Gerechtsauditeur Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Gerechtsauditeur? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep gerechtsauditeur. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je gerechtsauditeur wordt.

 

Wat is een Gerechtsauditeur?

Als Gerechtsauditeur ben je een ondersteunende factor voor de rechterlijke macht. Je wordt als Gerechtsauditeur eigenlijk voorbereid op het rechterschap en verleent assistentie aan de rechters. Ook kun je een ondersteunende functie hebben bij de Hoge Raad of de Centrale Raad van Beroep. In deze ondersteunende functie help je de rechters bij het voorbereiden van zaken, het opstellen van het vonnis en ben je ook aanwezig bij het overleg met de rechter

Je bent vaak ook al zelfstandig bezig met het behandelen van zaken en je wordt dus al volledig klaargestoomd voor het rechterschap. Na de RAIO (Rechtelijk ambtenaar in opleiding) ben je officieel eerst Gerechtsauditeur en kun je na een jaar benoemd worden tot rechter. Je kunt hiernaast tevens raadsheer-plaatsvervanger zijn in het gerechtshof waarin je bent aangesteld, of rechter-plaatsvervanger bij een rechtbank.  Je treedt dan op bij rechtzaken als de dienstdoende rechter of raadsheer is verhinderd en bent dus eigenlijk zelfstandig bezig met de betreffende zaak.Wil je werken als Gerechtsauditeur?

Werk je al als Gerechtsauditeur en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Gerechtsauditeur worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Gerechtsauditeur, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Gerechtsauditeur in één oogopslag

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

 • Advocaat
 • Officier van Justitie
 • Rechter

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €2160 tot €4946

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Gerechtsauditeur

Wat verdient een Gerechtsauditeur?

Het salaris van een Gerechtsauditeur ligt, afhankelijk van instelling, leeftijd en ervaring, tussen de €2169 en €4946. Ben je naast Gerechtsauditeur ook nog raadsheer-plaatsvervanger in een gerechtshof dan kun je tussen de €4416 en €5353 bruto per maand verdienen.

Salarisschaal Gerechtsauditeur

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.Vacatures Gerechtsauditeur

Er zijn geen vacatures Gerechtsauditeur aanwezig. Je kan wel meer informatie vinden over de branche waar een Gerechtsauditeur in werkt.

Meer weten over de sector waar een Gerechtsauditeur in werkt

Bekijk werken in Juridisch

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Gerechtsauditeur

Wat is de toekomst van Gerechtsauditeur?

Het arbeidsmarktperspectief is redelijk beperkt voor de Gerechtsauditeur omdat voor de toelating tot de RAIO strenge eisen gelden en er altijd maar een beperkt aantal  plaatsen beschikbaar is. De doorgroeimogelijkheden voor Gerechtsauditeur zijn beter. Je kunt allereerst doorgroeien naar de functie van rechter en daarna kun je raadsheer worden bij een gerechtshof of vice president bij een rechtbank of gerechtshof.

Baankans Gerechtsauditeur

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

0


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Plaats nu je cv en kom erachter

Gerechtsauditeur worden: Opleidingen tot Gerechtsauditeur

Wil je gerechtsauditeur worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen.

Hoe word je een Gerechtsauditeur? 

Voor dat je Gerechtsauditeur  wordt moet je eerst de opleiding RAIO volgen. Dit staat voor Rechterlijk Ambtenaar in Opleiding. Voor toelating tot deze opleiding gelden een paar voorwaarden:

 • Afgeronde WO opleiding Rechtsgeleerdheid
 • Afgestudeerd in Nederlands Burgerlijk (proces)recht, Straf(proces)recht en Bestuurs(proces)recht.

Naast formele eisen zijn er ook nog eisen op het persoonlijke vlak. Je moet analystisch sterk zijn, een goed juridisch inzicht hebben en je moet makkelijk besluiten kunnen nemen. Ook moet je tegen een hoge werkdruk kunnen en over goede communicatieve vaardigheden beschikken. Deze vaardigheden worden beoordeeld door middel van een analystisch/cognitieve test en een voorgesprek. Ook volgt er naar aanleiding daarvan nog een assesment.

Gerechtsauditeurs moeten de Nederlandse nationaliteit hebben.

De 1 beste opleidingen, cursussen en traningen tot Gerechtsauditeur

NTHR-Symposium 2016: Ontwikkelingen in het vervoerrecht
Vrijdag 8 april 2016, 12.30-17.30 uur, Industrieele Grote Club, Dam 27, Amsterdam Programma 12.30 Ontvangst 13.00 Opening door de dagvoorzitter: prof. dr. Ph.H.J.G. van Huizen (advocaat te Rotterdam bij Van …
Meer opleidingen Gerechtsauditeur

Weet je nog niet of je Gerechtsauditeur wilt worden? Of wil je doorgroeien? Misschien is er wel een vervolgopleiding Gerechtsauditeur of specialisatie cursus te vinden.

Zoek in alle opleidingen, cursussen en trainingen
Netwerk Gerechtsauditeur

Met wie werkt een Gerechtsauditeur samen? 

Binnen de functie van  Gerechtsauditeur kom je in aanraking met verschillende soorten beroepen en mensen. Allereerst kom je natuurlijk in aanraking met de partijen die bij een geschil betrokken zijn maar ook met bijvoorbeeld hun advocaten of de Officier van Justitie. Vaak kom je ook in aanraking met andere rechters. Omdat je als Gerechtsauditeur eigenlijk nog in opleiding bent heb je wel een zekere verantwoordelijkheid af te leggen aan de rechters die je assisteert.


 • Advocaat
 • Officier van Justitie
 • Rechter
Gerechtsauditeur


Organisaties waar een Gerechtsauditeur werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Gerechtsauditeur meestal werkt.

Waar werkt een Gerechtsauditeur?

De organisatie waarbinnen je werkt is de Rechterlijke Macht,  dit is een non-profit organisatie want de rechterlijke macht maakt namelijk deel uit van de overheid. Je werkt bij een van de 19 rechtbanken of bij een van de vijf gerechtshoven in Nederland.

Ook kun je aan de slag bij de Hoge Raad die  zaken in cassatie behandelt. Naast deze instanties is er ook nog de Centrale Raad van Beroep. Bij deze instantie  behandel je zaken in hoger beroep in ambtenarenzaken en sociale zekerheidszaken.

Meer weten over werken in de Juridisch?

Bekijk werken in Juridisch

Best beoordeelde werkgevers Gerechtsauditeur

Waar kun je het beste werken als Gerechtsauditeur? Hieronder vind je de best door de Gerechtsauditeur beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Gerechtsauditeur.

Competenties, Skills en Vaardigheden Gerechtsauditeur:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Gerechtsauditeur.

Welke competenties heeft een Gerechtsauditeur nodig?

Een Gerechtsauditeur heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Gerechtsauditeur

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Gerechtsauditeur passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Gerechtsauditeur nodig? 

Als Gerechtsauditeur heb je een groot analytisch vermogen, je moet goed de belangrijke feiten kunnen scheiden van de onbelangrijke en deze met elkaar in verband kunnen brengen. Je moet objectief zijn en zorgen dat de verschillende emoties geen invloed op je hebben en dat je een onafgehankelijk oordeel kunt geven over de zaak.(Waarnemer). Empatisch vermogen is ook belangrijk voor een Gerechtsauditeur, zodat hij zich kan inleven in de standpunten van de verschillende partijen. Dit is belangrijk omdat je anders geen weloverwogen oordeel vellen. Verder ben je als gerechtsauditeur ook diplomatiek (Bemiddelaar).

Bekijk de persoonstypen voor Gerechtsauditeur


Bemiddelaar


Lees meer

Waarnemer


Lees meer

Interview met een Gerechtsauditeur

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Gerechtsauditeur

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Gerechtsauditeur

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Gerechtsauditeur

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Gerechtsauditeur dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Gerechtsauditeur belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Gerechtsauditeur. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Gerechtsauditeur iets voor je?

Zou je graag Gerechtsauditeur willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Gerechtsauditeur bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Gerechtsauditeur

Jurist

Inmiddels is het maximumsalaris opnieuw verhoogd: per 1 juli 2019 € € 5.649,- per maand en per 1 januari 2020 € 5.762,- per maand. Zie https://nvvr.org/nieuws/2019/nieuwe-salaristabellen-rechterlijke-macht

Jurist

Het maximumsalaris is per 1 januari 2016 € 5303,- per maand.    

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar