Grondsteward worden: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Wat doet een Grondsteward? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep Grondsteward, zoals: "Wat doet een Grondsteward?", of "Wat verdient een Grondsteward? of "Hoe word je een Grondsteward?".

Je vindt ook de vaardigheden, competenties en eigenschappen die een Grondsteward nodig heeft.Wat is een Grondsteward?

Als Grondsteward ontvang je passagiers op het vliegveld. Je controleert de tickets van de mensen die bij je balie komen om in te checken. Daarnaast weeg je als Grondsteward de bagage en labelt deze, om ervoor te zorgen dat het bagagestuk traceerbaar is en op weg gaat naar het goede vliegtuig.

Passagier krijgt van jou de instapkaart waarmee hij of zij uiteindelijk in het vliegtuig wordt toegelaten.

Naast het baliewerk verricht de Grondsteward ook veel administratieve werkzaamheden, als de verwerking van de tickets. Ook wanneer bagage zoekraakt is de afhandeling hiervan de taak van de Grondsteward, die de bagage ook moet zien te traceren.

Tot slot beantwoorden Grondstewards ook de telefoon. Mensen die vragen hebben over de vlucht of de luchthaven komen bij jou terecht.

Past het beroep Grondsteward bij jou?

Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Wil je omscholen maar weet je nog niet wat? Met baansuggestie krijg je actuele vacatures te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je kunt Kansrijke banen en omschoolvacatures de voorrang geven. Na 3 stappen zie je gelijk jouw unieke baansuggesties op basis van jouw baanprofiel!

Bekijk jouw persoonlijke baansuggesties

Vacatures Grondsteward

Op zoek naar een nieuwe baan als Grondsteward? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Grondsteward. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Grondsteward vacatures

Vacature Grondsteward(ess)
Randstad
Ben jij enthousiast, gemotiveerd, flexibel en staat gastvrijheid hoog in het vaandel bij jou? Dan is de functie van Grondsteward(ess) helemaal wat voor jou! Kom ons gezellige team versterken en …
Vacature Grondsteward(ess) parttime
Randstad
Vind jij het heerlijk om met verschillende mensen in contact te staan? Ben je klantgericht en daarnaast flexibel inzetbaar? Kom dan ons leuke team versterken voor deze parttime functie van …
Vacature Grondsteward(ess) parttime
Randstad
Functieomschrijving Vind jij het heerlijk om met verschillende mensen in contact te staan? Ben je klantgericht en daarnaast flexibel inzetbaar? Kom dan ons leuke team versterken voor deze parttime functie …
Vacature STAGIAIR: GRONDSTEWARD(ESS)
Swissport International Ltd.
WAT DOET EEN GRONDSTEWARD(ESS)? Als Grondsteward(ess) ben je verantwoordelijk voor het inchecken van passagiers en het gate-proces. Bij de incheckbalie werk je volgens een luchtvaartmaatschappij dedicated checkin systeem en controleer …
Vacature Grondsteward(ess)
Randstad
Functieomschrijving Ga aan de slag als Grondsteward(ess) voor Swissport! Een functie waarbij je alle taken van het inchecken van passagiers tot het regelen van het boardingsproces op je neemt. Je …

Salaris en Arbeidsvoorwaarden Grondsteward

Wat verdient een Grondsteward?

Gemiddeld ligt het salaris van een Grondsteward zo tussen de €1700 en €3000. Wat je gaat verdienen hangt niet alleen af van leeftijd en ervaring, maar ook van de werkgever. Kleinere maatschappijen bieden een lager salaris dan grote intercontinentale luchtvaartmaatschappijen.

Een reiskostenvergoeding maakt meestal deel uit van de secundaire arbeidsvoorwaarden.

Salarisschaal Grondsteward

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Meer weten over het salaris Grondsteward

Bekijk dan de verdere salaris informatie zoals gemiddeld jaarsalaris en uurloon Grondsteward


Grondsteward worden: Opleidingen tot Grondsteward

Wil je Grondsteward worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Grondsteward.

Hoe word je een Grondsteward? 

De meest logische keuze als opstap naar het beroep van Grondsteward is een MBO opleiding Stewardess Receptioniste Hostess. Afhankelijk van je vooropleiding kun je de opleiding in een of twee jaar afronden.

Doorstuderen op HBO niveau is mogelijk. Bijvoorbeeld Internationaal Toeristisch Management met als keuzevak de Luchtvaartdienstverlening.

Opleidingen, cursussen en trainingen tot Grondsteward

Er zijn geen opleidingen Grondsteward aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Grondsteward in werkt

Bekijk alle opleidingen Reizen & Recreatie


Grondsteward worden: Omscholen tot Grondsteward

Als je je wilt omscholen tot Grondsteward is het mogelijk dat er meerdere wegen zijn. Het komt namelijk steeds vaker voor dat er specifieke vacatures met omscholing zijn. Op dat moment wordt het leertraject hiervoor door de werkgever georganiseerd. Als er op dit moment omschoolvacatures voor Grondsteward zijn vind je die hieronder.

Bepaal jouw omschoolkeuze met Baansuggestie

Met baansuggestie krijg je kansrijke banen te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je vindt ook direct omschoolvacatures als deze er zijn. Je kunt nu inspiratie op doen en jouw omschoolkeuze bepalen op basis van wat bij jou past! Bekijk jouw baansuggesties!

Vacatures met (Om)scholing

Omscholen met salaris is natuurlijk wel zo prettig, je verdient gelijk vanaf het begin van je nieuwe baan. Ook worden vaak de opleidingskosten door de werkgever betaald. Wij kennen totaal 4 verschillende typen (om)scholingsvacatures. Directe omscholing, Opleidingsvacatures (BBL, Beroepsbegeleidende Leerweg), Leerling vacatures en Traineeships. Als er voor Grondsteward dit type vacatures zijn vind je ze hieronder.

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Grondsteward

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Grondsteward

Als je Grondsteward wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Grondsteward zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Grondsteward

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Grondsteward?


Competenties en Vaardigheden Grondsteward:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Grondsteward.

Welke competenties heeft een Grondsteward nodig?

Een Grondsteward heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.

Klantgerichtheid
Klantgerichtheid

Steekwoorden: servicegericht, relatiegericht, luisteren, begripvol, helpend

Omschrijving

Mensen die beschikken over deze competentie kunnen goed inspelen op de verwachtingen en behoeften van klanten. Dit kunnen zowel uitgesproken als onuitgesproken behoeften zijn. Dit is dan ook aan deze persoon om dit uit te zoeken. Zij voelen zich betrokken bij de klant en zetten zich vaak voor 100% in voor deze klant. Tevens toont deze persoon respect naar de klant. Een bekend spreekwoord wat past bij deze competentie is ‘De klant is koning’. Verder weet deze persoon de verschillende groepen klanten en hun behoeften te onderscheiden.

Sterke punten
Een sterk punt van deze klantgerichte persoon is de betrokkenheid. Deze mensen zullen altijd actief op zoek gaan naar datgene wat de klant wilt hebben. Ze hebben inlevingsvermogen en kunnen goed luisteren. Daarnaast kunnen deze mensen meestal goed overtuigen.

Zwakke punten
Sommige klantgerichte mensen verliezen het resultaat uit het oog. Ze zijn zo gefocust op de klant, dat het resultaat wordt vergeten. Ook te veel willen kan een valkuil zijn voor deze mensen, ze willen dan zo graag helpen dat ze zich opdringen bij klanten. Of er zijn meerdere klanten en deze moeten lang wachten voordat ze geholpen worden.

Luisteren
Luisteren

Steekwoorden: inzicht in omgeving, overtuigen, motiveren, onderhandelen

Omschrijving

Deze mensen luisteren goed naar andere mensen. Ze zijn oprecht geïnteresseerd en willen anderen graag helpen. Ze zijn overal van op de hoogte en hebben dus overzicht. Ook luisteren deze mensen goed naar de taken die zij krijgen toegewezen en voeren deze daarom meestal goed uit. 

Sterke punten
Goede luisteraars stellen vaak goede vragen of geven feedback op de verkregen informatie. Daarnaast kunnen zij met de verkregen informatie anderen overtuigen en eventueel onderhandelen over verschillende zaken. Een goede luisteraar houdt ook rekening met de dingen die juist niet worden gezegd, de zogenaamde non-verbale communicatie. Ook hier kan hij informatie uithalen.

Zwakke punten
Goed luisteren betekent niet dat je niets mag zeggen. Mensen die alleen maar luisteren kunnen verlegen of teruggetrokken overkomen. Sommige mensen luisteren enkel om dingen voor elkaar te krijgen, zij proberen hun voordeel te doen met de informatie die ze krijgen. Het ontbreekt hen dan aan oprechte interesse.

Onafhankelijkheid
Onafhankelijkheid

Steekwoorden Competentie Onafhankelijkheid:

zelfverzekerd, zelfkennis, zelfontwikkeling, kritisch, zelfstandig

Omschrijving

Deze mensen nemen beslissingen op basis van hun eigen overtuigingen en niet zozeer op basis van overtuigingen van anderen. Deze mensen hebben vaak een duidelijke koers en laten zich niet zomaar van de wijs brengen. Zij werken zelfstandig en durven besluiten te nemen. Ze kijken kritisch naar het werk en hun functioneren, waardoor ze zichzelf verder kunnen ontwikkelen.

Sterke punten
Over het algemeen zijn deze mensen zelfverzekerd en beschikken ze over een goede zelfkennis en –ontwikkeling. Zij zetten voor zichzelf een bepaalde koers uit en bewandelen zelfstandig de weg ernaar toe.

Zwakke punten
Onafhankelijke mensen kunnen afstandelijk overkomen. Ze doen vaak dingen zelfstandig en hierdoor kan het voor omgeving lijken alsof ze zich afsluiten. Nog een gevaar van zelfstandig werken is stress. Onafhankelijke mensen vinden het lastig om hulp te vragen, waardoor de werkdruk enorm kan oplopen. 

Resultaatgerichtheid
Resultaatgerichtheid

Steekwoorden: doorzetters, zorgvuldig, eigenwijs, ambitieus

Omschrijving

Bij deze mensen staat het resultaat centraal. Zij spannen zich in om dit resultaat te behalen. Zij laten zich niet van de wijs brengen door extra werk, tegenvallers of tijdsdruk. Onderweg weten ze problemen op te lossen en daarbij het resultaat voor ogen te houden.

Sterke punten
Deze mensen gaan net zo lang door totdat ze hun doel behaald hebben. Ze werken accuraat en zorgvuldig. Deze mensen hebben vaak ook veel discipline en doorzettingsvermogen, ze voelen zich goed wanneer het beoogde doel behaald is. Deze personen hebben een bepaalde mate van prestatiedrang, hierdoor kunnen ze zowel zichzelf als anderen goed motiveren.

Zwakke punten
De manier waarop deze mensen tot het resultaat komen is niet zo belangrijk. Hierdoor kunnen er wel fouten gemaakt worden. Andere mensen kunnen door deze persoon ook benadeeld worden. Deze resultaatgerichte mensen zijn teveel met het resultaat bezig, zodat ze hun omgeving vergeten. Maar ook bij henzelf kan de prestatiedrang leiden tot problemen. Zij willen zo graag presteren dat ze een verhoogd risico lopen op bijvoorbeeld een burn-out. 

Stressbestendigheid
Stressbestendigheid

Steekwoorden: structureel werken, zakelijk en kalm, energie

Omschrijving

Deze personen kunnen blijven presteren in zware tijden. Ze laten zich niet aan de kant zetten door extra werk, tijdsdruk of tegenvallende resultaten. Het maakt deze personen niet uit hoeveel taken ze nog moeten doen, ze hebben doorzettingsvermogen om de taken af te ronden. Deze personen communiceren duidelijk over hun werkzaamheden en over wat zij wel/of niet willen.

Sterke punten
Ondanks de vele werkzaamheden en taken blijven deze personen rustig. Zij kunnen goed relativeren en hun energie goed verdelen over de verschillende werkzaamheden. Deze personen handelen vaak zakelijk en kalm en op deze manier weten zij ook het overzicht te bewaren. Ook structureel werken valt binnen deze competentie. Op die manier kunnen zij veel werkzaamheden naast elkaar uitvoeren. In zware tijden laten deze stressbestendige personen doorzettingsvermogen zien, ze willen graag de verschillende doelen behalen. Het resultaat staat bij deze personen dan ook centraal.

Zwakke punten
Er bestaat een gevaar dat deze mensen stress niet onderkennen. Hierdoor kan het gebeuren dat zij zichzelf voorbij lopen en lopen zij een verhoogd risico op gezondheidsklachten. De eigenschappen ‘zakelijk’ en ‘kalm’ kunnen ook een zwak punt zijn, deze personen kunnen afstandelijk overkomen naar hun omgeving.

Vaardigheden Grondsteward

 • Vasthoudendheid
 • Zelfmanagement
 • Eigen mening
 • Doelgericht
 • Ambitie
 • Zelfkennis
 • Rustig blijven
 • Klantvriendelijkheid
 • Begripvol
 • Dienstverlenend
 • Luisteren
 • Geduld
 • Vragen stellen

Persoonlijkheid en Eigenschappen Grondsteward

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Grondsteward passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Grondsteward nodig? 

Als Grondsteward ben je een ondersteunende kracht. Het is daarom goed als je zorgzaam bent ingesteld en je in andere mensen kunt verplaatsen (Gever).

Maar je moet in je contacten met de mensen altijd objectief blijven en je hoofd erbij houden. Goed  kunnen observeren is van belang om te kunnen anticiperen en in te spelen op de (onverwachte) situaties die zich voordoen (Waarnemer).
 

Bekijk de persoonstypen voor Grondsteward


Eigenschappen Grondsteward

 • Empatisch
 • Behulpzaam
 • Vriendelijk
 • Waarnemend
 • Gedetailleerd
 • LeergierigArbeidsmarktperspectief Grondsteward

Wat zijn de baankansen voor een Grondsteward?

Het is niet eenvoudig om aan een baan te komen in de functie van steward of Grondsteward . Er is wel veel werk, maar het is ook een zeer geliefde functie. Uiteindelijk betekent dat dat het aanbod van afgestudeerden groter is dan de vraag. Voor de functie van steward zal het nog weer moeilijker zijn dan voor de functie van Grondsteward.

Als je eenmaal als Grondsteward aan het werk bent heb je wel groeimogelijkheden. Je kunt doorgroeien naar een leidinggevende functie. Eventueel kun je er nog voor kiezen om een managementfunctie te bekleden die verder weg ligt van de functie en werkzaamheden van een Grondsteward.

De actuele kans op werk voor een Grondsteward

Het beroep Grondsteward is onderdeel van de beroepsfamilie Stewards luchtvaart. De kans op werk voor de beroepsfamilie Stewards luchtvaart is in de huidige periode slecht

Huidige aantal vacatures

27

Baankans Grondsteward

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Doorgroei mogelijkheden Grondsteward

Je kunt als Grondsteward een beter salaris verdienen wanneer je doorgroeit binnen jouw beroepsgroep. Je kunt stapsgewijs doorgroeien naar beroepen die dichtbij jou beroep liggen door steeds kleine stappen bij te leren.

Het beroep Grondsteward is onderdeel van de beroepsfamilie Stewards luchtvaart. Hieronder vind je verschillende dichtbij liggende doorgroeimogelijkheden voor een Grondsteward

Verwante beroepen Grondsteward


Organisaties waar een Grondsteward werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Grondsteward meestal werkt.

Waar werkt een Grondsteward?

De Grondsteward werkt in de toeristische hoek, bij een luchtvaartmaatschappij. Hij werkt dus in de profit sector.

Meer weten over werken in de Klantenservice?

Bekijk werken in Klantenservice

Netwerk Grondsteward

Met wie werkt een Grondsteward samen? 

Als je werkzaam bent als Grondsteward werk je direct samen met andere Grondstewards en kom je in contact met een diversiteit aan medewerkers van de luchtvaartmaatschappijen en luchthavens. Daarnaast ben je steeds in contact met de mensen die je ontvangt en incheckt .

Je legt verantwoording af aan een leidinggevende.


 • Steward
 • Klant
 • Leidinggevende
 • Medewerker Luchtvaartmaatschappij
 • Luchthavenpersoneel
Grondsteward

Interview met een Grondsteward

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Verwante beroepen Grondsteward:

Er zijn best wel wat beroepen die op elkaar lijken of tot dezelfde "beroepsfamilie" of beroepsgroep horen. Bekijk hieronder aam wat voor beroepen een Grondsteward verwant is.

Wat zijn soortgelijke beroepen als Grondsteward?

De beroepen die verwant zijn aan Grondsteward zijn:
Steward
Salaris: €1800 tot €3000
Opleiding: MBO HBO
Baankans: Slecht

Baankans

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep %1$s, zoals: "Wat doet een %1$s?", of "Wat verdient een %1$s? of "Hoe word je een %1$s?". Je vindt ook de vaardigheden, competenties en eigenschappen die een %1$s nodig heeft.
Purser
Salaris: €1400 tot €2500
Opleiding: MBO HBO
Baankans: Slecht

Baankans

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep %1$s, zoals: "Wat doet een %1$s?", of "Wat verdient een %1$s? of "Hoe word je een %1$s?". Je vindt ook de vaardigheden, competenties en eigenschappen die een %1$s nodig heeft.

Alles over het beroep Grondsteward in één oogopslag

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

 • Steward
 • Klant
 • Leidinggevende
 • Medewerker Luchtvaartmaatschappij
 • Luchthavenpersoneel

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €1700 tot €3000

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

27Ga direct naar