Steward Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Steward? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep steward. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je steward wordt.

 

Wat is een Steward?

De naam Steward wordt aan meerdere typen beroepen gegeven. Over het algemeen genomen zijn Stewards en Stewardessen werkzaam op publieke locaties of binnen het vervoer of de reisbranche.

Een Steward bij een evenement of evenementenlocatie heeft meer een rol als evenementenbeveiliger.  

Een Steward of Stewardess in het vliegtuig, of op een passagiersschip heeft een meer dienstverlenende rol.

Een Grondsteward of Grondstewardess heeft ook een dienstverlenende rol, maar met een groter organisatorisch karakter.

Een aantal voorbeelden van verschillende typen Stewards/Stewardessen

 • Steward/Stewardess
 • Cabinemedewerker
 • Evenementenbeveiliger
 • Steward passagiersschip
 • Grondsteward/Grondstewardess
 • Treinsteward/Treinstewardess


Wat doet een Steward?

Als Steward/Stewardess in een vliegtuig breng je niet alleen eten en drinken rond gedurende de vlucht van een passagiersvliegtuig. Je belangrijkste taak is het bewaken van de veiligheid.

Ruim voor de vlucht vertrekt is er een briefing van de leidinggevende over evacuatie, coördinatie, de omstandigheden van de specifieke vlucht en eventuele speciale informatie over individuele passagiers. Vervolgens zorgen de Stewards ervoor dat alles klaar is voor vertrek.

De ontvangst van passagiers, het controleren van de tickets en het gevenvan veiligheidsinstructies aan de passagiers is in handen van de Stewards.

Sommige passagiers hebben tijdens de vlucht mogelijk extra aandacht nodig. Daarnaast verzorgt de Steward dus ook de bediening, maar de belangrijkste taak is het in de gaten houden van de veiligheid en het ingrijpen wanneer dat nodig blijkt te zijn. De werkzaamheden van Stewards op schepen of in de trein zijn op grote lijn vergelijkbaar met die van een Steward(ess) in het vliegtuig. 

Wat doet een Evenementensteward?

Een Evenementensteward houdt  toezicht op de menigte tijdens een specifieke gebeurtenis. Dit kunnen openbare toespraken, sportevenementen of concerten zijn. De hoofdtaak is incidenten  voorkomen of snel te reageren wanneer dit plaatsvindt om het incident te de-escaleren.

Een Evenementensteward controleert bijvoorbeeld ook de toegang tot de locatie. Hij of zij houdt het gedrag van de menigte in het oog. Een evenementensteward sust of isoleert agressief gedrag en leidt indien nodig noodevacuaties.

Wil je werken als Steward?

Werk je al als Steward en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Steward worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Steward, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Steward in één oogopslag

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

 • Steward
 • Klant
 • Purser
 • Piloot

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €1700 tot €3000

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

6


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Steward

Wat verdient een Steward?

Gemiddeld ligt het salaris van een Steward zo tussen de €1700 en de €3000. Wat je gaat verdienen hangt niet alleen af van leeftijd en ervaring, maar ook van de maatschappij waar je voor komt te werken. Kleinere maatschappijen bieden een lager salaris dan grote intercontinentale maatschappijen.

Soms krijg je een 13de maand, ook dat hangt sterk af van de werkgever. Een reiskostenvergoeding is meestal wel onderdeel van de secundaire voorwaarden.

Salarisschaal Steward

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.Vacatures Steward

Op zoek naar een nieuwe baan als Steward? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Steward. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Steward vacatures

Vacature Steward op de sluis, Rijkswaterstaat
JMW Horeca Uitzendbureau
Functieomschrijving Ben jij graag in de buitenlucht en hou je van de Zeeuwse wateren? Dan kun jij deze zomer aan de slag als steward op de Zandkreeksluis van Rijkswaterstaat!Wat
Vacature Data Steward | Utrecht
VodafoneZiggo Utrecht
Vacature - As a Data Steward you play a critical role in getting grip and control on our data assets and leveraging these to their full capacity. That means driving …
Vacature Steward in de Johan Cruijff ArenA
Actief Werkt! Uitzendbureau
Als steward ben je tijdens de wedstrijden van Ajax en het Nederlands elftal maar ook tijdens concerten hét aanspreekpunt voor bezoekers. Samen met jouw collega’s zorg jij ervoor dat alle …
Vacature Data Steward
VodafoneZiggo
As a Data Steward you play a critical role in getting grip and control on our data assets and leveraging these to their full capacity. That means driving awareness, onboarding, …
Vacature Grondsteward(ess)
YoungCapital
Wat ga je doen? Onze opdrachtgever op Maastricht-Airport groeit de komende jaren naar verwachting naar 700.000 passagiers en is daarom voor de periode vanaf april t/m oktober op zoek naar …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Steward

Wat is de toekomst van Steward?

Het is moeilijk om aan een baan te komen als Steward. Er zijn meer dan genoeg vliegmaatschappijen en dus ook heel veel banen, maar het is ook een zeer populaire functie. Uiteindelijk betekent dat dat het aanbod van afgestudeerden groter is dan de vraag naar Stewards. Alleen als je echt goed bent en je weet te onderscheiden van anderen kom je op een dergelijke functie terecht.

Als je eenmaal als Steward aan het werk bent heb je wel groeimogelijkheden. Je kunt doorgroeien naar purser of naar de hoogste in rang op het vliegtuig. Daarna kun je er eventueel voor kiezen om een managementfunctie buiten het vliegtuig te bekleden.

Huidige aantal vacatures

6


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Benieuwd hoe (andere) werkgevers jou waarderen? Plaats je CV bij onze vacaturepartners en vind uit hoe je in de markt ligt!

Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Steward worden: Opleidingen tot Steward

Wil je Steward worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Steward.

Hoe word je een Steward? 

De meest logische opleidingskeuze voor het beroep van steward is een MBO opleiding Stewardess Receptioniste Hostess. Afhankelijk van je vooropleiding kun je de opleiding in een of twee jaar afronden.

Doorstuderen op HBO niveau is mogelijk. Bijvoorbeeld Internationaal Toeristisch Management met als keuzevak de Luchtvaartdienstverlening.

De 5 best beoordeelde opleidingen tot Steward

Data Steward: data management, data governance, data driven
De verbinder in de datagedreven organisatie De Data Steward is een breed georiënteerde data specialist die een brugfunctie vervult tussen de IT- en de business kant binnen een organisatie. De …
Data Steward: data management, data governance, data driven
Data Steward
Data Steward – sleutelrol in de data-organisatie Een belangrijke rol in elke data-gedreven organisatie is de rol van Data Steward. De Data Steward vervult een brugfunctie tussen de IT- en …
Data Steward
Training Data Steward
Dat data verzamelen en gebruiken binnen een organisatie of bedrijf van cruciaal belang is, is al lang geen twistpunt meer. Veel ondernemingen hebben dan ook al vorderingen gemaakt op dit …
Training Data Steward
Luchtvaartdienstverlener (steward(ess)) (2-jarig MBO4)
Steward(ess)/luchtvaartdienstverlener (middenkaderopleiding) Twee jaar durende dagopleiding (Beroepsopleidende leerweg BOL) met studiefinanciering en OV-jaarkaart (18+). De luchtvaartdienstverlener is werkzaam bij een luchtvaartmaatschappij, afhandelingsbedrijf, luchthaven of ondersteunend bedrijf voor de luchtvaartsector. Hij/zij …
Luchtvaartdienstverlener (steward(ess)) (2-jarig MBO4)
FAIR Data Stewardship - Dag
Je bent bijvoorbeeld data steward en je wilt graag meer weten over FAIR Data stewardship en de implementatie van FAIR Data. Je wilt je ontwikkelen tot dataspecialist die werkt conform …
FAIR Data Stewardship - Dag

Omscholen of doorgroeien tot Steward

Als je Steward wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Steward zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Steward

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Steward?

