Verpleegkundige in het Ziekenhuis Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Verpleegkundige in het Ziekenhuis? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep verpleegkundige in het ziekenhuis. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je verpleegkundige in het ziekenhuis wordt.

 

Wat is een Verpleegkundige in het Ziekenhuis?

Een Verpleegkundige in het Ziekenhuis komt in aanraking met mensen met allerlei aandoeningen, afhankelijk van de afdeling waarop hij werkt. Dit kunnen patiënten zijn die naar het ziekenhuis komen voor onderzoek of voor behandeling en  met lichte of ernstige aandoeningen of ziektes. Het is belangrijk dat een Verpleegkundige zich in kan leven in de situatie van de patiënt en dat de zorg wordt afgestemd op de behoeften van de cliënt.

Een Verpleegkundige helpt bij het aankleden, het wassen of bij het eten als de patiënt hier zelf niet toe instaat is. Ook geestelijke zorg is belangrijk, zo moet de Verpleegkundige de patiënten gerust kunnen stellen en hen informatie geven over de behandeling, het onderzoek of over het ziekenhuisverblijf.

Andere taken van een Verpleegkundige in het Ziekenhuis zijn het aanleggen van een infuus, het inbrengen van een sonde of katheter, het monitoren van het medicijngebruik van de patiënten, het verzorgen van wonden en het in de gaten houden van de gezondheidssituatie van de patiënten. Dit laatste wil zeggen het in de gaten houden van de lichaamsfuncties (een taak die bijvoorbeeld op de intensive care moet worden uitgevoerd).

Het is belangrijk dat een Verpleegkundige in het Ziekenhuis stressbestendig en besluitvaardig is. In stresssituaties moet de Verpleegkundige adequaat reageren en de juiste mensen waarschuwen. Een Verpleegkundige moet daarnaast een vertrouwensband opbouwen met de patiënten om een veilige sfeer voor hen te creëeren.
Naast de verzorgende taken moet een Verpleegkundige ook administratieve zaken bijhouden en onderhoudt hij contacten met artsen en specialisten. De Verpleegkundige is ook een aanspreek punt voor familieleden

Een Verpleegkundige kan na zijn of haar opleiding in verschillende sectoren gaan werken. Ongeveer 56 procent van de afgestudeerde Verpleegkundigen gaat werken in een ziekenhuis.

Een Verpleegkundige kan onregelmatige werktijden hebben en heeft zowel avond- als weekenddiensten.Wat doet een Verpleegkundige in het Ziekenhuis?

De taken van een Verpleegkundige in het ziekenhuis zijn divers en afhankelijk van de afdeling. Het wassen en aankleden van patiënten, infusen aanbrengen of wonden verhelpen zijn slechts enkele voorbeelden. Een Verpleegkundige in het ziekenhuis mag ook medicijnen toedienen.

Naast de eigen werkzaamheden heeft een Verpleegkundige in het ziekenhuis ook ondersteunende taken bij onderzoeken van artsen en verleent de Verpleegkundige in het ziekenhuis nazorg aan de patiënt. Van de patiënten die een behandeling nodig hebben, wordt een dossier gemaakt.

Taken, verantwoordelijkheden en werkzaamheden Verpleegkundigen in het Ziekenhuis

Verpleegkudingen zijn verantwoordelijk voor het bevorderen en herstellen van de gezondheid van patiënten door fysieke en psychologische steun te bieden aan patiënten, vrienden en families. Zij houden ook toezicht op de aangewezen teamleden.

Voorbeeld werkzaamheden Verpleegkundige in het Ziekenhuis:
 • advies geven in verband met geïnformeerde toestemming van zorgontvangers
 • advies geven over gezonde levensstijlen
 • behandelingsstrategieën voor uitdagingen inzake menselijke gezondheid bieden
 • individuen, families en groepen sterker maken
 • levensreddende maatregelen opstarten
 • meeleven met gebruikers van gezondheidszorg
 • verpleegkundige zorg evalueren
 • verpleegkundige zorg plannen
 • verpleegkundige zorg vaststellen
 • verplegende zorg implementeren
 • voorlichten over preventie van ziekte
 • zorg coördineren
 • zorgkwaliteit analyseren

 

Mede mogelijk gemaakt door ESCO

Wil je werken als Verpleegkundige in het Ziekenhuis?

Werk je al als Verpleegkundige in het Ziekenhuis en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Verpleegkundige in het Ziekenhuis worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Verpleegkundige in het Ziekenhuis, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Verpleegkundige in het Ziekenhuis in één oogopslag

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

 • Verpleegkundige
 • Arts
 • Verzorgende
 • Andere afdelingen
 • Patiënt en familie

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €1850 tot €3500

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

1809


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Verpleegkundige in het Ziekenhuis

Wat verdient een Verpleegkundige in het Ziekenhuis?

Het startsalaris van een Verpleegkundige in het Ziekenhuis is €1850 bruto per maand en kan oplopen tot €3500 bruto per maand voor een HBO verpleegkundige. Het salaris is hierbij afhankelijk van de instelling waar je werkt, de opleiding die je gedaan hebt, je werkervaring en CAO schalen.

Secundaire arbeidsvoorwaarden Verpleegkundige:

 • 8% vakantietoeslag
 • Eindejaarsuitkering
 • Onregelmatigheidstoeslag

Salarisschaal Verpleegkundige in het Ziekenhuis

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.Vacatures Verpleegkundige in het Ziekenhuis

Op zoek naar een nieuwe baan als Verpleegkundige in het Ziekenhuis? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Verpleegkundige in het Ziekenhuis. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Verpleegkundige in het Ziekenhuis vacatures

Vacature Assistente / omloopverpleegkundige / verzorgende
Randstad
Functieomschrijving Covid-19, Al maanden top of mind bij ons allen. Helaas stijgen de cijfers weer aanzienlijk en bereiden ziekenhuizen zich voor op het ergste. Wil jij een mooi ziekenhuis in …
Vacature Verpleegkundige
Tempo-Team
Functieomschrijving Als verpleegkundige zet je al je kennis en vaardigheden in en werk je nauw samen met een multidisciplinair team. Je biedt bijvoorbeeld zorg aan ouderen, maar je kan ook …
Vacature verpleegkundige tijdelijk verblijf
Randstad
Functieomschrijving Wil jij als transferverpleegkundige werken in een nieuw, multidisciplinair zorg coördinatie centrum? Je werkt in (de omgeving van) Utrecht als zorgbemiddelaar tijdelijk verblijf. Als zorgbemiddelaar tijdelijk verblijf ondersteun je …
Vacature verpleegkundige topzorg programma
Randstad
Functieomschrijving Ben jij een afgestudeerde verpleegkundige en wil jij je oriënteren op de arbeidsmarkt en jezelf tegelijkertijd verder ontwikkelen? Sluit je dan aan bij één van onze programma’s voor afgestudeerde …
Vacature verpleegkundige
Randstad
Functieomschrijving Het is hard werken in de zorg, dat weet jij als verpleegkundige als geen ander. Jij hebt zoveel passie voor de zorg dat jij je blijft inzetten in dit …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Verpleegkundige in het Ziekenhuis

Wat zijn de baankansen voor een Verpleegkundige in het Ziekenhuis?

Naar verwachting zal de vraag naar Verpleegkundigen in het Ziekenhuis groeien. Steeds meer taken van specialisten en arsten worden overgenomen door Verpleegkundigen dus de vraag naar hen blijft.

Je zou les kunnen gaan geven of je kunt bijscholingen volgen zodat je een managementfunctie op je kunt nemen. Daarnaast zou je hoofdverpleegkundige op een bepaalde afdeling van het ziekenhuis kunnen worden.

De actuele kans op werk voor een Verpleegkundige in het Ziekenhuis

Het beroep Verpleegkundige in het Ziekenhuis is onderdeel van de beroepsfamilie Basis verpleegkundigen. De kans op werk voor de beroepsfamilie Basis verpleegkundigen is in de huidige periode zeer goed

Huidige aantal vacatures

1809

Baankans Verpleegkundige in het Ziekenhuis

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Benieuwd hoe (andere) werkgevers jou waarderen? Plaats je CV bij onze vacaturepartners en vind uit hoe je in de markt ligt!

Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Verpleegkundige in het Ziekenhuis worden: Opleidingen tot Verpleegkundige in het Ziekenhuis

Wil je Verpleegkundige in het Ziekenhuis worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Verpleegkundige in het Ziekenhuis.

Hoe word je een Verpleegkundige in het Ziekenhuis? 

Om een Verpleegkundige in het Ziekenhuis te worden moet je minimaal de MBO opleiding Verpleegkundige hebben afgerond. Dit is een niveau-4 opleiding die vier jaar duurt. Daarnaast zou je de HBO opleiding Verpleegkunde kunnen volgen. Ook deze duurt vier jaar.

Na je opleiding kun je in verschillende sectoren van de verpleegkunde terecht, bijvoorbeeld in ziekenhuizen, de thuiszorg, psychiatrie, verpleeghuizen, de GGD, de kraamzorg en de gehandicaptenzorg. Je zou je ook nog verder kunnen specialiseren in bijvoorbeeld kraamverpleegkunde, kinderverpleegkunde, intensive care verpleegkunde, enz.

Daarnaast zijn er ook nog verschillende cursussen en bijscholingen waarmee je je vaardigheden kunt verbeteren.

De 5 best beoordeelde opleidingen tot Verpleegkundige in het Ziekenhuis

MBO-Verpleegkundige, niveau 4
Verpleegkundigen werken in toenemende mate in verpleeghuizen, verzorgingshuizen en thuiszorg. Zij voeren de regie met behulp van het zorg(leef)plan. Ze overleggen met artsen en andere disciplines en mogen alle voorbehouden …
MBO-Verpleegkundige, niveau 4
MBO-Verpleegkundige (niveau 4)
Als Mbo-Verpleegkundige werk je in zorg en welzijn met een verscheidenheid aan zorgvragers en situaties. Je kunt werkzaam zijn binnen alle branches van de verpleging en verzorging: ziekenhuis (ZH), verpleeghuizen en …
MBO-Verpleegkundige (niveau 4)
Opleiding tot Verpleegkundige Praktijkondersteuner Huisartsenzorg-POH
Uitgebreid Een verpleegkundige met de aanvullende opleiding tot POH verzorgt zelfstandig spreekuren en outreachende zorg voor meerdere patiëntengroepen met gedifferentieerde zorgvragen op het gebied van de chronische zorg (onder andere …
Opleiding tot Verpleegkundige Praktijkondersteuner Huisartsenzorg-POH
Verpleegkunde Deeltijd
Let op: Deze opleiding valt onder het wettelijk collegegeld. Schrijf je voor deze opleiding ook in via Studielink (www.studielink.nl/) U kunt zich voor de opleiding Verpleegkunde Deeltijd aanmelden als u …
Verpleegkunde Deeltijd
Voorbereiding op de HBO-V
Uitgebreid Het voorbereidende onderwijs bestaat in totaal uit twee avonden. Beide avonden beginnen met een hoorcollege over de thema’s schrijfvaardigheid en klinisch redeneren. Deze hoorcolleges worden verzorgd door docenten die …
Voorbereiding op de HBO-V

Omscholen of doorgroeien tot Verpleegkundige in het Ziekenhuis

Als je Verpleegkundige in het Ziekenhuis wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Verpleegkundige in het Ziekenhuis zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Verpleegkundige in het Ziekenhuis

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Verpleegkundige in het Ziekenhuis?

Competenties en Vaardigheden Verpleegkundige in het Ziekenhuis

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Verpleegkundige in het Ziekenhuis nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Verpleegkundige in het Ziekenhuis nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Verpleegkundige in het Ziekenhuis

Trainingen & cursussen Aanpassingsvermogen
Aanpassingsvermogen
Trainingen & cursussen Besluitvaardigheid
Besluitvaardigheid
Trainingen & cursussen Delegeren
Delegeren
Trainingen & cursussen Integriteit
Integriteit
Trainingen & cursussen Luisteren
Luisteren
Trainingen & cursussen Samenwerken
Samenwerken
Trainingen & cursussen Sensitiviteit
Sensitiviteit
Trainingen & cursussen Sociabiliteit
Sociabiliteit
Trainingen & cursussen Stressbestendigheid
Stressbestendigheid

Persoonlijkheid van een Verpleegkundige in het Ziekenhuis

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Verpleegkundige in het Ziekenhuis. Als Verpleegkundige in het Ziekenhuis wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Verpleegkundige in het Ziekenhuis:


zie volledige beschrijving persoonstype Verpleegkundige in het Ziekenhuis

Vakkennis voor een Verpleegkundige in het Ziekenhuis

Het is voor een Verpleegkundige in het Ziekenhuis ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Verpleegkundige in het Ziekenhuis zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Verpleegkundige in het Ziekenhuis

MBO-Verpleegkundige (niveau 4)
Als Mbo-Verpleegkundige werk je in zorg en welzijn met een verscheidenheid aan zorgvragers en situaties. Je kunt werkzaam zijn binnen alle branches van de verpleging en verzorging: ziekenhuis (ZH), verpleeghuizen en …
MBO-Verpleegkundige (niveau 4)
MBO-Verpleegkundige (niveau 4)
Als Mbo-Verpleegkundige werk je in zorg en welzijn met een verscheidenheid aan zorgvragers en situaties. Je kunt werkzaam zijn binnen alle branches van de verpleging en verzorging: ziekenhuis (ZH), verpleeghuizen en …
MBO-Verpleegkundige (niveau 4)

Werkervaring Verpleegkundige in het Ziekenhuis

Het is voor een startend Verpleegkundige in het Ziekenhuis die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Verpleegkundige in het Ziekenhuis is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals Psychiatrisch Verpleegkundige .

Iets anders leren?

Is Verpleegkundige in het Ziekenhuis het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.
Netwerk Verpleegkundige in het Ziekenhuis

Met wie werkt een Verpleegkundige in het Ziekenhuis samen? 

Je werkt voornamelijk zelfstandig maar toch werk je in een team van Verpleegkundigen en verzorgenden. Je overlegt regelmatig met de behandelend arts of met de hoofdverpleegkundige van je afdeling. Er wordt dan overlegd over allerlei zaken die betrekking hebben op de patiënt, zoals medicijngebruik. Daarnaast onderhoud je ook contacten met de familie van de patiënt.


 • Verpleegkundige
 • Arts
 • Verzorgende
 • Andere afdelingen
 • Patiënt en familie
Verpleegkundige in het Ziekenhuis


Organisaties waar een Verpleegkundige in het Ziekenhuis werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Verpleegkundige in het Ziekenhuis meestal werkt.

Waar werkt een Verpleegkundige in het Ziekenhuis?

 • Academisch ziekenhuis
 • Algemeen ziekenhuis
 • Revalidatiecentrum
 • Oncologisch centrum
 • Kinderziekenhuis

Meer weten over werken in de Gezondheidszorg?

Bekijk werken in Gezondheidszorg

Best beoordeelde werkgevers Verpleegkundige in het Ziekenhuis

Waar kun je het beste werken als Verpleegkundige in het Ziekenhuis? Hieronder vind je de best door de Verpleegkundige in het Ziekenhuis beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Verpleegkundige in het Ziekenhuis.

Competenties, Skills en Vaardigheden Verpleegkundige in het Ziekenhuis:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Verpleegkundige in het Ziekenhuis.

Welke competenties heeft een Verpleegkundige in het Ziekenhuis nodig?

Een Verpleegkundige in het Ziekenhuis heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Verpleegkundige in het Ziekenhuis

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Verpleegkundige in het Ziekenhuis passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Verpleegkundige in het Ziekenhuis nodig? 

Je moet warm, betrokken en verzorgend zijn naar je patiënten toe en je moet rekening houden met de behoeften van anderen (Gever).

Je moet verantwoordelijk, betrouwbaar en loyaal zijn omdat je vertrouwelijik om moet gaan met de gegevens van je patiënten en omdat zij jou moeten vertrouwen (Loyalist).

Bekijk de persoonstypen voor Verpleegkundige in het Ziekenhuis


Gever


Lees meer

Loyalist


Lees meer

Interview met een Verpleegkundige in het Ziekenhuis

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Verpleegkundige in het Ziekenhuis

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Verpleegkundige in het Ziekenhuis

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Verpleegkundige in het Ziekenhuis

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Verpleegkundige in het Ziekenhuis dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Verpleegkundige in het Ziekenhuis belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Verpleegkundige in het Ziekenhuis. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Verpleegkundige in het Ziekenhuis iets voor je?

Zou je graag Verpleegkundige in het Ziekenhuis willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Verpleegkundige in het Ziekenhuis bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Niet actief op zoek naar een nieuwe baan als Verpleegkundige in het Ziekenhuis?

Zou je best een andere baan willen maar ben je niet actief op zoek? Ongeveer 70 procent van de Nederlandse beroepsbevolking zou een andere baan aannemen indien ze een goed aanbod krijgen. Jij ook? Plaats dan je CV bij onze vacaturepartners en misschien word je wel benaderd voor een nieuwe job!

Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Meest recente vacatures Verpleegkundige in het Ziekenhuis

Vacature Verpleegkundige
Randstad
Functieomschrijving Werk jij als ZZP-verpleegkundige je volgende periode-opdracht via Randstad Zorg Professionals? Als verpleegkundige via Randstad kan je bij wisselende opdrachtgevers bij jou in de omgeving gevraagd worden. Regelmatig bieden …
Vacature Wijkverpleegkundige
Tempo-Team
Functieomschrijving Lijkt het je leuk om als wijkverpleegkundige in de thuiszorg (intramuraal) te werken? Je hoeft niet op de fiets of met de auto te gaan. Je krijgt een bijpassend …
Vacature Verpleegkundige Revalidatie
Randstad
Functieomschrijving Heb jij je MBO of HBO Verpleegkundige diploma? En wil jij graag (tijdelijk) parttime aan de slag in een revalidatiecentrum? Dan is deze vacature wellicht iets voor jou! Voor …
Vacature Verpleegkundige ziekenhuis
Tempo-Team
Functieomschrijving Je bezorgt patiënten in het ziekenhuis een mooie dag en gaat samen voor vooruitgang! In jouw vertrouwde functie als verpleegkundige ga je aan de slag in Venlo. Bij Tempo-Team …
Vacature Verpleegkundige Regio Den Haag
Randstad
Functieomschrijving “Ik ben verpleegkundige geworden, omdat ik graag voor mensen klaar sta en ontzettend veel dankbaarheid krijg van de clië ; Bij verpleegkundigen ervaar je de passie voor het vak …

Actuele blogposts


reacties op Verpleegkundige in het Ziekenhuis

K. van de Rakt

Onder het kopje; Wat doet een verpleegkundigen in het Ziekenhuis? Staan een aantaal typfouten. Zo staat er Zerpleegkundige en er wordt gesproken over patienten en clienten. In het ziekenhuis wordt over het algemeen gesproken over een patient. Mogelijk dat dit nog aangepast kan worden, waardoor het prettiger leesbaar wordt. 

IEMAND

IK WIL GRAAG EEN VERPLEEGSTER WORDEN MAAR IK HEB BASIS IK ZIT NU IN GROEP 8 IK WIL HOGER GAAN DENKEN JULIE DAT IK HOGER ZOU GAAN OF DAT KAN WORDEN GEEF ME TIPS 

IEMAND

IK WIL GRAAG EEN VERPLEEGSTER WORDEN MAAR IK HEB BASIS IK ZIT NU IN GROEP 8 IK WIL HOGER GAAN DENKEN JULIE DAT IK HOGER ZOU GAAN OF DAT KAN WORDEN GEEF ME TIPS 

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar