U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Inspecteur

Inspecteur worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een inspecteur? Lees de functieomschrijving.

De Inspecteur heeft een verantwoordelijke en afwisselende functie. Hij geeft leiding aan een team van ondergeschikte brigadiers, hoofdagenten, agenten en surveillanten. Om zijn geloofwaardigheid en die van zijn ondergeschikte te kunnen bewaren, dient hij van onbesproken gedrag te zijn.

De werkzaamheden van de Inspecteur bestaan uit het plannen, coördineren en controleren van de reguliere politietaken in een bepaald district. De Inspecteur geeft daarnaast leiding aan teams tijdens het oplossen van misdaden of het verlenen van hulp. De werkzaamheden zijn afhankelijk van de specifieke functie van de Inspecteur. Zo houdt een Inspecteur bij de Recherche zich vooral bezig met zaken waar een reguliere Rechercheur zich ook mee bezig houdt, zal een Hulpofficier van Justitie zich meer richten op huiszoekingen en rechtszaken en zal een projectleider zich meer als 'Brigadier' bezig houden met een specifieke opdracht.

Binnen deze laatste sector houdt de Inspecteur zich bezig met het leiding geven aan een groep politiemedewerkers. Taken kunnen bijvoorbeeld het structureel verminderen van de criminaliteit of het opstellen van een verkeerscampagne zijn. De Inspecteur- projectleider kan specialisten betrekken bij zaken waarvoor hij niet geschikt/bevoegd is of waarover afspraken zijn gemaakt binnen de politieorganisatie. Hierbij valt bijvoorbeeld te denken aan het inschakelen van de Recherche of de Mobiele Eenheid wanneer dit nodig is.

De Inspecteur kan werkzaam worden binnen verschillende onderdelen van de politie, afhankelijk van de voorkeur van zowel de organisatie als van de gegadigde. Hierbij valt te denken aan Arrestatieteams, Persoonsbeveiliging, Mobiele Eenheid,  Waterpolitie, Verkeerspolitie, Vreemdelingenpolitie e.d.

Afhankelijk van de functie wordt er vastgesteld of de Inspecteur een wapen dient te dragen tijdens zijn of haar diensten.

Mensen vonden ons op: Job Inspecteur, Baan Inspecteur, Inspecteur Worden, Functie-eisen Inspecteur, Verantwoordelijkheden Inspecteur, Functieprofiel Inspecteur, Wat doet een Inspecteur, Werken als Inspecteur.

Inspecteur worden: Opleiding tot inspecteur

Om de functie van Inspecteur te mogen vervullen dient de gegadigde een keuringstraject succesvol te voltooien. Vervolgens zal de Inspecteur in spé een één jaar durende beroepsopleiding volgen, waarin hij de basisaspecten van de Inspecteurwerkzaamheden bijgebracht krijgt. De opleiding bestaat uit een theoretisch gedeelte, afgewisseld met stages in de praktijk.

De eerste zes maanden beslaan vooral de basiszaken die elke politiemedewerker dient te beheersen, zoals het verkeersrecht, de regels rondom het toepassen van geweld en de hulpverlening vanuit de politie richting de samenleving. De tweede helft van de opleiding is meer gericht op de taken in de praktijk. Zo leert men hier schieten, geweld toepassen en EHBO verlenen.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Inspecteur, Inspecteur Worden, Opleidingsniveau Inspecteur, Scholing Inspecteur, Studie Inspecteur, Bijscholing Inspecteur, Omscholing Inspecteur.

Organisaties waar een inspecteur doorgaans werkzaam is

Na afronding van de opleiding tot Inspecteur wordt de gegadigde werkzaam bij een politiekorps, of de overkoepelende KLPD-organisatie. Binnen dit onderdeel zal gewerkt worden aan een veilige samenleving met een rechtvaardig en daadkrachtig rechtssysteem.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Inspecteur, Inspecteur Worden, Opleidingsniveau Inspecteur, Scholing Inspecteur, Studie Inspecteur, Bijscholing Inspecteur, Omscholing Inspecteur.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden inspecteur

Na aanvang van de opleiding krijgt de Inspecteur gelijk betaald. Afhankelijk van de instroomleeftijd en ervaring wordt de hoogte van het inkomen vastgesteld. Dit varieert tussen de €2308 en €3986 bruto per maand na afronding van de opleiding.

Je krijgt flexibele arbeidstijden, toeslagen op het inkomen bij diensten buiten de reguliere 9 tot 5 tijden. Daarnaast wordt de opleiding, het uniform, de leerboeken en de benodigde sportkleding vergoed door de politie. Ook krijg je een 13de maand, een ABP-pensioen, reiskostenvergoeding, betaald ouderschapsverlof, een mogelijkheid tot deelname aan een collectieve zorgverzekering met korting bij CZ en gratis toegang tot de sportfaciliteiten van het korps waar je bij komt.

Mensen vonden ons op: Salaris Inspecteur, Loon Inspecteur, Wat verdien je als Inspecteur, Salarisschaal Inspecteur, Salarisindicatie Inspecteur, Bonus Inspecteur, CAO Inspecteur, Brutoloon Inspecteur, Nettoloon Inspecteur, Vakantiedagen Inspecteur, Pensioen Inspecteur.

Competenties, skills & vaardigheden inspecteur

 • Integriteit
 • Stressbestendigheid
 • Discipline
 • Leiderschap
 • Conflicten beheersen
 • Samenwerken
 • Organiseren
 • Fysiek goede conditie
Mensen vonden ons op: Kennis Inspecteur, Vaardigheden Inspecteur, Attitude Inspecteur, Kwalificaties Inspecteur, Competentieprofiel Inspecteur.

Boeken voor het beroep inspecteur

Wil je meer weten over het beroep inspecteur? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je inspecteur bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken inspecteur te komen.

Helen Grace 2 - Piep zei de muis | M.J. Arlidge

Vader was niet thuis... Inspecteur Helen Grace krijgt te maken met een angstaanjagende seriemoordenaar - Nederlands | Druk: 5 | Paperback | 9789022578520 | 384 pagina's

Onderdeel van de serie Helen Grace. In een leegstaand huis wordt een vermoorde man gevonden. Niet veel later wordt zijn hart bij zijn vrouw en kinderen bezorgd. Inspecteur Helen Grace weet dat hij niet het laatste slachtoffer zal zijn. Maar waarom is een ...

Piep zei de muis | M.J. Arlidge

Vader was niet thuis... Inspecteur Helen Grace krijgt te maken met een angstaanjagende seriemoordenaar - Nederlands | Druk: 1 | E-book | 9789402304886 | 347 pagina's

Onderdeel van de serie Helen Grace. Helen Grace is de heldin van de populaire thrillerreeks van M.J. Arlidge. Ze is een geharde rechercheur die motor rijdt en zich het liefst alleen door het leven slaat, maar wordt achtervolgd door persoonlijke demonen di...

Inspecteur Lynley-Mysterie 20 - De straf die ze verdient | Elizabeth George

Nederlands | Druk: 2 | E-book | 9789044976199 | 608 pagina's

Onderdeel van de serie Inspecteur Lynley Mysterie. De burgers van het Engelse stadje Ludlow zijn diep geschokt als de plaatselijke diaken beschuldigd wordt van een ernstig misdrijf en gearresteerd wordt. Kort daarna wordt hij dood in zijn cel gevonden. In...

Mensen vonden ons op: boeken voor Inspecteur, Inspecteur ebooks, boek Inspecteur.

Persoonstypen inspecteur

De Inspecteur heeft een ijverige, gedreven, energieke en praktische persoonlijkheid (Succesvolle werker). Ook is hij zelfverzekerd, direct, beschermend, loyaal en gezaghebbend (Baas).

Tijdens het uitvoeren van de leidinggevende werkzaamheden weet de Inspecteur deze eigenschappen te combineren tot een werk bevorderende mix. Deze persoonlijkheid zorgt voor een kritische, veeleisende professional die veelal in zijn werk verdiept is.

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Inspecteur, Karakter Inspecteur.

Netwerk inspecteur

De Inspecteur geeft leiding aan teams van Surveillanten, Agenten, Hoofdagenten en Brigadiers. De contacten zullen sturend, coördinerend en controlerend zijn. Buiten de werkzaamheden om is er de ruimte om op sociaal gebied in contact te komen met de collega's, leidinggevenden en ondergeschikten.

De Inspecteur komt minder vaak 'op straat' dan zijn ondergeschikten, aangezien hij voortdurend coördinerend en plannend werk verricht. Hij komt wel in aanraking met burger of verdachte, maar niet in dezelfde mate als zijn ondergeschikten.

Mensen vonden ons op: Collega’s Inspecteur, Medewerkers Inspecteur.

Is het beroep inspecteur iets voor jou?

Zou je graag inspecteur willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als inspecteur bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Inspecteur, beroepskeuzetest Inspecteur, beroep Inspecteur kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden inspecteur

Binnen de politieorganisatie is het mogelijk voor de Inspecteur om door te groeien naar de hogere leidinggevende functies Hoofdinspecteur, Commissaris en Hoofdcommissaris.

Tevens is het mogelijk om als Inspecteur werkzaam te worden binnen een specialistisch onderdeel van de Politie (Arrestatieteams, Mobiele Eenheid, Recherche, Vreemdelingenpolitie e.d.).

Buiten de organisatie van de politie is het mogelijk om in leidinggevende functies werkzaam te worden bij het bedrijfsleven of bij de overheid.

De komende jaren krijgt de Politie te maken met een uitstroom van (bijna)gepensioneerden, waardoor er elk jaar zo'n 1600 agenten bij komen. Deze agenten behoeven ook leiding, waardoor ook nieuwe Inspecteurs nodig zullen zijn. Het is onbekend wat voor gevolgen de bezuinigingen zullen hebben voor de Inspecteur.

Arbeidsmarktperspectief score inspecteur

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep inspecteur. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Inspecteur, Promotie mogelijkheden Inspecteur, Carriere Inspecteur.

Solliciteren op de functie inspecteur

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als inspecteur dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor inspecteur belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als inspecteur. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Inspecteur, CV Inspecteur, sollicitatie Inspecteur.

Interviews met inspecteur

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen inspecteur

Vacatures inspecteur

Op zoek naar een nieuwe baan als Inspecteur? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Inspecteur. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. De Inspecteur heeft een verantwoordelijke en afwisselende functie. Hij geeft leiding aan een team van ondergeschikte brigadiers, hoofdagenten, agenten en surveillanten. Om zijn geloofwaardigheid en die van zijn ondergeschikte te kunnen bewaren, dient hij van onbesproken gedrag te zijn.

Beoordeling Inspecteur

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Inspecteur' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Inspecteur

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Het is heel frappant. Ik was even bezig om een beroepskeuze test te doen, en het resulteerde in een vak die ik al bekleed. Namelijk inspecteur bij de politie.

Trouwens bij de andere mogelijke beroepen zijn dingen die ik in mijn vrije tijd doe.

Door: Clem

Reageer op dit beroep