Competenties en Vaardigheden Steward

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Steward nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Steward nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Steward

Trainingen & cursussen Anticiperen
Anticiperen
Trainingen & cursussen Conflicten beheersen
Conflicten beheersen
Trainingen & cursussen Flexibiliteit
Flexibiliteit
Trainingen & cursussen Klantgerichtheid
Klantgerichtheid
Trainingen & cursussen Luisteren
Luisteren
Trainingen & cursussen Oordeelsvorming
Oordeelsvorming
Trainingen & cursussen Samenwerken
Samenwerken
Trainingen & cursussen Stressbestendigheid
Stressbestendigheid

Persoonlijkheid van een Steward

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Steward. Als Steward wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Steward:


zie volledige beschrijving persoonstype Steward

Vakkennis voor een Steward

Het is voor een Steward ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Steward zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Steward


Werkervaring Steward

Het is voor een startend Steward die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Steward is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals Purser .

Iets anders leren?

Is Steward het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.
Netwerk Steward

Met wie werkt een Steward samen? 

Als Steward werk je tijdens de vlucht samen in een team met andere Stewards. Allemaal leg je verantwoording af aan de purser. En aangezien de purser ook een leidinggevende heeft moet je ook daaraan verantwoording aflegen. Andere crewleden zijn de piloten. Ook met hen zul je aan boord te maken krijgen.

Daarnaast is er nog de klant voor wie jij je inzet als Steward.


 • Steward
 • Klant
 • Purser
 • Piloot
Steward


Organisaties waar een Steward werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Steward meestal werkt.

Waar werkt een Steward?

De sector van reizen en van vliegtuigmaatschappijen is puur gericht op hetmaken van winst en dus is een Steward aan het werk in de profit sector.

Meer weten over werken in de Klantenservice?

Bekijk werken in Klantenservice

Best beoordeelde werkgevers Steward

Waar kun je het beste werken als Steward? Hieronder vind je de best door de Steward beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Logo van KLM

KLM

Locatie: Noord-Holland

Openstaande vacatures: 0


Competenties, Skills en Vaardigheden Steward:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Steward.

Welke competenties heeft een Steward nodig?

Een Steward heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Steward

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Steward passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Steward nodig? 

Als Steward ben je veelal in de rol van helper. Het is daarom goed als je zorgzaam bent ingesteld en je in andere mensen kan verplaatsen (Gever).

Maar als Steward moet je wel altijd objectief blijven en je hoofd erbij houden. Goed  kunnen observeren is van belang om te kunnen anticiperen en in te grijipen zodra dat nodig mocht zijn. Denk aan een passagier die mogelijk ongewenst gedrag vertoont in reactie ergens op, maar ook aan bijvoorbeeld mankementen aan het vliegtuig (Waarnemer).

Bekijk de persoonstypen voor Steward


Bemiddelaar


Lees meer

Gever


Lees meer

Waarnemer


Lees meer

Interview met een Steward

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Steward

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Steward

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Steward

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Steward dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Steward belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Steward. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Steward iets voor je?

Zou je graag Steward willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Steward bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Niet actief op zoek naar een nieuwe baan als Steward?

Zou je best een andere baan willen maar ben je niet actief op zoek? Ongeveer 70 procent van de Nederlandse beroepsbevolking zou een andere baan aannemen indien ze een goed aanbod krijgen. Jij ook? Plaats dan je CV bij onze vacaturepartners en misschien word je wel benaderd voor een nieuwe job!

Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Meest recente vacatures Steward

Vacature Data Steward
Qirion
Jouw energie Als Data Steward bij Qirion ben je de spil tussen het projectteam en de assetmanagement-organisatie. Bij de start van een project sluit je aan bij het overleg tussen …

Actuele blogposts


reacties op Steward

lela

ik  vind dit echt een Top site   ik moet een spreekbeurt houden over stewardess en je kan op deze site echt alles vinden wat ik wil weten !

lela

ik  vind dit echt een Top site   ik moet een spreekbeurt houden over stewardess en je kan op deze site echt alles vinden wat ik wil weten !

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar