Wachtmeester Marechaussee Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Wachtmeester Marechaussee? Lees de functieomschrijving.

De Wachtmeester Marechaussee heeft een verantwoordelijke functie en dient van onbesproken gedrag te zijn. Tijdens zijn werk en daarbuiten moet de gegadigde zich dus representatief gedragen.

Na afronding van de opleiding tot Wachtmeester, betaald door de Marechaussee, houdt de Wachtmeester zich bezig met politietaken, grensbewaking of mobiel toezicht op vreemdelingen. Na drie jaar dient er een keuze gemaakt te worden uit een van de functies. Als de Wachtmeester na vier jaar wordt bevorderd tot Wachtmeester 1e klasse gaat hij verder als groepscommandant, wachtcommandant of instructeur. Op het moment dat er een diensttijd in een van de laatste functies is vervuld, heeft de Wachtmeester drie functies bekleed, waarvan er minimaal één op Schiphol dient te zijn geweest, en komt hij in aanmerking om Opperwachtmeester te worden.

De Marechaussee houdt zich bezig met persoonscontrole aan de grens, toezicht op vreemdelingen, beveiliging van DNB-geldtransporten, bijstandsverlening aan de Politie, politietaken op luchthavens en legerbases, de beveiliging van de koninklijke familie en bijstandsverlening aan de Recherche. Daarnaast kunnen Wachtmeesters uitgezonden worden in Internationale (militaire) politiemissies, heeft de Marechaussee een eigen meldkamer en een multi-inzetbare Brigade Speciale Beveiligingsopdrachten.

De Wachtmeester krijgt te maken met onregelmatige werktijden en diverse werk- en weersomstandigheden. Een '9 tot 5' mentaliteit is dus niet te combineren met een functie als Wachtmeester.

Tijdens het uitvoeren van de werkzaamheden is de Wachtmeester Marechaussee wapendragend. Afhankelijk van de functie wordt een geweldsspectrum vastgesteld. Bij de Brigade Speciale Beveiligingsopdrachten ligt dit bijvoorbeeld op het niveau van een arrestatieteam van de politie of van de speciale eenheden van de Mariniers of Commando's. Bij de vreemdelingentaken is dit meer vergelijkbaar met de politieagent.

Wil je werken als Wachtmeester Marechaussee?

Werk je al als Wachtmeester Marechaussee en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Wachtmeester Marechaussee worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vindt je de vacatures en de opleidingen voor Wachtmeester Marechaussee, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!

Bekijk de vacatures Bekijk de opleidingen Bekijk salarisinfo Vind de beste werkgevers

Alles over het beroep Wachtmeester Marechaussee in één oogopslag

Beroepsgroep:

Netwerk:

  • Wachtmeester
  • Leidinggevende Officieren
  • Burger

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

  • Van €1266 tot €2866

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Wachtmeester Marechaussee

Wat verdient een Wachtmeester Marechaussee?

Bij aanvang van de opleiding krijgt de toekomstige Wachtmeester gelijk betaald. In het begin is dit nog niet op het uiteindelijke niveau (het wordt berekend aan de hand van de leeftijd van de gegadigde), maar na het behalen van de rang Wachtmeester verdient de gegadigde tussen de €1266 en €2360 euro. Dit kan oplopen via Wachtmeester 1e klas (€1317- €2360) naar Opperwachtmeester (€1317 - €2866).

Naast het loon ontvangt de Wachtmeester een reiskostenvergoeding, wordt zijn uniform en uitrusting betaald (vrouwen krijgen tevens een extra jaarlijkse bijdrage), is er de mogelijkheid om 'intern' bij de Marechaussee te komen wonen, zowel tijdens als na afronding van de opleiding, tegen betaling (5,6% van het loon met minimaal €60,80 en maximaal €120,25 euro), een Collectieve Univé zorgverzekering, acht procent vakantietoeslag, 23-28 vakantiedagen en onder voorwaarden een betaalde 'externe opleiding' naast de 'interne' opleiding die al wordt betaald door de Marechaussee. Tevens is het mogelijk de sportfaciliteiten van defensie te gebruiken.

Salarisschaal Wachtmeester Marechaussee

  • Maximaal
  • Gemiddeld
  • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Vacatures Wachtmeester Marechaussee

Er zijn geen vacatures aanwezig.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Wachtmeester Marechaussee

Hoe goed is de toekomst voor de Wachtmeester Marechaussee? 

Binnen de organisatie van de Marechaussee is er de mogelijkheid om na afronding van de dienstperiode nogmaals te tekenen voor dezelfde functie. Tevens is het mogelijk een andere functie binnen de Marechaussee te vervullen of om hogere functies bij de Marechaussee te gaan bekleden.

Binnen de Krijgsmacht is het ook mogelijk om werkzaam te worden bij een ander onderdeel van de Krijgsmacht, indien er aan de gestelde eisen wordt voldaan.

Buiten de Krijgsmacht kan de Wachtmeester werkzaam worden bij het middenkader van het bedrijfsleven of de overheid. Ook is het mogelijk om voor de politie te gaan werken.

Momenteel heeft de Marechaussee geen vacatures openstaan voor de opleiding in 2010, binnenkort komt de Marechaussee met vacatures voor 2011.

Baankans Wachtmeester Marechaussee

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

0


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Plaats nu je cv en kom erachter

Wachtmeester Marechaussee worden: Opleidingen tot Wachtmeester Marechaussee

Hoe word je een Wachtmeester Marechaussee? 

Om toegelaten te worden tot de opleiding tot Wachtmeester Marechaussee dient de gegadigde in het bezit te zijn van de Nederlandse Nationaliteit en een zwemdiploma en tussen de 17 en 28 jaar oud te zijn. Daarnaast mogen oogafwijkingen niet sterkerzijn dan -2 en +2.

De toekomstige Wachtmeester dient minimaal een VMBO kaderberoepsgerichte leerweg diploma, een VBO C diploma met minimaal vier algemeen vormende vakken (ondermeer Engels en Nederlands), een MBO niveau-3 diploma met Engels en Nederlands of een MAVO diploma te hebben. Tevens geldt de eis dat Nederlands en Engels met een voldoende afgesloten moeten zijn.

De Opleiding tot Wachtmeester duurt 84 weken. 16 weken beslaan de Algemene Militaire Basisvaardigheden. De volgende 68 weken bestaan uit een functieopleiding, gericht op publieke service, politietaken en vreemdelingenwetgeving. De eerste vier weken van de opleiding zijn verplicht intern, bij de rest van de opleiding (en dienstperiode) is er de mogelijkheid tegen betaling gebruik te maken van de faciliteiten van de Marechaussee.

Na afronding van de opleiding is er een dienverplichting van vier jaar.

De 0 beste opleidingen, cursussen en traningen tot Wachtmeester Marechaussee

Meer opleidingen Wachtmeester Marechaussee

Weet je nog niet of je Wachtmeester Marechaussee wilt worden? Of wil je doorgroeien? Misschien is er wel een vervolgopleiding Wachtmeester Marechaussee of specialisatie cursus te vinden.

Zoek in alle opleidingen, cursussen en trainingen


Netwerk Wachtmeester Marechaussee

Met wie werkt een Wachtmeester Marechaussee samen? 

Binnen de organisatie van de Koninklijke Marechaussee komt de Wachtmeester in contact met zijn collega Wachtmeesters, met wie hij in teamverband samen kan werken, met zijn collega Marechaussees (aan wie soms leiding gegeven dient te worden) en met zijn leidinggevende Officieren van wie hij orders ontvangt.

Buiten de organisatie van de Koninklijke Marechaussee komt de Wachtmeester, afhankelijk van de functie die de Wachtmeester bekleedt, in contact met burger en vijand. Dit contact hangt af van de situatie. Zo verschilt het contact tijdens een paspoortcontrole op een luchthaven of krijgsmachtsbasis van het begeleiden van een (uitgeprocedeerde)asielzoeker.


  • Wachtmeester
  • Leidinggevende Officieren
  • Burger
Wachtmeester Marechaussee


Organisaties waar een Wachtmeester Marechaussee werkzaam is

Waar werkt een Wachtmeester Marechaussee meestal? 

Na afronding van de opleiding tot Wachtmeester wordt de gegadigde geplaatst bij een Marechaussee-onderdeel op bijvoorbeeld een luchthaven of legerbasis. Binnen het team waarin de Wachtmeester geplaatst wordt, wordt deelgenomen aan werkzaamheden, oefeningen en eventuele uitzendingen.

Meer weten over werken in de Beveiliging & Bewaking?

Bekijk werken in Beveiliging & Bewaking

Best beoordeelde werkgevers Wachtmeester Marechaussee

Waar kun je het beste werken als Wachtmeester Marechaussee? Hieronder vindt je de best door de Wachtmeester Marechaussee beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Wachtmeester Marechaussee.

Competenties, Skills en Vaardigheden Wachtmeester Marechaussee:

Welke competenties heeft een een Wachtmeester Marechaussee nodig? Hieronder vind je ze met de beschrijving ervan.


Persoonstypen Wachtmeester Marechaussee

Wat voor persoonlijkheid heb je als Wachtmeester Marechaussee nodig? 

De Wachtmeester Marechaussee heeft een scherpzinnige, ijverige, gedreven, energieke, volhardende, objectieve en praktische persoonlijkheid. Toch kan hij in sommige gevallen een tikkeltje narcistisch, pretentieus, ijdel, oppervlakkig, intellectueel-arrogant, koppig en afstandelijk overkomen (Succesvolle Werker en een Waarnemer).

Bekijk de persoonstypen voor Wachtmeester Marechaussee


Succesvolle werker


Lees meer

Waarnemer


Lees meer

Interview met een Wachtmeester Marechaussee

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Wachtmeester Marechaussee

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Wachtmeester Marechaussee

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Wachtmeester Marechaussee

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Wachtmeester Marechaussee dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Wachtmeester Marechaussee belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Wachtmeester Marechaussee. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Wachtmeester Marechaussee iets voor je?

Zou je graag Wachtmeester Marechaussee willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Wachtmeester Marechaussee bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Wachtmeester Marechaussee

mickey maassluis

ik ben ook wachtmeester maar het is fk gaar lululululu  

rick

he, dit beroep lijkt me echt heel erg leuk om te doen het is voooral spannend. Er zit veel avontuur in maar je moet er wel wat voor over hebben.   gr. rick

Ambrosia

Wauw dit lijkt mij een hele leuke opleding en baan, alleen der komt heel veel bij kijken. Zoals de eisen ik voldoe niet aan een paar dingen helaas. En je moet nog toegelaten worden.. Dat is ook nog de vraagm. Ik ga eerst voor een politieopleiding en dan zie ik wel verder. Ik ben  in ieder geval geintresseerd in 3 dingen, bij een Douane werken bij de Politie of als Marechaussee. Genoeg keuze dus!!

Ambrosia

Wauw dit lijkt mij een hele leuke opleding en baan, alleen der komt heel veel bij kijken. Zoals de eisen ik voldoe niet aan een paar dingen helaas. En je moet nog toegelaten worden.. Dat is ook nog de vraagm. Ik ga eerst voor een politieopleiding en dan zie ik wel verder. Ik ben  in ieder geval geintresseerd in 3 dingen, bij een Douane werken bij de Politie of als Marechaussee. Genoeg keuze dus!!

rick

he, dit beroep lijkt me echt heel erg leuk om te doen het is voooral spannend. Er zit veel avontuur in maar je moet er wel wat voor over hebben.   gr. rick

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar