Makelaar worden: Opleiding, Omscholen en Vaardigheden

Makelaar worden: Opleiding, Omscholen en Vaardigheden

Hoe kan je Makelaar worden? Er zijn over het algemeen een aantal verschillende manieren om een beroep te leren. Je kunt de inhoud van een beroep leren via het regulier beroepsonderwijs, maar ook via gerichte cursussen en trainingen. Je kunt een nieuw beroep vaak ook deels on-the-job, oftewel in de praktijk leren. Je kunt vaak ook via zelfstudie, of via speciale omscholing jouw nieuwe beroep leren.

De eerste stap is om je in het beroep te verdiepen. Wat ga je doen als Makelaar? Welke vaardigheden en eigenschappen heb je nodig om je werk als Makelaar goed te kunnen uitvoeren? Hoe ziet je werkdag eruit? Wat ga je verdienen als Makelaar?

Al deze informatie bieden wij jou hier, zodat jij kunt bepalen of je inderdaad Makelaar wilt worden. Zo ja, dan vind je hier de opleidingen en omscholingen tot Makelaar.

Alles over hoe je Makelaar kunt worden


Omscholen met baangarantie en salaris

Voor beroepen met goede baankansen
Nationale Beroepengids

Vacatures laden...

Hoe word je Makelaar?

Omdat vanaf 2001 de titelbescherming en beëdiging voor Makelaar zijn afgeschaft mag iedereen zich sindsdien Makelaar of taxateur noemen. Dit betekent dat er niet echt meer strenge eisen zijn om Makelaar te worden. Je volgt in principe de opleiding Vastgoed en Makelaardij of Management Economie en Recht (HBO). Hierna kun je als Makelaar aan de slag. In plaats van de titelbescherming en beëdiging hebben verschillende organisaties op het gebied van makelaardij concurrerende certificeringsregelingen ontwikkeld om toch de kwaliteit van de makelaardij te garanderen. Per certificeringsregeling gelden bepaalde opleidingseisen voor de toelating en bepaalde eisen met betrekking tot de permanente educatie.

Stichting VastgoedCert bepaald bijvoorbeeld aan welke vakbekwaamheidseisen Makelaars moeten voldoen om een certificaat van de stichting te kunnen krijgen. Als je als Makelaar ingeschreven bent bij de Stichting Certificering VBO Makelaars dan moet je voldoen aan actuele eisen met betrekking tot kennis, inzicht, vaardigheden en beroepshouding. Hiervoor moet je dan wel examens afleggen en moet je voortdurent bijblijven en studiepunten blijven halen. Dit komt dus neer op een permanente educatie. Zie hier ook de website van een Horeca makelaar. dit is een makelaar die alleen handelt in Horecapanden. Een aankoopmakelaar is weer een ander type, deze makelaars doen aleen de ataxatie en koop van een woning.

Welke vaardigheden heb je nodig om Makelaar te worden?

Om Makelaar te kunnen worden heb een aantal verschillende vaardigheden nodig. Een aantal persoonlijke vaardigheden en een aantal praktische of technische vaardigheden.

De vrijwel noodzakelijke vaardigheden voor een Makelaar zijn Analytisch vermogen, Initiatief ontplooien en Inzicht in omgeving. Ook zijn Uitdrukkingsvaardigheid, Ontspannenheid en Grenzen aangeven belangrijke vaardigheden als je Makelaar wilt worden. Verder zijn Motivatie, Tegenslagen verwerken en Stressbestendig ook erg gewenste vaardigheden.

Welke competenties heb je nodig om Makelaar te worden?

Als je Makelaar wilt worden zal je ook een aantal competenties nodig hebben. Een competentie is een combinatie van kennis, vaardigheden, eigenschappen en ervaring.

Gewenste competenties Makelaar

 • Anticiperen
 • Assertiviteit
 • Doorzettingsvermogen
 • Energie
 • Financieel bewustzijn
 • Klantgerichtheid
 • Onderhandelen
 • Resultaatgerichtheid

Welke eigenschappen heb je nodig om Makelaar te worden?

De eigenschappen die je nodig hebt om Makelaar te worden zijn Empathie, Diplomatiek en Zorgzaamheid. Andere belangrijke eigenschappen zijn Enthousiasme, Zelfverzekerdheid en Ondernemendheid.


Met welke persoonstypen kun je Makelaar worden?

Er zijn een aantal persoonstypen die passen bij het beroep Makelaar. Dit zijn geen zwart/wit vereisten, maar vaak is het wel zo dat een bepaald persoonstype van nature een bepaald beroep beter uitoefent dan iemand met een ander persoonstype.

De persoonstypen die het meest passen bij het beroep Makelaar zijn de Bemiddelaar en de Succesvolle werker.

Als Makelaar is het belangrijk dat je vriendelijk en geduldig bent. De klanten voor wie jij het huis verkoopt en de potentiële verkopers moeten zich immers wel op hun gemak voelen om het huis te kopen/verkopen (Bemiddelaar).

Als je ijverig en gedreven bent is dat in je beroep als Makelaar ook zeker een plus. Het is namelijk belangrijk dat je zoveel mogelijk klanten binnenhaalt en huizen verkoopt. Hier is je salaris namelijk van afhankelijk. Ook is het belangrijk dat je zelfverzekerd overkomt om zo je klanten het vertrouwen te geven dat je ze goed kan helpen  (Succesvolle werker).

Opleiding Makelaar

Er zijn een aantal verschillende opleidingsvormen waarmee je Makelaar kunt worden. Er zijn opleidingen die je vanaf het begin opleiden tot Makelaar. Je vindt opleidingen met baangarantie, of andere manieren voor omscholing tot Makelaar. Maar ook cursussen en trainingen voor de Makelaar.

Top 5 opleidingen Makelaar

Makelaar - gratis en vrijblijvende proefles makelaardij
Gratis en vrijblijvende proefles - Makelaardij Maak kennis met IPD en ontdek welke makelaarsopleiding bij u past! Als u (opnieuw) plaatsneemt in de schoolbanken is het belangrijk om een afgewogen …
Makelaar - gratis en vrijblijvende proefles makelaardij
Praktijkleer Makelaar Bedrijfsmatig Vastgoed
Praktijkleer Bedrijfsmatig Vastgoed: stap 1 van de specialisatie Wilt u uw kennis als woonmakelaar uitbreiden naar grote vastgoedprojecten? Wilt u een erkende bedrijfsmakelaar worden? IPD Opleidingen begeleidt u bij dit …
Praktijkleer Makelaar Bedrijfsmatig Vastgoed
Verkoopstyling van je huis - Verkoopvaardigheden voor makelaar en privépersoon bij verkoop van huizen..
Je hebt besloten je huis te verkopen. Het lijkt een simpele klus: het mooie, sfeervolle of het kleine maar fijne huis waarin jij al jaren met zoveel plezier hebt gewoond..., …
Verkoopstyling van je huis - Verkoopvaardigheden voor makelaar en privépersoon bij verkoop van huizen..
Module Financiën en Fiscaliteiten (Opleiding Makelaar)
Cursus Financiën en Fiscaliteiten (F&F) De cursus F&F leidt u op voor het 'rekenvak' in de basistheorie. De cursus bestaat uit een blok Financiën en een blok Fiscaliteiten.  Wij voorzien …
Module Financiën en Fiscaliteiten (Opleiding Makelaar)
Module Vastgoedeconomie (Opleiding Makelaar)
De cursus Vastgoedeconomie KMR Vastgoed Opleidingen verzorgt enkele malen per jaar de cursus Vastgoedeconomie om u op de toets voor te bereiden. U kunt op verschillende instapmomenten in het jaar …
Module Vastgoedeconomie (Opleiding Makelaar)

Omscholen tot Makelaar

Hoe kan je omscholen tot Makelaar? Waar moet je aan denken? Welke vormen van omscholing tot Makelaar zijn er? Alles wat je wilt weten vind je hier:

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Makelaar

Welke basisvaardigheden heb je nodig voor omscholing tot Makelaar?

Je hoeft natuurlijk nog niet alle beroepsspecifieke skills te hebben voordat je begint met jouw omscholing tot Makelaar. Er zijn wel een aantal basisvaardigheden die je nodig hebt, zoals meestal Nederlandse taalkennis, of rekenvaardigheid.

Er zijn vaak ook branche overdraagbare vaardigheden die jouw kans op omscholing verhogen. Denk hierbij over het algemeen aan computer vaardigheden, of communicatie vaardigheden.

Welke motivatie heb je nodig voor omscholing tot Makelaar?

Als je wilt omscholen tot Makelaar is jouw motivatie een van de belangrijkste selectiecriteria van zowel de opleider als jouw mogelijke nieuwe werkgever. Je hebt namelijk nog geen werkervaring dus jouw werkgever zal wel goed overtuigd moeten zijn voordat hij/zij in jouw omscholing investeert.

Wanneer jouw motivatie erg hoog is, is de kans dat je het vak snel leert en jouw werk goed uitvoert erg groot. Daarom is motivatie überhaupt een groot selectiecriterium voor alle werkgevers.

Salaris Makelaar

Wat verdient een Makelaar? Het salaris van een Makelaar begint bij €2694,- bruto per maand. Een ervaren Makelaar verdient tot maximaal €4938,- bruto per maand. Het salaris is afhankelijk van opleiding, ervaring en inzet.

Interview met een Makelaar

Bernard Geijsel is makelaar.

Ben je benieuwd wat een makelaar allemaal doet op een dag? Bernard Geijsel is makelaar en vertelt je er alles over!

Lees de rest van het interview met een Makelaar

Alle opleidingen Makelaar

Opleiding Makelaar Bedrijfsvastgoed (BOG)

Opleiding Makelaar Bedrijfsvastgoed (BOG)

Specialisatie Makelaar Bedrijfs Vastgoed (BOG) KMR Vastgoedopleidingen verzorgt de opleiding voor het diploma Aanvullende Theorie BOG. De opleiding bestaat uit de onderdelen Praktijkleer BOG en Vakbekwaamheid BOG.  Wij verzorgen de opleiding vanuit Leiden en hebben deelnemers uit het gehele …

 • Onderwerp opleiding Makelaar
 • Lesmethode Klassikaal
 • Prijs € 2.520,00
 • Duur 28 uren
Beoordeling
Klassikale avondopleiding makelaar: Basistheorie vastgoed

Klassikale avondopleiding makelaar: Basistheorie vastgoed

De opleiding van IPD.....klassikaal les bij u in de buurt! Onze makelaardijopleidingen bieden u een uiteenlopend baanperspectief. U bent als vastgoedkenner hard nodig bij bijvoorbeeld bouwbedrijven, banken, beleggingsbedrijven, makelaarskantoren of woningbouwverenigingen. Genoeg banen, zowel fulltime als parttime. Ook worden er steeds …

 • Onderwerp opleiding Makelaar
 • Lesmethode Klassikaal
 • Prijs € 4.404,00
 • Duur 54 dagen
Beoordeling
Klassikale dagopleiding makelaar: Basistheorie vastgoed

Klassikale dagopleiding makelaar: Basistheorie vastgoed

De makelaarsopleiding van IPD.....klassikaal les bij u in de buurt! Onze makelaardijopleidingen bieden u een uiteenlopend baanperspectief. U bent als vastgoedkenner hard nodig bij bijvoorbeeld bouwbedrijven, banken, beleggingsbedrijven, makelaarskantoren of woningbouwverenigingen. Genoeg banen, zowel fulltime als parttime. Ook worden er steeds …

 • Onderwerp opleiding Makelaar
 • Lesmethode Klassikaal
 • Prijs € 4.404,00
 • Duur 27 dagen
Beoordeling
Klassikale intensieve dagopleiding makelaar: Basistheorie Vastgoed

Klassikale intensieve dagopleiding makelaar: Basistheorie Vastgoed

De makelaarsopleiding van IPD.....klassikaal les bij u in de buurt! Onze makelaardijopleidingen bieden u een uiteenlopend baanperspectief. U bent als vastgoedkenner hard nodig bij bijvoorbeeld bouwbedrijven, banken, beleggingsbedrijven, makelaarskantoren of woningbouwverenigingen. Genoeg banen, zowel fulltime als parttime. Ook worden er steeds …

 • Onderwerp opleiding Makelaar
 • Lesmethode Klassikaal
 • Prijs € 5.319,00
 • Duur 54 dagen
Beoordeling
Klassikale zaterdagopleiding makelaar: Basistheorie Vastgoed

Klassikale zaterdagopleiding makelaar: Basistheorie Vastgoed

De makelaarsopleiding van IPD.....klassikaal les bij u in de buurt! Onze makelaardijopleidingen bieden u een uiteenlopend baanperspectief. U bent als vastgoedkenner hard nodig bij bijvoorbeeld bouwbedrijven, banken, beleggingsbedrijven, makelaarskantoren of woningbouwverenigingen. Genoeg banen, zowel fulltime als parttime. Ook worden er steeds …

 • Onderwerp opleiding Makelaar
 • Lesmethode Klassikaal
 • Prijs € 4.404,00
 • Duur 27 dagen
Beoordeling