U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Consultant

Consultant worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een consultant? Lees de functieomschrijving.

Een Consultant stelt zichzelf beschikbaar aan een bepaald bedrijf, in een van vele mogelijke sectoren, om zo met kennis en inzicht het bedrijf van buitenaf te verbeteren. De Consultant wordt ingehuurd om een bepaald vraagstuk voor een bedrijf duidelijk te maken en daarna passende oplossingen aan te reiken. Dit gebeurt op projectbasis en vanuit het bedrijf dat de Consultant inhuurt, dus steeds op een andere locatie. Projecten worden geregeld via een consultancy bureau, of als zelfstandig ondernemer op freelance-basis.

Het is belangrijk om als Consultant niet alleen kennis van zaken te hebben, maar ook om goed te kunnen overtuigen. De Consultant moet niet alleen een oplossing aandragen, maar ook zorgen dat het bedrijf overtuigd is van de oplossing en deze daadwerkelijk geïmplementeerd wordt. Een snelle babbel en een stevig ego zijn hiervoor noodzakelijke werktuigen. Omdat de Consultant ieder project te maken krijgt met andere opdrachten en verwachtingen, moet hij stressbestendig zijn en met deadlines om kunnen gaan. Het werk is afwisselend en erg resultaatgericht en is er bovendien een bepaalde status aan verbonden.

Consultants komen doorgaans uit specifieke vakgebieden en brengen expertise mee die vertaald wordt naar een bepaalde bedrijfssector. Zo kunnen Consultants gespecialiseerd zijn in financiële problematiek, reorganisatie of marketing. Alle verdere benodigde vaardigheden worden al doende opgedaan. Dit kan in teamverband gebeuren of zelfstandig..

Mensen vonden ons op: Job Consultant, Baan Consultant, Consultant Worden, Functie-eisen Consultant, Verantwoordelijkheden Consultant, Functieprofiel Consultant, Wat doet een Consultant, Werken als Consultant.

Consultant worden: Opleiding tot consultant

Er bestaat geen specifieke opleiding tot Consultant. Hij volgt eerst een opleiding in een bepaald vakgebied  als Bestuurskunde, Informatica, Economie of Organisatiepsychologie. Daarna kan hij als trainee aan het werk bij een consultancybureau, of eerst in een andere functie relevante ervaring op doen. Er bestaan verder enkele cursussen die helpen om bepaalde vaardigheden te ontwikkelen.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Consultant, Consultant Worden, Opleidingsniveau Consultant, Scholing Consultant, Studie Consultant, Bijscholing Consultant, Omscholing Consultant.

Organisaties waar een consultant doorgaans werkzaam is

Een Consultant is zelf uitsluitend in dienst van particuliere bedrijven (zelfstandig of bij een consultancybureau). Het is echter wel mogelijk om als Consultant ingehuurd te worden door overheidsinstanties. Het specifieke karakter van de bedrijven waar een contract mee wordt aangegaan is afhankelijk van de eigen specialisatie en loopt dus sterk uiteen.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Consultant, Consultant Worden, Opleidingsniveau Consultant, Scholing Consultant, Studie Consultant, Bijscholing Consultant, Omscholing Consultant.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden consultant

Een Junior Consultant, werkend bij een consultancybureau start met een salaris van rond de €2000. Dit kan voor een Senior Consultant oplopen tot wel €8000. Freelancers zijn afhankelijk van hun eigen kunnen, en verdienen meestal meer - afhankelijk van de kwaliteit die ze leveren -  dan hun collega's in vast dienstverband, aangezien de grotere projecten vaak uitbesteed worden aan Consultants met een goede reputatie.

Secundaire arbeidsvoorwaarden als auto's en andere extra's horen juist weer bij het werken in vast dienstverband, terwijl zelfstandige Consultants dit zelf moeten regelen.

Mensen vonden ons op: Salaris Consultant, Loon Consultant, Wat verdien je als Consultant, Salarisschaal Consultant, Salarisindicatie Consultant, Bonus Consultant, CAO Consultant, Brutoloon Consultant, Nettoloon Consultant, Vakantiedagen Consultant, Pensioen Consultant.

Competenties, skills & vaardigheden consultant

 • Uitdrukkingsvaardigheid
 • Resultaatgerichtheid
 • Stressbestendigheid
 • Doorzettingsvermogen
 • Aanpassingsvermogen
 • Kritisch
 • Leervermogen
 • Oordeelsvorming
 • Analytisch
Mensen vonden ons op: Kennis Consultant, Vaardigheden Consultant, Attitude Consultant, Kwalificaties Consultant, Competentieprofiel Consultant.

Boeken voor het beroep consultant

Wil je meer weten over het beroep consultant? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je consultant bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken consultant te komen.

Coachen met collega's | Yvonne Burger

praktijkboek individuele consultatie - Nederlands | Druk: 6 | Paperback | 9789023255437 | 264 pagina's

"Coachen met collega's 6e druk is een boek van Yvonne Burger uitgegeven bij Gorcum B.V., Koninklijke van. ISBN 9789023255437 Het vak coaching doet modieus aan maar heeft al een lange geschiedenis. Uit de klassieke wereld zijn ons prachtige coachinggesprek...

Comprehensive Lactation Consultant Exam Review | Linda J. Smith

Engels | Druk: 4th Revised edition | Hardcover | 9781284069273 | 362 pagina's

Comprehensive Lactation Consultant Exam Review, Fourth Edition is an ideal reference to help prepare for the International Board of Lactation Consultant Examiners (IBLCE) certification examination. Completely updated and revised, the Fourth Edition follow...

Technical Analysis of Stock Trends | Robert D Edwards

Engels | Druk: 1 | Paperback | 9781607961635 | 518 pagina's

Technical Analysis of Stock Trends by Robert D. Edwards and John Magee, is considered to be the Bible of market analysis. The first book to introduce a methodology for determining the predictable behavior of investments and markets, Technical Analysis of ...

Mensen vonden ons op: boeken voor Consultant, Consultant ebooks, boek Consultant.

Persoonstypen consultant

Een Consultant heeft doorgaans een groot ego nodig om zichzelf staande te kunnen houden in het bedrijfsleven en de nodige oplossingen door te kunnen drukken. De Consultant moet daarom ook doelgericht en zelfstandig zijn (Baas). Daarnaast gaat het erom zo snel en efficiënt mogelijk te werken en daarmee de projecten zo successvol mogelijk af te kunnen sluiten (Succesvolle werker).

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Consultant, Karakter Consultant.

Netwerk consultant

Aangezien een Consultant de meeste tijd doorbrengt bij de bedrijven zelf, is er veel interactie met de hogere functionarissen/opdrachtgevers binnen die bedrijven. Daarnaast is het mogelijk dat de Consultant in teamverband een opdracht voltooit en ook op het eigen kantoor of bij andere gelegenheden met collega's kan communiceren.

Mensen vonden ons op: Collega’s Consultant, Medewerkers Consultant.

Is het beroep consultant iets voor jou?

Zou je graag consultant willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als consultant bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Consultant, beroepskeuzetest Consultant, beroep Consultant kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden consultant

Een Consultant kan door goed werk te leveren een goede reputatie en hoge status krijgen Hij kan zo ook zelf een consultancybureau beginnen met als doel een stevige reputatie op te bouwen. Omdat consultancy hoog aangeschreven staat is er echter maar een beperkt aantal startbanen beschikbaar en is het vooral in deze economisch turbulente tijd moeilijk om als Consultant aan werk te komen. Veel vraagstukken waarvoor eerder een Consultant werd ingeschakeld worden op dit moment door bedrijven intern aangepakt.

Arbeidsmarktperspectief score consultant

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep consultant. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Consultant, Promotie mogelijkheden Consultant, Carriere Consultant.

Solliciteren op de functie consultant

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als consultant dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor consultant belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als consultant. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Consultant, CV Consultant, sollicitatie Consultant.

Interviews met consultant

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen consultant

Vacatures consultant

Op zoek naar een nieuwe baan als Consultant? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Consultant. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. Een Consultant stelt zichzelf beschikbaar aan een bepaald bedrijf, in een van vele mogelijke sectoren, om zo met kennis en inzicht het bedrijf van buitenaf te verbeteren. De Consultant wordt ingehuurd om een bepaald vraagstuk voor een bedrijf duidelijk te maken en daarna passende oplossingen aan te reiken. Dit gebeurt op projectbasis en vanuit het bedrijf dat de Consultant inhuurt, dus steeds op een andere locatie.

Beoordeling Consultant

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Consultant' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Consultant

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

ik ben zelf consultant van euphony geen flauw idee wat mijn ging bieden. maar eenmaal begonnen en ik ben niet weg te slaan al heb je bij begin wel een deadline maar niet alleen bij begin heb ik hele leven met deadlines te maken alleen de 1e was voor mijn de allerbelangrijkste ben nooit stressbestendig geweest en het vak niet gestudeerd maar heb het in 4 maanden aardig alles onder de knie voor elkaar gekregen. en dat allemaal zonder enige idee en kennis wat mijn te wachten stond

Door: dennis schild

Hallo Dennis,ben je ook bezig om de niet zo goede naam van Euphony op te vijzelen?

Door: Peter

Aan de kwaliteit van de reactie van dhr. Schild, neig ik te denken aan afbraak in plaats van opvijzeling. 

Door: Jan-Hendrik

Vlgs.mij is Dennis daar in al geslaagd.Gr.

Door: Sander

Beste Dennis,

misschien is het een idee om je Nederlands taalgebruik ook even op te vijzelen. Dit komt nu namelijk niet echt professioneel over. Dat kan denk ik niet de bedoeling zijn.

Gr.

Door: Petra

Ik denk niet dat Dennis zijn Lagere School niet heeft afgemaakt.Dat Dennis nooit als Consultant heeft gewerkt is ook wel duidelijk.Overigens de Belgische tak van Euphony is failliet en de Nederlandse tak heet nu Mobicross,gr.Peter.

Door: Peter 2

Consultants bieden advies en expertise aan organisaties om hen te helpen hun bedrijfsprestaties te verbeteren op het gebied van bedrijfsvoering, winstgevendheid, management, structuur en strategie. Hoewel de werkbelasting zwaar kan zijn, is consulting een sociaal beroep met tal van netwerkmogelijkheden.

Door: Meesters in Management

Reageer op dit beroep