Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige? Lees de functieomschrijving.

De Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige (SPV-er) helpt, begeleidt en behandelt mensen met psychische of problemen. Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundigen werken meestal voor regionale (of lokale) GGZ-instellingen of bij een huisartsenpraktijk. Ze werken met cliënten van alle leeftijden en met diverse psychische of psychosociale problematiek. Het doel van begeleiding of behandeling door een SPV-er is het verminderen van de klachten en het voorkomen van een terugval. Ook kunnen ze werken op een crisisdienst en zo te maken krijgen met mensen in crisissituaties.

Meestal echter bied de SPV-er langere tijd begeleiding of behandeling. Zij voeren (intake)gesprekken met cliënten (en hun familie), stellen een behandelplan op en houden de voortgang van een behandeling bij in patiëntendossiers en werken meestal in een multidisciplinair team met andere hulpverleners als psychologen en psychiaters. Wanneer de instelling cliënten niet de hulp kan bieden die ze nodig hebben adviseert de SPV-er over bijvoorbeeld opname in een inrichting. Ook kan de SPV-er hulp als thuiszorg of dagbehandeling organiseren. Incidenteel zal een SPV-er medicijnen (voorgeschreven door een arts of psychiater) toedienen aan cliënten.

Precieze functieinhoud en takenpakket zijn afhankelijk van de instelling waar een SPV-er komt te werken. Hij kan individuele behandeling of begeleiding bieden aan jongvolwassenen met ADHD, familie van verslaafden voorlichten en adviseren of als sociotherapeut het behandelklimaat op een afdeling (of in een kliniek) voor psychologie en psychiatrie bewaken.

Naast behandeling en begeleiding is ook preventie een aandachtsgebied van de SPV-er. Deze geeft in dit kader voorlichting en verzorgt scholing.

Wil je werken als Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige?

Werk je al als Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vindt je de vacatures en de opleidingen voor Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!

Bekijk de vacatures Bekijk de opleidingen Bekijk salarisinfo Vind de beste werkgevers

Alles over het beroep Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige in één oogopslag

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

 • Psychiater
 • Psycholoog
 • Maatschappelijk Werker
 • Huisarts
 • Sociotherapeut

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €2000 tot €3900

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

21


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige

Wat verdient een Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige?

Een startend SPV-er verdient ca. €2000 bruto per maand. Dit kan oplopen tot maximaal €3900. Het salaris is afhankelijk van werkgever, opleiding, ervaring en takenpakket.

Tot de secundaire arbeidsvoorwaarden horen (mogelijk) een vakantietoeslag, eindejaarsuitkering, onregelmatigheidstoeslag, reiskostenvergoeding en scholingsmogelijkheden.

Salarisschaal Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Vacatures Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige

Op zoek naar een nieuwe baan als Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige vacatures

Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige – Behandelaar GGZ
LEKZ
Een Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige – Behandelaar, daar zijn we naar op zoek. Voor een ondernemende organisatie, regio Roosendaal. Betreft een functie tussen de 32-36 uur per week. Het gaat om …
Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige
Maandag Groningen
Een nieuwe uitdaging als Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige? Graag ga ik met jou in gesprek.Wat de functie inhoud zal voor een SPV'er geen verassing zijn. Het werken met de cliënt en …
Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige (SPV)
Maandag Utrecht
Heb jij een fascinatie voor complexe psychosociale en psychiatrische problematiek? Ik ben op zoek naar SPV'ers die stevig in hun schoenen staan en het interessant vinden om gedetailleerd te kijken …
Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige
Tempo-Team
Voor een behandelcentrum binnen de GGZ zijn wij op zoek naar een Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige.Binnen dit centrum worden patiënten behandeld die delicten plegen en tevens bekend zijn met een psychiatrische …
Sociaal-psychiatrisch verpleegkundige
Tempo-Team
Ben jij een gediplomeerd HBO-verpleegkundige met een aanvullende post HBO SPV en ben je op zoek naar een nieuwe uitdaging binnen een crisiszorgteam?Sociaal psychiatrisch verpleegkundigeAls SPV’er werk je …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige

Hoe goed is de toekomst voor de Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige? 

Er is vraag naar Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundigen, maar het aanbod is ook redelijk groot.

Doorgroeimogelijkheden zijn afhankelijk van de instelling. SPV-ers kunnen bijvoorbeeld meer coördinerende taken op zich nemen, maar juist ook meer als behandelaar aan het werk wanneer zij eerder voornamelijk ondersteunende of begeleidende taken hadden. Verdere scholing vergroot de mogelijkheden.

Baankans Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

21


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Plaats nu je cv en kom erachter

Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige worden: Opleidingen tot Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige

Hoe word je een Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige? 

Een Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige heeft een opleiding HBO-V gedaan en daarna de post-HBO opleiding Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige. Mensen met een  MBO Verpleegkunde (B) diploma kunnen hierna HBO opleidingen als SPH of MWD doen en daarna een diploma SPV halen.

De 2 beste opleidingen, cursussen en traningen tot Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige

Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige (SPV)
Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige (SPV) De sociaal psychiatrisch verpleegkundige begeleidt en ondersteunt cliënten in hun zoektocht naar een oplossing voor hun problemen, zodat ze de regie over hun eigen leven weer …
Post-hbo SPV
Uitgebreid De post-HBO-opleiding SPV is een duale competentiegerichte opleiding. De opleiding is ontwikkeld in nauwe samenwerking met het werkveld en in samenspraak met andere hogescholen. De competenties die leidend zijn …
Meer opleidingen Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige

Weet je nog niet of je Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige wilt worden? Of wil je doorgroeien? Misschien is er wel een vervolgopleiding Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige of specialisatie cursus te vinden.

Zoek in alle opleidingen, cursussen en trainingen


Netwerk Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige

Met wie werkt een Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige samen? 

Een Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige werkt over het algemeen in teamverband met hulpverleners uit verschillende disciplines; psychiaters, psychologen, maatschappelijk werkers, sociotherapeuten, sociaal pedagogisch hulpverleners en verpleegkundigen. Ook kan hij samenwerken met huisartsen of medewerkers van andere instellingen als scholen. De SPV-er staat vanzelfsprekend nauw in contact met zijn cliënten die hij begeleidt, ondersteunt en/of behandelt.


 • Psychiater
 • Psycholoog
 • Maatschappelijk Werker
 • Huisarts
 • Sociotherapeut
Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige


Organisaties waar een Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige werkzaam is

Waar werkt een Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige meestal? 

SPV-ers werken bij huisartsenpraktijken of voor instellingen in de GGZ, zoals brede instellingen voor GGZ, in de verslavingszorg of op afdelingen psychologie en psychiatrie van ziekenhuizen.

Meer weten over werken in de Gezondheidszorg?

Bekijk werken in Gezondheidszorg

Best beoordeelde werkgevers Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige

Waar kun je het beste werken als Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige? Hieronder vindt je de best door de Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige.

Competenties, Skills en Vaardigheden Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige:

Welke competenties heeft een een Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige nodig? Hieronder vind je ze met de beschrijving ervan.


Persoonstypen Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige

Wat voor persoonlijkheid heb je als Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige nodig? 

De Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige heeft een warme persoonlijkheid, empathisch vermogen en wil graag mensen helpen. Hij kan goed inschatten wat mensen nodig hebben en zal zijn best doen hen te helpen om dit voor elkaar te krijgen (Gever).

Verder moet een SPV-er in allerlei vaak onverwachte situaties het hoofd koel kunnen houden en adequaat reageren. Hij houdt van afwisseling en werkt altijd doelgericht. Hij heeft een positieve instelling en een zelfverzekerde uitstraling, waardoor hij mensen weet te stimuleren (Succesvolle werker).

Bekijk de persoonstypen voor Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige


Gever


Lees meer

Succesvolle werker


Lees meer

Interview met een Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige iets voor je?

Zou je graag Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar