U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Rechercheur

Rechercheur worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een rechercheur? Lees de functieomschrijving.

De rechercheur spoort verdachten van een misdrijf op en lost misdrijven op.

De rechercheur is werkzaam bij de politie. De rechercheur spoort verdachten van een misdrijf op. Daarnaast probeert de rechercheur door middel van onderzoek misdrijven op te lossen. Een voorbeeld van een misdrijf is bijvoorbeeld de vermissing van een kind, of de onderzoek na een overval op een winkel.

Er zijn verschillende soorten rechercheurs die binnen een rechercheteam werken. Al deze rechercheurs hebben op een specifiek gebied gespecialiseerd. Zo kan de rechercheur gespecialiseerd zijn in het verhoren van een gedachte, het achtervolgen van een verdachte, het analyseren van een misdrijf, forensisch onderzoek en/of het opzoeken en onderzoeken van informatie zowel op de plek zelf als door middel van het lezen van dossiers of digitale informatie. Zo kunnen de verschillende fasen in een rechercheproces (van de aangifte en het onderzoek tot het verhoren van verdachten) door de verschillende gespecialiseerde rechercheurs worden uitgevoerd.

De rechercheur houdt zich binnen het team bezig met de verschillende misdrijven. Zo zal bij de vermissing van een kind de familierechercheur het contact met de familie van een vermist kind onderhouden, de technisch rechercheur op zoek gaan naar sporen van het kind (zoals bijvoorbeeld vingerafdrukken, voetstappen e.d.) en zal de analystist de gegeven informatie bekijken en vergelijken met andere misdrijven (om bijvoorbeeld gelijkenissen te vinden om zo een eventuele dader eerder op te kunnen sporen).

Mensen vonden ons op: Job Rechercheur, Baan Rechercheur, Rechercheur Worden, Functie-eisen Rechercheur, Verantwoordelijkheden Rechercheur, Functieprofiel Rechercheur, Wat doet een Rechercheur, Werken als Rechercheur.

Rechercheur worden: Opleiding tot rechercheur

Voor de meeste functies van rechercheur is het belangrijk dat er eerst enige jaren werkervaring zijn opgedaan binnen de politie. Om aangenomen te worden als politieagent moet er eerst een HBO of WO opleiding tot politieagent op een HBO school of op de politieacademie worden gevolgd.

Ook kan een opleiding voor recherchekundige worden gevolgd. Deze is over het algemeen HBO en vierjarig. Met dit diploma kan de rechercheur zonder een politieopleiding te hebben gevolgd meteen instromen naar de recherche.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Rechercheur, Rechercheur Worden, Opleidingsniveau Rechercheur, Scholing Rechercheur, Studie Rechercheur, Bijscholing Rechercheur, Omscholing Rechercheur.

Organisaties waar een rechercheur doorgaans werkzaam is

De rechercheur werkt profit bij de politie.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Rechercheur, Rechercheur Worden, Opleidingsniveau Rechercheur, Scholing Rechercheur, Studie Rechercheur, Bijscholing Rechercheur, Omscholing Rechercheur.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden rechercheur

De rechercheur verdient tussen de €2000,- en €2500,- bruto per maand, afhankelijk van het aantal werkervaring.

Mensen vonden ons op: Salaris Rechercheur, Loon Rechercheur, Wat verdien je als Rechercheur, Salarisschaal Rechercheur, Salarisindicatie Rechercheur, Bonus Rechercheur, CAO Rechercheur, Brutoloon Rechercheur, Nettoloon Rechercheur, Vakantiedagen Rechercheur, Pensioen Rechercheur.

Competenties, skills & vaardigheden rechercheur

 • Energie
 • Analytisch
 • Samenwerken
 • Ambitie
 • Omgaan met details
 • Accuratesse
 • Conflicten beheersen
 • Luisteren
 • Durf
 • Besluitvaardigheid
Mensen vonden ons op: Kennis Rechercheur, Vaardigheden Rechercheur, Attitude Rechercheur, Kwalificaties Rechercheur, Competentieprofiel Rechercheur.

Boeken voor het beroep rechercheur

Wil je meer weten over het beroep rechercheur? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je rechercheur bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken rechercheur te komen.

De Klerck 1 - Rechercheur De Klerck en het doodvonnis | P. Dieudonné

Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789492715395 | 140 pagina's

Ondernemer Bart Bovend'Eerdt komt naar het hoofdbureau om een misverstand recht te zetten. Terwijl hij op zakenreis was, is iemand zijn kantoorpand heimelijk binnengedrongen, een gebeurtenis die door een verborgen camera is vastgelegd. Na weken speuren he...

Onbekend maar niet vergeten | Sybilla Claus

Hoe een forensisch rechercheur onbekende doden identificeert - Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789026345968 | 264 pagina's

Hoe een cold case-rechercheur onbekende doden identificeert In Onbekend maar niet vergeten nemen Sybilla Claus en Carina van Leeuwen de lezer mee in de fascinerende wereld van het forensisch onderzoek. Als forensisch rechercheur bij het coldcaseteam van d...

Poppenhuis | David Hewson

twee Amsterdamse politie-rechercheurs storten zich op een vermissingszaak met bloedige gevolgen... - Nederlands | Druk: 4 | Paperback | 9789022578384

Sinds zijn tienerdochter Anneliese spoorloos verdween, is Pieter Vos een gebroken man. Daarvoor maakte hij naam bij de Amsterdamse politie, nu leeft hij teruggetrokken op een woonboot. Totdat de jonge rechercheur Laura Bakker hem wijst op een nieuwe vermi...

Mensen vonden ons op: boeken voor Rechercheur, Rechercheur ebooks, boek Rechercheur.

Persoonstypen rechercheur

Voor het beroep van rechercheur moet goed kunnen worden waargenomen. Zowel op locatie als tijdens het (digitale) onderzoek is het belangrijk dat alle informatie zo accuraat mogelijk en met zoveel mogelijk oog voor detail wordt behandeld. Daarnaast moet er tijdens het verhoor van een verdachte of het gesprek met een ooggetuige goed worden geluisterd en worden geinformeerd (waarnemer).

Daarnaast is het belangrijk dat de rechercheur zo nauwkeurig mogelijk werkt. Het beroep van rechercheur is een ontzettend verantwoordelijk beroep en er mogen op geen enkel vlak fouten worden gemaakt. Daarom is het belangrijk dat de rechercheur succesvol werkt (succesvolle werker).

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Rechercheur, Karakter Rechercheur.

Netwerk rechercheur

Het netwerk van de rechercheur bestaat uit de andere rechercheurs binnen het rechercheteam, de verdachten die hij moet verhoren, de ooggetuigen en andere getuigen die hem informatie geven en met wie hij moet praten en de politieagenten ter plaatse. De rechercheur moet goed samen kunnen werken met de mensen binnen het rechercheteam en daarnaast goed naar verdachten en getuigen kunnen luisteren om zo zoveel mogelijk informatie te weten te komen.

Mensen vonden ons op: Collega’s Rechercheur, Medewerkers Rechercheur.

Is het beroep rechercheur iets voor jou?

Zou je graag rechercheur willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als rechercheur bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Rechercheur, beroepskeuzetest Rechercheur, beroep Rechercheur kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden rechercheur

Het arbeidsmarktperspectief voor een rechercheur is gemiddeld. Er is gemiddeld veel werkgelegenheid.

Daarnaast kan de rechercheur doorgroeien door zich in meerdere dingen te specialiseren en kan hij ook aan de slag als bedrijfsrechercheur.

Arbeidsmarktperspectief score rechercheur

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep rechercheur. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Redelijk
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Rechercheur, Promotie mogelijkheden Rechercheur, Carriere Rechercheur.

Solliciteren op de functie rechercheur

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als rechercheur dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor rechercheur belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als rechercheur. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Rechercheur, CV Rechercheur, sollicitatie Rechercheur.

Interviews met rechercheur

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen rechercheur

Vacatures rechercheur

Op zoek naar een nieuwe baan als Rechercheur? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Rechercheur. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. De rechercheur spoort verdachten van een misdrijf op en lost misdrijven op. De rechercheur is werkzaam bij de politie. De rechercheur spoort verdachten van een misdrijf op.

Beoordeling Rechercheur

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Rechercheur' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Rechercheur

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer op dit beroep