Graficus Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Graficus? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep graficus. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je graficus wordt.

 

Wat is een Graficus?

Een graficus is iemand die kunstwerken maakt waarin volgens de definitie op Wikipedia “de lijn primeert”. In andere woorden, de graficus gebruikt een bepaalde techniek (potlood op papier, houtskool, Oost-Indische inkt, enz.) om een tekening te maken waarvan de structuur voor een overgroot deel afhangt van lijnen. Om te begrijpen wat hier precies mee bedoeld wordt kan het nuttig zijn werken op te zoeken van bekende grafici, bijvoorbeeld Rien Poortvliet, Bernard Essers of Reijer Stolk.

Graficus is niet noodzakelijk een beroep. In Nederland zijn er slechts enkele grafici die van hun werken kunnen leven. Veel anderen zijn graficus net als dat sommigen tekenaar of schilder zijn, in hun vrije tijd of naast een andere baan. Vrijwel alle bekende Nederlandse grafici hadden, op het moment dat ze van hun werken konden leven, een lange geschiedenis achter zich van andere grafische banen. Voorbeelden hiervan zijn illustrator, schrijver, grafisch ontwerper, striptekenaar, enzovoorts.Wil je werken als Graficus?

Werk je al als Graficus en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Graficus worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Graficus, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Graficus in één oogopslag

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

 • Illustrator
 • Striptekenaar
 • Grafisch vormgever
 • Tekenaar
 • Schilder

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van onbekend

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Graficus

Wat verdient een Graficus?

Grafici werken vrijwel altijd voor zichzelf, hoewel ze een contract kunnen hebben bij bijvoorbeeld een uitgever. Meestal werken ze aan de hand van opdrachten, of verkopen ze hun werk. In vrijwel alle gevallen hangt het salaris af van hoe goed het werk in kwestie verkoopt. Hier komen dus kwaliteit én marketing bij kijken.

Salarisschaal Graficus

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.Vacatures Graficus

Er zijn geen vacatures Graficus aanwezig. Je kan wel meer informatie vinden over de branche waar een Graficus in werkt.

Meer weten over de sector waar een Graficus in werkt

Bekijk werken in Kunst & Cultuur & Entertainment

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Graficus

Wat is de toekomst van Graficus?

Het arbeidsmarktperspectief voor de graficus is zeer karig. Zoals hierboven aangegeven is het voor velen meer een vrijetijdsbesteding of een soort bijbaan. Wil een graficus van zijn kunstwerken kunnen leven, zal hij naamsbekendheid moeten opbouwen en ook genoeg moeten verkopen.

Huidige aantal vacatures

0


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Plaats nu je cv en kom erachter

Graficus worden: Opleidingen tot Graficus

Wil je graficus worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen.

Hoe word je een Graficus? 

Iedereen met tekentalent kan graficus worden, ook zonder opleiding. Wie zijn talent volledig wil ontwikkelen en de kans op een baan wil vergroten kan een grafische opleiding gaan doen. De meeste grote hbo’s en ook veel mbo’s bieden deze aan.

De 1 beste opleidingen, cursussen en traningen tot Graficus

InDesign
Kunstenaars, grafisch vormgevers en designers zweren bij dit veelzijdige opmaakprogramma! Indesign is namelijk hét programma voor creatief/technisch werk zoals: flyers, magazines, Kunstenaars, grafisch vormgevers en designers zweren bij dit veelzijdige …
Meer opleidingen Graficus

Weet je nog niet of je Graficus wilt worden? Of wil je doorgroeien? Misschien is er wel een vervolgopleiding Graficus of specialisatie cursus te vinden.

Zoek in alle opleidingen, cursussen en trainingen
Netwerk Graficus

Met wie werkt een Graficus samen? 

Het netwerk van de graficus zal bestaan uit andere personen die werken in de grafische sector. Voorbeelden zijn de al eerder genoemde illustrator, de striptekenaar, de grafisch ontwerper, enzovoorts.


 • Illustrator
 • Striptekenaar
 • Grafisch vormgever
 • Tekenaar
 • Schilder
Graficus


Organisaties waar een Graficus werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Graficus meestal werkt.

Waar werkt een Graficus?

De graficus werkt vrijwel altijd zelfstandig, en wanneer de graficus ergens een contract krijgt is dit praktisch altijd van een bedrijf (in de profit-sector dus). Voorbeelden hiervan zijn een uitgever of een reclamebedrijf.

Meer weten over werken in de Creatief & Design?

Bekijk werken in Creatief & Design

Best beoordeelde werkgevers Graficus

Waar kun je het beste werken als Graficus? Hieronder vind je de best door de Graficus beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Graficus.

Competenties, Skills en Vaardigheden Graficus:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Graficus.

Welke competenties heeft een Graficus nodig?

Een Graficus heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Graficus

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Graficus passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Graficus nodig? 

De graficus is vrijwel altijd een Perfectionist. Grafische beroepen vergen allemaal geduld en een hoge kwaliteitsnorm, en ook de discipline om die te handhaven. Verder is de graficus niet noodzakelijk een specifiek persoonstype. De een zal een Romanticus zijn, de ander eerder een Waarnemer.

Bekijk de persoonstypen voor Graficus


Perfectionist


Lees meer

Interview met een Graficus

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Graficus

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Graficus

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Graficus

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Graficus dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Graficus belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Graficus. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Graficus iets voor je?

Zou je graag Graficus willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Graficus bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Graficus

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar