U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Agent

Agent worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een agent? Lees de functieomschrijving.

De Agent is in staat om het werk van de Surveillant uit te voeren. De Agent gaat echter verder. Zo kan hij of zij problemen rondom aanrijdingen oplossen, processen verbaal opmaken en criminelen arresteren, slachtoffers helpen en voorzorgsmaatregelen treffen om ongeregeldheden en misdaad te voorkomen.

Een Agent heeft in beperktere mate dan een hoofdagent de vrijheid om met oplossingen voor problemen te komen en om deze ook daadwerkelijk uit te voeren. Desalniettemin is de agent in staat om de alledaagse taken van de politie uit te voeren zonder de constante sturing van een meerdere. Zo mag een Agent een pistool, wapenstok en pepperspray dragen en gebruiken op momenten dat de Agent dit noodzakelijk acht en de wet dit toelaat.

Net zoals de surveillant en hoofdagent is hij het naambordje van de politie en zal hij zich dus zowel binnen als buiten werktijd representatief moeten gedragen. Aangezien het werk van de Agent zich vaak binnen de samenleving afspeelt, moet de Agent ook op de hoogte zijn van zich daar afspeelt. Deze kennis is van belang voor de uitvoering van de werkzaamheden, aangezien het het beoordelingsvermogen van de Agent vergroot.

Als Agent ben je werkzaam in een team van collega’s en werk je vaak op onregelmatige tijden. Je kunt voor advies en sturing bij het uitvoeren van je taken terecht bij de hoofdagent of teamleider en je kan specialisten inschakelen daar waar dat nodig is.

Mensen vonden ons op: Job Agent, Baan Agent, Agent Worden, Functie-eisen Agent, Verantwoordelijkheden Agent, Functieprofiel Agent, Wat doet een Agent, Werken als Agent.

Agent worden: Opleiding tot agent

Als vooropleiding, afhankelijk van bij welk korps je wilt gaan werken aangezien voor sommige korpsen strengere eisen gelden, dien je minimaal in het bezit te zijn van een kaderberoepsgerichte leerweg, gemengde leerweg of theoretische leerweg. De opleiding betreft een MBO niveau 3 en duurt drie jaar.

Je krijgt een opleiding waarbij werken en leren wordt afgewisseld in achtereenvolgende blokken waarin je twaalf weken leert en vervolgens twaalf weken werkt. Deze opleiding krijg je aan de Politieacademie. Bij sommige korpsen is het mogelijk een verkorte opleiding te volgen, wanneer je in het bezit bent van een gepaste afgeronde MBO opleiding.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Agent, Agent Worden, Opleidingsniveau Agent, Scholing Agent, Studie Agent, Bijscholing Agent, Omscholing Agent.

Organisaties waar een agent doorgaans werkzaam is

Je wordt werkzaam binnen een regionaal politiekorps of bij de overkoepelende organisatie van het Korps Landelijke Politie Diensten en werkt dus in de non-profit sector.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Agent, Agent Worden, Opleidingsniveau Agent, Scholing Agent, Studie Agent, Bijscholing Agent, Omscholing Agent.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden agent

Je krijgt vanaf het begin van de opleiding betaald. Afhankelijk van de instroomleeftijd en ervaring wordt de hoogte van het inkomen vastgesteld. Dit ligt tussen de €1399  en €1716 bruto per maand. Na de opleiding wordt dit hoger en zal je salaris tussen de €1716 en de €2724  liggen.

    
Je krijgt flexibele arbeidstijden em toeslagen op het inkomen bij diensten buiten de reguliere 9 tot 5 tijden. Daarnaast wordt de opleiding, het uniform, de leerboeken en de benodigde sportkleding vergoed door de politie. Ook krijg je een 13de maand, een ABP-pensioen, reiskostenvergoeding, betaald ouderschapsverlof, een mogelijkheid tot deelname aan een collectieve zorgverzekering met korting bij CZ en gratis toegang tot de sportfaciliteiten van het korps waar je bij komt.

Mensen vonden ons op: Salaris Agent, Loon Agent, Wat verdien je als Agent, Salarisschaal Agent, Salarisindicatie Agent, Bonus Agent, CAO Agent, Brutoloon Agent, Nettoloon Agent, Vakantiedagen Agent, Pensioen Agent.

Competenties, skills & vaardigheden agent

 • Integriteit
 • Stressbestendigheid
 • Discipline
 • Conflicten beheersen
 • Inzicht in omgeving
 • Het toe kunnen passen van geweld
 • Plichtsbesef
 • Besluitvaardigheid
 • Samenwerken
Mensen vonden ons op: Kennis Agent, Vaardigheden Agent, Attitude Agent, Kwalificaties Agent, Competentieprofiel Agent.

Boeken voor het beroep agent

Wil je meer weten over het beroep agent? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je agent bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken agent te komen.

What Every Body Is Saying | Joe Navarro

An Ex-FBI Agent's Guide to Speed-Reading People - Engelstalig | Paperback | 2008 | 9780061438295 | 272

He says that's his best offer. Is it? She says she agrees. Does she? The interview went great-or did it? He said he'd never do it again. But he did. Read this book and send your nonverbal intelligence soaring. Joe Navarro, a former FBI counterintelligence...

Agent 6 - dwarsligger (compact formaat) | Tom Rob Smith

Nederlandstalig | Bindwijze overig | 2012 | 9789049802455 | 849

Een tragische gebeurtenis vernietigt alles wat Leo Demidov, voormalig agent bij de geheime dienst, liefheeft. Koste wat kost zal hij de enige vinden die de waarheid weet: Agent 6. Het adembenemende avontuur dat begon met Kind 44 en Kolyma sluit magistraal...

Geheim agent oma | Manon Sikkel

Nederlandstalig | Hardcover | 9789024574865 | 96

Een hilarisch nieuw boek van drievoudig Kinderjury-winnares Manon Sikkel, auteur van IzzyLove, Elvis Watt en Slimpie Dimpie Wonderkind. Max heeft twee oma's. Eén oma is dol op haken en puzzels maken. De andere oma is geheim agent. Op vrijdag gaat Max alti...

Mensen vonden ons op: boeken voor Agent, Agent ebooks, boek Agent.

Persoonstypen agent

Een Agent is een toegewijde, op veiligheid gerichte, verantwoordelijke en niet te goedgelovige persoon. Daarnaast weet de Agent zelfverzekerd en confronterend op te treden met enige dominantie en kracht daar waar dat nodig is (Baas).  De Agent is ook geruststellend, aanpassend, zelfverzekerd en zorgzaam (Loyalist).

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Agent, Karakter Agent.

Netwerk agent

Intern: Je werkt samen met andere Agenten, surveillanten en hoofdagenten. Daarnaast kan de Agent ook specialisten inroepen wanneer dat nodig is. Je kunt surveillanten leiding geven, luisteren naar hoofdagenten en je bent verantwoording schuldig aan je teamleider.

Je bent werkzaam in de samenleving en je komt daardoor ook allerlei mensen tegen. Het contact wat je met de mensen hebt, hangt af van de taak die je op dat moment uitvoert.

Mensen vonden ons op: Collega’s Agent, Medewerkers Agent.

Is het beroep agent iets voor jou?

Zou je graag agent willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als agent bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Agent, beroepskeuzetest Agent, beroep Agent kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden agent

Elk jaar moeten de politiekorpsen 1600 Agenten aannemen. Daarnaast gaan er over vier jaar veel Agenten met pensioen. Je kunt binnen de politie doorgroeien tot hoofdagent en later tot brigadier. Als hoofdagent krijg je meer vrijheid in het zoeken naar oplossingen en je krijgt meer verantwoordelijkheden binnen het politiewerk waar je als Agent al mee in aanraking bent gekomen. Als brigadier krijg je een meer coördinerende taak binnen jouw ambtsgebied naast het hoofdagent-werk. Daarnaast heb je als Agent de mogelijkheid om te specialiseren binnen de politie als bijvoorbeeld ME’er, politiehond begeleider, lid van een arrestatieteam, verkeersagent, waterpolitieagent, spoorwegagent, lid van de vreemdelingenpolitie of rechercheur.

Arbeidsmarktperspectief score agent

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep agent. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Redelijk
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Agent, Promotie mogelijkheden Agent, Carriere Agent.

Solliciteren op de functie agent

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als agent dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor agent belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als agent. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Agent, CV Agent, sollicitatie Agent.

Interviews met agent

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen agent

Vacatures agent

Op zoek naar een nieuwe baan als Agent? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Agent. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. De Agent is in staat om het werk van de Surveillant uit te voeren. De Agent gaat echter verder. Zo kan hij of zij problemen rondom aanrijdingen oplossen, processen verbaal opmaken en criminelen arresteren, slachtoffers helpen en voorzorgsmaatregelen treffen om ongeregeldheden en misdaad te voorkomen.

Beoordeling Agent

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Agent' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Agent

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Mooi beroep

Door: lesley brouwer

Er zitten ook minder mooie kanten aan.Maar het is en blijft(hopenlijk)een mooi beroep.

Door: Agent

Wat zijn de minder leuke kanten ?

Door: Ibo

Beste Ibo,lees de kranten en bijna elke dag lees je wel de frustaties van mensen,die ze dan maar afreageren op de politie of bv.ambulancemedewerkers..daar tegenover staat dat mensen ook vaak dankbaar zijn en begrip hebben voor de soms moeilijke situaties waarin wij komen te staan en dat is weer het mooie van ons beroep.M.vr.gr.

Door: Paul

ja juist ja

Door: je moeder

Reageer op dit beroep