Jeugdgezondheidszorgarts (0-4 jaar) worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een jeugdgezondheidszorgarts (0-4 jaar)? Lees de functieomschrijving.

De Jeugdgezondheidszorgarts (0-4 jaar) verricht medische onderzoeken bij zuigelingen en peuters. Hij draagt zorg voor de bevordering van een gezonde ontwikkeling van kinderen van 0 tot 4 jaar vanuit sociaal medisch perspectief. De nadruk ligt op preventie, signalering, vroegtijdige onderkenning van ontwikkelingsstoornissen en vroege opsporing van het ontstaan en verloop van ziektes (pathologie). De Jeugdgezondheidszorgarts (0-4 jaar), verder omschreven als JGZ arts 0-4 jaar, begeleidt en verwijst de kinderen en haar ouders. Hij geeft voorlichting en informeert en adviseert ouders met betrekking tot ouder- en kindzorg. De JGZ arts 0-4 jaar onderhoudt contacten met Medisch specialisten, Paramedici en andere zorgverleners. 

De JGZ arts 0-4 jaar houdt spreekuren, geeft voorlichting en signaleert, informeert en registreert de factoren dat voor de gezondheid van het kind van belang zijn. Hij onderzoekt en beoordeelt de ontwikkeling en groei van het jonge kind. De JGZ arts 0-4 jaar signaleert vroegtijdig problemen bij de kinderen. Toetsen, (door)verwijzen en bewaken van de voortgang van de resultaten behoren eveneens tot het takenpakket van de JGZ arts 0-4 jaar. Dat is nog niet alles. De JGZ arts 0-4 jaar neemt de totale medische zorg van de jongste kinderen op zich. Gehooronderzoek, vaccinaties en het overdragen van de zorg aan de schoolarts zijn voorbeelden van zorgtaken van de jeugdarts

Naast de zorgtaken met betrekking tot het kind kijkt de JGZ arts 0-4 jaar ook collectief. Hij registreert, verzamelt, verwerkt en interpreteert medische gegevens voor onderzoeken voor de verbetering van collectieve preventie. Hij draagt verbeteringen aan bij de stafarts JGZ en verzorgt themabijeenkomsten. De JGZ arts 0-4 jaar neemt deel aan interne en externe teambesprekingen en werkt met een geautomatiseerd cliëntsysteem (EKD).  

Mensen vonden ons op: Job Jeugdgezondheidszorgarts (0-4 jaar), Baan Jeugdgezondheidszorgarts (0-4 jaar), Jeugdgezondheidszorgarts (0-4 jaar) Worden, Functie-eisen Jeugdgezondheidszorgarts (0-4 jaar), Verantwoordelijkheden Jeugdgezondheidszorgarts (0-4 jaar), Functieprofiel Jeugdgezondheidszorgarts (0-4 jaar), Wat doet een Jeugdgezondheidszorgarts (0-4 jaar), Werken als Jeugdgezondheidszorgarts (0-4 jaar).

Jeugdgezondheidszorgarts (0-4 jaar) worden: Opleiding tot jeugdgezondheidszorgarts (0-4 jaar)

De Jeugdgezondheidszorgarts (0-4 jaar) heeft als basisvoorwaarde een artsregistratie in het BIG-register. Hij heeft daarvoor een diploma Basisarts nodig. Daarvoor heeft hij een studie geneeskunde (WO) afgerond en al zijn co-schappen gelopen. 

Om daarna als JGZ arts 0-4 jaar aan de slag te kunnen gaan kan hij de introductiecursus JGZ 0-19 jaar gaan volgen. Ook is het mogelijk de 1e fase van de vierjarige maatschappij en gezondheidszorg opleiding. Deze 1e fase duurt ongeveer twee jaar en is bedoeld voor artsen werkzaam in de jeugdgezondheidszorg 0-19 jaar met een aanstelling van minimaal 18 uur per week. Na de profielregistratie JGZ arts 0-19 jaar kan de afgestudeerde gaan werken als Jeugdgezondheidszorgarts (0-4 jaar) of Jeugdgezondheidszorgarts (4-19 jaar).  De GGD is de aanvrager van, in vele gevallen, een gesubsidieerde opleidingsplaats. Het is ook mogelijk verder te specialiseren tot arts maatschappij en gezondheid. In die functie krijg je een deelregistratie als bijvoorbeeld Verzekeringsarts

 

 

 

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Jeugdgezondheidszorgarts (0-4 jaar), Jeugdgezondheidszorgarts (0-4 jaar) Worden, Opleidingsniveau Jeugdgezondheidszorgarts (0-4 jaar), Scholing Jeugdgezondheidszorgarts (0-4 jaar), Studie Jeugdgezondheidszorgarts (0-4 jaar), Bijscholing Jeugdgezondheidszorgarts (0-4 jaar), Omscholing Jeugdgezondheidszorgarts (0-4 jaar).

Organisaties waar een jeugdgezondheidszorgarts (0-4 jaar) doorgaans werkzaam is

De Jeugdgezondheidszorgarts (0-4 jaar) werkt voornamelijk bij een thuiszorgorganisatie. Die thuiszorgorganisatie is vaak al gefuseerd met een GGD. Die gefuseerde organisatie kent verschillende zorgvormen zoals kraamzorg, (gespecialiseerde) verzorging, advies, instructie en voorlichting, hulp bij het huishouden, uitleen van hulp- en verpleegmiddelen en jeugdgezondheidszorg. 
De JGZ arts 0-4 jaar werkt binnen een of meerdere consultatiebureauteams en is medisch verantwoordelijk. Op het consultatiebureau krijgen ouders voorlichting en deskundig advies over de verzorging en opvoeding van hun kind op het gebied van onder meer voeding, slapen, huilen, veiligheid en ontwikkeling. In veel gemeent wordt gewerkt vanuit een centrum voor jeugd en gezin, waarin diverse disciplines samenkomen.  

 

Mensen vonden ons op: Studeren voor Jeugdgezondheidszorgarts (0-4 jaar), Jeugdgezondheidszorgarts (0-4 jaar) Worden, Opleidingsniveau Jeugdgezondheidszorgarts (0-4 jaar), Scholing Jeugdgezondheidszorgarts (0-4 jaar), Studie Jeugdgezondheidszorgarts (0-4 jaar), Bijscholing Jeugdgezondheidszorgarts (0-4 jaar), Omscholing Jeugdgezondheidszorgarts (0-4 jaar).

Salaris en Arbeidsvoorwaarden jeugdgezondheidszorgarts (0-4 jaar)

Het salaris van de JGZ arts 0-4 jaar zijn conform de CAO thuiszorg. De jeugdarts wordt ingeschaald in schaal FWG 60 of FWG 65. De schaal FWG 60 komt op €2807 tot €4167 bruto per maand. Voor schaal FWG 65 geldt een bruto startsalaris van €3256 per maand tot een eindsalaris van €4905 bruto per maand. 
Het verschilt per thuiszorginstelling in welke schaal de JGZ arts 0-4 jaar terechtkomt. De CAO kent verder een eindejaarsuitkering en eventueel een vergoeding voor kinderopvang. Veelal bestaat er ook een mogelijkheid de functie parttime in te vullen. 

Mensen vonden ons op: Salaris Jeugdgezondheidszorgarts (0-4 jaar), Loon Jeugdgezondheidszorgarts (0-4 jaar), Wat verdien je als Jeugdgezondheidszorgarts (0-4 jaar), Salarisschaal Jeugdgezondheidszorgarts (0-4 jaar), Salarisindicatie Jeugdgezondheidszorgarts (0-4 jaar), Bonus Jeugdgezondheidszorgarts (0-4 jaar), CAO Jeugdgezondheidszorgarts (0-4 jaar), Brutoloon Jeugdgezondheidszorgarts (0-4 jaar), Nettoloon Jeugdgezondheidszorgarts (0-4 jaar), Vakantiedagen Jeugdgezondheidszorgarts (0-4 jaar), Pensioen Jeugdgezondheidszorgarts (0-4 jaar).

Competenties, skills & vaardigheden jeugdgezondheidszorgarts (0-4 jaar)

 • Integriteit
 • Flexibiliteit
 • Zelfsturing
 • Accuratesse
 • Luisteren
 • sociaal
 • communicatief
 • representatief
 • samenwerken
Mensen vonden ons op: Kennis Jeugdgezondheidszorgarts (0-4 jaar), Vaardigheden Jeugdgezondheidszorgarts (0-4 jaar), Attitude Jeugdgezondheidszorgarts (0-4 jaar), Kwalificaties Jeugdgezondheidszorgarts (0-4 jaar), Competentieprofiel Jeugdgezondheidszorgarts (0-4 jaar).

Boeken voor het beroep jeugdgezondheidszorgarts (0-4 jaar)

Wil je meer weten over het beroep jeugdgezondheidszorgarts (0-4 jaar)? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je jeugdgezondheidszorgarts (0-4 jaar) bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken jeugdgezondheidszorgarts (0-4 jaar) te komen.

500 baby & peuterrecepten | Vitataal

handige en heerlijke recepten voor kinderen van 0 tot 4 jaar - Nederlands | Druk: 1 | Hardcover | 9789048304394 | 288 pagina's

Dit boek staat vol met handige en heerlijke recepten voor de overstap van flesvoeding naar vaste voeding van uw baby, en voor de stadia die daarna volgen: van dreumes tot peuter. Maak uw eigen gevarieerde kant-en-klaarmaaltijden met de juiste voedingsstof...

Eten voor de Kleintjes | Stefan Kleintjes

kleintjes van 0-4 jaar leren zelf eten - Nederlands | Druk: 8 | Paperback | 9789021564937 | 232 pagina's

In Eten voor de kleintjes helpt Stefan Kleintjes om kinderen van 0 tot 4 jaar vaste voeding te leren eten. Het boek leert ouders hoe baby's geheel zelfstandig nieuwe vaste voeding kunnen pakken, kauwen, eten en verteren. En dat alles in combinatie met bor...

Jip en Janneke, Two kids from Holland | Annie M.G. Schmidt

Engels | Druk: 1 | Hardcover | 9789045106656 | 72 pagina's

Jip and Janneke, the two most famous tots in the Netherlands, take you on a journey through their country, introducing you to tulip fields and cows, cycling and ice skating and the St. Nicholas celebrations. There are many lovely things to see and experie...

Mensen vonden ons op: boeken voor Jeugdgezondheidszorgarts (0-4 jaar), Jeugdgezondheidszorgarts (0-4 jaar) ebooks, boek Jeugdgezondheidszorgarts (0-4 jaar).

Persoonstypen jeugdgezondheidszorgarts (0-4 jaar)

Het is belangrijk voor een JGZ arts 0-4 jaar dat hij geheel zelfstandig kan werken. Hij handelt op basis van zijn eigen medische beroepsverantwoordelijkheid. De JGZ arts 0-4 jaar is sociaal en communicatief vaardig, vanwege de omgang met kinderen, ouders en wijkverpleegkundigen. De JGZ arts 0-4 jaar is klantvriendelijk en representatief. Hij kan naast uitstekend zelfstandig werken ook in een team goed samenwerken. De JGZ arts 0-4 jaar is flexibel en regelmatig beschikbaar. Hij volgt de ontwikkelingen op zijn vakgebied en hij houdt zijn vakkennis op peil. 

De Jeugdgezondheidszorgarts (0-4 jaar) is een zorgmens. Dat betekent dat hij net als vele collega's in de zorg goed kan luisteren en betrokken is bij zijn patiënten. Hij is erg behulpzaam en kan zich goed inleven in zijn patiënten. De JGZ arts 0-4 jaar is een sociaal en praktisch ingesteld persoon (Gever). 

De JGZ arts 0-4 jaar kan uitstekend luisteren en is erg geduldig. Doordat hij met erg jonge kinderen werkt moet hij ook aardig en geduldig zijn. De JGZ arts 0-4 jaar is neutrall ingesteld en is goed in het oplossen van conflicten. Hij is flexibel en zorgt voor een goed sfeer in het contact met kinderen en ouders (Bemiddelaar). 

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Jeugdgezondheidszorgarts (0-4 jaar), Karakter Jeugdgezondheidszorgarts (0-4 jaar).

Netwerk jeugdgezondheidszorgarts (0-4 jaar)

Binnen het team van de jeugdgezondheidszorg werkt de JGZ arts 0-4 jaar nauw samen met onder andere stafartsen, wijkverpleegkundigen en assistenten. De JGZ arts 0-4 jaar werkt meestal in een consultatiebureau of een gezondheidscentrum. Vele medische disciplines komen daar samen. Daarom komt de JGZ arts 0-4 jaar verschillende Medische specialisten tegen op de werkvloer. Zo zal hij ook contact hebben met de Huisarts om de zorg van het jonge kind optimaal te garanderen. Het is belangrijk voor de JGZ arts 0-4 jaar dat hij goed contact houdt met de verschillende artsen zodat het kind de beste aangepaste zorg krijgt. 

De JGZ arts 0-4 jaar rapporteert binnen het jeugdgezondheidszorgteam aan de stafarts. 

Mensen vonden ons op: Collega’s Jeugdgezondheidszorgarts (0-4 jaar), Medewerkers Jeugdgezondheidszorgarts (0-4 jaar).

Is het beroep jeugdgezondheidszorgarts (0-4 jaar) iets voor jou?

Zou je graag jeugdgezondheidszorgarts (0-4 jaar) willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als jeugdgezondheidszorgarts (0-4 jaar) bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Jeugdgezondheidszorgarts (0-4 jaar), beroepskeuzetest Jeugdgezondheidszorgarts (0-4 jaar), beroep Jeugdgezondheidszorgarts (0-4 jaar) kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden jeugdgezondheidszorgarts (0-4 jaar)

Er is veel vraag naar Jeugdgezondheidszorgartsen (0-4 jaar). Steeds meer ouders willen gespecialiseerde zorg voor hun jonge kind. Daardoor is er zeker werk te vinden voor de startende JGZ arts 0-4 jaar. Vaak heeft hij al een opleidingsplaats via de GGD gekregen en kan hij daar blijven werken. Er zijn daarnaast ook genoeg vacatures waar gevraagd wordt naar een JGZ arts 0-4 jaar of een consultatiebureauarts.  

De JGZ arts 0-4 jaar kan zich natuurlijk ook doorontwikkelen. Hij heeft na zijn basisartsenopleiding een registratie verkregen en een korte vervolgopleiding gedaan of een cursus gevolg om als JGZ arts 0-4 jaar aan de slag te kunnen. Hij kan er voor kiezen om zich verder te ontwikkelen als Jeugdgezondheidszorgarts (4-19 jaar) of Kinderarts. Eveneens kan de JGZ arts 0-4 jaar doorgroeien naar een functie als stafarts of regiomanager. Hiervoor dient de JGZ arts 0-4 jaar wel de juiste vervolgopleidingen afgerond te hebben op het gebied van management. 
De expertise die de Jeugdgezondheidszorgarts (0-4 jaar) heeft opgebouwd wordt als zeer nuttig aangemerkt ter voorbereiding op de huisartsenopleiding. 

 

Arbeidsmarktperspectief score jeugdgezondheidszorgarts (0-4 jaar)

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep jeugdgezondheidszorgarts (0-4 jaar). We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Jeugdgezondheidszorgarts (0-4 jaar), Promotie mogelijkheden Jeugdgezondheidszorgarts (0-4 jaar), Carriere Jeugdgezondheidszorgarts (0-4 jaar).

Solliciteren op de functie jeugdgezondheidszorgarts (0-4 jaar)

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als jeugdgezondheidszorgarts (0-4 jaar) dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor jeugdgezondheidszorgarts (0-4 jaar) belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als jeugdgezondheidszorgarts (0-4 jaar). Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Jeugdgezondheidszorgarts (0-4 jaar), CV Jeugdgezondheidszorgarts (0-4 jaar), sollicitatie Jeugdgezondheidszorgarts (0-4 jaar).

Interviews met jeugdgezondheidszorgarts (0-4 jaar)

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen jeugdgezondheidszorgarts (0-4 jaar)

Vacatures jeugdgezondheidszorgarts (0-4 jaar)

Op zoek naar een nieuwe baan als Jeugdgezondheidszorgarts (0-4 jaar)? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Jeugdgezondheidszorgarts (0-4 jaar). Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. De Jeugdgezondheidszorgarts (0-4 jaar) verricht medische onderzoeken bij zuigelingen en peuters. Hij draagt zorg voor de bevordering van een gezonde ontwikkeling van kinderen van 0 tot 4 jaar vanuit sociaal medisch perspectief. De nadruk ligt op preventie, signalering, vroegtijdige onderkenning van ontwikkelingsstoornissen en vroege opsporing van het ontstaan en verloop van ziektes (pathologie).

Beoordeling Jeugdgezondheidszorgarts (0-4 jaar)

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Jeugdgezondheidszorgarts (0-4 jaar)' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Jeugdgezondheidszorgarts (0-4 jaar)

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

De functiebenaming jeugdgezondheidszorgarts is verouderd. De correcte naam is jeugdarts. Graag uw aanpassing hiervan.

Door: Lucy Smit

Lucy,heeft gelijk,ondanks dat de benaming verouderd is,wordt er ook door de jeugdgezondheidszorg nog regelmatig gesproken en geschreven over jeugdgezondheidsarts.M.vr.gr.

Door: van der Wiel

Reageer op dit beroep