Installatietechnicus Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Installatietechnicus? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep installatietechnicus. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je installatietechnicus wordt.

 

Wat is een Installatietechnicus?

‘Installatietechicus’ is een wat algemene term die iemand aanduidt die werkzaam is in de installatietechniek. Dit brede vakgebied beslaat alles van dakbedekking tot telefoonaansluitingen en van cv-ketels tot sanitair. Met de term kan de installatiemonteur bedoeld worden, die installaties aanbrengt bij mensen thuis of bij bedrijven, of de installatiebeheerder, die in fabrieken installaties controleert en onderhoudt, of zelfs de ontwerpers van de installaties. De installatietechniek is een breed vakgebied, en wie zich profileert als installatietechnicus zal zich dan ook moeten toespitsen op één of meerdere specialisaties.

Veel adviseurs op het gebied van installatietechnicus geven zichzelf de titel ‘installatietechnicus’ mee. Deze geven adviezen, kostenraming en maken ontwerpen van projecten. Maar in principe kan iedereen die in de installatietechniek werkt zich 'installatietechnicus' noemen.Wil je werken als Installatietechnicus?

Werk je al als Installatietechnicus en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Installatietechnicus worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Installatietechnicus, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Installatietechnicus in één oogopslag

Sector:

Netwerk:

  • Installatietechnicus
  • Installatiemonteur
  • Installatiebeheerder

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

  • Van €1700 tot €5000

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

9


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Installatietechnicus

Wat verdient een Installatietechnicus?

Omdat ‘installatietechnicus’ zo’n vage term is, loopt het salaris ook van ongeveer 1700 per maand (voor installatiemonteurs) tot in de 5000 per maand (voor installatie-adviseurs en installatiebeheerders). In de installatietechniek loont ervaring over het algemeen wel, dus is het met een aantal jaren nuttig om in de sector werkzaam te blijven. Het salaris zal echter grotendeels afhangen van het bedrijf waar de installatietechnicus voor werkt, en dat kunnen er heel veel zijn. Kerncentrales hebben evengoed installatietechnici nodig als telefoonmaatschappijen.

Salarisschaal Installatietechnicus

  • Maximaal
  • Gemiddeld
  • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.Vacatures Installatietechnicus

Op zoek naar een nieuwe baan als Installatietechnicus? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Installatietechnicus. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Installatietechnicus vacatures

Installatietechnicus Elektrotechniek Tata Steel Packaging
Tata Steel
Zoek jij een werkplek die dynamisch is en waarbij je door de hele fabriek werkzaam bent? Wat ga je doen?Voor ons onderhoudsteam zijn we op zoek naar een enthousiaste technicus …
Installatietechnicus
Hofland Electronica B.V.
Hofland-Electronica B.V. zoekt een Installatietechnicus te Rotterdam MBO geplaatst op 29-05-2020 Installatie- servicetechnicus Wil jij je verder ontwikkelen in de beveiligingstechniek, werk je graag zelfstandig met de daarbij behorende verantwoordelijkheid …
Installatietechnicus
Hofland Electronica B.V.
Hofland-Electronica B.V. zoekt een Installatietechnicus te 's-Hertogenbosch MBO geplaatst op 29-05-2020 Installatietechnicus Na een gedegen inwerkperiode bestaan de werkzaamheden uit het installeren, programmeren en bedrijfsklaar opleveren van inbraaksignaleringssystemen, brandmeldinstallaties, camera-observatiesystemen …
Installatietechnicus
Hofland Electronica B.V.
Hofland-Electronica B.V. zoekt een Installatietechnicus te Utrecht MBO geplaatst op 29-05-2020 Installatietechnicus Na een gedegen inwerkperiode bestaan de werkzaamheden uit het installeren, programmeren en bedrijfsklaar opleveren van inbraaksignaleringssystemen, brandmeldinstallaties, camera-observatiesystemen …
Installatietechnicus
Hofland Electronica B.V.
Hofland-Electronica B.V. zoekt een Installatietechnicus te Breda MBO geplaatst op 29-05-2020 Installatietechnicus Regio Breda. Na een gedegen inwerkperiode bestaan de werkzaamheden uit het installeren, programmeren en bedrijfsklaar opleveren van inbraaksignaleringssystemen, …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Installatietechnicus

Wat is de toekomst van Installatietechnicus?

Het arbeidsmarktperspectief voor installatietechnici is goed. Technische beroepen worden steeds belangrijker, maar zijn nog steeds niet heel populair. Vacatures zijn goed te vinden, voor mbo-, maar ook voor hbo-niveau, bij grote, middelgrote en kleine bedrijven. Veel doorgroeimogelijkheden zijn er voor de installatemonteur, minder voor de installatiebeheerder, maar beide zijn installatietechnici.

Baankans Installatietechnicus

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

9


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Plaats nu je cv en kom erachter

Installatietechnicus worden: Opleidingen tot Installatietechnicus

Wil je installatietechnicus worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen.

Hoe word je een Installatietechnicus? 

Installatietechnicus kun je in principe worden door alles in de praktijk te leren, maar bedrijven die specifiek op zoek naar een installatietechnicus zijn vaak minstens op zoek naar iemand met een mbo-opleiding in technische richting (metaaltechniek, werktuigbouwkunde, enz.) Soms betreffen de vacatures functies met meer verantwoordelijkheden en vragen ze naar hbo’ers.

Opleidingen, cursussen en trainingen tot Installatietechnicus

Er zijn geen opleidingen Installatietechnicus aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Installatietechnicus in werkt

Bekijk alle opleidingen Techniek


Netwerk Installatietechnicus

Met wie werkt een Installatietechnicus samen? 

Ook qua netwerk is de functie van de installatietechnicus moeilijk te omschrijven. De installatietechniek is echter geen sector die in het bijzonder contact heeft met andere sectoren, dus waar de installatietechnicus ook werkt, zijn netwerk zal voor een groot deel bestaan uit andere installatietechnici. Uitzonderingen zijn denkbaar bij installatietechnici die bij een groot bedrijf in binnendienst werken, en hier zodoende veel werknemers ontmoeten die geheel andere taken uitvoeren. Kantoren hebben bijvoorbeeld ook installatietechnici nodig, dus hun netwerk kan zomaar uit kantoorpersoneel bestaan.


  • Installatietechnicus
  • Installatiemonteur
  • Installatiebeheerder
Installatietechnicus


Organisaties waar een Installatietechnicus werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Installatietechnicus meestal werkt.

Waar werkt een Installatietechnicus?

Installatietechnici werken vrijwel altijd voor commerciële organisaties. De producten die deze bedrijven installeren of ontwerpen kunnen echter cv-ketels, beveiligingscamera’s, telefoonaansluitingen, internetaansluitingen, computers, huishoudelijke apparaten, koel- en vriesapparaten en ga zo maar door zijn. Kortom: de installatietechnicus kan werken voor vele verschillende soorten bedrijven. Sommige installatietechnici beginnen ook hun eigen bedrijf.

Meer weten over werken in de Installatie, Onderhoud & Reparatie?

Bekijk werken in Installatie, Onderhoud & Reparatie

Best beoordeelde werkgevers Installatietechnicus

Waar kun je het beste werken als Installatietechnicus? Hieronder vind je de best door de Installatietechnicus beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Installatietechnicus.

Competenties, Skills en Vaardigheden Installatietechnicus:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Installatietechnicus.

Welke competenties heeft een Installatietechnicus nodig?

Een Installatietechnicus heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Installatietechnicus

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Installatietechnicus passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Installatietechnicus nodig? 

De installatietechnicus is een redelijk analytisch ingestelde, onderzoekende geest met een oog voor detail, en vindt het niet erg om lang met hetzelfde bezig te zijn. Deze eigenschappen passen het persoonstype Waarnemer. Voor installaties is echter vaak ook de effectiviteit en efficiëntie ervan van groot belang, vooral nu van installaties verwacht wordt dat ze steeds duurzamer en milieuvriendelijker worden. De installatietechnicus voor wie dit opgaat is eveneens een Succesvolle werker.

Bekijk de persoonstypen voor Installatietechnicus


Succesvolle werker


Lees meer

Waarnemer


Lees meer

Interview met een Installatietechnicus

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Installatietechnicus

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Installatietechnicus

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Installatietechnicus

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Installatietechnicus dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Installatietechnicus belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Installatietechnicus. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Installatietechnicus iets voor je?

Zou je graag Installatietechnicus willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Installatietechnicus bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Installatietechnicus

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar