U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Steigerbouwer

Steigerbouwer worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een steigerbouwer? Lees de functieomschrijving.

De Steigerbouwer monteert en demonteert verschillende soorten steigers. Voorafgaand aan het fysieke werk, gaat de  Steigerbouwer in overleg met zijn klant en collega’s over de te bouwen steiger. De Steigerbouwer moet op de hoogte zijn waar de te bouwen steiger voor gebruikt gaat worden. Zodra dat duidelijk is, wordt er een werktekening gemaakt zodat de Steigerbouwers hoe ze de steiger precies in elkaar moeten zetten.

Zodra de Steigerbouwer en zijn collega’s duidelijk voor ogen hebben wat ze moeten gaan monteren, kunnen zij aan de slag met het fysieke werk. De Steigerbouwer werkt meestal in een team, waarbij enkele teamleden op de grond blijven staan om de bouwmaterialen voor de steiger aan te geven. Andere Steigerbouwers zijn op de steiger zelf bezig om deze op te bouwen. Indien een steiger hoger dan tien meter wordt, brengt men de bouwmaterialen naar boven door te werken met een kraanmachine en/of hoogwerker.

Voor het monteren van de steigerelementen heeft de Steigerbouwer verschillende soorten gereedschap bij de hand. De meest voorkomende  manier van monteren is door een bout aan te draaien. De Steigerbouwer moet tijdens het monteren er goed op letten dat hij zich houdt aan de werktekening en de instructies en dat hij de verschillende steigerelementen stevig en goed met elkaar verbind. Na zijn werk moeten er namelijk andere mensen op werken, en die moeten kunnen vertrouwen op het werk van de Steigerbouwer. De Steigerbouwer brengt ook eventuele veiligheidszeilen en –netten aan. Als een steiger weer afgebroken moet worden, gebeurt dit ook door de Steigerbouwer.

Mensen vonden ons op: Job Steigerbouwer, Baan Steigerbouwer, Steigerbouwer Worden, Functie-eisen Steigerbouwer, Verantwoordelijkheden Steigerbouwer, Functieprofiel Steigerbouwer, Wat doet een Steigerbouwer, Werken als Steigerbouwer.

Steigerbouwer worden: Opleiding tot steigerbouwer

Na de VMBO kan men doorstromen naar de opleiding tot Steigerbouwer. Zodra een student zijn diploma Steigerbouwer A heeft behaald kan hij aan de slag als Steigerbouwer. De opleidingen Steigerbouw bestaat uit een dag theorie en verschillende dagen stage lopen per week. De stagedagen dienen om ervaring te krijgen in het monteren en demonteren van steigers.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Steigerbouwer, Steigerbouwer Worden, Opleidingsniveau Steigerbouwer, Scholing Steigerbouwer, Studie Steigerbouwer, Bijscholing Steigerbouwer, Omscholing Steigerbouwer.

Organisaties waar een steigerbouwer doorgaans werkzaam is

Afgestudeerde Steigerbouwers vinden over het algemeen een baan in de bouwsector. Veel van hen zijn in loondienst bij bedrijven die gespecialiseerd zijn in de steigerbouw, of bij grotere bouwbedrijven.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Steigerbouwer, Steigerbouwer Worden, Opleidingsniveau Steigerbouwer, Scholing Steigerbouwer, Studie Steigerbouwer, Bijscholing Steigerbouwer, Omscholing Steigerbouwer.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden steigerbouwer

Het startsalaris van een Steigerbouwer ligt op € 1750 per maand. Dit kan later oplopen tot € 2750. Onder de secundaire arbeidsvoorwaarden vallen onder andere een dertiende maand en een reiskostenvergoeding.

Mensen vonden ons op: Salaris Steigerbouwer, Loon Steigerbouwer, Wat verdien je als Steigerbouwer, Salarisschaal Steigerbouwer, Salarisindicatie Steigerbouwer, Bonus Steigerbouwer, CAO Steigerbouwer, Brutoloon Steigerbouwer, Nettoloon Steigerbouwer, Vakantiedagen Steigerbouwer, Pensioen Steigerbouwer.

Competenties, skills & vaardigheden steigerbouwer

 • Samenwerken
 • Omgaan met details
 • Anticiperen
 • Ruimtelijk inzicht
 • Fysiek sterk
Mensen vonden ons op: Kennis Steigerbouwer, Vaardigheden Steigerbouwer, Attitude Steigerbouwer, Kwalificaties Steigerbouwer, Competentieprofiel Steigerbouwer.

Boeken voor het beroep steigerbouwer

Wil je meer weten over het beroep steigerbouwer? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je steigerbouwer bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken steigerbouwer te komen.

Mensen vonden ons op: boeken voor Steigerbouwer, Steigerbouwer ebooks, boek Steigerbouwer.

Persoonstypen steigerbouwer

Er moet op de Steigerbouwer en zijn werk gebouwd kunnen worden. Zijn gemonteerde steigers zijn regelmatig erg hoog, blijven lang staan en worden gebruikt voor allerlei bouw- en werkzaamheden. De personen die die werkzaamheden uitvoeren moeten op heb werk van de Steigerbouwer kunnen vertrouwen. Vandaar dat de Steigerbouwer hoge eisen aan zichzelf moet stellen (Perfectionist). Ook moet hij probleemgericht denken en eventuele moeilijkheden aan zien komen en daar tijdig op in spelen (Loyalist).

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Steigerbouwer, Karakter Steigerbouwer.

Netwerk steigerbouwer

In het netwerk van de Steigerbouwer zitten, naast zijn directe collega’s en voorman, allerlei soorten personen die gebruik maken van steigers. Schilders, metselaars, gevelreinigers, dakdekkers en glaszetters zijn slechts enkele van de vele beroepen waarvoor steigers onontbeerlijk zijn.

Mensen vonden ons op: Collega’s Steigerbouwer, Medewerkers Steigerbouwer.

Is het beroep steigerbouwer iets voor jou?

Zou je graag steigerbouwer willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als steigerbouwer bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Steigerbouwer, beroepskeuzetest Steigerbouwer, beroep Steigerbouwer kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden steigerbouwer

De Steigerbouwer kan na zijn eerste diploma, Steigerbouwer A, doorstuderen om zijn diploma Steigerbouwer B te behalen. Daarnaast kan hij doorgroeien tot Voorman Steigerbouw of Steigerinspecteur. Het arbeidsperspectief is afhankelijk van het aantal bouwopdrachten dat de gehele bouwsector krijgt. In tijden van economische recessie is er weinig werk voor Steigerbouwers, in economisch voorspoedige tijden is er werk genoeg voor hen.

Arbeidsmarktperspectief score steigerbouwer

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep steigerbouwer. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Steigerbouwer, Promotie mogelijkheden Steigerbouwer, Carriere Steigerbouwer.

Solliciteren op de functie steigerbouwer

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als steigerbouwer dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor steigerbouwer belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als steigerbouwer. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Steigerbouwer, CV Steigerbouwer, sollicitatie Steigerbouwer.

Interviews met steigerbouwer

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen steigerbouwer

 • Voorman Steigerbouw
 • Steigerinspecteur

Vacatures steigerbouwer

Op zoek naar een nieuwe baan als Steigerbouwer? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Steigerbouwer. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. De Steigerbouwer monteert en demonteert verschillende soorten steigers. Voorafgaand aan het fysieke werk, gaat de  Steigerbouwer in overleg met zijn klant en collega’s over de te bouwen steiger. De Steigerbouwer moet op de hoogte zijn waar de te bouwen steiger voor gebruikt gaat worden.

Beoordeling Steigerbouwer

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Steigerbouwer' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Steigerbouwer

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer op dit beroep