Lichtmatroos Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Lichtmatroos? Lees de functieomschrijving.

Lichtmatroos is de op een na laagste rang aan boord van een schip (boven de deksman). De term wordt voornamelijk gebruikt voor matrozen in opleiding. Deze worden over het algemeen eerder ingezet op de binnenvaart (rivieren e.d.) dan op de buitenvaart (op zee) en zijn meestal voor minder lange periodes van huis dan bijvoorbeeld de civiel matroos.

Lichtmatrozen worden meestal ingezet voor uiteenlopende, niet al te moeilijke klusjes. Zo kan het zijn dat een lichtmatroos bezig is met technische zaken of juist met huishoudelijke zaken. Of hij wisselt beide af. Lichtmatrozen zijn vaak nog in opleiding, en een baan naast de studie of stage is de beste manier om te ontdekken welk deel van het vak de persoon in kwestie het beste bevalt.

Wil je werken als Lichtmatroos?

Werk je al als Lichtmatroos en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Lichtmatroos worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vindt je de vacatures en de opleidingen voor Lichtmatroos, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!

Bekijk de vacatures Bekijk de opleidingen Bekijk salarisinfo Vind de beste werkgevers

Alles over het beroep Lichtmatroos in één oogopslag

Netwerk:

 • Civiel matroos
 • Maintenance engineer
 • Havenwerker
 • Bootsman
 • Deksman

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van onbekend

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

1


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Lichtmatroos

Wat verdient een Lichtmatroos?

Omdat lichtmatrozen doorgaans in opleiding zijn is een bovengrens makkelijker te geven dan een ondergrens. Wanneer een lichtmatroos stage loopt, zal hij mogelijk een stagevergoeding ontvangen, wat vaak neerkomt op driekwart, de helft of soms zelfs een minder percentage van het normale loon. De bovengrens van zijn salaris zal liggen tussen de 1200 en de 1800 euro per maand, bij een volwaardig loon. De matroos met een afgeronde opleiding kan hier bij het juiste bedrijf ruim overheengaan, richting de 3300 euro per maand zelfs (bron: loonwijzer.nl).

Salarisschaal Lichtmatroos

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Vacatures Lichtmatroos

Op zoek naar een nieuwe baan als Lichtmatroos? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Lichtmatroos. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Lichtmatroos vacatures

Crewing Officer
iPS Holding B.V.
Heb je affiniteit met de binnenvaart of ervaring met het plannen van mensen, durf je van je zelf te zeggen dat je goed bent in plannen en organiseren en schiet …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Lichtmatroos

Hoe goed is de toekomst voor de Lichtmatroos? 

Het arbeidsmarktperspectief voor de lichtmatroos is goed. Ook qua doorgroeimogelijkheden is er genoeg beschikbaar voor de lichtmatroos, hoewel hij wel bereid moet zijn daar nieuwe opleidingen en cursussen voor te volgen.

Baankans Lichtmatroos

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

1


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Plaats nu je cv en kom erachter

Lichtmatroos worden: Opleidingen tot Lichtmatroos

Hoe word je een Lichtmatroos? 

Volgens de website Vaarbewijzer.nl moet minimaal één van de volgende eisen het geval zijn om aan de slag te mogen als lichtmatroos:

- de persoon is in het bezit van een leerovereenkomst die voorziet in het bezoeken van een schippersvakschool
- de persoon volgt een door de minister erkende schriftelijke cursus die opleidt voor een gelijkwaardig diploma

Veel mbo’s maar ook bepaalde vmbo’s bieden geschikt onderwijs aan.

De 0 beste opleidingen, cursussen en traningen tot Lichtmatroos

Meer opleidingen Lichtmatroos

Weet je nog niet of je Lichtmatroos wilt worden? Of wil je doorgroeien? Misschien is er wel een vervolgopleiding Lichtmatroos of specialisatie cursus te vinden.

Zoek in alle opleidingen, cursussen en trainingen


Netwerk Lichtmatroos

Met wie werkt een Lichtmatroos samen? 

Het netwerk van de matroos bestaat uit andere lichtmatrozen, “normale matrozen” (zie civiel matroos), en ander personeel aan boord van het schip waarop hij werkt, bijvoorbeeld de stuurman, de bootsman en de maintenance engineer. Ook komt hij mogelijk in aanraking met havenpersoneel: de bevrachter, de havenwerker, enzovoorts.


 • Civiel matroos
 • Maintenance engineer
 • Havenwerker
 • Bootsman
 • Deksman
Lichtmatroos


Organisaties waar een Lichtmatroos werkzaam is

Waar werkt een Lichtmatroos meestal? 

De lichtmatroos kan werken voor vrijwel iedere maritieme organisatie. In de praktijk zal de lichtmatroos vooral vaak terecht komen in de civiele scheepvaart (transport van goederen).

Meer weten over werken in de Facilitair?

Bekijk werken in Facilitair

Best beoordeelde werkgevers Lichtmatroos

Waar kun je het beste werken als Lichtmatroos? Hieronder vindt je de best door de Lichtmatroos beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Lichtmatroos.

Competenties, Skills en Vaardigheden Lichtmatroos:

Welke competenties heeft een een Lichtmatroos nodig? Hieronder vind je ze met de beschrijving ervan.


Persoonstypen Lichtmatroos

Wat voor persoonlijkheid heb je als Lichtmatroos nodig? 

De lichtmatroos staat niet bijzonder hoog in rang, en weet dit ook. Om hogerop te komen of minimaal voldoening uit het werk te halen moet de lichtmatroos een Succesvolle werker zijn, hij moet doelgericht, energiek en optimistisch te werk gaan, moet tegen kritiek kunnen en ook stressbestendigheid zal hem zeer van pas komen. Ook heeft de goede lichtmatroos ambitie, een eigenschap van het persoonstype Perfectionist.

Bekijk de persoonstypen voor Lichtmatroos


Perfectionist


Lees meer

Succesvolle werker


Lees meer

Interview met een Lichtmatroos

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Lichtmatroos

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Lichtmatroos

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Lichtmatroos

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Lichtmatroos dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Lichtmatroos belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Lichtmatroos. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Lichtmatroos iets voor je?

Zou je graag Lichtmatroos willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Lichtmatroos bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Lichtmatroos

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar