Elektricien Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Elektricien? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep elektricien. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je elektricien wordt.

 

Wat is een Elektricien?

De Elektricien is een monteur van elektrische installaties. Dit is het geheel van bij elkaar horende elektrische apparaten. De Elektricien legt de infrastructuur aan die nodig is voor de voorziening van elektriciteit. Ook voert de Elektricien onderhoud uit aan de elektriciteitsvoorziening.

De Elektricien is ervoor verantwoordelijk dat het stroom veilig een huis of gebouw binnenkomt. Door alles op de juiste manier aan te sluiten, kan er veilig stroom afgetapt worden uit de stopcontacten. Na het aanleggen zal de Elektricien alles langslopen om te zien of het naar behoren werkt. Hierdoor kunnen wij in het huis en op het werk allerlei elektrische apparaten gebruiken. Het is belangrijk dat alles klopt en dat iemand niet te veel stroom van een groep kan pakken of er ergens kortsluiting gemaakt worden. Hierdoor zal de stroom uitvallen en moet er een oplossing voor het probleem gevonden worden.

De Elektricien moet verstand hebben van elektriciteit en stroom. De Elektricien moet weten hoe dit in oude huizen loopt om hier onderhoudswerkzaamheden aan uit te kunnen voeren en problemen op te kunnen lossen. Ook moet de Elektricien een nieuwe infrastructuur voor de elektriciteitsvoorziening aan kunnen leggen. De Elektricien moet een (bouw)tekening goed kunnen lezen en kunnen bepalen waar de bedrading moet lopen en waar de stopcontacten en lichtschakelaars geplaatst moeten worden. Ook het plaatsen hiervan behoort tot de werkzaamheden van de Elektricien.Wil je werken als Elektricien?

Werk je al als Elektricien en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Elektricien worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Elektricien, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Elektricien in één oogopslag

Netwerk:

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

  • Van €1600 tot €2700

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

83


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Elektricien

Wat verdient een Elektricien?

De Elektricien verdient gemiddeld tussen de €1600,- en €2700,-. Dit is afhankelijk van de ervaring en eventuele vakdiploma’s. Tot de overige arbeidsvoorwaarden behoren onder andere vrije dagen.

Salarisschaal Elektricien

  • Maximaal
  • Gemiddeld
  • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Wil jij weten of je genoeg verdient?

Vergelijk jouw salaris met dat van anderen in de salaris benchmark
Vacatures Elektricien

Op zoek naar een nieuwe baan als Elektricien? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Elektricien. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Elektricien vacatures

Vacature Elektricien
NS Groep
Deze vacature wordt vervuld in samenwerking met Randstad. Ben jij geïnteresseerd en wil je solliciteren? Klik dan op 'solliciteren op werkgever site'. Je wordt dan direct doorgestuurd naar Functieomschrijving Voel …
Vacature Elektricien
Randstad
Functieomschrijving We zijn op zoek naar Elektriciens in de regio Eindhoven! Je ontvangt een contract van Randstad of je gaat onder je eigen bedrijfsnaam aan de slag als ZZP'er!wat
Vacature Elektricien - Veenendaal
Covebo, Veenendaal
Elektricien - Als elektricien bij Maatt houd jij je bezig met het installeren, onderhouden en repareren van uiteenlopende elektrotechnische installaties en systemen. Wij hebben diverse projecten in de utiliteitsbouw, woningbouw, …
Vacature Elektricien - Utrecht
Covebo, Utrecht
Elektricien - Als elektricien bij Maatt houd jij je bezig met het installeren, onderhouden en repareren van uiteenlopende elektrotechnische installaties en systemen. Wij hebben diverse projecten in de utiliteitsbouw, woningbouw, …
Vacature Elektriciën Engineer E Nieuwbouw | Installaties Bouwteams - Warmenhuizen
WR.nl Solliciteren, Warmenhuizen
Engineer - Voor wie je gaat werken: Wij zijn allround elektrotechnisch installateur. Ben je een ervaren elektromonteur? Heb je ervaring met leidinggeven en bouwteams? Vaste baan: Elektriciën Engineer E Nieuwbouw …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Elektricien

Wat is de toekomst van Elektricien?

Er zijn voldoende vacatures beschikbaar voor de functie van Elektricien. Ook zijn er verschillende doorgroeimogelijkheden voor de Elektricien. Als de Elektricien aanvullend vakdiploma’s behaalt, kan de Elektricien bijvoorbeeld aan de slag als elektrotechnisch installateur.

Baankans Elektricien

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

83


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Benieuwd hoe (andere) werkgevers jou waarderen? Plaats je CV bij onze vacaturepartners en vind uit hoe je in de markt ligt!

Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Elektricien worden: Opleidingen tot Elektricien

Wil je Elektricien worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Elektricien.

Hoe word je een Elektricien? 

Om aan de slag te kunnen als Elektricien moet je een technische opleiding gevolgd hebben. Zo kan je op het VMBO een technische kant kiezen. Daarna kan je een vervolgopleiding volgen. Denk hierbij aan MBO Elektrotechnische installaties of HBO Elektrotechniek.

Ook zijn er voor de Elektricien aanvullende opleidingen te volgen. Een Elektricien die aanvullende vakdiploma’s haalt, kan zo bijvoorbeel daan de slag als elektrotechnisch installateur.

De 5 best beoordeelde opleidingen tot Elektricien

Network Asset Management in practice
Zie voor meer info en prijzen onze website https://www.dnvgl.com/training/training-course-on-network-asset-management-in-practice-9285 Componenten zoals transformatoren, vermogensschakelaars en kabels vertegenwoordigen een belangrijke kapitaalsinvestering in onderstations en netwerken voor elektriciteitsvoorziening. Ze zijn ook cruciaal voor …
Network Asset Management in practice
NEN 3840 Voldoende onderricht persoon hoogspanning (Dag)
Zonder elektrotechnische opleiding toch werkzaamheden mogen uitvoeren? Volg de training NEN 3840 Voldoende onderricht persoon hoogspanning binnen de Hoogspanningstechniek! Verricht jij in je werk eenvoudige werkzaamheden aan elektrotechnische installaties of …
NEN 3840 Voldoende onderricht persoon hoogspanning (Dag)
Inspectie en onderhoud van noodverlichting
Doel Cursus Inspectie en onderhoud van noodverlichting Noodverlichting is een vorm van verlichting die wordt ingeschakeld als de elektriciteitsvoorziening uitvalt. Noodverlichting is van levensbelang bij calamiteiten. Om een goede werking …
Inspectie en onderhoud van noodverlichting
Marktfacilitering in de energiemarkt
Inhoud De vrije energiemarkt elektriciteit en gas kan alleen functioneren als de informatie over het energieverbruik tussen de marktpartijen tijdig en juist aangeleverd wordt. In de energiemarkt zijn daarover afspraken …
Marktfacilitering in de energiemarkt
Gesloten Distributie Systemen & Marktfacilitering
Inhoud Naast de regionale elektriciteits- en gasnetwerken, kennen we in Nederland ook Gesloten Distributiesystemen (GDS). Deze netten worden ook wel particuliere netten genoemd. De beheerder van dit net noemen we …
Gesloten Distributie Systemen & Marktfacilitering

Omscholen of doorgroeien tot Elektricien

Als je Elektricien wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Elektricien zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Elektricien

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Elektricien?

Competenties en Vaardigheden Elektricien

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Elektricien nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Elektricien nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Elektricien

Trainingen & cursussen Accuratesse
Accuratesse
Trainingen & cursussen Analytisch
Analytisch
Trainingen & cursussen Anticiperen
Anticiperen
Trainingen & cursussen Discipline
Discipline
Trainingen & cursussen Onafhankelijkheid
Onafhankelijkheid
Trainingen & cursussen Oordeelsvorming
Oordeelsvorming
Trainingen & cursussen Plannen en organiseren
Plannen en organiseren
Trainingen & cursussen Zelfsturing
Zelfsturing

Persoonlijkheid van een Elektricien

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Elektricien. Als Elektricien wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Elektricien:


zie volledige beschrijving persoonstype Elektricien

Vakkennis voor een Elektricien

Het is voor een Elektricien ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Elektricien zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Elektricien


Werkervaring Elektricien

Het is voor een startend Elektricien die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Elektricien is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals .

Iets anders leren?

Is Elektricien het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.
Netwerk Elektricien

Met wie werkt een Elektricien samen? 

De Elektricien werkt samen met collega’s en heeft als de Elektricien in loondienst is ook te maken met een leidinggevende. De Elektricien heeft bij nieuwbouw ook te maken met een aannemer, bouwvakkers en anderen die zich bezighouden met de bouw van een huis.


Elektricien


Organisaties waar een Elektricien werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Elektricien meestal werkt.

Waar werkt een Elektricien?

De Elektricien werkt voor een bedrijf dat gespecialiseerd is in elektriciteitsvoorzieiningen of werkt als zelfstandig ondernemer. De Elektricien is eigenlijk altijd werkzaam in de profit sector.

Meer weten over werken in de Beroepsgroep Bouw?

Bekijk werken in Beroepsgroep Bouw

Best beoordeelde werkgevers Elektricien

Waar kun je het beste werken als Elektricien? Hieronder vind je de best door de Elektricien beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Elektricien.

Competenties, Skills en Vaardigheden Elektricien:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Elektricien.

Welke competenties heeft een Elektricien nodig?

Een Elektricien heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Elektricien

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Elektricien passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Elektricien nodig? 

De Elektricien moet (bouw)tekening kunnen lezen, kunnen bepalen waar de bedrading moet lopen en waar stopcontacten en lichtschakelaars moeten komen. De Elektricien moet hiervoor over goede analytische vaardigheden beschikken (Waarnemer). Veelal werkt de Elektricien als zelfstandig en moet daarom beslissingen kunnen nemen en ondernemend zijn (Baas).

Bekijk de persoonstypen voor Elektricien


Perfectionist


Lees meer

Succesvolle werker


Lees meer

Waarnemer


Lees meer

Interview met een Elektricien

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Elektricien

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Elektricien

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Elektricien

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Elektricien dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Elektricien belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Elektricien. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Elektricien iets voor je?

Zou je graag Elektricien willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Elektricien bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Niet actief op zoek naar een nieuwe baan als Elektricien?

Zou je best een andere baan willen maar ben je niet actief op zoek? Ongeveer 70 procent van de Nederlandse beroepsbevolking zou een andere baan aannemen indien ze een goed aanbod krijgen. Jij ook? Plaats dan je CV bij onze vacaturepartners en misschien word je wel benaderd voor een nieuwe job!

Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Meest recente vacatures Elektricien

Vacature Servicemonteur Elektrotechniek | Elektricien
Van Rennes Elektro & Installatietechniek
Wat kun je verwachten? Een goedgevulde loonstrook. Een jaarlijks keuzebudget van €500,- waarmee wij jouw sportabonnement of nieuwe fiets betalen. Aantrekkelijke studieregelingen. Opties om je (aanvullende) rijbewijzen op onze kosten …
Vacature Elektricien
Van Rennes Elektro & Installatietechniek
Wat kun je verwachten? Een goedgevulde loonstrook. Een jaarlijks keuzebudget van €500,- waarmee wij jouw sportabonnement of nieuwe fiets betalen. Aantrekkelijke studieregelingen. Opties om je (aanvullende) rijbewijzen op onze kosten …
Vacature Junior Elektricien HVAC | Kabels - Sliedrecht
WR.nl Solliciteren, Sliedrecht
Elektricien - Voor wie je gaat werken: Wij bouwen modulaire gebouwen. Werk jij als junior electricien? Heb je minstens een MBO2 diploma? Vaste baan: Junior Elektricien HVAC | Bouw | …
Vacature Elektricien
Randstad
We zijn op zoek naar Elektriciens in de regio Eindhoven! Je ontvangt een contract van Randstad of je gaat onder je eigen bedrijfsnaam aan de slag als ZZP'er!wat bieden wij …
Vacature Junior Elektricien HVAC | Kabels
WR.nl
Voor wie je gaat werken: • Wij bouwen modulaire gebouwen. • Werk jij als junior electricien? • Heb je minstens een MBO2 diploma? Vaste baan: Junior Elektricien HVAC | Bouw …

Actuele blogposts


reacties op Elektricien

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar