Installatietechnicus Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Installatietechnicus? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep installatietechnicus. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je installatietechnicus wordt.

 

Wat is een Installatietechnicus?

‘Installatietechicus’ is een wat algemene term die iemand aanduidt die werkzaam is in de installatietechniek. Dit brede vakgebied beslaat alles van dakbedekking tot telefoonaansluitingen en van cv-ketels tot sanitair. Met de term kan de installatiemonteur bedoeld worden, die installaties aanbrengt bij mensen thuis of bij bedrijven, of de installatiebeheerder, die in fabrieken installaties controleert en onderhoudt, of zelfs de ontwerpers van de installaties. De installatietechniek is een breed vakgebied, en wie zich profileert als installatietechnicus zal zich dan ook moeten toespitsen op één of meerdere specialisaties.

Veel adviseurs op het gebied van installatietechnicus geven zichzelf de titel ‘installatietechnicus’ mee. Deze geven adviezen, kostenraming en maken ontwerpen van projecten. Maar in principe kan iedereen die in de installatietechniek werkt zich 'installatietechnicus' noemen.Wil je werken als Installatietechnicus?

Werk je al als Installatietechnicus en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Installatietechnicus worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Installatietechnicus, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Installatietechnicus in één oogopslag

Sector:

Netwerk:

  • Installatietechnicus
  • Installatiemonteur
  • Installatiebeheerder

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

  • Van €1700 tot €5000

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

22


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Installatietechnicus

Wat verdient een Installatietechnicus?

Omdat ‘installatietechnicus’ zo’n vage term is, loopt het salaris ook van ongeveer 1700 per maand (voor installatiemonteurs) tot in de 5000 per maand (voor installatie-adviseurs en installatiebeheerders). In de installatietechniek loont ervaring over het algemeen wel, dus is het met een aantal jaren nuttig om in de sector werkzaam te blijven. Het salaris zal echter grotendeels afhangen van het bedrijf waar de installatietechnicus voor werkt, en dat kunnen er heel veel zijn. Kerncentrales hebben evengoed installatietechnici nodig als telefoonmaatschappijen.

Salarisschaal Installatietechnicus

  • Maximaal
  • Gemiddeld
  • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Wil jij weten of je genoeg verdient?

Vergelijk jouw salaris met dat van anderen in de salaris benchmark
Vacatures Installatietechnicus

Op zoek naar een nieuwe baan als Installatietechnicus? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Installatietechnicus. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Installatietechnicus vacatures

Vacature Installatietechnicus Elektrotechniek
ABC Professionals
Bedrijfsprofiel:De werkzaamheden zullen worden verricht bij een bekende staalfabrikant gevestigd o.a. in de regio Beverwijk. Verdeelt over de verschillende fabrieken zijn er ongeveer . specialisten werkzaam. Een ieder in …
Vacature Werkvoorbereider
APS Personeelservices
Binnen deze organisatie krijg jij alle mogelijkheden! Nog niet veel ervaring in de werkvoorbereiding? Dan word jij opgeleid in het vak! Ben jij een ervaren Werkvoorbereider? Dan kun jij op …
Vacature Installatietechnicus Meet- en Regeltechniek Gasreiniging
Tata Steel
Binnen een hecht team aan de slag met procesautomatisering en meet- en regeltechniek?Wat ga je doen?Als Installatietechnicus Elektrotechniek heb je de verantwoordelijkheid voor het onderhoud aan het elektrische deel van …
Vacature Installatietechnicus Werktuigbouwkunde Grondstoffenlogistiek
Tata Steel
Ben jij op zoek naar een functie waarin je niet alleenvanachter je bureau werkzaam bent, maar ook op locatie? ***** Wat ga je doen? ***** In deze functie heb jij …
Vacature Installatietechnicus Meet- en Regeltechniek Gasreiniging
Tata Steel
Binnen een hecht team aan de slag met procesautomatisering en meet- en regeltechniek? ***** Wat ga je doen? ***** Als Installatietechnicus Elektrotechniek heb je de verantwoordelijkheid voor het onderhoud aan …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Installatietechnicus

Wat is de toekomst van Installatietechnicus?

Het arbeidsmarktperspectief voor installatietechnici is goed. Technische beroepen worden steeds belangrijker, maar zijn nog steeds niet heel populair. Vacatures zijn goed te vinden, voor mbo-, maar ook voor hbo-niveau, bij grote, middelgrote en kleine bedrijven. Veel doorgroeimogelijkheden zijn er voor de installatemonteur, minder voor de installatiebeheerder, maar beide zijn installatietechnici.

Baankans Installatietechnicus

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

22


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Benieuwd hoe (andere) werkgevers jou waarderen? Plaats je CV bij onze vacaturepartners en vind uit hoe je in de markt ligt!

Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Installatietechnicus worden: Opleidingen tot Installatietechnicus

Wil je Installatietechnicus worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Installatietechnicus.

Hoe word je een Installatietechnicus? 

Installatietechnicus kun je in principe worden door alles in de praktijk te leren, maar bedrijven die specifiek op zoek naar een installatietechnicus zijn vaak minstens op zoek naar iemand met een mbo-opleiding in technische richting (metaaltechniek, werktuigbouwkunde, enz.) Soms betreffen de vacatures functies met meer verantwoordelijkheden en vragen ze naar hbo’ers.

Opleidingen, cursussen en trainingen tot Installatietechnicus

Er zijn geen opleidingen Installatietechnicus aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Installatietechnicus in werkt

Bekijk alle opleidingen Techniek

Omscholen of doorgroeien tot Installatietechnicus

Als je Installatietechnicus wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Installatietechnicus zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Installatietechnicus

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Installatietechnicus?

Competenties en Vaardigheden Installatietechnicus

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Installatietechnicus nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Installatietechnicus nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Installatietechnicus

Trainingen & cursussen Accuratesse
Accuratesse
Trainingen & cursussen Innovatief
Innovatief
Trainingen & cursussen Inzicht in omgeving
Inzicht in omgeving
Trainingen & cursussen Omgaan met details
Omgaan met details
Trainingen & cursussen Resultaatgerichtheid
Resultaatgerichtheid

Persoonlijkheid van een Installatietechnicus

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Installatietechnicus. Als Installatietechnicus wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Installatietechnicus:


zie volledige beschrijving persoonstype Installatietechnicus

Vakkennis voor een Installatietechnicus

Het is voor een Installatietechnicus ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Installatietechnicus zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Installatietechnicus


Werkervaring Installatietechnicus

Het is voor een startend Installatietechnicus die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Installatietechnicus is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals Installatiemonteur, Installatiebeheerder, Machine-operator .

Iets anders leren?

Is Installatietechnicus het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.
Netwerk Installatietechnicus

Met wie werkt een Installatietechnicus samen? 

Ook qua netwerk is de functie van de installatietechnicus moeilijk te omschrijven. De installatietechniek is echter geen sector die in het bijzonder contact heeft met andere sectoren, dus waar de installatietechnicus ook werkt, zijn netwerk zal voor een groot deel bestaan uit andere installatietechnici. Uitzonderingen zijn denkbaar bij installatietechnici die bij een groot bedrijf in binnendienst werken, en hier zodoende veel werknemers ontmoeten die geheel andere taken uitvoeren. Kantoren hebben bijvoorbeeld ook installatietechnici nodig, dus hun netwerk kan zomaar uit kantoorpersoneel bestaan.


  • Installatietechnicus
  • Installatiemonteur
  • Installatiebeheerder
Installatietechnicus


Organisaties waar een Installatietechnicus werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Installatietechnicus meestal werkt.

Waar werkt een Installatietechnicus?

Installatietechnici werken vrijwel altijd voor commerciële organisaties. De producten die deze bedrijven installeren of ontwerpen kunnen echter cv-ketels, beveiligingscamera’s, telefoonaansluitingen, internetaansluitingen, computers, huishoudelijke apparaten, koel- en vriesapparaten en ga zo maar door zijn. Kortom: de installatietechnicus kan werken voor vele verschillende soorten bedrijven. Sommige installatietechnici beginnen ook hun eigen bedrijf.

Meer weten over werken in de Installatie, Onderhoud & Reparatie?

Bekijk werken in Installatie, Onderhoud & Reparatie

Best beoordeelde werkgevers Installatietechnicus

Waar kun je het beste werken als Installatietechnicus? Hieronder vind je de best door de Installatietechnicus beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Installatietechnicus.

Competenties, Skills en Vaardigheden Installatietechnicus:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Installatietechnicus.

Welke competenties heeft een Installatietechnicus nodig?

Een Installatietechnicus heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Installatietechnicus

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Installatietechnicus passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Installatietechnicus nodig? 

De installatietechnicus is een redelijk analytisch ingestelde, onderzoekende geest met een oog voor detail, en vindt het niet erg om lang met hetzelfde bezig te zijn. Deze eigenschappen passen het persoonstype Waarnemer. Voor installaties is echter vaak ook de effectiviteit en efficiëntie ervan van groot belang, vooral nu van installaties verwacht wordt dat ze steeds duurzamer en milieuvriendelijker worden. De installatietechnicus voor wie dit opgaat is eveneens een Succesvolle werker.

Bekijk de persoonstypen voor Installatietechnicus


Succesvolle werker


Lees meer

Waarnemer


Lees meer

Interview met een Installatietechnicus

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Installatietechnicus

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Installatietechnicus

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Installatietechnicus

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Installatietechnicus dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Installatietechnicus belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Installatietechnicus. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Installatietechnicus iets voor je?

Zou je graag Installatietechnicus willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Installatietechnicus bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Niet actief op zoek naar een nieuwe baan als Installatietechnicus?

Zou je best een andere baan willen maar ben je niet actief op zoek? Ongeveer 70 procent van de Nederlandse beroepsbevolking zou een andere baan aannemen indien ze een goed aanbod krijgen. Jij ook? Plaats dan je CV bij onze vacaturepartners en misschien word je wel benaderd voor een nieuwe job!

Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Meest recente vacatures Installatietechnicus

Vacature Installatietechnicus Tata Steel Packaging
Tata Steel
Zoek jij een werkplek die dynamisch is en waarbij je door de hele fabriek werkzaam bent? ***** Wat ga je doen? ***** Voortechnisch operationeel team zijn wij op zoek naar …
Vacature Installatietechnicus Elektrotechniek Energiebedrijf
Tata Steel
Ben jij de vakspecialist op E- gebied die vanuit het Energiebedrijf alle media levert voor de ijzer- en staalfabricage op en rond onze site in IJmuiden? ***** Wat ga je …
Vacature Installatietechnicus Elektrotechniek Gasreiniging
Tata Steel
Zoek jij een baan waarbij je zowel binnen als buiten werkzaam bent? ***** Wat ga je doen? ***** Als Installatietechnicus Elektrotechniek draag je de zorg voor het onderhoud aan de …
Vacature Installatietechnicus Elektrotechniek
Tata Steel
Voor het technisch operationeel team binnen Tata Steel Packaging zijn wij op zoek naar een enthousiaste en proactieve installatie technicus Elektrotechniek! ***** Wat ga je doen? ***** Als installatietechnicus ben …
Vacature Installatietechnicus Werktuigbouwkunde
Tata Steel
Wil jij werken in één van de grootste fabrieken onder 1 dak in Nederland? ***** Wat ga je doen? ***** Voor het Technisch Beheer team binnen Tata Steel Packaging, Werkgebied …

Actuele blogposts


reacties op Installatietechnicus

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar