Gerechtsauditeur: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Gerechtsauditeur: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep Gerechtsauditeur. Je vindt ook de vaardigheden, competenties en eigenschappen die een Gerechtsauditeur nodig heeft.Wat doet een Gerechtsauditeur? Lees de functieomschrijving.

Wat is een Gerechtsauditeur?

Als Gerechtsauditeur ben je een ondersteunende factor voor de rechterlijke macht. Je wordt als Gerechtsauditeur eigenlijk voorbereid op het rechterschap en verleent assistentie aan de rechters. Ook kun je een ondersteunende functie hebben bij de Hoge Raad of de Centrale Raad van Beroep. In deze ondersteunende functie help je de rechters bij het voorbereiden van zaken, het opstellen van het vonnis en ben je ook aanwezig bij het overleg met de rechter

Je bent vaak ook al zelfstandig bezig met het behandelen van zaken en je wordt dus al volledig klaargestoomd voor het rechterschap. Na de RAIO (Rechtelijk ambtenaar in opleiding) ben je officieel eerst Gerechtsauditeur en kun je na een jaar benoemd worden tot rechter. Je kunt hiernaast tevens raadsheer-plaatsvervanger zijn in het gerechtshof waarin je bent aangesteld, of rechter-plaatsvervanger bij een rechtbank.  Je treedt dan op bij rechtzaken als de dienstdoende rechter of raadsheer is verhinderd en bent dus eigenlijk zelfstandig bezig met de betreffende zaak.

Past het beroep Gerechtsauditeur bij jou?

Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Wil je omscholen maar weet je nog niet wat? Met baansuggestie krijg je actuele vacatures te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je kunt Kansrijke banen en omschoolvacatures de voorrang geven. Na 3 stappen zie je gelijk jouw unieke baansuggesties op basis van jouw baanprofiel!

Bekijk jouw persoonlijke baansuggesties

Vacatures Gerechtsauditeur

Op zoek naar een nieuwe baan als Gerechtsauditeur? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Gerechtsauditeur. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

Nationale Beroepengids

Vacatures laden...

Vacatures Gerechtsauditeur per ervaringsniveau

junior Gerechtsauditeur vacatures startend Gerechtsauditeur vacatures senior Gerechtsauditeur vacatures beginnend Gerechtsauditeur vacatures trainee Gerechtsauditeur vacatures leidinggevend Gerechtsauditeur vacatures medior Gerechtsauditeur vacatures aankomend Gerechtsauditeur vacatures ervaren Gerechtsauditeur vacatures leerling Gerechtsauditeur vacatures vacatures omscholen tot Gerechtsauditeur vacatures opleiding tot Gerechtsauditeur

Salaris en Arbeidsvoorwaarden Gerechtsauditeur

Wat verdient een Gerechtsauditeur?

Het salaris van een Gerechtsauditeur ligt, afhankelijk van instelling, leeftijd en ervaring, tussen de €2169 en €4946. Ben je naast Gerechtsauditeur ook nog raadsheer-plaatsvervanger in een gerechtshof dan kun je tussen de €4416 en €5353 bruto per maand verdienen.

Salarisschaal Gerechtsauditeur

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Meer weten over het salaris Gerechtsauditeur

Bekijk dan de verdere salaris informatie zoals gemiddeld jaarsalaris en uurloon Gerechtsauditeur


Bekijk het salaris Gerechtsauditeur per ervaringsniveau

Salaris junior Gerechtsauditeur Wat verdient een startend Gerechtsauditeur? Wat is het loon senior Gerechtsauditeur? beginnend Gerechtsauditeur salaris Maximaal salaris trainee Gerechtsauditeur Hoeveel verdient een leidinggevend Gerechtsauditeur? Wat is het salaris van een medior Gerechtsauditeur? Salaris aankomend Gerechtsauditeur Wat verdient een ervaren Gerechtsauditeur? Welk salaris krijgt een leerling Gerechtsauditeur?


Gerechtsauditeur worden: Opleidingen tot Gerechtsauditeur

Wil je Gerechtsauditeur worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Gerechtsauditeur.

Hoe word je een Gerechtsauditeur? 

Voor dat je Gerechtsauditeur  wordt moet je eerst de opleiding RAIO volgen. Dit staat voor Rechterlijk Ambtenaar in Opleiding. Voor toelating tot deze opleiding gelden een paar voorwaarden:

 • Afgeronde WO opleiding Rechtsgeleerdheid
 • Afgestudeerd in Nederlands Burgerlijk (proces)recht, Straf(proces)recht en Bestuurs(proces)recht.

Naast formele eisen zijn er ook nog eisen op het persoonlijke vlak. Je moet analystisch sterk zijn, een goed juridisch inzicht hebben en je moet makkelijk besluiten kunnen nemen. Ook moet je tegen een hoge werkdruk kunnen en over goede communicatieve vaardigheden beschikken. Deze vaardigheden worden beoordeeld door middel van een analystisch/cognitieve test en een voorgesprek. Ook volgt er naar aanleiding daarvan nog een assesment.

Gerechtsauditeurs moeten de Nederlandse nationaliteit hebben.

Opleidingen Gerechtsauditeur

NTHR-Symposium 2016: Ontwikkelingen in het vervoerrecht
Vrijdag 8 april 2016, 12.30-17.30 uur, Industrieele Grote Club, Dam 27, Amsterdam Programma 12.30 Ontvangst 13.00 Opening door de dagvoorzitter: prof. dr. Ph.H.J.G. van Huizen (advocaat te Rotterdam bij Van …
NTHR-Symposium 2016: Ontwikkelingen in het vervoerrechtGerechtsauditeur worden: Omscholen tot Gerechtsauditeur

Als je je wilt omscholen tot Gerechtsauditeur is het mogelijk dat er meerdere wegen zijn. Het komt namelijk steeds vaker voor dat er specifieke vacatures met omscholing zijn. Op dat moment wordt het leertraject hiervoor door de werkgever georganiseerd. Als er op dit moment omschoolvacatures voor Gerechtsauditeur zijn vind je die hieronder.

Bepaal jouw omschoolkeuze met Baansuggestie

Met baansuggestie krijg je kansrijke banen te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je vindt ook direct omschoolvacatures als deze er zijn. Je kunt nu inspiratie op doen en jouw omschoolkeuze bepalen op basis van wat bij jou past! Bekijk jouw baansuggesties!

Vacatures met (Om)scholing

Omscholen met salaris is natuurlijk wel zo prettig, je verdient gelijk vanaf het begin van je nieuwe baan. Ook worden vaak de opleidingskosten door de werkgever betaald. Wij kennen totaal 4 verschillende typen (om)scholingsvacatures. Directe omscholing, Opleidingsvacatures (BBL, Beroepsbegeleidende Leerweg), Leerling vacatures en Traineeships. Als er voor Gerechtsauditeur dit type vacatures zijn vind je ze hieronder.

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Gerechtsauditeur

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Gerechtsauditeur

Als je Gerechtsauditeur wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Gerechtsauditeur zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Gerechtsauditeur

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Gerechtsauditeur?


Competenties en Vaardigheden Gerechtsauditeur:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Gerechtsauditeur.

Welke competenties heeft een Gerechtsauditeur nodig?

Een Gerechtsauditeur heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.

Analytisch
Analytisch

Steekwoorden Competentie Analytisch:

analyseren, systematisch denken, problemen bekijken vanuit verschillende oogpunten, kritisch 

Omschrijving

Hoofd- en bijzaken van elkaar scheiden, dat ligt deze mensen wel. Zij pakken de kern van het probleem aan en bekijken dit vanuit verschillende oogpunten. Daarnaast leggen zij verbanden tussen deze verschillende perspectieven. Deze analytische mensen beginnen bij de hoofdzaak en pakken vervolgens de bijzaken aan. Hierbij worden gevolgen op korte en op lange termijn in de gaten gehouden. Uiteindelijk komen zij met een duidelijke conclusie.

Sterke punten
Deze mensen zijn vaak pro-actief. Als zij een probleem constateren, pakken zij dit aan en proberen dit op een goede manier op te lossen. Verder zijn deze mensen vaak gestructureerd. Ze bekijken eerst de hoofdlijnen, de details komen later aan bod. Daarnaast zijn deze mensen in staat om zaken duidelijk te beoordelen. Ze bekijken problemen vanuit verschillende perspectieven en trekken daaruit een heldere conclusie.  

Zwakke punten
Een valkuil kan de hoeveelheid aan hoofd- en bijzaken zijn. Soms kunnen deze personen dan door de bomen het bos niet meer zien. Daarnaast kan de hoeveelheid aan analyses teveel zijn, deze analist verliest dan het resultaat uit het oog. Als laatste kan deze persoon behoorlijk theoretisch zijn, dit kan soms leiden tot een langdradig verhaal met lange stukken tekst.

Besluitvaardigheid
Besluitvaardigheid

Steekwoorden: beslissingen, argumenten, overtuigen, durf

Omschrijving

Deze personen durven beslissingen te nemen. Dit doen ze bijvoorbeeld door een bepaalde actie uit te voeren of een regel in te stellen. Deze besluitvaardige personen stellen hun beslissingen niet uit tot ze alle informatie hebben, zij proberen zo snel mogelijk de knoop door te maken. Bij eventuele consequenties kan hij terugkomen op de beslissing en een andere keuze maken. De persoon weet de beslissingen op een goede manier te onderbouwen.

Sterke punten
Deze personen weten anderen te overtuigen van hun besluit, ze gebruiken hierbij verschillende argumenten die passen bij hun standpunt. Voor het nemen van besluiten is lef nodig, hierover beschikt deze besluitvaardige persoon dan ook.

Zwakke punten
Aan het nemen van beslissingen zitten risico’s en deze risico’s kunnen gevolgen hebben. Op het moment dat deze persoon te snel teveel beslissingen neemt, kan hij roekeloos worden en zijn oog voor het resultaat verliezen. Het is dan ook van belang dat deze persoon op het juiste moment de juiste beslissing neemt en goed nadenkt over de voor- en nadelen ervan.

Conflicten beheersen
Conflicten beheersen

Steekwoorden: zelfbewust, integriteit, beheersing, luisteren

Omschrijving

Deze personen herkennen en erkennen een conflict. Door te erkennen dat er een conflict is ontstaan, zetten zij de eerste stap om het conflict op te lossen. Ze bepalen wat de inhoud van het conflict is en hoe deze opgelost kan worden. Ze communiceren hierover met alle betrokken partijen en uiteindelijk zorgen ze ervoor dat het conflict op een nette manier wordt opgelost.

Sterke punten
Deze mensen zijn vaak integer. Tijdens een conflict proberen zij te allen tijde het moraal hoog te houden. Daarbij zijn ze onpartijdig en willen ze het beste resultaat behalen voor alle partijen. Deze personen kunnen vaak ook goed luisteren en overtuigen.

Zwakke punten
Het gevaar van conflictbeheersing is dat de personen die zich hiermee bezighouden als ‘meningloos’ worden bestempeld. Ze bemiddelen tijdens conflicten tussen meerdere partijen, maar nemen soms geen duidelijk standpunt in.

Onafhankelijkheid
Onafhankelijkheid

Steekwoorden Competentie Onafhankelijkheid:

zelfverzekerd, zelfkennis, zelfontwikkeling, kritisch, zelfstandig

Omschrijving

Deze mensen nemen beslissingen op basis van hun eigen overtuigingen en niet zozeer op basis van overtuigingen van anderen. Deze mensen hebben vaak een duidelijke koers en laten zich niet zomaar van de wijs brengen. Zij werken zelfstandig en durven besluiten te nemen. Ze kijken kritisch naar het werk en hun functioneren, waardoor ze zichzelf verder kunnen ontwikkelen.

Sterke punten
Over het algemeen zijn deze mensen zelfverzekerd en beschikken ze over een goede zelfkennis en –ontwikkeling. Zij zetten voor zichzelf een bepaalde koers uit en bewandelen zelfstandig de weg ernaar toe.

Zwakke punten
Onafhankelijke mensen kunnen afstandelijk overkomen. Ze doen vaak dingen zelfstandig en hierdoor kan het voor omgeving lijken alsof ze zich afsluiten. Nog een gevaar van zelfstandig werken is stress. Onafhankelijke mensen vinden het lastig om hulp te vragen, waardoor de werkdruk enorm kan oplopen. 

Oordeelsvorming
Oordeelsvorming

Steekwoorden: analytisch vermogen, structureel, zelfkennis, visie

Omschrijving

Deze mensen kunnen zuiver en helder redeneren. Deze personen houden rekening met feiten en gebruiken verschillende perspectieven om een oordeel te vormen over bijvoorbeeld een werksituatie. Daarnaast beoordelen zij bijvoorbeeld de haalbaarheid en de planning van een opdracht.

Sterke punten
Deze mensen zijn vaak erg gestructureerd en scheiden dan ook de hoofd- van de bijzaken. Verder hebben deze mensen over het algemeen vaak een goed ontwikkeld analytisch vermogen. Zij bekijken zaken vanuit verschillende perspectieven. Daarnaast beschikken deze mensen vaak over een goede zelfkennis, ze bekijken hun eigen presteren ook vanuit verschillende visies.

Zwakke punten
Wanneer er teveel wordt geoordeeld, kan dit demotivatie oproepen. Dit gebeurt met name dan bij anderen. Deze mensen oordelen dan overal over, ook wanneer het hen niet wordt gevraagd. Dit kan zorgen voor onderlinge irritaties. Als laatste kunnen deze mensen hun eigen oordeel op nummer één zetten, hierdoor kan het zijn dat de omgeving zich achtergesteld voelt.

Vaardigheden Gerechtsauditeur

 • Analytisch vermogen
 • Kritisch denken
 • Methodisch werken
 • Inlevingsvermogen
 • Afwegen
 • Beslissen
 • Keuzes maken
 • Zelfvertrouwen
 • Integriteit
 • Emotionele intelligentie
 • Bemiddelen
 • Zelfmanagement
 • Vasthoudendheid
 • Eigen mening

Persoonlijkheid en Eigenschappen Gerechtsauditeur

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Gerechtsauditeur passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Gerechtsauditeur nodig? 

Als Gerechtsauditeur heb je een groot analytisch vermogen, je moet goed de belangrijke feiten kunnen scheiden van de onbelangrijke en deze met elkaar in verband kunnen brengen. Je moet objectief zijn en zorgen dat de verschillende emoties geen invloed op je hebben en dat je een onafgehankelijk oordeel kunt geven over de zaak.(Waarnemer). Empatisch vermogen is ook belangrijk voor een Gerechtsauditeur, zodat hij zich kan inleven in de standpunten van de verschillende partijen. Dit is belangrijk omdat je anders geen weloverwogen oordeel vellen. Verder ben je als gerechtsauditeur ook diplomatiek (Bemiddelaar).

Bekijk de persoonstypen voor Gerechtsauditeur


Eigenschappen Gerechtsauditeur

 • Empathie
 • Diplomatiek
 • Zorgzaamheid
 • Waarnemend
 • Gedetailleerd
 • LeergierigArbeidsmarktperspectief Gerechtsauditeur

Wat zijn de baankansen voor een Gerechtsauditeur?

Het arbeidsmarktperspectief is redelijk beperkt voor de Gerechtsauditeur omdat voor de toelating tot de RAIO strenge eisen gelden en er altijd maar een beperkt aantal  plaatsen beschikbaar is. De doorgroeimogelijkheden voor Gerechtsauditeur zijn beter. Je kunt allereerst doorgroeien naar de functie van rechter en daarna kun je raadsheer worden bij een gerechtshof of vice president bij een rechtbank of gerechtshof.

De actuele kans op werk voor een Gerechtsauditeur

Het beroep Gerechtsauditeur is onderdeel van de beroepsfamilie Juristen en juridisch specialisten. De kans op werk voor de beroepsfamilie Juristen en juridisch specialisten is in de huidige periode zeer goed

Huidige aantal vacatures

0

Baankans Gerechtsauditeur

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Ben je benieuwd hoe (andere) werkgevers jou waarderen? Zet heel eenvoudig jouw CV op Monsterboard en wordt benaderd voor nieuwe banen!

Plaats je CV nu direct op Monsterboard

Doorgroei mogelijkheden Gerechtsauditeur

Je kunt als Gerechtsauditeur een beter salaris verdienen wanneer je doorgroeit binnen jouw beroepsgroep. Je kunt stapsgewijs doorgroeien naar beroepen die dichtbij jou beroep liggen door steeds kleine stappen bij te leren.

Het beroep Gerechtsauditeur is onderdeel van de beroepsfamilie Juristen en juridisch specialisten. Hieronder vind je verschillende dichtbij liggende doorgroeimogelijkheden voor een Gerechtsauditeur


Organisaties waar een Gerechtsauditeur werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Gerechtsauditeur meestal werkt.

Waar werkt een Gerechtsauditeur?

De organisatie waarbinnen je werkt is de Rechterlijke Macht,  dit is een non-profit organisatie want de rechterlijke macht maakt namelijk deel uit van de overheid. Je werkt bij een van de 19 rechtbanken of bij een van de vijf gerechtshoven in Nederland.

Ook kun je aan de slag bij de Hoge Raad die  zaken in cassatie behandelt. Naast deze instanties is er ook nog de Centrale Raad van Beroep. Bij deze instantie  behandel je zaken in hoger beroep in ambtenarenzaken en sociale zekerheidszaken.

Meer weten over werken in de Juridisch?

Bekijk werken in Juridisch

Netwerk Gerechtsauditeur

Met wie werkt een Gerechtsauditeur samen? 

Binnen de functie van  Gerechtsauditeur kom je in aanraking met verschillende soorten beroepen en mensen. Allereerst kom je natuurlijk in aanraking met de partijen die bij een geschil betrokken zijn maar ook met bijvoorbeeld hun advocaten of de Officier van Justitie. Vaak kom je ook in aanraking met andere rechters. Omdat je als Gerechtsauditeur eigenlijk nog in opleiding bent heb je wel een zekere verantwoordelijkheid af te leggen aan de rechters die je assisteert.


 • Advocaat
 • Officier van Justitie
 • Rechter
Gerechtsauditeur

Interview met een Gerechtsauditeur

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Verwante beroepen Gerechtsauditeur:

Er zijn best wel wat beroepen die op elkaar lijken of tot dezelfde "beroepsfamilie" of beroepsgroep horen. Bekijk hieronder aam wat voor beroepen een Gerechtsauditeur verwant is.

Wat zijn soortgelijke beroepen als Gerechtsauditeur?

De beroepen die verwant zijn aan Gerechtsauditeur zijn:
Rechter
Salaris: €5300 tot €7900
Opleiding: WO Postdoc
Baankans: Zeer goed

Baankans

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep %1$s. Je vindt ook de vaardigheden, competenties en eigenschappen die een %1$s nodig heeft.
Rechter-commissaris
Salaris: €5223 tot €7224
Opleiding: Cursus / Bijscholing WO
Baankans: Zeer goed

Baankans

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep %1$s. Je vindt ook de vaardigheden, competenties en eigenschappen die een %1$s nodig heeft.

Alles over het beroep Gerechtsauditeur in één oogopslag

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

 • Advocaat
 • Officier van Justitie
 • Rechter

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €2160 tot €4946

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0Ga direct naar