Graficus Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Graficus? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep graficus. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je graficus wordt.

 

Wat is een Graficus?

Een graficus is iemand die kunstwerken maakt waarin volgens de definitie op Wikipedia “de lijn primeert”. In andere woorden, de graficus gebruikt een bepaalde techniek (potlood op papier, houtskool, Oost-Indische inkt, enz.) om een tekening te maken waarvan de structuur voor een overgroot deel afhangt van lijnen. Om te begrijpen wat hier precies mee bedoeld wordt kan het nuttig zijn werken op te zoeken van bekende grafici, bijvoorbeeld Rien Poortvliet, Bernard Essers of Reijer Stolk.

Graficus is niet noodzakelijk een beroep. In Nederland zijn er slechts enkele grafici die van hun werken kunnen leven. Veel anderen zijn graficus net als dat sommigen tekenaar of schilder zijn, in hun vrije tijd of naast een andere baan. Vrijwel alle bekende Nederlandse grafici hadden, op het moment dat ze van hun werken konden leven, een lange geschiedenis achter zich van andere grafische banen. Voorbeelden hiervan zijn illustrator, schrijver, grafisch ontwerper, striptekenaar, enzovoorts.

Vind kansrijke banen die bij jouw persoonlijkheid en competenties passen

Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Wil je omscholen maar weet je nog niet wat? Met baansuggestie krijg je actuele vacatures te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je kan ervoor kiezen om kansrijke banen en ook omschoolvacatures de voorrang te geven. Na 3 stappen krijg je gelijk jouw unieke baansuggesties te zien die horen bij jouw persoonlijke baanprofiel. Doe nu inspiratie op voor de ontwikkeling van jouw loopbaan!

Bekijk jouw persoonlijke baansuggesties

Wil je werken als Graficus?

Werk je al als Graficus en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Graficus worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Graficus, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Graficus in één oogopslag

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

 • Illustrator
 • Striptekenaar
 • Grafisch vormgever
 • Tekenaar
 • Schilder

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van onbekend

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Graficus

Wat verdient een Graficus?

Grafici werken vrijwel altijd voor zichzelf, hoewel ze een contract kunnen hebben bij bijvoorbeeld een uitgever. Meestal werken ze aan de hand van opdrachten, of verkopen ze hun werk. In vrijwel alle gevallen hangt het salaris af van hoe goed het werk in kwestie verkoopt. Hier komen dus kwaliteit én marketing bij kijken.

Salarisschaal Graficus

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Wil je jouw salaris verhogen?

Bekijk dan welke banen echt bij jouw passen met onze tool BaansuggestieVacatures Graficus

Er zijn geen vacatures Graficus aanwezig. Je kan wel meer informatie vinden over de branche waar een Graficus in werkt.

Meer weten over de sector waar een Graficus in werkt

Bekijk werken in Kunst & Cultuur & Entertainment

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Graficus

Wat zijn de baankansen voor een Graficus?

Het arbeidsmarktperspectief voor de graficus is zeer karig. Zoals hierboven aangegeven is het voor velen meer een vrijetijdsbesteding of een soort bijbaan. Wil een graficus van zijn kunstwerken kunnen leven, zal hij naamsbekendheid moeten opbouwen en ook genoeg moeten verkopen.

De actuele kans op werk voor een Graficus

De kans op werk voor het beroep Graficus is op dit moment onbekend.

Huidige aantal vacatures

0

Baankans Graficus

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Graficus worden: Opleidingen tot Graficus

Wil je Graficus worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Graficus.

Hoe word je een Graficus? 

Iedereen met tekentalent kan graficus worden, ook zonder opleiding. Wie zijn talent volledig wil ontwikkelen en de kans op een baan wil vergroten kan een grafische opleiding gaan doen. De meeste grote hbo’s en ook veel mbo’s bieden deze aan.

Opleidingen, cursussen en trainingen tot Graficus

Er zijn geen opleidingen Graficus aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Graficus in werkt

Bekijk alle opleidingen Kunst & Cultuur & Entertainment

Omscholen tot Graficus

Als je je wilt omscholen tot Graficus is het mogelijk dat er meerdere wegen zijn. Het komt namelijk steeds vaker voor dat er specifieke vacatures met omscholing zijn. Op dat moment wordt het leertraject hiervoor door de werkgever georganiseerd. Als er op dit moment omschoolvacatures voor Graficus zijn vind je die hieronder.

Bepaal jouw omschoolkeuze met Baansuggestie

Met baansuggestie krijg je kansrijke banen te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je vindt ook direct omschoolvacatures als deze er zijn. Je kunt nu inspiratie op doen en jouw omschoolkeuze bepalen op basis van wat bij jou past! Bekijk jouw baansuggesties!

Vacatures met (Om)scholing

Omscholen met salaris is natuurlijk wel zo prettig, je verdient gelijk vanaf het begin van je nieuwe baan. Ook worden vaak de opleidingskosten door de werkgever betaald. Wij kennen totaal 4 verschillende typen (om)scholingsvacatures. Directe omscholing, Opleidingsvacatures (BBL, Beroepsbegeleidende Leerweg), Leerling vacatures en Traineeships. Als er voor Graficus dit type vacatures zijn vind je ze hieronder.

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Graficus

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Graficus

Als je Graficus wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Graficus zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Graficus

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Graficus?

Competenties en Vaardigheden Graficus

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Graficus nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Graficus nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Graficus

Trainingen & cursussen Accuratesse
Accuratesse
Trainingen & cursussen Creativiteit
Creativiteit
Trainingen & cursussen Discipline
Discipline
Trainingen & cursussen Onafhankelijkheid
Onafhankelijkheid
Trainingen & cursussen Zelfontwikkeling
Zelfontwikkeling

Persoonlijkheid van een Graficus

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Graficus. Als Graficus wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Graficus:


zie volledige beschrijving persoonstype Graficus

Vakkennis voor een Graficus

Het is voor een Graficus ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Graficus zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Graficus


Werkervaring Graficus

Het is voor een startend Graficus die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Graficus is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals Schilder, Tekenaar, Grafisch Ontwerper .

Iets anders leren?

Is Graficus het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.
Netwerk Graficus

Met wie werkt een Graficus samen? 

Het netwerk van de graficus zal bestaan uit andere personen die werken in de grafische sector. Voorbeelden zijn de al eerder genoemde illustrator, de striptekenaar, de grafisch ontwerper, enzovoorts.


 • Illustrator
 • Striptekenaar
 • Grafisch vormgever
 • Tekenaar
 • Schilder
Graficus


Organisaties waar een Graficus werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Graficus meestal werkt.

Waar werkt een Graficus?

De graficus werkt vrijwel altijd zelfstandig, en wanneer de graficus ergens een contract krijgt is dit praktisch altijd van een bedrijf (in de profit-sector dus). Voorbeelden hiervan zijn een uitgever of een reclamebedrijf.

Meer weten over werken in de Creatief & Design?

Bekijk werken in Creatief & Design

Best beoordeelde werkgevers Graficus

Waar kun je het beste werken als Graficus? Hieronder vind je de best door de Graficus beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Graficus.

Competenties, Skills en Vaardigheden Graficus:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Graficus.

Welke competenties heeft een Graficus nodig?

Een Graficus heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Graficus

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Graficus passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Graficus nodig? 

De graficus is vrijwel altijd een Perfectionist. Grafische beroepen vergen allemaal geduld en een hoge kwaliteitsnorm, en ook de discipline om die te handhaven. Verder is de graficus niet noodzakelijk een specifiek persoonstype. De een zal een Romanticus zijn, de ander eerder een Waarnemer.

Bekijk de persoonstypen voor Graficus


Perfectionist


Lees meer

Interview met een Graficus

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Graficus

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Graficus

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Graficus

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Graficus dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Graficus belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Graficus. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Graficus iets voor je?

Zou je graag Graficus willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Graficus bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Graficus

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar