Bouwkundig Tekenaar Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Bouwkundig Tekenaar? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep bouwkundig tekenaar. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je bouwkundig tekenaar wordt.

 

Wat is een Bouwkundig Tekenaar?

Een Bouwkundig Tekenaar vertaalt de visie van een architect naar een werkbare bouwtekening. Deze geldt als basis voor aannemers en ingenieurs om mee te bouwen. De tekening van een Bouwkundig Tekenaar moet dan ook zeer nauwkeurig zijn en alle details moeten er goed in zijn weergegeven. De Bouwkundig Tekenaar gebruikt potlood en papier, maar ook bepaalde software zoals AutoCAD.

Een architect maakt een schets waarop lang niet alle onderdelen van een gebouw precies zijn aangegeven. De Bouwkundig Tekenaar maakt meerdere tekeningen van een constructie, waarmee een totaalbeeld ontstaat waaruit vooral ook de maten van de onderdelen goed af te lezen zijn. Voor de aannemer is het immers niet alleen belangrijk om te weten welk onderdeel op welke plek moet komen, maar ook hoe dik de muren moeten zijn, hoe groot de deuropeningen en alle andere zaken die van belang zijn bij de constructie van een stevig en functioneel bouwwerk.

De Bouwkundig Tekenaar gaat zeer nauwkeurig te werk en combineert de wensen van de architect met de informatiebehoefte van de aannemer of ingenieur. Zo vormt de Bouwkundig Tekenaar de verbinding tussen het creatieve en het praktische. Hierbij heeft hij ook een controlerende rol, zodat er over het project geen misverstanden kunnen ontstaan. Als de Bouwkundig Tekenaar met veel mensen samenwerkt bestaat de kans dat kleine foutjes gemaakt worden, die later grote gevolgen kunnen hebben. Hij zal hier dan ook te allen tijde rekening mee moeten houden bij het creëren van een werkbare bestektekening.Wil je werken als Bouwkundig Tekenaar?

Werk je al als Bouwkundig Tekenaar en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Bouwkundig Tekenaar worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Bouwkundig Tekenaar, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Bouwkundig Tekenaar in één oogopslag

Sector:

Beroepsgroep:

Netwerk:

  • Architect
  • Ingenieur
  • Bouwkundig Tekenaar

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

  • Van €1800 tot €3500

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

75


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Bouwkundig Tekenaar

Wat verdient een Bouwkundig Tekenaar?

Het salaris van een Bouwkundig Tekenaar kan ligt tussen de €1800 en €3500  per maand. Hoe meer men als ontwerper of architect aan een opdracht werkt, des te meer verantwoordelijkheden en hogere inkomsten men kan verwachten. Als men in vast dienstverband werkt zijn de secundaire arbeidsvoorwaarden over het algemeen goed geregeld, en kan men op zaken zoals vakantiegeld en een pensioensregeling rekenen.

Salarisschaal Bouwkundig Tekenaar

  • Maximaal
  • Gemiddeld
  • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.Vacatures Bouwkundig Tekenaar

Op zoek naar een nieuwe baan als Bouwkundig Tekenaar? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Bouwkundig Tekenaar. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Bouwkundig Tekenaar vacatures

Vacature Bouwkundig Tekenaar
APS Personeelservices
Bedrijfsomschrijving Dit bedrijf is een bekend architectenbureau met uiteenlopende projecten. Binnen het bedrijf heerst een Brabantse informele maar professionele sfeer. Je bent werkzaam in een karakteristiek pand waar ze al …
Vacature Bouwkundig tekenaar
Luba Groep
Bedrijfsomschrijving Dit teken- en adviesbedrijf is gevestigd in Zoetermeer en heeft al meer dan 10 jaar ervaring in bouwkundige projecten. Passie voor bouwkundige kennis staat dan ook voorop en hierdoor …
Vacature Bouwkundig tekenaar
Maandag® Enschede
Functiebeschrijving Voor een architectenbureau in Twente ben ik op zoek naar een Bouwkundig tekenaar. Je werkt aan een breed scale van projecten. . Variërend van droomhuis tot scholengemeenschap, zorgcomplex of …
Vacature Bouwkundig Tekenaar - Rotterdam
VNOM, Rotterdam
Tekenaar - Wat ga je doen? Heb jij een passie voor de bouw en wil jij snel aan de slag als Bouwkundig Tekenaar? Is tekenen jouw passie en heb jij …
Vacature Bouwkundig Tekenaar - Noordeloos
VNOM, Noordeloos
Tekenaar - Wat ga je doen? Wij zijn per direct op zoek naar een Tekenaar Ben jij goed met Autocad? En ben jij toe aan een nieuw uitdaging? Als Bouwkundig …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Bouwkundig Tekenaar

Wat is de toekomst van Bouwkundig Tekenaar?

Er zijn genoeg mogelijkheden voor een Bouwkundig Tekenaar om aan werk te komen. Verder is het met genoeg ervaring best mogelijk om door te groeien naar een functie als projectleider, architect, of iets dergelijks.

Baankans Bouwkundig Tekenaar

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

75


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Benieuwd hoe (andere) werkgevers jou waarderen? Plaats je CV bij onze vacaturepartners en vind uit hoe je in de markt ligt!

Plaats je CV nu direct op Monsterboard Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Bouwkundig Tekenaar worden: Opleidingen tot Bouwkundig Tekenaar

Wil je Bouwkundig Tekenaar worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Bouwkundig Tekenaar.

Hoe word je een Bouwkundig Tekenaar? 

Een HBO opleiding in Bouwkunde vormt een stevige basis voor werk als Bouwkundig Tekenaar, al is het ook mogelijk om met een MBO of HBO opleiding in creatieve richting of Civiele Techniek en bepaalde cursussen in CAD-tekenen, de benodigde vaardigheden op te doen om als Bouwkundig Tekenaar aan het werk te gaan.

De 2 best beoordeelde opleidingen tot Bouwkundig Tekenaar

Autodesk Revit Basiscursus
Autodesk Revit Basiscursus Autodesk Revit Architecture is dé oplossing voor iedereen die wil ontwerpen volgens BIM methodiek. Wilt u als architect of bouwkundig tekenaar goed leren werken met Revit Architecture …
Autodesk Revit Basiscursus
ARCHICAD
ARCHICAD is een ontwerp- en tekenpakket waarmee u eenvoudig, efficiënt en snel aan alle soorten bouwkundige BIM modellen werkt, van ontwerp tot uitvoering. Voor wie is deze ARCHICAD Basistraining bedoeld? …
ARCHICAD

Omscholen of doorgroeien tot Bouwkundig Tekenaar

Voor mensen die willen of moeten omscholen heeft de overheid tijdelijk de NL Leert Door Subsidie in het leven geroepen.

Dit is gratis loopbaanadvies ter waarde van € 700 een erkende loopbaancoach. Dit traject moet je aanvragen voor 1 december!!!

Omscholen met NL leert door subsidie

 

Als je Bouwkundig Tekenaar wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Bouwkundig Tekenaar zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Bouwkundig Tekenaar

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Bouwkundig Tekenaar?

Competenties en Vaardigheden Bouwkundig Tekenaar

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Bouwkundig Tekenaar nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Bouwkundig Tekenaar nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Bouwkundig Tekenaar

Trainingen & cursussen Accuratesse
Accuratesse
Trainingen & cursussen Creativiteit
Creativiteit
Trainingen & cursussen Discipline
Discipline
Trainingen & cursussen Klantgerichtheid
Klantgerichtheid
Trainingen & cursussen Omgaan met details
Omgaan met details

Persoonlijkheid van een Bouwkundig Tekenaar

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Bouwkundig Tekenaar. Als Bouwkundig Tekenaar wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Bouwkundig Tekenaar:


zie volledige beschrijving persoonstype Bouwkundig Tekenaar

Vakkennis voor een Bouwkundig Tekenaar

Het is voor een Bouwkundig Tekenaar ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Bouwkundig Tekenaar zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Bouwkundig Tekenaar


Werkervaring Bouwkundig Tekenaar

Het is voor een startend Bouwkundig Tekenaar die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Bouwkundig Tekenaar is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals Technisch tekenaar, Architect .

Iets anders leren?

Is Bouwkundig Tekenaar het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.
Netwerk Bouwkundig Tekenaar

Met wie werkt een Bouwkundig Tekenaar samen? 

De Bouwkundig Tekenaar doet wat de architect of ingenieur vraagt en zal dus veel overleg met hen hebben. Daarnaast kan het zijn dat hij samenwerkt met collega's die andere onderdelen tekenen of de berekeningen aanreiken waarmee de Bouwkundig Tekenaar zijn werk kan doen. Hoewel de Bouwkundig Tekenaar het meeste werk achter de tekentafel ofcomputer doet, is contact en overleg met professionals in het eigen vakgebied vaak essentieel om succesvol te kunnen blijven.


  • Architect
  • Ingenieur
  • Bouwkundig Tekenaar
Bouwkundig Tekenaar


Organisaties waar een Bouwkundig Tekenaar werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Bouwkundig Tekenaar meestal werkt.

Waar werkt een Bouwkundig Tekenaar?

De Bouwkundig Tekenaar werkt doorgaans in dienst bij een architecten- of ingenieursbureau, maar kan ook freelancer of zelfstandig ondernemer worden. Hij werkt dus voor profit instellingen.

Meer weten over werken in de Beroepsgroep Bouw?

Bekijk werken in Beroepsgroep Bouw

Best beoordeelde werkgevers Bouwkundig Tekenaar

Waar kun je het beste werken als Bouwkundig Tekenaar? Hieronder vind je de best door de Bouwkundig Tekenaar beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Bouwkundig Tekenaar.

Competenties, Skills en Vaardigheden Bouwkundig Tekenaar:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Bouwkundig Tekenaar.

Welke competenties heeft een Bouwkundig Tekenaar nodig?

Een Bouwkundig Tekenaar heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Bouwkundig Tekenaar

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Bouwkundig Tekenaar passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Bouwkundig Tekenaar nodig? 

De Bouwkundig Tekenaar zal de tekening zo perfect mogelijk moeten maken, om fouten in de constructie te voorkomen. Hierbij zal de Bouwkundig Tekenaar zowel aan zijn eigen functioneren als dat van zijn collega's hoge eisen stellen (Perfectionist). Hiernaast is het ook belangrijk dat de Bouwkundig Tekenaar met deadlines om kan gaan en dat hij de wensen van zijn opdrachtgevers zo goed mogelijk weet te vervullen, om zo succesvol te zijn en blijven (Succesvolle werker).

Bekijk de persoonstypen voor Bouwkundig Tekenaar


Perfectionist


Lees meer

Succesvolle werker


Lees meer

Interview met een Bouwkundig Tekenaar

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Bouwkundig Tekenaar

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Bouwkundig Tekenaar

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Bouwkundig Tekenaar

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Bouwkundig Tekenaar dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Bouwkundig Tekenaar belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Bouwkundig Tekenaar. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Bouwkundig Tekenaar iets voor je?

Zou je graag Bouwkundig Tekenaar willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Bouwkundig Tekenaar bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Niet actief op zoek naar een nieuwe baan als Bouwkundig Tekenaar?

Zou je best een andere baan willen maar ben je niet actief op zoek? Ongeveer 70 procent van de Nederlandse beroepsbevolking zou een andere baan aannemen indien ze een goed aanbod krijgen. Jij ook? Plaats dan je CV bij onze vacaturepartners en misschien word je wel benaderd voor een nieuwe job!

Plaats je CV nu direct op Monsterboard Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Meest recente vacatures Bouwkundig Tekenaar

Vacature Bouwkundig Tekenaar - Amsterdam
VNOM, Amsterdam
Tekenaar - Wat ga je doen? Is het jouw passie én haal jij energie uit het vervaardigen van ontwerp- en bouwtekeningen? Jij bent de spil in het projectteam en verwerkt …
Vacature Junior Bouwkundig Tekenaar - Rotterdam
VNOM, Rotterdam
Tekenaar - Wat ga je doen? Wij zijn op zoek naar starters Ben jij pas afgestudeerd aan een bouwkundige opleiding of heb je al een klein beetje ervaring opgedaan als …
Vacature Bouwkundig tekenaar - Utrecht
VNOM, Utrecht
Tekenaar - Wat ga je doen? Als bouwkundig tekenaar ga je met grote zelfstandigheid werken aan de meest uiteenlopende projecten. Je weet wat er speelt in de bouw en kunt …
Vacature Bouwkundig tekenaar - Voorschoten
VNOM, Voorschoten
Tekenaar - Wat ga je doen? Als ervaren Tekenaar ga je met grote zelfstandigheid werken aan de meest uiteenlopende projecten . Je weet wat er speelt in de bouw en …
Vacature Bouwkundig Tekenaar - Capelle aan den IJssel
VNOM, Capelle aan den IJssel
Tekenaar - Wat ga je doen? Ben jij technisch onderlegd en heb jij een passie voor de bouw? En heb jij plannen en organiseren tot een kunst verheven? Dan zijn …

Actuele blogposts


reacties op Bouwkundig Tekenaar

Pierre

Goede informatie,bedankt.Gr

Lolface

Goede inhoud kan me goed helpen bij mijn werkstuk

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar