U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Politieagent

Politieagent worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een politieagent? Lees de functieomschrijving.

De Politieagent is in staat om het werk van de Surveillant uit te voeren. De Agent gaat echter verder. Zo kan hij of zij problemen rondom aanrijdingen oplossen, processen verbaal opmaken en criminelen arresteren, slachtoffers helpen en voorzorgsmaatregelen treffen om ongeregeldheden en misdaad te voorkomen.

Een Agent heeft in beperktere mate dan een hoofdagent de vrijheid om met oplossingen voor problemen te komen en om deze ook daadwerkelijk uit te voeren. Desalniettemin is de agent in staat om de alledaagse taken van de politie uit te voeren zonder de constante sturing van een meerdere. Zo mag een Agent een pistool, wapenstok en pepperspray dragen en gebruiken op momenten dat de Agent dit noodzakelijk acht en de wet dit toelaat.

Net zoals de surveillant en hoofdagent is hij het naambordje van de politie en zal hij zich dus zowel binnen als buiten werktijd representatief moeten gedragen. Aangezien het werk van de Agent zich vaak binnen de samenleving afspeelt, moet de Agent ook op de hoogte zijn van zich daar afspeelt. Deze kennis is van belang voor de uitvoering van de werkzaamheden, aangezien het het beoordelingsvermogen van de Agent vergroot.

Als Agent ben je werkzaam in een team van collega’s en werk je vaak op onregelmatige tijden. Je kunt voor advies en sturing bij het uitvoeren van je taken terecht bij de hoofdagent of teamleider en je kan specialisten inschakelen daar waar dat nodig is.

Mensen vonden ons op: Job Politieagent, Baan Politieagent, Politieagent Worden, Functie-eisen Politieagent, Verantwoordelijkheden Politieagent, Functieprofiel Politieagent, Wat doet een Politieagent, Werken als Politieagent.

Politieagent worden: Opleiding tot politieagent

Als vooropleiding, afhankelijk van bij welk korps je wilt gaan werken aangezien voor sommige korpsen strengere eisen gelden, dien je minimaal in het bezit te zijn van een kaderberoepsgerichte leerweg, gemengde leerweg of theoretische leerweg. De opleiding betreft een MBO niveau 3 en duurt drie jaar.

Je krijgt een opleiding waarbij werken en leren wordt afgewisseld in achtereenvolgende blokken waarin je twaalf weken leert en vervolgens twaalf weken werkt. Deze opleiding krijg je aan de Politieacademie. Bij sommige korpsen is het mogelijk een verkorte opleiding te volgen, wanneer je in het bezit bent van een gepaste afgeronde MBO opleiding.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Politieagent, Politieagent Worden, Opleidingsniveau Politieagent, Scholing Politieagent, Studie Politieagent, Bijscholing Politieagent, Omscholing Politieagent.

Organisaties waar een politieagent doorgaans werkzaam is

Je wordt werkzaam binnen een regionaal politiekorps of bij de overkoepelende organisatie van het Korps Landelijke Politie Diensten en werkt dus in de non-profit sector.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Politieagent, Politieagent Worden, Opleidingsniveau Politieagent, Scholing Politieagent, Studie Politieagent, Bijscholing Politieagent, Omscholing Politieagent.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden politieagent

Je krijgt vanaf het begin van de opleiding betaald. Afhankelijk van de instroomleeftijd en ervaring wordt de hoogte van het inkomen vastgesteld. Dit ligt tussen de €1399  en €1716 bruto per maand. Na de opleiding wordt dit hoger en zal je salaris tussen de €1716 en de €2724  liggen.

    
Je krijgt flexibele arbeidstijden em toeslagen op het inkomen bij diensten buiten de reguliere 9 tot 5 tijden. Daarnaast wordt de opleiding, het uniform, de leerboeken en de benodigde sportkleding vergoed door de politie. Ook krijg je een 13de maand, een ABP-pensioen, reiskostenvergoeding, betaald ouderschapsverlof, een mogelijkheid tot deelname aan een collectieve zorgverzekering met korting bij CZ en gratis toegang tot de sportfaciliteiten van het korps waar je bij komt.

Mensen vonden ons op: Salaris Politieagent, Loon Politieagent, Wat verdien je als Politieagent, Salarisschaal Politieagent, Salarisindicatie Politieagent, Bonus Politieagent, CAO Politieagent, Brutoloon Politieagent, Nettoloon Politieagent, Vakantiedagen Politieagent, Pensioen Politieagent.

Competenties, skills & vaardigheden politieagent

 • Integriteit
 • Stressbestendigheid
 • Discipline
 • Conflicten beheersen
 • Inzicht in omgeving
 • Het toe kunnen passen van geweld
 • Plichtsbesef
 • Besluitvaardigheid
 • Samenwerken
Mensen vonden ons op: Kennis Politieagent, Vaardigheden Politieagent, Attitude Politieagent, Kwalificaties Politieagent, Competentieprofiel Politieagent.

Boeken voor het beroep politieagent

Wil je meer weten over het beroep politieagent? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je politieagent bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken politieagent te komen.

De zaak Ronald V. | Jim de Koning

Het dramatische verhaal van een politieagent die moest schieten - Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789089757036 | 272 pagina's

De zaak Ronald V. Jim de Koning m.m.v. Ronald V. Met een voorwoord door advocaat Geert-Jan Knoops Tijdens een noodsituatie valt een schot. De schutter, een hoofdagent van politie, wordt veroordeeld. Zijn wereld stort in. Als lid van een aanhoudingseenheid...

Vrouw in het blauw | Tania Kambouri

noodkreet van een politieagente - Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789089756015 | 220 pagina's

De Duitse politieagente Tania Kambouri was het helemaal zat. Voor de zoveelste keer was ze negatief geconfronteerd met haar vrouw-zijn en haar Griekse afkomst. Een Turkse migrant had haar opzij geduwd, beledigd en uitgescholden. Hij wilde alleen geholpen ...

Mensen vonden ons op: boeken voor Politieagent, Politieagent ebooks, boek Politieagent.

Persoonstypen politieagent

Een Agent is een toegewijde, op veiligheid gerichte, verantwoordelijke en niet te goedgelovige persoon. Daarnaast weet de Agent zelfverzekerd en confronterend op te treden met enige dominantie en kracht daar waar dat nodig is (Baas).  De Agent is ook geruststellend, aanpassend, zelfverzekerd en zorgzaam (Loyalist).

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Politieagent, Karakter Politieagent.

Netwerk politieagent

Intern: Je werkt samen met andere Agenten, surveillanten en hoofdagenten. Daarnaast kan de Agent ook specialisten inroepen wanneer dat nodig is. Je kunt surveillanten leiding geven, luisteren naar hoofdagenten en je bent verantwoording schuldig aan je teamleider.

Je bent werkzaam in de samenleving en je komt daardoor ook allerlei mensen tegen. Het contact wat je met de mensen hebt, hangt af van de taak die je op dat moment uitvoert.

Mensen vonden ons op: Collega’s Politieagent, Medewerkers Politieagent.

Is het beroep politieagent iets voor jou?

Zou je graag politieagent willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als politieagent bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Politieagent, beroepskeuzetest Politieagent, beroep Politieagent kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden politieagent

Elk jaar moeten de politiekorpsen 1600 Agenten aannemen. Daarnaast gaan er over vier jaar veel Agenten met pensioen. Je kunt binnen de politie doorgroeien tot hoofdagent en later tot brigadier. Als hoofdagent krijg je meer vrijheid in het zoeken naar oplossingen en je krijgt meer verantwoordelijkheden binnen het politiewerk waar je als Agent al mee in aanraking bent gekomen. Als brigadier krijg je een meer coördinerende taak binnen jouw ambtsgebied naast het hoofdagent-werk. Daarnaast heb je als Agent de mogelijkheid om te specialiseren binnen de politie als bijvoorbeeld ME’er, politiehond begeleider, lid van een arrestatieteam, verkeersagent, waterpolitieagent, spoorwegagent, lid van de vreemdelingenpolitie of rechercheur.

Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Politieagent, Promotie mogelijkheden Politieagent, Carriere Politieagent.

Solliciteren op de functie politieagent

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als politieagent dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor politieagent belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als politieagent. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Politieagent, CV Politieagent, sollicitatie Politieagent.

Interviews met politieagent

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen politieagent

Vacatures politieagent

Op zoek naar een nieuwe baan als Politieagent? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Politieagent. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. De Politieagent is in staat om het werk van de Surveillant uit te voeren. De Agent gaat echter verder. Zo kan hij of zij problemen rondom aanrijdingen oplossen, processen verbaal opmaken en criminelen arresteren, slachtoffers helpen en voorzorgsmaatregelen treffen om ongeregeldheden en misdaad te voorkomen.

Beoordeling Politieagent

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Politieagent' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Politieagent

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Mooi beroep

Door: lesley brouwer

Er zitten ook minder mooie kanten aan.Maar het is en blijft(hopenlijk)een mooi beroep.

Door: Agent

Wat zijn de minder leuke kanten ?

Door: Ibo

Beste Ibo,lees de kranten en bijna elke dag lees je wel de frustaties van mensen,die ze dan maar afreageren op de politie of bv.ambulancemedewerkers..daar tegenover staat dat mensen ook vaak dankbaar zijn en begrip hebben voor de soms moeilijke situaties waarin wij komen te staan en dat is weer het mooie van ons beroep.M.vr.gr.

Door: Paul

ja juist ja

Door: je moeder

Ga beroep doen bedankt. Voor allen tips Gr Emilio

Door: Emilio

Reageer op dit beroep