U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Modeadviseur

Modeadviseur worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een modeadviseur? Lees de functieomschrijving.

Een Modeadviseur heeft van kleding, schoenen en accessoires zijn beroep gemaakt. Aan de ene kant houdt hij de nieuwe trends in de gaten en aan de andere kant adviseert hij mensen over en bij de aanschaf van nieuwe kleding en accesoires.

Wanneer je een goede Modeadviseur bent weet je precies de trends van het seizoen aan te geven. Je weet welke kleuren, materialen en modellen er wel en niet 'in' zijn. Zijn het bijvoorbeeld de skinnyjeans, de wijde pijpen of de harembroeken. En moeten daar dan schoenen of laarzen met puntneuzen bij of ronde neuzen, een hoge hak of plat. Als Modeadviseur weet je dat allemaal omdat je de modewereld goed in de gaten houdt. Je kunt de verschillende trends en kledingstukken goed combineren.

Daarnaast is een belangrijke taak het adviseren van kopers. Mensen die in de winkel komen en niet alleen willen weten wat in de mode is, maar ook nog wat specifiek bij hen past. Ook daar is een belangrijke taak weggelegd voor de Modeadviseur, die van verschillende losse artikelen een modieuze look maakt voor de klant.

Daarnaast is het je eigen keuze in welk marktsegment je dan aan de slag wilt gaan.

Mensen vonden ons op: Job Modeadviseur, Baan Modeadviseur, Modeadviseur Worden, Functie-eisen Modeadviseur, Verantwoordelijkheden Modeadviseur, Functieprofiel Modeadviseur, Wat doet een Modeadviseur, Werken als Modeadviseur.

Modeadviseur worden: Opleiding tot modeadviseur

Om een succesvol Modeadviseur te kunnen worden moet je verder kunnen kijken dan je eigen smaak en wat je zoal hoort en ziet over mode. Je moet over algemene kennis beschikken van de mode door de jaren heen, verschillende stijlen, hoe stijlen ontstaan en groot worden, verschillende merken, motieven om te kopen, kleuren, decoraties en stoffen. Daarnaast kent een modeadviseur alle ins en outs van het volledige assortiment kleding en eventuele accessoires.

Om deze kennis op te doen kun je op MBO niveau een opleiding volgen. Verschillende instanties bieden cursussen aan die je de basiskennis van het adviseren over mode en de mode zelf bijbrengen.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Modeadviseur, Modeadviseur Worden, Opleidingsniveau Modeadviseur, Scholing Modeadviseur, Studie Modeadviseur, Bijscholing Modeadviseur, Omscholing Modeadviseur.

Organisaties waar een modeadviseur doorgaans werkzaam is

De verkoop van kleding en accesoires en daarbij adviseren en dus de functie van Modeadviseur is duidelijk onderdeel van de profit sector. Het aanbieden van dit product en de dienst is tenslotte bedoelt om winst te maken.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Modeadviseur, Modeadviseur Worden, Opleidingsniveau Modeadviseur, Scholing Modeadviseur, Studie Modeadviseur, Bijscholing Modeadviseur, Omscholing Modeadviseur.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden modeadviseur

Het is moeilijk te zeggen wat een Modeadviseur precies verdient. Vaak is het zo dat mensen reeds werkzaam zijn in de detailhandel wanneer ze een cursus voor Modeadviseur gaan volgen. Het gevolg is dat je dan in aanmerking komt voor een toeslag op je basissalaris. Deze toeslag is voor Modeadviseurs conform CAO mode- en sportdetailhandel, en bedraagt rond de €35 per maand. Het garantieloon uit de CAO inclusief deze toeslag komt dan uit op ongeveer €720 (op een leeftijd van 18 jaar) en tot maximaal €2090.

Wanneer je je taak als Modeadviseur vervult in de hogere segmenten van de modewereld dan zal het salaris zeer waarschijnlijk hoger zijn.

Mensen vonden ons op: Salaris Modeadviseur, Loon Modeadviseur, Wat verdien je als Modeadviseur, Salarisschaal Modeadviseur, Salarisindicatie Modeadviseur, Bonus Modeadviseur, CAO Modeadviseur, Brutoloon Modeadviseur, Nettoloon Modeadviseur, Vakantiedagen Modeadviseur, Pensioen Modeadviseur.

Competenties, skills & vaardigheden modeadviseur

 • Klantgerichtheid
 • Netwerken
 • Omgaan met details
 • Presenteren
 • Leervermogen
 • Aanpassingsvermogen
 • Inzicht in omgeving
Mensen vonden ons op: Kennis Modeadviseur, Vaardigheden Modeadviseur, Attitude Modeadviseur, Kwalificaties Modeadviseur, Competentieprofiel Modeadviseur.

Boeken voor het beroep modeadviseur

Wil je meer weten over het beroep modeadviseur? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je modeadviseur bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken modeadviseur te komen.

Mensen vonden ons op: boeken voor Modeadviseur, Modeadviseur ebooks, boek Modeadviseur.

Persoonstypen modeadviseur

Om helemaal op de hoogte te blijven gaat een Modeadviseur grondig te werk en raadpleegt diverse bronnen. Je hebt een realistische kijk en weet trends uit de modewereld te vertalen naar draagbare outfits voor klanten (Perfectionist).

Je bent voortdurend gespitst op het signaleren van trends. Waarnemen met oog voor detail is dan ook een groot deel van de werkzaamheden van de Modeadviseur. Vooral wanneer een nieuw jaargetijde aanbreekt en verandering van modetrends te zien zal zijn (Waarnemer).

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Modeadviseur, Karakter Modeadviseur.

Netwerk modeadviseur

Afhankelijk van je functieomschrijving en werkplek kun je met verschillende mensen te maken krijgen. Een Modeadviseur heeft natuurlijk altijd aan de ene kant contacten met de mensen die hij adviseert gegeven en aan de andere kant met mensen uit de modewereld om trends in de gaten te houden. Daarnaast kan het zijn dat je binnen een winkelfiliaal samenwerkt met andere adviseurs of verkoopmedewerkers en dat je valt onder een assistent manager en een manager. Je kunt ook zelf een van deze laatste twee functies vervullen en leiding geven aan verkooppersoneel.

Tevens afhankelijk van je takenpakket als Modeadviseur is of je contacten onderhoudt met leveranciers die de kleding en accesoires voor de winkel aanleveren.

Mensen vonden ons op: Collega’s Modeadviseur, Medewerkers Modeadviseur.

Is het beroep modeadviseur iets voor jou?

Zou je graag modeadviseur willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als modeadviseur bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Modeadviseur, beroepskeuzetest Modeadviseur, beroep Modeadviseur kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden modeadviseur

Het aantal vacatures voor verkoopmedewerker, Modeadviseur, assistent filiaalmanager en filiaalmanager is groot genoeg om uiteindelijk hierin een passende baan te vinden. Hoger in de modewereld terecht komen is veel moeilijker omdat daar het aantal banen veel kleiner is en het aanbod van werknemers veel groter.

Wanneer je uitgaat van een start in een combinatiefunctie als verkoopmedewerker en Modeadviseur kun je nog binnen het filiaal opklimmen tot assistent filiaalmanager en filiaalmanager. Daarnaast is het mogelijk bij een grotere keten van modewinkels door te groeien naar rayonmanager en het hogere management. Het daadwerkelijk adviseren op modegebied en dagelijks met mode bezig zijn wordt wel veel minder naarmate je hoger in de organisatie terecht komt.

Een andere optie is het overstappen naar een duurder segment van de markt of het starten van een eigen winkel.

Arbeidsmarktperspectief score modeadviseur

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep modeadviseur. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Modeadviseur, Promotie mogelijkheden Modeadviseur, Carriere Modeadviseur.

Solliciteren op de functie modeadviseur

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als modeadviseur dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor modeadviseur belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als modeadviseur. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Modeadviseur, CV Modeadviseur, sollicitatie Modeadviseur.

Interviews met modeadviseur

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen modeadviseur

Vacatures modeadviseur

Op zoek naar een nieuwe baan als Modeadviseur? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Modeadviseur. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. Een Modeadviseur heeft van kleding, schoenen en accessoires zijn beroep gemaakt. Aan de ene kant houdt hij de nieuwe trends in de gaten en aan de andere kant adviseert hij mensen over en bij de aanschaf van nieuwe kleding en accesoires. Wanneer je een goede Modeadviseur bent weet je precies de trends van het seizoen aan te geven.

Beoordeling Modeadviseur

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Modeadviseur' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Modeadviseur

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer op dit beroep