Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep sociaal psychiatrisch verpleegkundige. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je sociaal psychiatrisch verpleegkundige wordt.

 

Wat is een Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige?

De Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige (SPV-er) helpt, begeleidt en behandelt mensen met psychische of problemen. Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundigen werken meestal voor regionale (of lokale) GGZ-instellingen of bij een huisartsenpraktijk. Ze werken met cliënten van alle leeftijden en met diverse psychische of psychosociale problematiek. Het doel van begeleiding of behandeling door een SPV-er is het verminderen van de klachten en het voorkomen van een terugval. Ook kunnen ze werken op een crisisdienst en zo te maken krijgen met mensen in crisissituaties.

 Wat doet een Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige?

Meestal echter bied de Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige langere tijd begeleiding of behandeling. Zij voeren (intake)gesprekken met cliënten (en hun familie), stellen een behandelplan op en houden de voortgang van een behandeling bij in patiëntendossiers en werken meestal in een multidisciplinair team met andere hulpverleners als psychologen en psychiaters.

Wanneer de instelling cliënten niet de hulp kan bieden die ze nodig hebben adviseert de Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige over bijvoorbeeld opname in een inrichting. Ook kan de SPV-er hulp als thuiszorg of dagbehandeling organiseren. Incidenteel zal een Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige medicijnen (voorgeschreven door een arts of psychiater) toedienen aan cliënten.

Precieze functieinhoud en takenpakket zijn afhankelijk van de instelling waar een Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige komt te werken. Hij kan individuele behandeling of begeleiding bieden aan jongvolwassenen met ADHD, familie van verslaafden voorlichten en adviseren of als sociotherapeut het behandelklimaat op een afdeling (of in een kliniek) voor psychologie en psychiatrie bewaken.

Naast behandeling en begeleiding is ook preventie een aandachtsgebied van de Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige. Deze geeft in dit kader voorlichting en verzorgt scholing.

Algemene verantwoordelijkheden Verpleegkundigen:
 • advies geven in verband met geïnformeerde toestemming van patiënten
 • advies geven over gezonde levensstijlen
 • behandelingsstrategieën voor uitdagingen inzake menselijke gezondheid bieden
 • individuen, families en groepen sterker maken
 • levensreddende maatregelen opstarten
 • meeleven met patiënten, familie en betrokkenen
 • verpleegkundige zorg evalueren
 • verpleegkundige zorg plannen
 • verpleegkundige zorg vaststellen
 • verplegende zorg implementeren
 • voorlichten over preventie van ziekte
 • zorg coördineren
 • zorgkwaliteit analyseren

 

Mede mogelijk gemaakt door ESCO

Wil je werken als Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige?

Werk je al als Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige in één oogopslag

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

 • Psychiater
 • Psycholoog
 • Maatschappelijk Werker
 • Huisarts
 • Sociotherapeut

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €2000 tot €3900

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

39


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige

Wat verdient een Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige?

Een startend Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige verdient ca. €2000 bruto per maand. Dit kan oplopen tot maximaal €3900. Het salaris is afhankelijk van werkgever, opleiding, ervaring en takenpakket.

Tot de secundaire arbeidsvoorwaarden horen (mogelijk) een vakantietoeslag, eindejaarsuitkering, onregelmatigheidstoeslag, reiskostenvergoeding en scholingsmogelijkheden.

Salarisschaal Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Wil jij weten of je genoeg verdient?

Vergelijk jouw salaris met dat van anderen in de salaris benchmark
Vacatures Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige

Op zoek naar een nieuwe baan als Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige vacatures

Vacature Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige Zwolle
TMI
Ben jij Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige (SPV) en heb jij affiniteit en/of ervaring met het werken met ouderen? Dan hebben wij een interessante functie voor 16 tot 36 uur voor jou …
Vacature Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige regio Deventer
TMI
Ben jij Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige (SPV) en heb jij affiniteit en/of ervaring met het werken met ouderen? Dan hebben wij een interessante functie voor 16 tot 36 uur voor jou …
Vacature Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige (SPV) Ouderenpsychiatrie
GGZ Centraal
Wat ga je doen Voor wie jij er bent? Ouderen (65+) met psychiatrische problemen. In het ambulante team ben je een belangrijke partner in de verbinding tussen de patiënt en …
Vacature Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige regio Deventer verslavingspsychiatrie
TMI
Ben jij Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige (SPV) en heb jij affiniteit en/of ervaring binnen de verslavingspsychiatrie? Dan hebben wij een interessante functie voor 20 uur voor jou beschikbaar in de regio …
Vacature Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige (SPV) Persoonlijkheidsstoornissen
GGZ Centraal
Wat ga je doen Als sociaal psychiatrisch verpleegkundige (SPV) bij het deelspecialisme persoonlijkheidsstoornissen krijg je een gevarieerde functie, waar ruimte is voor persoonlijke groei en eigen inbreng. Wij werken vraag …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige

Wat is de toekomst van Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige?

Er is vraag naar Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundigen, maar het aanbod is ook redelijk groot.

Doorgroeimogelijkheden zijn afhankelijk van de instelling. Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundigen kunnen bijvoorbeeld meer coördinerende taken op zich nemen, maar juist ook meer als behandelaar aan het werk wanneer zij eerder voornamelijk ondersteunende of begeleidende taken hadden. Verdere scholing vergroot de mogelijkheden.

Baankans Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

39


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Benieuwd hoe (andere) werkgevers jou waarderen? Plaats je CV bij onze vacaturepartners en vind uit hoe je in de markt ligt!

Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige worden: Opleidingen tot Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige

Wil je Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige.

Hoe word je een Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige? 

Een Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige heeft een opleiding HBO-V gedaan en daarna de post-HBO opleiding Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige. Mensen met een  MBO Verpleegkunde (B) diploma kunnen hierna HBO opleidingen als SPH of MWD doen en daarna een diploma SPV halen.

De 2 best beoordeelde opleidingen tot Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige

Post-hbo SPV
Uitgebreid De post-HBO-opleiding SPV is een duale competentiegerichte opleiding. De opleiding is ontwikkeld in nauwe samenwerking met het werkveld en in samenspraak met andere hogescholen. De competenties die leidend zijn …
Post-hbo SPV
Nascholing Relatietherapie en de SPV
Uitgebreid De nascholing duurt drie dagdelen waarin onder meer de volgende onderwerpen worden behandeld: Dagdeel 1 Het effect van veilige en onveilige hechting Loyaliteiten en relaties Differentiatie, seksualiteit en intimiteit …
Nascholing Relatietherapie en de SPV

Omscholen of doorgroeien tot Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige

Als je Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige?

Competenties en Vaardigheden Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige

Trainingen & cursussen Aanpassingsvermogen
Aanpassingsvermogen
Trainingen & cursussen Conflicten beheersen
Conflicten beheersen
Trainingen & cursussen Integriteit
Integriteit
Trainingen & cursussen Luisteren
Luisteren
Trainingen & cursussen Motiveren
Motiveren
Trainingen & cursussen Sensitiviteit
Sensitiviteit
Trainingen & cursussen Sociabiliteit
Sociabiliteit
Trainingen & cursussen Stressbestendigheid
Stressbestendigheid

Persoonlijkheid van een Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige. Als Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige:


zie volledige beschrijving persoonstype Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige

Vakkennis voor een Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige

Het is voor een Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige


Werkervaring Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige

Het is voor een startend Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals Verpleegkundige, Hoofdverpleegkundige, Sociotherapeut, Sociaal Pedagogisch Hulpverlener .

Iets anders leren?

Is Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.
Netwerk Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige

Met wie werkt een Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige samen? 

Een Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige werkt over het algemeen in teamverband met hulpverleners uit verschillende disciplines; psychiaters, psychologen, maatschappelijk werkers, sociotherapeuten, sociaal pedagogisch hulpverleners en verpleegkundigen. Ook kan hij samenwerken met huisartsen of medewerkers van andere instellingen als scholen. De SPV-er staat vanzelfsprekend nauw in contact met zijn cliënten die hij begeleidt, ondersteunt en/of behandelt.


 • Psychiater
 • Psycholoog
 • Maatschappelijk Werker
 • Huisarts
 • Sociotherapeut
Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige


Organisaties waar een Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige meestal werkt.

Waar werkt een Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige?

SPV-ers werken bij huisartsenpraktijken of voor instellingen in de GGZ, zoals brede instellingen voor GGZ, in de verslavingszorg of op afdelingen psychologie en psychiatrie van ziekenhuizen.

Meer weten over werken in de Gezondheidszorg?

Bekijk werken in Gezondheidszorg

Best beoordeelde werkgevers Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige

Waar kun je het beste werken als Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige? Hieronder vind je de best door de Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige.

Competenties, Skills en Vaardigheden Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige.

Welke competenties heeft een Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige nodig?

Een Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige nodig? 

De Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige heeft een warme persoonlijkheid, empathisch vermogen en wil graag mensen helpen. Hij kan goed inschatten wat mensen nodig hebben en zal zijn best doen hen te helpen om dit voor elkaar te krijgen (Gever).

Verder moet een SPV-er in allerlei vaak onverwachte situaties het hoofd koel kunnen houden en adequaat reageren. Hij houdt van afwisseling en werkt altijd doelgericht. Hij heeft een positieve instelling en een zelfverzekerde uitstraling, waardoor hij mensen weet te stimuleren (Succesvolle werker).

Bekijk de persoonstypen voor Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige


Gever


Lees meer

Succesvolle werker


Lees meer

Interview met een Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige iets voor je?

Zou je graag Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Niet actief op zoek naar een nieuwe baan als Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige?

Zou je best een andere baan willen maar ben je niet actief op zoek? Ongeveer 70 procent van de Nederlandse beroepsbevolking zou een andere baan aannemen indien ze een goed aanbod krijgen. Jij ook? Plaats dan je CV bij onze vacaturepartners en misschien word je wel benaderd voor een nieuwe job!

Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Meest recente vacatures Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige

Vacature Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige in Zutphen
TMI
Ben jij sociaal psychiatrisch verpleegkundige (SPV’er) en heeft de doelgroep psychiatrie je altijd al geïnteresseerd? Dan is deze vacature geknipt voor jou. TMI zoekt voor een stichting in de omgeving …
Vacature Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige regio Den Haag
TMI
Voor een overheidsinstantie in regio Den Haag zijn wij op zoek naar een sociaal psychiatrisch verpleegkundige voor een tijdelijk dienstverband van zes maanden. Ben jij per direct beschikbaar voor een …
Vacature Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige voor diverse regio’s in Nederland
TMI
TMI heeft voor sociaal psychiatrisch verpleegkundigen (SPV) losse diensten op diverse locaties in Nederland. Naast losse diensten is het ook mogelijk om als zzp’er aan het werk te gaan. Ben …
Vacature Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige (SPV) Gebiedsteam West Almere
GGZ Centraal
Wat ga je doen Voor wie jij er bent? Patiënten met een breed scala aan psychische problemen. Je bent een belangrijke partner in de verbinding tussen de patiënt en zijn …
Vacature Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige (SPV) Stemming en Angststoornissen
GGZ Centraal
Wat ga je doen Patiënten met stemming en angststoornissen begeleiden en behandelen én de deeltijd op de kaart zetten, jij zorgt ; Als SPV ben je medebehandelaar en werk je …

Actuele blogposts


reacties op Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar