Kassamedewerker Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Kassamedewerker? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep kassamedewerker. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je kassamedewerker wordt.

 

Wat is een Kassamedewerker?

Een Cassière (vrouwelijk), Kassier (mannelijk), of in het algemeen Kassamedewerker werkt bij een (grote) winkel of supermarkt achter de kassa. Winkelmedewerkers verrichten soms ook kassawerkzaamheden maar bij de Cassière is het de hoofdtaak. Meestal werd dit werk door een vrouw beoefend maar het beroep is steeds meer maatschappelijk geaccepteerd voor mannen. In de avonduren en weekends zijn het vaak scholieren en studenten die achter de kassa wat bijverdienen.

De Kassamedewerker is verantwoordelijk voor het afrekenen van producten. Daarbij scant hij de producten via een scanapparaat, waarbij hij meestal ook groente en fruit weegt. Na aftrek van kortingen en eventueel tegoed statiegeld presenteert hij de rekening aan de klant. Deze kan pinnen of contant betalen. Een Kassamedewerker moet zorgvuldig omgaan met het teruggeven van wisselgeld, om te voorkomen dat hij na zijn shift een kastekort blijkt te hebben. Soms hebben Kassamedewerkers in andere winkels dan de supermarkt de taak om actief extra producten en diensten te verkopen. Bijvoorbeeld door iets te eten aan te prijzen bij een drankje, of mensen te wijzen op speciale aanbiedingen.

Incidenteel heeft een Kassamedewerker de administratieve taken en servicegerichte werkzaamheden van een Winkelmedewerker, bijvoorbeeld het herstellen van verkeerd gerekende prijzen en kortingen of het beantwoorden van vragen over de fotoservice.Wil je werken als Kassamedewerker?

Werk je al als Kassamedewerker en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Kassamedewerker worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Kassamedewerker, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Kassamedewerker in één oogopslag

Persoonstype:

Netwerk:

 • Vakkenvuller
 • Winkelmedewerker
 • Hoofd Kassier
 • Manager
 • Klanten

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €400 tot €1400

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

15


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Kassamedewerker

Wat verdient een Kassamedewerker?

Een Kassamedewerker verdient vaak het minimumloon. Bij meerdere jaren dienstverband of bij medewerkers die al een stuk ouder zijn kan het iets afwijken. Het minimumloonsalaris is leeftijdgebonden. Elk jaar volgt er dus automatisch een loonsverhoging.

Bruto minimumloon per uur bij 36-, 38- en 40-urige werkweek per 1 januari 2009 (Bron szw.nl)

Leeftijd

werkweek: 36 uur

werkweek: 38 uur

werkweek: 40 uur

 

minimumloon
(in euro’s) per uur:

minimumloon
(in euro’s) per uur:

minimumloon
(in euro’s) per uur:

23 jaar of ouder

8,85

8,39

7,97

22 jaar

7,53

7,13

6,77

21 jaar

6,42

6,08

5,78

20 jaar

5,45

5,16

4,90

19 jaar

4,65

4,40

4,18

18 jaar

4,03

3,82

3,63

17 jaar

3,50

3,31

3,15

16 jaar

3,05

2,89

2,75

15 jaar

2,66

2,52

2,39

Salarisschaal Kassamedewerker

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.Vacatures Kassamedewerker

Op zoek naar een nieuwe baan als Kassamedewerker? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Kassamedewerker. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Kassamedewerker vacatures

Vacature Kassamedewerker Museum Dordrecht, Gemeente Dordrecht
Randstad
Functieomschrijving Voor het museum Dordrecht zijn we op zoek naar een kassamedewerker die flexibel inzetbaar is. Je werkt om het weekeind en hebt eventuele aanvullende diensten doordeweeks. Het gaat om …
Vacature Fulltime kassamedewerker bij Bouwmaat Zoetermeer
YoungCapital
Ben jij op zoek naar een fulltime functie en wil je graag aan de slag als kassamedewerker? Solliciteer dan nu bij Bouwmaat Zoetermeer! Wat ga je doen? Als kassamedewerker bij …
Vacature Kassamedewerker
Timing Uitzendbureau
Ben je op zoek naar een leuke baan waar je veel met mensen in contact komt en lijkt het je leuk om klanten met een glimlach de winkel uit te …
Vacature Kassamedewerker
Actief Werkt! Uitzendbureau
Heb jij zin om aan de slag te gaan op één van de leukste Waddeneilanden van Nederland? Ga dan aan de slag op Schiermonnikoog! Wij zoeken namelijk caissières voor in …
Vacature Caissiere
Hornbach Bouwmarkt Nederland BV
Jij bent het visitekaartje van onze winkel. De laatste halte voor de klant naar buiten loopt. Degene bij wie de klant nog even checkt; ‘deze hamer is toch geschikt voor?’ …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Kassamedewerker

Wat zijn de baankansen voor een Kassamedewerker?

Vaak zijn de carrièremogelijkheden van een Kassamedewerker beperkt. Tenzij men buiten de muren van de winkel gaat kijken. Het hangt natuurlijk ook van het type winkel af waar men in werkt. Meestal kan men, zeker bij een supermarkt, doorgroeien naar de functie Hoofdcassière of naar Filiaalmedewerker, Personeelsmedewerker of andere leidinggevende functies (filiaalmanagement). Daarvoor zal men echter wel interne opleidingen of een MBO opleiding moeten volgen (bijscholingstrajecten).

Het arbeidsmarktperspectief voor Kassamedewerker is meestal goed. Zeker voor jongeren is er vaak veel werkgelegenheid in de winkeldienstverlening. Voor oudere mensen kan het lastiger zijn om een baan te vinden in een winkel omdat winkels vaak insteken op goedkoper (en dus jeugdig) personeel.

De actuele kans op werk voor een Kassamedewerker

De kans op werk voor het beroep Kassamedewerker is op dit moment onbekend.

Huidige aantal vacatures

15

Baankans Kassamedewerker

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Benieuwd hoe (andere) werkgevers jou waarderen? Plaats je CV bij onze vacaturepartners en vind uit hoe je in de markt ligt!

Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Kassamedewerker worden: Opleidingen tot Kassamedewerker

Wil je Kassamedewerker worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Kassamedewerker.

Hoe word je een Kassamedewerker? 

Een Kassamedewerker hoeft vaak geen opleiding afgerond te hebben. Vaak zijn er wel interne opleidingen of wordt men eerst grondig ingewerkt.

De 5 best beoordeelde opleidingen tot Kassamedewerker

Kassa opmaken - Voor ondernemer, verkoper, winkelpersoneel en kassamedewerker in detailhandel en retail.
Als je kassawerkzaamheden verricht, ben je eigenlijk voortdurend bezig met geld van anderen: van de winkel en van de klanten. Dat vraagt om een verantwoordelijke kijk op je werk. Eén …
Kassa opmaken - Voor ondernemer, verkoper, winkelpersoneel en kassamedewerker in detailhandel en retail.
Onderzoeken van kasverschillen - Voor ondernemer, verkoper, winkelpersoneel en kassamedewerker in detailhandel en retail.
Werken achter de kassa is een secuur karwei. Als het goed is, wordt aan het eind van de dag de kassa opgemaakt. Voor jou als kassamedewerker is het niet alleen …
Onderzoeken van kasverschillen - Voor ondernemer, verkoper, winkelpersoneel en kassamedewerker in detailhandel en retail.
Alles over betaalmiddelen - Voor ondernemer, verkoper, winkelpersoneel en kassamedewerker in detailhandel en retail.
Als er veel geld door je handen gaat, bijvoorbeeld in je werk als verkoopmedewerker, is het risico groot dat je in de valkuil van de routine valt. In de loop …
Alles over betaalmiddelen - Voor ondernemer, verkoper, winkelpersoneel en kassamedewerker in detailhandel en retail.
Coördineren van kassawerkzaamheden - Voor ondernemer, verkoper, winkelpersoneel en kassamedewerker in detailhandel en retail.
Kassa draaien in de winkel is één ding, maar bij de organisatie achter de kassawerkzaamheden komt veel meer kijken. Hoe gaat de planning in zijn werk? Hoe ziet de structuur …
Coördineren van kassawerkzaamheden - Voor ondernemer, verkoper, winkelpersoneel en kassamedewerker in detailhandel en retail.
Online cursus Commerciële vaardigheden - Kasverschillen
Studdy® 🔹All you can learn🔹 500+ cursussen, audioboeken, kranten 🔹Certificaat🔹 24/7 PC, mobiel, tablet Werken achter de kassa is een secuur karwei. Aan het einde van de dag moet de …
Online cursus Commerciële vaardigheden - Kasverschillen

Omscholen of doorgroeien tot Kassamedewerker

Als je Kassamedewerker wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Kassamedewerker zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Kassamedewerker

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Kassamedewerker?

Competenties en Vaardigheden Kassamedewerker

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Kassamedewerker nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Kassamedewerker nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Kassamedewerker

Trainingen & cursussen Accuratesse
Accuratesse
Trainingen & cursussen Conflicten beheersen
Conflicten beheersen
Trainingen & cursussen Discipline
Discipline
Trainingen & cursussen Klantgerichtheid
Klantgerichtheid
Trainingen & cursussen Samenwerken
Samenwerken
Trainingen & cursussen Sociabiliteit
Sociabiliteit
Trainingen & cursussen Stressbestendigheid
Stressbestendigheid

Persoonlijkheid van een Kassamedewerker

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Kassamedewerker. Als Kassamedewerker wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Kassamedewerker:


zie volledige beschrijving persoonstype Kassamedewerker

Vakkennis voor een Kassamedewerker

Het is voor een Kassamedewerker ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Kassamedewerker zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Kassamedewerker

Kassa opmaken - Voor ondernemer, verkoper, winkelpersoneel en kassamedewerker in detailhandel en retail.
Als je kassawerkzaamheden verricht, ben je eigenlijk voortdurend bezig met geld van anderen: van de winkel en van de klanten. Dat vraagt om een verantwoordelijke kijk op je werk. Eén …
Kassa opmaken - Voor ondernemer, verkoper, winkelpersoneel en kassamedewerker in detailhandel en retail.
Coördineren van kassawerkzaamheden - Voor ondernemer, verkoper, winkelpersoneel en kassamedewerker in detailhandel en retail.
Kassa draaien in de winkel is één ding, maar bij de organisatie achter de kassawerkzaamheden komt veel meer kijken. Hoe gaat de planning in zijn werk? Hoe ziet de structuur …
Coördineren van kassawerkzaamheden - Voor ondernemer, verkoper, winkelpersoneel en kassamedewerker in detailhandel en retail.
Onderzoeken van kasverschillen - Voor ondernemer, verkoper, winkelpersoneel en kassamedewerker in detailhandel en retail.
Werken achter de kassa is een secuur karwei. Als het goed is, wordt aan het eind van de dag de kassa opgemaakt. Voor jou als kassamedewerker is het niet alleen …
Onderzoeken van kasverschillen - Voor ondernemer, verkoper, winkelpersoneel en kassamedewerker in detailhandel en retail.
Alles over betaalmiddelen - Voor ondernemer, verkoper, winkelpersoneel en kassamedewerker in detailhandel en retail.
Als er veel geld door je handen gaat, bijvoorbeeld in je werk als verkoopmedewerker, is het risico groot dat je in de valkuil van de routine valt. In de loop …
Alles over betaalmiddelen - Voor ondernemer, verkoper, winkelpersoneel en kassamedewerker in detailhandel en retail.
Online cursus Commerciële vaardigheden - Kasverschillen
Studdy® 🔹All you can learn🔹 500+ cursussen, audioboeken, kranten 🔹Certificaat🔹 24/7 PC, mobiel, tablet Werken achter de kassa is een secuur karwei. Aan het einde van de dag moet de …
Online cursus Commerciële vaardigheden - Kasverschillen

Werkervaring Kassamedewerker

Het is voor een startend Kassamedewerker die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Kassamedewerker is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals Winkelmedewerker, Vakkenvuller .

Iets anders leren?

Is Kassamedewerker het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.
Netwerk Kassamedewerker

Met wie werkt een Kassamedewerker samen? 

Een Kassamedewerker houdt tijdens de werkuren contact met vakkenvullers, overige winkelmedewerkers (die hij ter attentie kan inschakelen om producten te halen of voor overige zaken) en hoofdzakelijk vele klanten. Daarnaast spreek je als Cassière soms de hoofd kassier en de manager waar je aan rapporteert.


 • Vakkenvuller
 • Winkelmedewerker
 • Hoofd Kassier
 • Manager
 • Klanten
Kassamedewerker


Organisaties waar een Kassamedewerker werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Kassamedewerker meestal werkt.

Waar werkt een Kassamedewerker?

Als Kassamedewerker werk je, zoals de term al suggereert, in winkels. Dit zijn bij uitstek commerciële omgevingen waar men afhankelijk is van de verkoop van producten (of diensten). Men werkt dus in de profit sector, tenzij de winkel  deel uitmaakt van een non-profit organisatie. Ook dan is de hoofdtaak echter: verkopen. Een Kassamedewerker kan in allerlei typen zaken/vestigingen werkzaam zijn.

Meer weten over werken in de Facilitair?

Bekijk werken in Facilitair

Best beoordeelde werkgevers Kassamedewerker

Waar kun je het beste werken als Kassamedewerker? Hieronder vind je de best door de Kassamedewerker beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

poiesz

Locatie: Friesland

Openstaande vacatures: 0

Logo van Ahold

Ahold

Locatie: Noord Holland

Openstaande vacatures: 0


Competenties, Skills en Vaardigheden Kassamedewerker:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Kassamedewerker.

Welke competenties heeft een Kassamedewerker nodig?

Een Kassamedewerker heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Kassamedewerker

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Kassamedewerker passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Kassamedewerker nodig? 

Een Kassamedewerker moet goed contact kunnen maken met verschillende mensen en een dienstverlenende houding hebben. Hij moet immers de hele dag mensen helpen bij het afrekenen van hun boodschappen (Gever). Hij moet ook nauwkeurig werken en verantwoordelijkheidsgevoel hebben, vooral omdat hij met geld werkt (Perfectionist).

Bekijk de persoonstypen voor Kassamedewerker


Gever


Lees meer

Perfectionist


Lees meer

Interview met een Kassamedewerker

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Kassamedewerker

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Kassamedewerker

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Kassamedewerker

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Kassamedewerker dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Kassamedewerker belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Kassamedewerker. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Kassamedewerker iets voor je?

Zou je graag Kassamedewerker willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Kassamedewerker bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Niet actief op zoek naar een nieuwe baan als Kassamedewerker?

Zou je best een andere baan willen maar ben je niet actief op zoek? Ongeveer 70 procent van de Nederlandse beroepsbevolking zou een andere baan aannemen indien ze een goed aanbod krijgen. Jij ook? Plaats dan je CV bij onze vacaturepartners en misschien word je wel benaderd voor een nieuwe job!

Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Meest recente vacatures Kassamedewerker

Vacature Kassamedewerker
Timing Uitzendbureau
Jij bent het visitekaartje van de winkel. De laatste halte voor de klant naar buiten loopt. Degene bij wie de klant nog even checkt; ‘deze hamer is toch geschikt voor?’ …
Vacature Kassamedewerker op zaterdag bij Bouwmaat in Dordrecht
YoungCapital
Ben jij op zoek naar een leuke functie op zaterdag en werk je nauwkeurig? Start als kassamedewerker bij Bouwmaat in Dordrecht! Wat ga je doen? Bouwmaat is dé groothandel in …
Vacature Fulltime kassamedewerker bij Bouwmaat in Dordrecht
YoungCapital
Ben jij klantgericht en werk je nauwkeurig? Voor Bouwmaat zoeken wij een enthousiaste fulltime kassamedewerker in Dordrecht! Wat ga je doen? Bouwmaat in Dordrecht is op zoek naar een fulltime …
Vacature Kassamedewerker (Weekend en avonduren)
Tuincentrum Leurs
Tuincentrum Leurs zoekt een Kassamedewerker (Weekend en avonduren) te Venlo MBO geplaatst op 08-05-2021 Weekend/Avondhulp Kassa Zit je nog op school of ben je student en wil je iets bijverdienen? …
Vacature Kassamedewerker
YoungCapital
Wat ga je doen? Voor Bouwmaat in Maastricht zijn we op zoek naar een enthousiaste en klantgerichte klantgerichte kassamedewerker. Naast het bedienen van de kassa, zorg jij ervoor dat je …

Actuele blogposts


reacties op Kassamedewerker

Beroep: onbekend

Interresante informatie, heel handig!

Beroep: onbekend

Interresante informatie, heel handig!

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar