Requirements Analist: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Requirements Analist: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep Requirements Analist. Je vindt ook de vaardigheden, competenties en eigenschappen die een Requirements Analist nodig heeft.Wat doet een Requirements Analist? Lees de functieomschrijving.

Wat is een Requirements Analist?

Het werk van een Requirements Analist heeft veel overeenkomsten met dat van een business analist. De Requirements Analist staat tussen de ICT ontwikkeling en het bedrijfsleven in. Het is zijn taak om de eisen vanuit het bedrijf over te brengen naar de afdeling IT, zodat de specificaties van de gebruiker in het product terechtkomen.

Hierbij let de Requirements Analist niet op de technische details, zoals de business analist dat zou doen, maar is hij alleen gericht op het eindresultaat. De Requirements Analist is enkel bezig met het uitzetten van specificaties en beperkingen zoals die aangegeven worden door de klant. Hierbij moet de Requirements Analist goed kunnen interpreteren wat de wensen van de klant eigenlijk zijn, omdat er nogal eens wat miscommunicatie kan plaatsvinden.

De Requirements Analist hoeft dus geen technisch inzicht te hebben, maar moet zeker wel voldoende mensenkennis en communicatieve vaardigheden bezitten.

De functie van Requirements Analist kan als zelfstandig beroep uitgevoerd worden, maar vaak is het een rol die iemand in een vergelijkbare positie tijdelijk op zich neemt.

Past het beroep Requirements Analist bij jou?

Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Wil je omscholen maar weet je nog niet wat? Met baansuggestie krijg je actuele vacatures te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je kunt Kansrijke banen en omschoolvacatures de voorrang geven. Na 3 stappen zie je gelijk jouw unieke baansuggesties op basis van jouw baanprofiel!

Bekijk jouw persoonlijke baansuggesties

Andere namen het beroep Requirements Analist

Andere namen die voor dit beroep gebruikt worden zijn: Requirements Analyst


Vacatures Requirements Analist

Op zoek naar een nieuwe baan als Requirements Analist? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Requirements Analist. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

Nationale Beroepengids

Vacatures laden...

Vacatures Requirements Analist per ervaringsniveau

junior Requirements Analist vacatures startend Requirements Analist vacatures senior Requirements Analist vacatures beginnend Requirements Analist vacatures trainee Requirements Analist vacatures leidinggevend Requirements Analist vacatures medior Requirements Analist vacatures aankomend Requirements Analist vacatures ervaren Requirements Analist vacatures leerling Requirements Analist vacatures vacatures omscholen tot Requirements Analist vacatures opleiding tot Requirements Analist

Salaris en Arbeidsvoorwaarden Requirements Analist

Wat verdient een Requirements Analist?

Het salaris van een Requirements Analist ligt tussen de €3500 en €4700. Vaak heeft men flexibele arbeidsvoorwaarden en voldoende opleidingsmogelijkheden.

Salarisschaal Requirements Analist

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Meer weten over het salaris Requirements Analist

Bekijk dan de verdere salaris informatie zoals gemiddeld jaarsalaris en uurloon Requirements Analist


Bekijk het salaris Requirements Analist per ervaringsniveau

Salaris junior Requirements Analist Wat verdient een startend Requirements Analist? Wat is het loon senior Requirements Analist? beginnend Requirements Analist salaris Maximaal salaris trainee Requirements Analist Hoeveel verdient een leidinggevend Requirements Analist? Wat is het salaris van een medior Requirements Analist? Salaris aankomend Requirements Analist Wat verdient een ervaren Requirements Analist? Welk salaris krijgt een leerling Requirements Analist?


Requirements Analist worden: Opleidingen tot Requirements Analist

Wil je Requirements Analist worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Requirements Analist.

Hoe word je een Requirements Analist? 

Voor een baan als Requirements Analist moet men een HBO of WO opleiding hebben gevolgd. Dit kan in de richting van IT zijn, zoals Informatica, maar een opleiding in een andere richting kan ook naar de rol van Requirements Analist leiden.

Opleidingen Requirements Analist

Requirements Analyse
Korte beschrijving: Na deze training ken en begrijp je het requirementsproces. Je krijgt inzicht in het requirementsproces en gaat aan de slag met de scope en het opstellen van verschillende …
Requirements Analyse
Agile Requirements
Wordt meester in agile requirements Bouw aan je loopbaan en laat uitzonderlijke resultaten zien met alle voordelen van dien.  Voor wie is deze training?  De training is voor elke professional …
Agile Requirements
Business Analyse, procesontwerp, informatieanalyse en databaseontwerp.604
Top-selling cursus om praktijkgericht bezig te zijn met business analysetechnieken en methoden. De focus ligt op het spectrum van ; Business analyse /requirements engineering, procesontwerp, informatieanalyse databaseontwerp. Praktijgerichte insteek voor
Business Analyse, procesontwerp, informatieanalyse en databaseontwerp.604
Operationeel Data Modellering
Korte beschrijving: In deze training maak je intensief kennis met de verschillende onderwerpen die met operationeel data modellen samenhangen. Doelgroep: Deze training is bestemd voor specialisten die (in het kader …
Operationeel Data Modellering
Business Analist - Dag
Je bent verantwoordelijk voor of je bent betrokken bij het analyseren van bedrijfsprocessen, het vaststellen van de informatiebehoefte, het zoeken van mogelijke oplossingsrichtingen, alsmede het formuleren van systeemeisen. Je bent …
Business Analist - DagRequirements Analist worden: Omscholen tot Requirements Analist

Als je je wilt omscholen tot Requirements Analist is het mogelijk dat er meerdere wegen zijn. Het komt namelijk steeds vaker voor dat er specifieke vacatures met omscholing zijn. Op dat moment wordt het leertraject hiervoor door de werkgever georganiseerd. Als er op dit moment omschoolvacatures voor Requirements Analist zijn vind je die hieronder.

Bepaal jouw omschoolkeuze met Baansuggestie

Met baansuggestie krijg je kansrijke banen te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je vindt ook direct omschoolvacatures als deze er zijn. Je kunt nu inspiratie op doen en jouw omschoolkeuze bepalen op basis van wat bij jou past! Bekijk jouw baansuggesties!

Vacatures met (Om)scholing

Omscholen met salaris is natuurlijk wel zo prettig, je verdient gelijk vanaf het begin van je nieuwe baan. Ook worden vaak de opleidingskosten door de werkgever betaald. Wij kennen totaal 4 verschillende typen (om)scholingsvacatures. Directe omscholing, Opleidingsvacatures (BBL, Beroepsbegeleidende Leerweg), Leerling vacatures en Traineeships. Als er voor Requirements Analist dit type vacatures zijn vind je ze hieronder.

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Requirements Analist

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Requirements Analist

Als je Requirements Analist wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Requirements Analist zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Requirements Analist

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Requirements Analist?


Competenties en Vaardigheden Requirements Analist:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Requirements Analist.

Welke competenties heeft een Requirements Analist nodig?

Een Requirements Analist heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.

Flexibiliteit
Flexibiliteit

Steekwoorden competentie Flexibiliteit:

aanpassingsvermogen, assertiviteit, inlevingsvermogen, luisteren, omgaan met verandering

Omschrijving

Deze mensen passen zich aan aan veranderende omstandigheden. Een verandering in de werkzaamheden wordt vlot geaccepteerd door deze personen. Zij kunnen hun eigen denkpatronen loslaten en zich inleven in de gedachten van anderen. Tijdens discussies zijn flexibele personen vaak objectief en proberen ze de standpunten helder te krijgen.

Sterke punten
Deze mensen kunnen zich goed inleven in personen en zich aanpassen aan situaties. Verder zijn deze mensen assertief, zij hebben zelf een bepaald doel, maar kijken ook naar de doelen van anderen. Luisteren en analyseren zijn ook eigenschappen die passen bij de competentie flexibiliteit. Flexibele personen proberen te luisteren naar de meningen van anderen en kunnen deze vervolgens analyseren.

Zwakke punten
Iemand die te flexibel zijn, wordt ook weleens besluiteloos genoemd. Zij vinden alles goed en gaan overal mee akkoord. Er wordt dan snel vanuit gegaan dat deze persoon geen mening heeft en hij kan hierdoor buitengesloten worden.

Klantgerichtheid
Klantgerichtheid

Steekwoorden: servicegericht, relatiegericht, luisteren, begripvol, helpend

Omschrijving

Mensen die beschikken over deze competentie kunnen goed inspelen op de verwachtingen en behoeften van klanten. Dit kunnen zowel uitgesproken als onuitgesproken behoeften zijn. Dit is dan ook aan deze persoon om dit uit te zoeken. Zij voelen zich betrokken bij de klant en zetten zich vaak voor 100% in voor deze klant. Tevens toont deze persoon respect naar de klant. Een bekend spreekwoord wat past bij deze competentie is ‘De klant is koning’. Verder weet deze persoon de verschillende groepen klanten en hun behoeften te onderscheiden.

Sterke punten
Een sterk punt van deze klantgerichte persoon is de betrokkenheid. Deze mensen zullen altijd actief op zoek gaan naar datgene wat de klant wilt hebben. Ze hebben inlevingsvermogen en kunnen goed luisteren. Daarnaast kunnen deze mensen meestal goed overtuigen.

Zwakke punten
Sommige klantgerichte mensen verliezen het resultaat uit het oog. Ze zijn zo gefocust op de klant, dat het resultaat wordt vergeten. Ook te veel willen kan een valkuil zijn voor deze mensen, ze willen dan zo graag helpen dat ze zich opdringen bij klanten. Of er zijn meerdere klanten en deze moeten lang wachten voordat ze geholpen worden.

Luisteren
Luisteren

Steekwoorden: inzicht in omgeving, overtuigen, motiveren, onderhandelen

Omschrijving

Deze mensen luisteren goed naar andere mensen. Ze zijn oprecht geïnteresseerd en willen anderen graag helpen. Ze zijn overal van op de hoogte en hebben dus overzicht. Ook luisteren deze mensen goed naar de taken die zij krijgen toegewezen en voeren deze daarom meestal goed uit. 

Sterke punten
Goede luisteraars stellen vaak goede vragen of geven feedback op de verkregen informatie. Daarnaast kunnen zij met de verkregen informatie anderen overtuigen en eventueel onderhandelen over verschillende zaken. Een goede luisteraar houdt ook rekening met de dingen die juist niet worden gezegd, de zogenaamde non-verbale communicatie. Ook hier kan hij informatie uithalen.

Zwakke punten
Goed luisteren betekent niet dat je niets mag zeggen. Mensen die alleen maar luisteren kunnen verlegen of teruggetrokken overkomen. Sommige mensen luisteren enkel om dingen voor elkaar te krijgen, zij proberen hun voordeel te doen met de informatie die ze krijgen. Het ontbreekt hen dan aan oprechte interesse.

Netwerken
Netwerken

Steekwoorden: spontaan, relaties, nieuwe contacten, sociabiliteit

Omschrijving

Deze mensen bouwen relaties en netwerken op met verschillende mensen. En deze netwerken en relaties gebruiken ze om in de toekomst zaken voor elkaar te krijgen. Deze netwerkers zijn vaak in het gezelschap van anderen en leggen vaak gemakkelijk contact met mensen. Ook vinden deze mensen het leuk om nieuwe dingen uit te proberen om op die manier nieuwe contacten te leggen. Ze brengen mensen binnen in hun netwerk met elkaar in contact zodat zij hier hun voordeel mee kunnen doen.

Sterke punten
Deze mensen nemen vaak initiatief op verschillende gebieden. Op een proactieve manier proberen ze nieuwe relaties te leggen. Deze mensen kunnen vaak goed luisteren en zich inleven in andere personen. Deze netwerkers zijn hulpvaardig, spontaan en erg sociaal.

Zwakke punten
Mensen die te graag willen netwerken kunnen ‘gemaakt’ overkomen en opdringerig overkomen. Het lijkt ze niet meer te gaan om de persoon maar puur om hun netwerk uit te breiden. Daarnaast kunnen ze zich ook teveel inleven in anderen. Het lijkt dan of ze zich overal mee willen bemoeien.

Onderhandelen
Onderhandelen

Steekwoorden: overtuigen, luisteren, creativiteit, durf, bemiddelen

Omschrijving

In bepaalde situaties is het nodig dat er onderhandeld wordt. Onderhandelaars proberen op een bepaalde manier te onderhandelen zodat het voor beide partijen een win-winsituatie is. Zij maken hierbij gebruik van argumenten, maar luisteren ook naar het verhaal van anderen. Tijdens onderhandelingen komt deze persoon met verschillende ideeën die het conflict op een goede manier kan oplossen.

Sterke punten
Onderhandelaars kunnen goed overtuigen, maar ook luisteren. Zij proberen voor beide partijen de beste oplossing te zoeken. Verder zijn deze mensen vaak creatief en durven ze ideeën te opperen.

Zwakke punten
Teveel willen onderhandelen, kan leiden tot frustratie. Er zijn onderhandelaars die overal een onderhandeling/wedstrijd van maken. Hierdoor kan het lijken alsof ze niet luisteren of niets aannemen van andere mensen. Dit wekt irritaties op. Tevens kunnen tijdens een onderhandeling de spanningen nog weleens oplopen, waardoor het kan zijn dat een onderhandelaar ‘op de man gaat spelen’. Hij wil inspelen op de emoties om zo de ander te overtuigen van zijn gelijk.

Vaardigheden Requirements Analist

 • Luisteren
 • Geduld
 • Vragen stellen
 • Kansen zien
 • Contacten leggen
 • Inlevingsvermogen
 • Wendbaarheid
 • Flexibel gedrag
 • Klantvriendelijkheid
 • Begripvol
 • Dienstverlenend
 • Overtuigingskracht
 • Creativiteit
 • Bemiddelen

Persoonlijkheid en Eigenschappen Requirements Analist

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Requirements Analist passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Requirements Analist nodig? 

De Requirements Analist moet goed kunnen overleggen om de verschillende behoeftes duidelijk te kunnen krijgen en samen te brengen (Bemiddelaar).

Verder werkt hij vanuit de specificaties die uit deze behoeftes tevoorschijn komen, om zo naar een succesvol product toe te werken (Succesvolle werker).

Bekijk de persoonstypen voor Requirements Analist


Eigenschappen Requirements Analist

 • Empathie
 • Diplomatiek
 • Zorgzaamheid
 • Enthousiast
 • Zelfverzekerd
 • OndernemendArbeidsmarktperspectief Requirements Analist

Wat zijn de baankansen voor een Requirements Analist?

Omdat de Requirements Analist meer een rol is dan een volwaardig beroep, zijn er maar weinig arbeidsmogelijkheden. Het is wel goed mogelijk, omdat men vaak al een ander vak heeft, om door te groeien naar een hogere positie in het bedrijf, zoals in management.

De actuele kans op werk voor een Requirements Analist

Het beroep Requirements Analist is onderdeel van de beroepsfamilie Bedrijfskundigen en organisatieadviseurs. De kans op werk voor de beroepsfamilie Bedrijfskundigen en organisatieadviseurs is in de huidige periode goed

Huidige aantal vacatures

0

Baankans Requirements Analist

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Ben je benieuwd hoe (andere) werkgevers jou waarderen? Zet heel eenvoudig jouw CV op Monsterboard en wordt benaderd voor nieuwe banen!

Plaats je CV nu direct op Monsterboard

Doorgroei mogelijkheden Requirements Analist

Je kunt als Requirements Analist een beter salaris verdienen wanneer je doorgroeit binnen jouw beroepsgroep. Je kunt stapsgewijs doorgroeien naar beroepen die dichtbij jou beroep liggen door steeds kleine stappen bij te leren.

Het beroep Requirements Analist is onderdeel van de beroepsfamilie Bedrijfskundigen en organisatieadviseurs. Hieronder vind je verschillende dichtbij liggende doorgroeimogelijkheden voor een Requirements Analist


Organisaties waar een Requirements Analist werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Requirements Analist meestal werkt.

Waar werkt een Requirements Analist?

Het is voor alle bedrijven belangrijk dat de wensen van de klant overeenkomt met de aanlevering van een product of dienst. Voornamelijk wordt de positie van Requirements Analist gevonden bij bedrijven in de IT.

Meer weten over werken in de IT & Software Development?

Bekijk werken in IT & Software Development

Netwerk Requirements Analist

Met wie werkt een Requirements Analist samen? 

De Requirements Analist praat uitgebreid met de klanten om een goed beeld van de specificaties te krijgen. Hij werkt in teamverband, onder leiding van een manager. Iemand in het team moet de specificaties aan de IT'ers duidelijk maken en dat is vaak de Requirements Analist.


 • Klant
 • Manager
 • IT'ers
Requirements Analist

Interview met een Requirements Analist

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Verwante beroepen Requirements Analist:

Er zijn best wel wat beroepen die op elkaar lijken of tot dezelfde "beroepsfamilie" of beroepsgroep horen. Bekijk hieronder aam wat voor beroepen een Requirements Analist verwant is.

Wat zijn soortgelijke beroepen als Requirements Analist?

De beroepen die verwant zijn aan Requirements Analist zijn:
Business Analist
Salaris: €2600 tot €5000
Opleiding: HBO WO
Baankans: Goed

Baankans

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep %1$s. Je vindt ook de vaardigheden, competenties en eigenschappen die een %1$s nodig heeft.

Alles over het beroep Requirements Analist in één oogopslag

Sector:

Netwerk:

 • Klant
 • Manager
 • IT'ers

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €3500 tot €4700

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0Ga direct naar