U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Kinderpsycholoog

Kinderpsycholoog worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een kinderpsycholoog? Lees de functieomschrijving.

Een Psycholoog is wetenschappelijk opgeleid in de studie van het menselijk gedrag en de innerlijke beleving (denken, voelen) die dit gedrag bepaalt: de psychologie. Er zijn verschillende psychologische specialismen die tot verschillende functies opleiden. Psychologen kunnen (wetenschappelijk) onderzoek doen, cliënten behandelen en/of adviseren en zijn in diverse sectoren werkzaam.

De Kinder- en Jeugdpsycholoog heeft zich gespecialiseerd in de Ontwikkelingspsychologie, of Kinder- en Jeugdpsychologie, waarin de (biologische, sociale, emotionele en cognitieve) ontwikkeling van de mens en met name die van kind of jongere centraal staat. Kinder- en Jeugdpsychologen hebben een brede theoretische basis en kennis van en inzicht in ontwikkelingen in de Kinder- en Jeugdpsychologie. Zij richten zich op advies, diagnostiek en behandeling en bekleden diverse functies in o.a. de GGZ, de gehandicaptenzorg, het (speciaal) onderwijs en voor Justitie. Zo kunnen zij werkzaam zijn voor verschillende instanties en organisaties als Bureau Jeugdzorg, de Kinderbescherming, tehuizen voor (verstandelijk) gehandicapten, RIAGG's, jeugdgevangenissen, psychiatrische klinieken en ziekenhuizen.

Er is geen standaard functieomschrijving van de Kinder- en Jeugdpsycholoog. Zijn werkzaamheden wisselen per functie en instelling. Kinder- en Jeugdpsychologen houden zich o.a. bezig met diagnostisch onderzoek en het opstellen van zorg- behandelplannen, het (psychotherapeutisch) behandelen van kinderen met psychosociale problematiek (gedragsproblemen, leerproblemen en emotionele problemen), het begeleiden van ouders bij de opvoeding en het ontwikkelen van educatieve programma's en trainingen.

Evenals andere psychologen hebben de Kinder- en Jeugdpsychologen te maken met patiëntenadministratie (het bijhouden van dossiers) en werken zij vaak in teamverband met andere hulpverleners (kinder- en jeugdpsychiater, maatschappelijk werker, sociaal pedagogisch hulpverlener). Zij kunnen ook meer beleidsmatige, leidinggevende of coördinerende taken hebben in bijvoorbeeld de rol van behandelcoördinator.

Mensen vonden ons op: Job Kinderpsycholoog, Baan Kinderpsycholoog, Kinderpsycholoog Worden, Functie-eisen Kinderpsycholoog, Verantwoordelijkheden Kinderpsycholoog, Functieprofiel Kinderpsycholoog, Wat doet een Kinderpsycholoog, Werken als Kinderpsycholoog.

Kinderpsycholoog worden: Opleiding tot kinderpsycholoog

Om Kind- en Jeugdpsycholoog te worden moet je eerst een Bachelor Psychologie (WO, drie jaar)  of Toegepaste Psychologie (HBO, vier jaar) doen en daarna een master Kinder- en Jeugdpsychologie (WO). studie psychologie gevolgd worden. Eventueel kan je er voor kiezen ook nog de opleiding tot GZ-psycholoog te doen. Je kunt je registreren bij het NIP. 

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Kinderpsycholoog, Kinderpsycholoog Worden, Opleidingsniveau Kinderpsycholoog, Scholing Kinderpsycholoog, Studie Kinderpsycholoog, Bijscholing Kinderpsycholoog, Omscholing Kinderpsycholoog.

Organisaties waar een kinderpsycholoog doorgaans werkzaam is

Mensen vonden ons op: Studeren voor Kinderpsycholoog, Kinderpsycholoog Worden, Opleidingsniveau Kinderpsycholoog, Scholing Kinderpsycholoog, Studie Kinderpsycholoog, Bijscholing Kinderpsycholoog, Omscholing Kinderpsycholoog.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden kinderpsycholoog

De Kinder- en Jeugdpsycholoog begint met een salaris van ongeveer €4624 , wat kan oplopen tot ongeveer €6000 bruto per maand. Het salaris is afhankelijk van opleiding en ervaring, maar vooral ook van het soort instantie waarbij je komt te werken. Hiervan zijn ook de secundaire arbeidsvoorwaarden afhankelijk, zoals onregelmatigheidstoeslagen, vakantietoeslag en reiskostenvergoeding. 

Mensen vonden ons op: Salaris Kinderpsycholoog, Loon Kinderpsycholoog, Wat verdien je als Kinderpsycholoog, Salarisschaal Kinderpsycholoog, Salarisindicatie Kinderpsycholoog, Bonus Kinderpsycholoog, CAO Kinderpsycholoog, Brutoloon Kinderpsycholoog, Nettoloon Kinderpsycholoog, Vakantiedagen Kinderpsycholoog, Pensioen Kinderpsycholoog.

Competenties, skills & vaardigheden kinderpsycholoog

 • Integriteit
 • Analytisch
 • Creativiteit
 • Motiveren
 • Inzicht in omgeving
Mensen vonden ons op: Kennis Kinderpsycholoog, Vaardigheden Kinderpsycholoog, Attitude Kinderpsycholoog, Kwalificaties Kinderpsycholoog, Competentieprofiel Kinderpsycholoog.

Boeken voor het beroep kinderpsycholoog

Wil je meer weten over het beroep kinderpsycholoog? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je kinderpsycholoog bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken kinderpsycholoog te komen.

De glimlach van een kind | David de Kock

52 gelukslessen voor ouders en kinderen - Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789082882346 | 192 pagina's

Elke ouder wil hetzelfde: gelukkige kinderen. Maar nergens leer je hoe je dat voor elkaar krijgt. Het is vallen en opstaan. Als opvoeder zit je soms met je handen in het haar: het zou zo fijn zijn als je het ergens kunt afkijken. Gelukkig kan dat nu. Davi...

Temperamentvolle kinderen | Eva Bronsveld

zo geef je het beste aan gevoelige, intense kinderen met een sterke eigen wil - Nederlands | Druk: 11 | Paperback | 9789021564845 | 256 pagina's

Eva Bronsveld schreef Temperamentvolle kinderen, dat handvatten biedt voor het opvoeden van temperamentvolle kinderen. Als je een temperamentvol kind goed begeleidt en ondersteunt, zullen de voordelen steeds vaker de bovenhand voeren. Maar dat vraagt vaak...

Stilzitten als een kikker | Eline Snel

Mindfulness voor kinderen (5-12 jaar) en hun ouders - Nederlands | Druk: 23 | Paperback | 9789021572499 | 152 pagina's

Boek Stilzitten Als Een Kikker geschreven door Eline Snel uitgegeven door Vbk Media Psychotherapie en andere therapieën...

Mensen vonden ons op: boeken voor Kinderpsycholoog, Kinderpsycholoog ebooks, boek Kinderpsycholoog.

Persoonstypen kinderpsycholoog

De Kinder- en Jeugdpsycholoog heeft een groot empathisch vermogen. Hij heeft een warme uitstraling, waardoor kinderen hem kunnen vertrouwen en zich veilig kunnen voelen. Hij heeft oog en aandacht voor de behoeftes van anderen, wat in contact met kinderen handig is, aangezien die zich niet altijd even gemakkelijk uiten. Het is zijn taak mensen (kinderen, ouders, leraren) te helpen (Gever).

De Kinder- en Jeugdpsycholoog is daarnaast in staat om zijn brede theoretische kennis toe te passen in de praktijk. Het is van belang om bepaalde signalen op te pikken die inzicht geven in de problematiek van het kind, waarbij zijn opmerkzaamheid van pas komt (Waarnemer).

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Kinderpsycholoog, Karakter Kinderpsycholoog.

Netwerk kinderpsycholoog

De Kinder- en Jeugdpsycholoog komt veel in aanraking met kinderen die hij behandelt of begeleidt. Daarnaast is hij veel in contact met ander hulpverleners. Zo komt het veel voor dat een kind doorverwezen wordt door een huisarts of een psycholoog. Daarnaast werken Kinder- en Jeugdpsychologen in de hulpverlening vaak samen in multidisciplinaire teams, met bijv. maatschappelijk werkers, psychiaters, sociaal psychiatrisch verpleegkundigen enzovoorts.

Mensen vonden ons op: Collega’s Kinderpsycholoog, Medewerkers Kinderpsycholoog.

Is het beroep kinderpsycholoog iets voor jou?

Zou je graag kinderpsycholoog willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als kinderpsycholoog bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Kinderpsycholoog, beroepskeuzetest Kinderpsycholoog, beroep Kinderpsycholoog kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden kinderpsycholoog

Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Kinderpsycholoog, Promotie mogelijkheden Kinderpsycholoog, Carriere Kinderpsycholoog.

Solliciteren op de functie kinderpsycholoog

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als kinderpsycholoog dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor kinderpsycholoog belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als kinderpsycholoog. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Kinderpsycholoog, CV Kinderpsycholoog, sollicitatie Kinderpsycholoog.

Interviews met kinderpsycholoog

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen kinderpsycholoog

Vacatures kinderpsycholoog

Op zoek naar een nieuwe baan als Kinderpsycholoog? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Kinderpsycholoog. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. Een Psycholoog is wetenschappelijk opgeleid in de studie van het menselijk gedrag en de innerlijke beleving (denken, voelen) die dit gedrag bepaalt: de psychologie. Er zijn verschillende psychologische specialismen die tot verschillende functies opleiden. Psychologen kunnen (wetenschappelijk) onderzoek doen, cliënten behandelen en/of adviseren en zijn in diverse sectoren werkzaam.

Beoordeling Kinderpsycholoog

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Kinderpsycholoog' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Kinderpsycholoog

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer op dit beroep