteitsvoorzieiningen of werkt als zelfstandig ondernemer. De Elektricien is eigenlijk altijd werkzaam in de profit sector.


Met wie werkt een Elektricien samen? 

De Elektricien werkt samen met collega’s en heeft als de Elektricien in loondienst is ook te maken met een leidinggevende. De Elektricien heeft bij nieuwbouw ook te maken met een aannemer, bouwvakkers en anderen die zich bezighouden met de bouw van een huis.


Elektricien

Verwante beroepen Elektricien:

Elektromonteur
Salaris: €2300 tot €3800
Opleiding: MBO
Baankans: Zeer goed

Baankans

Hou je van spanning en van “iets fixen”? Ben je graag actief bezig? Heb je technisch inzicht en wil je graag een baan met goede toekomst? Dan is werken als Elektromonteur misschien wel iets voor jou.  Een Elektromonteur, vaak ook El…
Servicemonteur Elektrotechniek
Salaris: €2200 tot €3700
Opleiding: MBO
Baankans: Zeer goed

Baankans

Hou je van spanning en van “iets fixen”? Ben je graag actief bezig? Heb je technisch inzicht en wil je graag een baan met goede toekomst? Dan is werken als Servicemonteur Elektrotechniek misschien wel iets voor jou.  Servicemonteur …
Electrical Engineer
Salaris: €2900 tot €5800
Opleiding: HBO WO
Baankans: Zeer goed

Baankans

Dus je wilt misschien wel werken als %1$s? Je vindt hier alles wat je moet weten wanneer je %1$s wilt worden. Informatie over omscholing, wat je gaat doen als %1$s, wat je gaat verdienen, wat je moet kunnen, nieuwe banen en omschoolvacatures.
Elektrotechnicus
Salaris: €2300 tot €4200
Opleiding: MBO
Baankans: Onbekend

Baankans

Dus je wilt misschien wel werken als %1$s? Je vindt hier alles wat je moet weten wanneer je %1$s wilt worden. Informatie over omscholing, wat je gaat doen als %1$s, wat je gaat verdienen, wat je moet kunnen, nieuwe banen en omschoolvacatures.

Alles over het beroep Elektricien in één oogopslag

Baankans

Huidige aantal vacatures

32Zoek een ander beroep

Bekijk ook

Ga direct naar