Chef-kok worden: Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Chef-kok? Lees de functieomschrijving.

Een Chef-kok kan werkzaam zijn in een restaurant, hotel of eetcafé, maar ook in de keuken van een instelling als een verzorgingstehuis. Deze beschrijving betreft de beschrijving van het beroep van Chef-kok in een restaurant of hotel. De competenties van Chef-kok in verschillende instellingen komen echter grotendeels overeen. De werkzaamheden zijn echter afhankelijk van de formule van het bedrijf waarvoor de Chef-kok werkt.

De Chef-kok geeft leiding aan het keukenpersoneel. De coördinatie van de dagelijkse gang van zaken in de keuken is zijn verantwoordelijkheid. Hij verdeelt de taken over het keukenpersoneel en bewaakt de voortgang en kwaliteit van de werkzaamheden. Hierbij geeft de Chef-kok instructies en aanwijzingen. Belangrijk is dat hij toeziet op de naleving van de wettelijke voorschriften op het gebied van veiligheid en hygiëne.

Hiernaast stelt de Chef-kok de menukaart samen en voert het inkoopbeleid van de keuken uit: hij maakt inkoopplannen en bestelt tijdig de benodigde ingrediënten. Overdag worden de voorbereidingen voor het maken van de gerechten getroffen, zoals het voorsnijden van groenten. ’s Avonds zorgt de Chef-kok er samen met de overige koks voor dat de gerechten bereid en op tijd aan de gasten geserveerd worden. Het bewaken van deze doorstroom is ook een van zijn verantwoordelijkheden.

Een ander belangrijk aspect van het werk van de Chef-kok is financieel beheer. Hij stelt begrotingen voor de keuken samen en verdeelt budgetten over de keukenafdelingen. Tevens maakt en ziet hij toe op de voortgang van afdelingsplannen. Tot slot draagt hij zorg voor de uitvoering van het personeelsbeleid. Hij bepaalt hoeveel personeel er nodig is en zorgt voor voldoende bezetting. De Chef-kok werkt  vaak mee aan de selectie en het inwerken van nieuwe medewerkers.

Wil je werken als Chef-kok?

Werk je al als Chef-kok en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Chef-kok worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vindt je de vacatures en de opleidingen voor Chef-kok, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Chef-kok in één oogopslag

Sector:

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

 • Sous Chef
 • Zelfstandig Werkend Kok
 • Bedrijfsleider
 • Keukenhulp

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €2200 tot €2700

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

4


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Chef-kok

Wat verdient een Chef-kok?

Het loon van een Chef-kok is uiteraard afhankelijk van de instelling waar bij hij of zij werkzaam is. Een Chef-kok bij een groot gerenommeerd restaurant zal veel meer verdienen dan een Chef-kok vaneen klein eetcafé of een verzorgingstehuis. Het salaris van een doorsnee Chef-kok ligt ongeveer tussen de €2200 en €2700 per maand.

Salarisschaal Chef-kok

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Vacatures Chef-kok

Op zoek naar een nieuwe baan als Chef-kok? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Chef-kok. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Chef-kok vacatures

Chef Kok Eventlocatie
Independent Recruiters Groep
Chef kok gezocht voor een veelzijdige evenementenlocatie in Utrecht! In dit prachtige, eeuwenoude pand bestaande uit meerdere locaties in het centrum van Utrecht vinden diverse evenementen plaats; van zakelijke bijeenkomsten …
Kok
Olympia Uitzendbureau
Voor een gezellig eetcafé in Oegstgeest zijn wij op zoek naar een kok voor 21 uur per week. Iedere zondag, maandag en dinsdag sta jij in de keuken om de …
Assistent Keukenmanager Partycatering
Independent Recruiters Groep
Ben jij de Assistent Keukenmanager bij deze cateraar die opereert op topniveau? Dit is de ultieme kans om binnen een snel groeiende organisatie jouw kennis van koken op exclusief niveau …
Chef Kok - Restaurant en Eventlocatie
Independent Recruiters Groep
Chef Kok gezocht voor een groot restaurant met terras en tevens evenementen locatie in Amsterdam! In dit prachtige pand aan het water worden zowel gasten uit de leisure- als corporate …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Chef-kok

Hoe goed is de toekomst voor de Chef-kok? 

De Chef-kok heeft de mogelijkheid om door te groeien tot bedrijfsleider van het restaurant. Ook kan een Chef-kok uiteindelijk zelf ondernemer worden en een horecabedrijf opzetten.

De arbeidsmarkt voor Chef-koks is over het algemeen goed. De vacaturegraad in de horeca is hoger dan in andere bedrijfstakken. De werkgelegenheid in de horeca is wel afhankelijk van van de conjunctuur. We zine wel nog steeds een groei in het aantal hotels, dus het aantal hotel vacatures blijft wel toenemen.

Huidige aantal vacatures

4


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Plaats nu je cv en kom erachter

Chef-kok worden: Opleidingen tot Chef-kok

Hoe word je een Chef-kok? 

Er zijn verschillende opleidingen die opleiden tot kok. Dit zijn voornamelijk MBO opleidingen, als:

- Kok (niveau 2)

- Zelfstandig Werkend Kok (niveau 3)

- Gespecialiseerd Kok/Leidinggevende Keuken (niveau 4)

Voor al deze opleidingen geldt dat ze niet specifiek opleiden tot Chef-kok. Vaak is veel ervaring in de keuken vereist en wordt men Chef-kok na eerst een tijd 'gewoon' kok te zijn geweest. De opleiding Gespecialiseerd Kok komt het meest in de buurt bij een opleiding voor de functie van Chefkok, omdat hierbij ook leidinggevende aspecten aan de orde komen.

De 5 beste opleidingen, cursussen en traningen tot Chef-kok

Training De effectieve teamleider
Inleiding De effectieve teamleider Als teamleider wisselt u voortdurend tussen rollen en taken. U heeft te maken met collega’s, klanten, leveranciers en het hogere management. Alles zelf willen doen is …
Praktisch leidinggeven op de werkvloer (Dag)
Jouw ploeg motiveren en stimuleren? In deze ROVC-training leer je alle communicatietechnieken die je als leidinggevende nodig hebt. Geef jij leiding aan een uitvoerende ploeg? Ben je bijvoorbeeld ploegleider, voorman, …
Kaasbehandeling en kaasverkoop - Ben je kok, professioneel of hobby, facilitair medewerker of cateraar? Ken dit mooie product.
Wil je voor je werk of als geïnteresseerde consument de voornaamste dingen over kaas weten? In deze online training krijg je op een deskundige, overzichtelijke en zakelijke manier uitgelegd welke …
Working with Chef
In deze Chef training / cursus maakt u kennis met de basisprincipes van Chef. Chef is een configuratie management tool die gebruikt wordt bij het configureren en onderhouden van servers. …
Chef Beyond the Basics
In deze Chef training cursus maakt u kennis met de basis van Chef Analytics, het installatieproces, het configureren en het uploaden van alerts en notificaties. Onderwerpen die onder andere aan …
Meer opleidingen Chef-kok

Weet je nog niet of je Chef-kok wilt worden? Of wil je doorgroeien? Misschien is er wel een vervolgopleiding Chef-kok of specialisatie cursus te vinden.

Zoek in alle opleidingen, cursussen en trainingen


Netwerk Chef-kok

Met wie werkt een Chef-kok samen? 

Het keukenpersoneel wordt vaak door de Chef-kok geselecteerd en ingewerkt. Hij werkt nauw samen met het dit keukenpersoneel. Als team sta je in de keuken en worden de gerechten voorbereid. De Chef-kok heeft hierbij de taak om deze samenwerking in goede banen te leiden. Het is belangrijk dat de medewerkers goed op elkaar zijn afgestemd om de gerechten op tijd aan de gasten uit te serveren. De Chef-kok ziet er op toe dat kwaliteit wordt geleverd en geeft daarvoor instructies en aanwijzingen aan andere koks. Voor het bepalen van het keukenbudget overlegt hij met de manager van het bedrijf of de bedrijfsleider. Kortgezegd is de Chef-kok de schakel tussen het uitvoerend keuken personeel en de manager van het bedrijf.


 • Sous Chef
 • Zelfstandig Werkend Kok
 • Bedrijfsleider
 • Keukenhulp
Chef-kok


Organisaties waar een Chef-kok werkzaam is

Waar werkt een Chef-kok meestal? 

Een Chef-kok kan werkzaam zijn bij verschillende organisaties. Veelal betreft het een hotel of restaurant. Dit zijn vaak bij uitstek profit-organisaties met veel personeel. Ook kan een Chef-kok werkzaam zijn in een instelling als een verzorgingstehuis. Dit is uiteraard een geheel ander bedrijf dan een restaurant en niet gericht op het maken van winst. Het overgrote deel van de Chef-koks is echter werkzaam in hotel of restaurant.


Best beoordeelde werkgevers Chef-kok

Waar kun je het beste werken als Chef-kok? Hieronder vindt je de best door de Chef-kok beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Chef-kok.

Competenties, Skills en Vaardigheden Chef-kok:

Welke competenties heeft een een Chef-kok nodig? Hieronder vind je ze met de beschrijving ervan.


Persoonstypen Chef-kok

Wat voor persoonlijkheid heb je als Chef-kok nodig? 

Voor de functie van Chef-kok zijn leidinggevende kwaliteiten erg belangrijk. De Chef-kok staat aan het hoofd van een keuken waar vaak veel personeel werkzaam is. Het is dus belangrijk om een sterke en zelfverzekerde persoonlijkheid te hebben. Daarnaast is hij onafhankelijk, kan hij goed onder druk werken en neemt hij eenvoudig beslissingen (Baas).

Verder dient hij de kwaliteit van de gerechten in de keuken de bewaken evenals het verloop van de werkzaamheden en de doorstroom van keuken naar gasten. Om de kwaliteit hoog te houden moet hij nauwkeurig zijn, kritisch en hoge maatstaven hanteren en alles tot in de puntjes regelen (Perfectionist).

Bekijk de persoonstypen voor Chef-kok


Baas


Lees meer

Perfectionist


Lees meer

Interview met een Chef-kok

Niels van den Berg is chef-kok.

Ben je benieuwd wat een chef-kok allemaal doet op een dag? Niels van den Berg vertelt je er alles over!

Lees de rest van het interview met een Chef-kok

Beoordeling van het beroep Chef-kok

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Chef-kok

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Chef-kok

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Chef-kok dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Chef-kok belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Chef-kok. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Chef-kok iets voor je?

Zou je graag Chef-kok willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Chef-kok bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Chef-kok

rachel

hoe is de man-vrouw verdeling in deze beroepscategorie?

chef-kok

daar is bij mijn weten,nog geen onderzoek naar gedaan.

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar