U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Illustrator

Illustrator worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een illustrator? Lees de functieomschrijving.

De Illustrator verzorgt beeldmateriaal bij teksten. Het beeld dat hij creëert kan bedoeld zijn ter ondersteuning van de tekst of om de aandacht van de lezer te trekken. Nooit staat het beeldmateriaal op zichzelf. Het is daarom ook belangrijk dat de Illustrator in opdracht van de klant werkt en een illustratie binnen de gestelde criteria aflevert. Zijn werk is zo heel anders dan dat van een ander soort tekenaar.

De Illustrator bespreekt eerst met de opdrachtgever voor wat voor medium tekst en tekening zijn bedoeld en wat voor illustratie het beste past. Hierop maakt de Illustrator een of meerdere schetsen waarin hij de eisen van de klant zo goed mogelijk combineert met zijn eigen tekenvaardigheid en inzicht. Als een schets uiteindelijk goedgekeurd is, werkt de Illustrator deze tot in de puntjes uit en is het beeld klaar.

Een goede Illustrator beheerst diverse tekentechnieken, waardoor hij heel diverse opdrachtgevers van dienst kan zijn.

Mensen vonden ons op: Job Illustrator, Baan Illustrator, Illustrator Worden, Functie-eisen Illustrator, Verantwoordelijkheden Illustrator, Functieprofiel Illustrator, Wat doet een Illustrator, Werken als Illustrator.

Illustrator worden: Opleiding tot illustrator

Om als Illustrator te kunnen werken, moet men via een HBO opleiding de nodige tekenvaardigheid opdoen. Dit kan bij een Kunstacademie of opleiding in Beeldende Kunst.

Illustratoren kunnen ook auto-didacten zijn.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Illustrator, Illustrator Worden, Opleidingsniveau Illustrator, Scholing Illustrator, Studie Illustrator, Bijscholing Illustrator, Omscholing Illustrator.

Organisaties waar een illustrator doorgaans werkzaam is

De Illustrator werkt meestal als zelfstandig ondernemer. Een Illustrator kan voor een uitgeverij werken, een auteur of in de media.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Illustrator, Illustrator Worden, Opleidingsniveau Illustrator, Scholing Illustrator, Studie Illustrator, Bijscholing Illustrator, Omscholing Illustrator.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden illustrator

Een beginnend Illustrator kan op een salaris van €1930 rekenen, wat op kan lopen tot ca. €2740 per maand als hij succes heeft. Omdat de Illustrator vaak als zelfstandig ondernemer of freelancer werkt, worden de secundaire arbeidsvoorwaarden meestal niet door bedrijven (goed) geregeld.

Mensen vonden ons op: Salaris Illustrator, Loon Illustrator, Wat verdien je als Illustrator, Salarisschaal Illustrator, Salarisindicatie Illustrator, Bonus Illustrator, CAO Illustrator, Brutoloon Illustrator, Nettoloon Illustrator, Vakantiedagen Illustrator, Pensioen Illustrator.

Competenties, skills & vaardigheden illustrator

 • Klantgerichtheid
 • Creativiteit
 • Conceptueel denken
 • Innovatief
 • Visie
Mensen vonden ons op: Kennis Illustrator, Vaardigheden Illustrator, Attitude Illustrator, Kwalificaties Illustrator, Competentieprofiel Illustrator.

Boeken voor het beroep illustrator

Wil je meer weten over het beroep illustrator? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je illustrator bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken illustrator te komen.

How to be an Illustrator, Second Edition | Darrel Rees

Engels | Druk: 2 | Paperback | 9781780673288 | 168 pagina's

Offers practical guidance to aspiring illustrators, including effective ways to approach would-be clients, how to negotiate contracts, and how to set up a studio This book offers practical help and guidance to aspiring illustrators. All areas of the job a...

The Silmarillion | J.R.R. Tolkien

Engels | Druk: New ed | Paperback | 9780261102736 | Lord of the Rings | 443 pagina's

The Silmarillion tells the story of the rebellion by Feanor's allies against the gods, their exile from Valinor and return to Middle-earth. It is the history of the heroic First Age in Tolkien's world, the ancient drama long before the time of The Hobbit ...

The Silmarillion | J.R.R. Tolkien

Engels | Druk: Deluxe edition | Hardcover | 9780007264896 | Lord of the Rings | 368 pagina's

To celebrate the 30th anniversary of first publication, a new de luxe edition of The Silmarillion, featuring the revised, reset text, a colour frontispiece illustration, bound in special materials and presented in a matching slipcase. The Silmarillion is ...

Mensen vonden ons op: boeken voor Illustrator, Illustrator ebooks, boek Illustrator.

Persoonstypen illustrator

Een Illustrator moet over een groot creatief vermogen beschikken en interresante, nieuwe dingen kunnen bedenken (Romanticus). Daarnaast moet hij ook met deadlines kunnen omgaan en onthouden voor welk publiek het werk bedoeld is (Succesvolle werker).

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Illustrator, Karakter Illustrator.

Netwerk illustrator

De Illustrator moet als freelancer veel met klanten overleggen. Die vormen zijn belangrijkste contacten. In dienstverband kan een klant via de uitgever zijn wensen duidelijk maken. Soms is het nodig om met de drukker te overleggen.

Mensen vonden ons op: Collega’s Illustrator, Medewerkers Illustrator.

Is het beroep illustrator iets voor jou?

Zou je graag illustrator willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als illustrator bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Illustrator, beroepskeuzetest Illustrator, beroep Illustrator kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden illustrator

De Illustrator werkt meestal op projectbasis en moet dus steeds werk voor zichzelf blijven creëren. Er zijn maar weinig functies te vinden waarbij hij in vast dienstverband treedt. Als Illustrator kan men doorgroeien naar een vaste functie of naar een baan als algemeen tekenaar.

Arbeidsmarktperspectief score illustrator

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep illustrator. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Illustrator, Promotie mogelijkheden Illustrator, Carriere Illustrator.

Solliciteren op de functie illustrator

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als illustrator dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor illustrator belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als illustrator. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Illustrator, CV Illustrator, sollicitatie Illustrator.

Interviews met illustrator

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen illustrator

Vacatures illustrator

Op zoek naar een nieuwe baan als Illustrator? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Illustrator. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. De Illustrator verzorgt beeldmateriaal bij teksten. Het beeld dat hij creëert kan bedoeld zijn ter ondersteuning van de tekst of om de aandacht van de lezer te trekken. Nooit staat het beeldmateriaal op zichzelf.

Beoordeling Illustrator

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Illustrator' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Illustrator

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Lijkt me geweldig

Door: marina

Maar wel moeilijk om opdrachten te krijgen.

Door: Hilde

Reageer op dit beroep