U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Fotojournalist

Fotojournalist worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een fotojournalist? Lees de functieomschrijving.

Een fotojournalist is een journalist die een bericht of verslag schrijft en daar zelf de foto bij levert. Het verschil met de meeste normale journalisten is dat hij of zij een journalist en tegelijk een goede fotograaf (dat wil zeggen: krantwaardige foto's kan maken) is, en dus zelfstandiger kan werken dan de meeste “normale” journalisten, die een stuk schrijven en de foto’s aan de fotografen overlaten. De fotojournalist is dus als het ware twee functies in één. Een mogelijk nadeel hiervan is dat de fotojournalist, doordat hij bezig is met fotograferen, belangrijke informatie mist, of dat hij een belangrijk fotomoment mist, doordat hij aan het noteren is.

Veel fotojournalisten werken zelfstandig, “freelance”. De meeste kranten en bladen huren fotojournalisten in wanneer ze voor een bepaald nieuwsitem geen eigen journalist én fotograaf beschikbaar hebben, en geen persfoto beschikbaar hebben of willen. Fotojournalisten kunnen in principe wel gewoon in vaste dienst werken. Veel redacties hebben daarnaast echter wel gewoon een professionele fotograaf in dienst.

Mensen vonden ons op: Job Fotojournalist, Baan Fotojournalist, Fotojournalist Worden, Functie-eisen Fotojournalist, Verantwoordelijkheden Fotojournalist, Functieprofiel Fotojournalist, Wat doet een Fotojournalist, Werken als Fotojournalist.

Fotojournalist worden: Opleiding tot fotojournalist

In een rechtsstaat als Nederland kan iedereen zich ‘journalist’ en dus ook ‘fotojournalist’ noemen. Een diploma (hbo of wo) journalistiek is een soort bewijs van bekwaamheid, maar dit kan ook gewoon in de vorm komen van tien (of vijf, of twintig) jaar journalistieke werkervaring en een portfolio. Voor journalisten is een portfolio überhaupt aan te raden, maar niet verplicht. Voor een fotojournalist is een rijbewijs wel bijna een vereiste, omdat de zelfstandigheid die zijn werk vereist dat hij mobiel is en snel ter plekke kan zijn wanneer dat nodig is.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Fotojournalist, Fotojournalist Worden, Opleidingsniveau Fotojournalist, Scholing Fotojournalist, Studie Fotojournalist, Bijscholing Fotojournalist, Omscholing Fotojournalist.

Organisaties waar een fotojournalist doorgaans werkzaam is

Fotojournalisten werken voor nieuwsmedia, vooral de geschreven pers. Dit zullen vooral dag-, week- en maandbladen zijn. Redacties van bijvoorbeeld televisiemedia (bijvoorbeeld de internetredactie van de NOS) maken veel gebruik van "kant-en-klare" persfoto's, en huren hier geen fotojournalisten voor in. In sommige gevallen zal de fotojournalist in vaste dienst zijn bij de redactie, maar meestal zal de fotojournalist zichzelf "verhuren", als freelancer/zzp'er.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Fotojournalist, Fotojournalist Worden, Opleidingsniveau Fotojournalist, Scholing Fotojournalist, Studie Fotojournalist, Bijscholing Fotojournalist, Omscholing Fotojournalist.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden fotojournalist

Het salaris van de fotojournalist is in principe ongeveer gelijk aan dat van de “normale” journalist, rond het modaal inkomen. Uitzonderingen naar beneden zijn er wel, maar aan de andere kant is er vaak een doorgroei naar de 3000 - 3500. Een fotojournalist werkt echter vaak freelance, en kan zo zelf zijn uurloon bepalen. Werkt hij snel en efficiënt, en krijgt hij bladen zover dat ze hem daarnaar betalen, kan zijn maandloon zomaar omhoog schieten naar de vijf- of zesduizend.

Mensen vonden ons op: Salaris Fotojournalist, Loon Fotojournalist, Wat verdien je als Fotojournalist, Salarisschaal Fotojournalist, Salarisindicatie Fotojournalist, Bonus Fotojournalist, CAO Fotojournalist, Brutoloon Fotojournalist, Nettoloon Fotojournalist, Vakantiedagen Fotojournalist, Pensioen Fotojournalist.

Competenties, skills & vaardigheden fotojournalist

 • Stressbestendigheid
 • Creativiteit
 • Netwerken
 • Innovatief
 • Accuratesse
 • Presenteren
 • Onafhankelijkheid
 • Luisteren
 • Durf
Mensen vonden ons op: Kennis Fotojournalist, Vaardigheden Fotojournalist, Attitude Fotojournalist, Kwalificaties Fotojournalist, Competentieprofiel Fotojournalist.

Boeken voor het beroep fotojournalist

Wil je meer weten over het beroep fotojournalist? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je fotojournalist bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken fotojournalist te komen.

Den Haag vertel mij wat | S.E. Smit

60 jaar in- en afdrukken van een Haags fotojournalist - Nederlands | Druk: 1 | Hardcover | 9789072766113 | 128 pagina's

Niemand kent Den Haag beter dan Simon E. Smit, de fotojournalist die tijdens zijn zestig- jarige loopbaan bij iedere Hagenaar, van hoog tot laag, kind aan huis was. Geboren in 1914, begon hij in 1931 als fotograaf bij de Vereenigde Fotobureaux. Grote beke...

Theo van Houts fotojournalist | T. van Houts

Nederlands | Druk: 1 | Hardcover | 9789075667011 | 223 pagina's

Theo van Houts fotojournalist...

Fotojournalist ALS Beruf | Sabrina Hanneman

Grenzgänger zwischen Kunst und Journalismus - Duitstalig | Paperback | 9783639119787 | 176 pagina's

Die Fotografie ist im Verlauf ihrer Geschichte zu einer Alltagskultur mit eigenständigen Ansprüchen, aber auch Wirkungsformen geworden und Bilder konnten sich zu einem Kommunikationsmedium etablieren. Von einem unzureichenden Forschungsstand ausgehend, wi...

Mensen vonden ons op: boeken voor Fotojournalist, Fotojournalist ebooks, boek Fotojournalist.

Persoonstypen fotojournalist

Een succesvolle journalist moet onderzoekend ingesteld zijn, moet oog voor detail hebben en iets tot in de puntjes kunnen uitzoeken. Het persoonstype Waarnemer past hem of haar dus als gegoten. Daarnaast is voor de fotojournalist ook snelheid en effectiviteit van groot belang (Succesvolle werker), en uiteindelijk is het voor een (foto-)journalist dat hij of zij weet wat wel en wat niet op te schrijven of te fotograferen. Veel informatie waar de fotojournalist mee in aanraking komt is vertrouwelijk, en betreft de privacy van mensen. Een goede journalist heeft een sterke morele intuïtie en weet waar de grenzen tussen succesvolle en eervolle journalistiek liggen (Perfectionist).

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Fotojournalist, Karakter Fotojournalist.

Netwerk fotojournalist

Een goede journalist bouwt een netwerk op. Het is er het perfecte beroep voor. Vooral de freelance journalist (wat fotojournalisten vaak zijn) kan enerzijds een netwerk opbouwen van niet-journalistieke contacten die hij spreekt voor zijn artikelen (hoogleraren, specialisten, onderzoekers, politici, enzovoorts) en anderzijds van journalistieke contacten ((hoofd)redacteuren bij meerdere kranten, andere (foto)journalisten, uitgevers, persvoorlichters).

Mensen vonden ons op: Collega’s Fotojournalist, Medewerkers Fotojournalist.

Is het beroep fotojournalist iets voor jou?

Zou je graag fotojournalist willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als fotojournalist bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Fotojournalist, beroepskeuzetest Fotojournalist, beroep Fotojournalist kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden fotojournalist

De journalistiek is momenteel aan veel verandering onderhevig. Veel kranten, bladen en websites zijn aan het uitvinden hoe ze zich moeten verhouden tot het digitale tijdperk. Weet een fotojournalist hier juist op in te spelen, dan ligt er een wereld van mogelijkheden voor hem of haar open. Er is nog altijd behoefte aan de traditionele vorm van verslaggeving, maar de journalist zal ook moeten inspelen op de voordelen die het internet, de social media, smartphones en tablets, enzovoorts brengen. Doorgroeimogelijkheden zijn er ook. De fotojournalist met veel werkervaring heeft een goede kans op de functie van eindredacteur of hoofdredacteur. Ook zou hij of zij zich kunnen ontwikkelen tot professioneel fotograaf.

Arbeidsmarktperspectief score fotojournalist

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep fotojournalist. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Redelijk
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Fotojournalist, Promotie mogelijkheden Fotojournalist, Carriere Fotojournalist.

Solliciteren op de functie fotojournalist

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als fotojournalist dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor fotojournalist belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als fotojournalist. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Fotojournalist, CV Fotojournalist, sollicitatie Fotojournalist.

Interviews met fotojournalist

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen fotojournalist

Vacatures fotojournalist

Op zoek naar een nieuwe baan als Fotojournalist? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Fotojournalist. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. Een fotojournalist is een journalist die een bericht of verslag schrijft en daar zelf de foto bij levert. Het verschil met de meeste normale journalisten is dat hij of zij een journalist en tegelijk een goede fotograaf (dat wil zeggen: krantwaardige foto's kan maken) is, en dus zelfstandiger kan werken dan de meeste “normale” journalisten, die een stuk schrijven en de foto’s aan de fotografen overlaten. De fotojournalist is dus als het ware twee functies in één.

Beoordeling Fotojournalist

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Fotojournalist' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Fotojournalist

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Jullie beschrijving van dit beroep klopt helaas niet...

Dit is een betere omschrijving van Fotojournalistiek:  http://en.wikipedia.org/wiki/Photojournalism

 

Door: fotojournalist

Ik beoefen dit mooie vak al meer dan twintig jaar en kan mij geheel vinden in bovenstaande omschrijving.Met vr.gr.

Door: Henri

Reageer op dit beroep