Chef-kok Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Chef-kok? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep chef-kok. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je chef-kok wordt.

 

Wat is een Chef-kok?

Een Chef-kok kan werkzaam zijn in een restaurant, hotel of eetcafé, maar ook in de keuken van een instelling als een verzorgingstehuis. Deze beschrijving betreft de beschrijving van het beroep van Chef-kok in een restaurant of hotel. De competenties van Chef-kok in verschillende instellingen komen echter grotendeels overeen. De werkzaamheden zijn echter afhankelijk van de formule van het bedrijf waarvoor de Chef-kok werkt.

De Chef-kok geeft leiding aan het keukenpersoneel. De coördinatie van de dagelijkse gang van zaken in de keuken is zijn verantwoordelijkheid. Hij verdeelt de taken over het keukenpersoneel en bewaakt de voortgang en kwaliteit van de werkzaamheden. Hierbij geeft de Chef-kok instructies en aanwijzingen. Belangrijk is dat hij toeziet op de naleving van de wettelijke voorschriften op het gebied van veiligheid en hygiëne.

Hiernaast stelt de Chef-kok de menukaart samen en voert het inkoopbeleid van de keuken uit: hij maakt inkoopplannen en bestelt tijdig de benodigde ingrediënten. Overdag worden de voorbereidingen voor het maken van de gerechten getroffen, zoals het voorsnijden van groenten. ’s Avonds zorgt de Chef-kok er samen met de overige koks voor dat de gerechten bereid en op tijd aan de gasten geserveerd worden. Het bewaken van deze doorstroom is ook een van zijn verantwoordelijkheden.

Een ander belangrijk aspect van het werk van de Chef-kok is financieel beheer. Hij stelt begrotingen voor de keuken samen en verdeelt budgetten over de keukenafdelingen. Tevens maakt en ziet hij toe op de voortgang van afdelingsplannen. Tot slot draagt hij zorg voor de uitvoering van het personeelsbeleid. Hij bepaalt hoeveel personeel er nodig is en zorgt voor voldoende bezetting. De Chef-kok werkt  vaak mee aan de selectie en het inwerken van nieuwe medewerkers.

Past het beroep Chef-kok bij jou?

Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Wil je omscholen maar weet je nog niet wat? Met baansuggestie krijg je actuele vacatures te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je kunt Kansrijke banen en omschoolvacatures de voorrang geven. Na 3 stappen zie je gelijk jouw unieke baansuggesties op basis van jouw baanprofiel!

Bekijk jouw persoonlijke baansuggesties

Andere namen het beroep Chef-kok

Andere namen die voor dit beroep gebruikt worden zijn: Chef de Cuisine, Keukenmanager, Chef kok

Wil je werken als Chef-kok?

Werk je al als Chef-kok en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Chef-kok worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Chef-kok, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Chef-kok in één oogopslag

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

 • Sous Chef
 • Zelfstandig Werkend Kok
 • Bedrijfsleider
 • Keukenhulp

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €2200 tot €2700

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

91


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Chef-kok

Wat verdient een Chef-kok?

Het loon van een Chef-kok is uiteraard afhankelijk van de instelling waar bij hij of zij werkzaam is. Een Chef-kok bij een groot gerenommeerd restaurant zal veel meer verdienen dan een Chef-kok vaneen klein eetcafé of een verzorgingstehuis. Het salaris van een doorsnee Chef-kok ligt ongeveer tussen de €2200 en €2700 per maand.

Salarisschaal Chef-kok

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Wil je jouw salaris verhogen?

Bekijk dan welke banen echt bij jouw passen met onze tool BaansuggestieVacatures Chef-kok

Op zoek naar een nieuwe baan als Chef-kok? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Chef-kok. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Chef-kok vacatures

Vacature Chef-kok
Fletcher Hotels
Als grootste hotelketen van Nederland zetten wij ons elke dag in om onze gasten te voorzien van een onvergetelijk verblijf. Bij Fletcher Hotels zijn we ambitieus en willen we nog …
Vacature Chef-kok
Fletcher Hotels
Als grootste hotelketen van Nederland zetten wij ons elke dag in om onze gasten te voorzien van een onvergetelijk verblijf. Bij Fletcher Hotels zijn we ambitieus en willen we nog …
Vacature Chef-kok
Fletcher Hotels
Als grootste hotelketen van Nederland zetten wij ons elke dag in om onze gasten te voorzien van een onvergetelijk verblijf. Bij Fletcher Hotels zijn we ambitieus en willen we nog …
Vacature Chef-kok
Fletcher Hotels
Als grootste hotelketen van Nederland zetten wij ons elke dag in om onze gasten te voorzien van een onvergetelijk verblijf. Bij Fletcher Hotels zijn we ambitieus en willen we nog …
Vacature Chef kok Raadhuis
We Canteen
Raadhuis Amstelveen 40 uur Voor het bedrijfsrestaurant van onze opdrachtgever het Raadhuis zoeken wij een ondernemende en getalenteerde fulltime Chef-kok. De Chef-kok zal werkzaam zijn voor onze bedrijfscatering We Canteen. …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Chef-kok

Wat zijn de baankansen voor een Chef-kok?

De Chef-kok heeft de mogelijkheid om door te groeien tot bedrijfsleider van het restaurant. Ook kan een Chef-kok uiteindelijk zelf ondernemer worden en een horecabedrijf opzetten.

De arbeidsmarkt voor Chef-koks is over het algemeen goed. De vacaturegraad in de horeca is hoger dan in andere bedrijfstakken. De werkgelegenheid in de horeca is wel afhankelijk van van de conjunctuur. We zine wel nog steeds een groei in het aantal hotels, dus het aantal hotel vacatures blijft wel toenemen.

De actuele kans op werk voor een Chef-kok

De kans op werk voor het beroep Chef-kok is op dit moment onbekend.

Huidige aantal vacatures

91

Baankans Chef-kok

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Chef-kok worden: Opleidingen tot Chef-kok

Wil je Chef-kok worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Chef-kok.

Hoe word je een Chef-kok? 

Er zijn verschillende opleidingen die opleiden tot kok. Dit zijn voornamelijk MBO opleidingen, als:

- Kok (niveau 2)

- Zelfstandig Werkend Kok (niveau 3)

- Gespecialiseerd Kok/Leidinggevende Keuken (niveau 4)

Voor al deze opleidingen geldt dat ze niet specifiek opleiden tot Chef-kok. Vaak is veel ervaring in de keuken vereist en wordt men Chef-kok na eerst een tijd 'gewoon' kok te zijn geweest. De opleiding Gespecialiseerd Kok komt het meest in de buurt bij een opleiding voor de functie van Chefkok, omdat hierbij ook leidinggevende aspecten aan de orde komen.

De 5 best beoordeelde opleidingen tot Chef-kok

HACCP voedselveiligheid training
De Basistraining Voedselveiligheid HACCP is geschikt voor iedereen die te maken heeft met voedselhygiëne op de werkvloer (productiemedewerkers, operators, logistiek medewerkers en direct leidinggevenden). Wij snappen dat de prioriteit van …
HACCP voedselveiligheid training
HACCP Cursus
De HACCP Cursus is geschikt voor iedereen die in een bedrijf voedsel bereidt, bewerkt, behandelt, serveert of verkoopt. Een vooropleiding is niet vereist.  Tijdens de ééndaagse HACCP Cursus leer je …
HACCP Cursus
Online HACCP training (basis)
Als je uit eten gaat, dan mag je ervan uitgaan dat het eten van goede kwaliteit is. Het moet smaakvol zijn en hygiënisch bereid zijn. Je mag er niet ziek …
Online HACCP training (basis)
HACCP Training
De HACCP Training is geschikt voor iedereen die in een bedrijf voedsel bereidt, bewerkt, behandelt, serveert of verkoopt. Een vooropleiding is niet vereist.  Tijdens de ééndaagse HACCP Training leer je …
HACCP Training
Training Hygiënecode HACCP
HACCP, de afkorting voor Hazard Analysis and Critical Control Points, is een risico-inventarisatie voor voedingsmiddelen.  Bedrijven die zich bezighouden met de bereiding, verwerking, behandeling, …
Training Hygiënecode HACCP

Omscholen tot Chef-kok

Als je je wilt omscholen tot Chef-kok is het mogelijk dat er meerdere wegen zijn. Het komt namelijk steeds vaker voor dat er specifieke vacatures met omscholing zijn. Op dat moment wordt het leertraject hiervoor door de werkgever georganiseerd. Als er op dit moment omschoolvacatures voor Chef-kok zijn vind je die hieronder.

Bepaal jouw omschoolkeuze met Baansuggestie

Met baansuggestie krijg je kansrijke banen te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je vindt ook direct omschoolvacatures als deze er zijn. Je kunt nu inspiratie op doen en jouw omschoolkeuze bepalen op basis van wat bij jou past! Bekijk jouw baansuggesties!

Vacatures met (Om)scholing

Omscholen met salaris is natuurlijk wel zo prettig, je verdient gelijk vanaf het begin van je nieuwe baan. Ook worden vaak de opleidingskosten door de werkgever betaald. Wij kennen totaal 4 verschillende typen (om)scholingsvacatures. Directe omscholing, Opleidingsvacatures (BBL, Beroepsbegeleidende Leerweg), Leerling vacatures en Traineeships. Als er voor Chef-kok dit type vacatures zijn vind je ze hieronder.

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Chef-kok

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Chef-kok

Als je Chef-kok wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Chef-kok zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Chef-kok

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Chef-kok?

Competenties en Vaardigheden Chef-kok

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Chef-kok nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Chef-kok nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Chef-kok

Trainingen & cursussen Creativiteit
Creativiteit
Trainingen & cursussen Delegeren
Delegeren
Trainingen & cursussen Discipline
Discipline
Trainingen & cursussen Flexibiliteit
Flexibiliteit
Trainingen & cursussen Leiderschap
Leiderschap
Trainingen & cursussen Organiseren
Organiseren
Trainingen & cursussen Samenwerken
Samenwerken
Trainingen & cursussen Sociabiliteit
Sociabiliteit
Trainingen & cursussen Stressbestendigheid
Stressbestendigheid

Persoonlijkheid van een Chef-kok

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Chef-kok. Als Chef-kok wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Chef-kok:


zie volledige beschrijving persoonstype Chef-kok

Vakkennis voor een Chef-kok

Het is voor een Chef-kok ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Chef-kok zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Chef-kok

Online HACCP training (basis)
Als je uit eten gaat, dan mag je ervan uitgaan dat het eten van goede kwaliteit is. Het moet smaakvol zijn en hygiënisch bereid zijn. Je mag er niet ziek …
Online HACCP training (basis)
HACCP cursus [UPDATE: 2 augustus 2021]
De beste HACCP cursus die je volledig online kunt volgen. Nadat je de cursus hebt doorlopen, en je het online examen met succes hebt behaald ontvang je direct het Certificaat
HACCP cursus [UPDATE: 2 augustus 2021]
E-learning voedselveiligheid HACCP voor productiemedewerkers
Algemene e-learning voedselveiligheid HACCP voor productiemedewerkers behandelt alle onderwerpen van voedselveiligheid. Deze training wordt afgerond met een toets. Bewijs van deelname door middel van een certificaat. Tijd: +/- 25 minuten …
E-learning voedselveiligheid HACCP voor productiemedewerkers
HACCP E-Learning
Werk jij met eet- en drinkwaren? Met de HACCP cursus leer jij alle regels omtrent de Hygiënecode voor de horecaBen jij als ondernemer, medewerker of vrijwilliger werkzaam in de horeca? …
HACCP E-Learning
HACCP Horeca
Het is wettelijk verplicht voor iedereen die voedsel bereidt, behandelt, verwerkt en/of verkoopt om een training te volgen op het gebied van voedselveiligheid. Met onze Training HACCP voor de horeca …
HACCP Horeca

Werkervaring Chef-kok

Het is voor een startend Chef-kok die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Chef-kok is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals Basiskok, Sous-chef .

Iets anders leren?

Is Chef-kok het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.
Netwerk Chef-kok

Met wie werkt een Chef-kok samen? 

Het keukenpersoneel wordt vaak door de Chef-kok geselecteerd en ingewerkt. Hij werkt nauw samen met het dit keukenpersoneel. Als team sta je in de keuken en worden de gerechten voorbereid. De Chef-kok heeft hierbij de taak om deze samenwerking in goede banen te leiden. Het is belangrijk dat de medewerkers goed op elkaar zijn afgestemd om de gerechten op tijd aan de gasten uit te serveren. De Chef-kok ziet er op toe dat kwaliteit wordt geleverd en geeft daarvoor instructies en aanwijzingen aan andere koks. Voor het bepalen van het keukenbudget overlegt hij met de manager van het bedrijf of de bedrijfsleider. Kortgezegd is de Chef-kok de schakel tussen het uitvoerend keuken personeel en de manager van het bedrijf.


 • Sous Chef
 • Zelfstandig Werkend Kok
 • Bedrijfsleider
 • Keukenhulp
Chef-kok


Organisaties waar een Chef-kok werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Chef-kok meestal werkt.

Waar werkt een Chef-kok?

Een Chef-kok kan werkzaam zijn bij verschillende organisaties. Veelal betreft het een hotel of restaurant. Dit zijn vaak bij uitstek profit-organisaties met veel personeel. Ook kan een Chef-kok werkzaam zijn in een instelling als een verzorgingstehuis. Dit is uiteraard een geheel ander bedrijf dan een restaurant en niet gericht op het maken van winst. Het overgrote deel van de Chef-koks is echter werkzaam in hotel of restaurant.

Meer weten over werken in de Facilitair?

Bekijk werken in Facilitair

Best beoordeelde werkgevers Chef-kok

Waar kun je het beste werken als Chef-kok? Hieronder vind je de best door de Chef-kok beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Chef-kok.

Competenties, Skills en Vaardigheden Chef-kok:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Chef-kok.

Welke competenties heeft een Chef-kok nodig?

Een Chef-kok heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Chef-kok

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Chef-kok passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Chef-kok nodig? 

Voor de functie van Chef-kok zijn leidinggevende kwaliteiten erg belangrijk. De Chef-kok staat aan het hoofd van een keuken waar vaak veel personeel werkzaam is. Het is dus belangrijk om een sterke en zelfverzekerde persoonlijkheid te hebben. Daarnaast is hij onafhankelijk, kan hij goed onder druk werken en neemt hij eenvoudig beslissingen (Baas).

Verder dient hij de kwaliteit van de gerechten in de keuken de bewaken evenals het verloop van de werkzaamheden en de doorstroom van keuken naar gasten. Om de kwaliteit hoog te houden moet hij nauwkeurig zijn, kritisch en hoge maatstaven hanteren en alles tot in de puntjes regelen (Perfectionist).

Bekijk de persoonstypen voor Chef-kok


Baas


Lees meer

Perfectionist


Lees meer

Interview met een Chef-kok

Niels van den Berg is chef-kok.

Ben je benieuwd wat een chef-kok allemaal doet op een dag? Niels van den Berg vertelt je er alles over!

Lees de rest van het interview met een Chef-kok

Beoordeling van het beroep Chef-kok

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Chef-kok

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Chef-kok

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Chef-kok dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Chef-kok belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Chef-kok. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Chef-kok iets voor je?

Zou je graag Chef-kok willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Chef-kok bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Chef-kok

rachel

hoe is de man-vrouw verdeling in deze beroepscategorie?

chef-kok

daar is bij mijn weten,nog geen onderzoek naar gedaan.

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar