Makelaar Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Makelaar? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep makelaar. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je makelaar wordt.

 

Wat is een Makelaar?

Als Makelaar ben je eigenlijk een tussenpersoon. Je bemiddelt bij de koop en verkoop, huur en verhuur van huizen, kantoren andere onroerende zaken, maar bijvoorbeeld ook bij roerende zaken en verzekeringen. Je regelt contracten en (ver)koopafspraken en een groot deel van je werk bestaat uit het zoeken van een geschikte partij om dat bepaalde goed mee te verhandelen. Je bent werkzaam volgens een overeenkomst van bemiddeling en je verzorgt alle zaken van opname tot aan de overdracht door de notaris.Van de klant krijg je voor deze werkzaamheden een courtage (een afgesproken percentage) van rond de 1-2% van de uiteindelijke verkoopprijs van het goed.Wil je werken als Makelaar?

Werk je al als Makelaar en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Makelaar worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Makelaar, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Makelaar in één oogopslag

Beroepsgroep:

Netwerk:

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

  • Van €1600 tot €3250

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

51


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Makelaar

Wat verdient een Makelaar?

Het salaris van de Makelaar is vooral afhankelijk van het aantal jaren ervaring dat hij heeft, maar vooral ook van hoeveel klanten hij weet binnen te halen en hoeveel hij verkoopt. Als Makelaar is je courtage namelijk afhankelijk van de uiteindelijke verkoopprijs. Dit gaat dan naar het makelaarskantoor en als die meer winst maken zal er waarschijnlijk voor jou ook meer salaris overblijven. Makelaars verdienen naar schatting tussen de €1600 en €3250 per maand.

Ook de secundaire arbeidsvoorwaarden zijn sterk afhankelijk van het makelaarskantoor waarvoor je werkzaam  bent. Vaak krijg je als Makelaar wel een auto van de zaak omdat je voor je werk vaak veel moet rijden.

Salarisschaal Makelaar

  • Maximaal
  • Gemiddeld
  • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Wil jij weten of je genoeg verdient?

Vergelijk jouw salaris met dat van anderen in de salaris benchmark
Vacatures Makelaar

Op zoek naar een nieuwe baan als Makelaar? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Makelaar. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Makelaar vacatures

Vacature Bemiddelaar Branchebruggen, arbeidsmakelaar energiesector
WENB
De Werkgeversvereniging WENB en de Brancheorganisaties Netbeheer Nederland en Energie- Nederland zijn op zoek naar een Bemiddelaar Branchebruggen, arbeidsmakelaar energiesector (ZZP ook mogelijk) Stevige en ervaren professional die in een …
Vacature Monteur Mechatronica
Continu
Als Mechatronica Monteur ben je, samen met je collega’s van andere disciplines, verantwoordelijk voor complete orders van assemblage, test tot packaging. Daarbij pas je jouw kennis toe om de kwaliteit …
Vacature Monteur Openbare Verlichting
Continu
De monteurs realiseren complete projecten met betrekking tot de aanleg van openbare verlichting. Dat betekent het voorbereiden van projecten, plaatsen en aansluiten van verlichting, bijhouden van meer/minder werk, maar te …
Vacature Monteur
Continu
Zoek je een mooie nieuwe uitdaging, waar je op locatie aan het werk bent en je technische inzichten helemaal in kwijt kan? Dan onze opdrachtgever dé baan voor jou! Als …
Vacature Allround Monteur E
Continu
Als Allround Monteur ben je werkzaam op de afdeling assemblage/montage. Samen met collega's ben jij verantwoordelijk voor het assembleren en installeren van machines. De installaties worden grotendeels op basis van standaard …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Makelaar

Wat is de toekomst van Makelaar?

Het arbeidsmarktperspectief van een Makelaar is sterk afhankelijk van de woningmarkt. Gaat het namelijk goed met de woningmarkt dan zal er veel vraag zijn naar Makelaars, als het slecht gaat met de woningmarkt zal dit juist het tegenovergestelde zijn. Dit heeft natuurlijk ook weer te maken met de economische situatie.

Als Makelaar heb je weinig doorgroeimogelijkheden; soms kun je hoofd van een makelaarskantoor worden of je eigen makelaarskantoor beginnen.

Huidige aantal vacatures

51


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Benieuwd hoe (andere) werkgevers jou waarderen? Plaats je CV bij onze vacaturepartners en vind uit hoe je in de markt ligt!

Plaats je CV nu direct op Monsterboard Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Makelaar worden: Opleidingen tot Makelaar

Wil je Makelaar worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Makelaar.

Hoe word je een Makelaar? 

Omdat vanaf 2001 de titelbescherming en beëdiging voor Makelaar zijn afgeschaft mag iedereen zich sindsdien Makelaar of taxateur noemen. Dit betekent dat er niet echt meer strenge eisen zijn om Makelaar te worden. Je volgt in principe de opleiding Vastgoed en Makelaardij of Management Economie en Recht (HBO). Hierna kun je als Makelaar aan de slag. In plaats van de titelbescherming en beëdiging hebben verschillende organisaties op het gebied van makelaardij concurrerende certificeringsregelingen ontwikkeld om toch de kwaliteit van de makelaardij te garanderen. Per certificeringsregeling gelden bepaalde opleidingseisen voor de toelating en bepaalde eisen met betrekking tot de permanente educatie.

Stichting VastgoedCert bepaald bijvoorbeeld aan welke vakbekwaamheidseisen Makelaars moeten voldoen om een certificaat van de stichting te kunnen krijgen. Als je als Makelaar ingeschreven bent bij de Stichting Certificering VBO Makelaars dan moet je voldoen aan actuele eisen met betrekking tot kennis, inzicht, vaardigheden en beroepshouding. Hiervoor moet je dan wel examens afleggen en moet je voortdurent bijblijven en studiepunten blijven halen. Dit komt dus neer op een permanente educatie. Zie hier ook de website van een Horeca makelaar. dit is een makelaar die alleen handelt in Horecapanden. Een aankoopmakelaar is weer een ander type, deze makelaars doen aleen de ataxatie en koop van een woning.

De 5 best beoordeelde opleidingen tot Makelaar

Assistent-makelaar dagopleiding (ARMT)
De opleiding Assistent-Makelaar.....snel aan de slag! Wilt u snel aan de slag in de vastgoedwereld? Dan is de opleiding Assistent-Makelaar echt iets voor u! Vanaf 2012 moet iedere Assistent-Makelaar beschikken …
Assistent-makelaar dagopleiding (ARMT)
Klassikale dagopleiding makelaar: Basistheorie vastgoed
De makelaarsopleiding van IPD.....klassikaal les bij u in de buurt! Onze makelaardijopleidingen bieden u een uiteenlopend baanperspectief. U bent als vastgoedkenner hard nodig bij bijvoorbeeld bouwbedrijven, banken, beleggingsbedrijven, makelaarskantoren of woningbouwverenigingen. …
Klassikale dagopleiding makelaar: Basistheorie vastgoed
Klassikale snelle dagopleiding Makelaar: Basistheorie Vastgoed
De makelaarsopleiding van IPD.....klassikaal les bij u in de buurt! Onze makelaardijopleidingen bieden u een uiteenlopend baanperspectief. U bent als vastgoedkenner hard nodig bij bijvoorbeeld bouwbedrijven, banken, beleggingsbedrijven, makelaarskantoren of woningbouwverenigingen. …
Klassikale snelle dagopleiding Makelaar: Basistheorie Vastgoed
Klassikale avondopleiding makelaar: Basistheorie Vastgoed + Specialisatie Wonen (KRMT)
De makelaar opleiding van IPD.....klassikaal les bij u in de buurt! Onze makelaardij opleidingen bieden u een uiteenlopend baanperspectief. U bent als vastgoedkenner hard nodig bij bijvoorbeeld bouwbedrijven, banken, beleggingsbedrijven, makelaarskantoren …
Klassikale avondopleiding makelaar: Basistheorie Vastgoed + Specialisatie Wonen (KRMT)
Assistent-makelaar avondopleiding (ARMT)
Haal binnen een paar maanden uw papieren voor assistent-makelaar (ARMT) Wordt u het gezicht van het makelaarskantoor voor klanten en relaties? De regelaar achter de schermen, voorbereider voor contracten en …
Assistent-makelaar avondopleiding (ARMT)

Omscholen of doorgroeien tot Makelaar

Als je Makelaar wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Makelaar zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Makelaar

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Makelaar?

Competenties en Vaardigheden Makelaar

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Makelaar nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Makelaar nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Makelaar

Trainingen & cursussen Anticiperen
Anticiperen
Trainingen & cursussen Assertiviteit
Assertiviteit
Trainingen & cursussen Klantgerichtheid
Klantgerichtheid
Trainingen & cursussen Onderhandelen
Onderhandelen
Trainingen & cursussen Samenwerken
Samenwerken

Persoonlijkheid van een Makelaar

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Makelaar. Als Makelaar wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Makelaar:


zie volledige beschrijving persoonstype Makelaar

Vakkennis voor een Makelaar

Het is voor een Makelaar ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Makelaar zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Makelaar

Makelaar E-Learning
Opleiding Makelaar: in 24 maanden gecertificeerd makelaarWoningen aankopen en verkopen, de waarde bepalen en onderhandelen. De opleiding Makelaar leert je de kneepjes van het vak. Binnen twee jaar kun je …
Makelaar E-Learning
Assistent Makelaar Wonen E-Learning
Een eerste stap in de wereld van de makelaardij? Volg deopleiding Assistent Makelaar WonenAls assistent-makelaar ben je de robuuste rots in de branding van ‘de woelige huizenverkoopzee’. Je assisteert collega's …
Assistent Makelaar Wonen E-Learning
Verkoopstyling van je huis - Verkoopvaardigheden voor makelaar en privépersoon bij verkoop van huizen..
Je hebt besloten je huis te verkopen. Het lijkt een simpele klus: het mooie, sfeervolle of het kleine maar fijne huis waarin jij al jaren met zoveel plezier hebt gewoond..., …
Verkoopstyling van je huis - Verkoopvaardigheden voor makelaar en privépersoon bij verkoop van huizen..
Opleiding Erkend Adviseur Duurzaam Wonen Voor Financieel Adviseurs en Makelaars
In deze e-learning leer je waarom verduurzaming van de eigen woning noodzakelijk is, welke technische mogelijkheden er zijn om de woning te verduurzamen en de financiële gevolgen voor de klant. …
Opleiding Erkend Adviseur Duurzaam Wonen Voor Financieel Adviseurs en Makelaars
Beleggen in vastgoed
Beleggen in vastgoed (woonruimte) is zeer actueel, in de grote steden zoals Amsterdam is het zelfs een hype geworden. Veel woningen, vooral in het segment waar starters zich op richten, …
Beleggen in vastgoed

Werkervaring Makelaar

Het is voor een startend Makelaar die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Makelaar is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals .

Iets anders leren?

Is Makelaar het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.
Netwerk Makelaar

Met wie werkt een Makelaar samen? 

Als Makelaar sta je veel in contact met je klanten. Ook heb je contact met taxateurs, bouwinspecteurs en personen uit het verzekeringswezen. Daarnaast sta je natuurlijk ook vaak in contact met andere medewerkers van het makelaarskantoor en vaak zul je ook contacten onderhouden met andere Makelaars. Het kan ook voorkomen dat je in contact komt met mensen uit het vastgoedwezen. Tot slot onderhoud je veel contact met je makelaarsassistent die jou ondersteunt bij je werkzaamheden.


Makelaar


Organisaties waar een Makelaar werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Makelaar meestal werkt.

Waar werkt een Makelaar?

Als Makelaar werk je vaak binnen een makelaarskantoor. Dit is gelegen in de profitsector. Soms kun je als makelaar ook je eigen makelaarskantoor beginnen en ben je dus werkzaam als zelfstandige. Ook kan het zijn dat je werkzaam bent in het verzekeringswezen of dat je werkt bij een vastgoedmaatschappij. Je kan ook een franchise makelaar wordt via een bestaand concept, dan werk je voor jezelf maar profiteer je wel van een bestaand netwerk.

Meer weten over werken in de Sales & Verkoop?

Bekijk werken in Sales & Verkoop

Best beoordeelde werkgevers Makelaar

Waar kun je het beste werken als Makelaar? Hieronder vind je de best door de Makelaar beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Makelaar.

Competenties, Skills en Vaardigheden Makelaar:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Makelaar.

Welke competenties heeft een Makelaar nodig?

Een Makelaar heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Makelaar

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Makelaar passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Makelaar nodig? 

Als Makelaar is het belangrijk dat je vriendelijk en geduldig bent. De klanten voor wie jij het huis verkoopt en de potentiële verkopers moeten zich immers wel op hun gemak voelen om het huis te kopen/verkopen (Bemiddelaar). Als je ijverig en gedreven bent is dat in je beroep als Makelaar ook zeker een plus. Het is namelijk belangrijk dat je zoveel mogelijk klanten binnenhaalt en huizen verkoopt. Hier is je salaris namelijk van afhankelijk. Ook is het belangrijk dat je zelfverzekerd overkomt om zo je klanten het vertrouwen te geven dat je ze goed kan helpen  (Succesvolle werker).

Bekijk de persoonstypen voor Makelaar


Bemiddelaar


Lees meer

Succesvolle werker


Lees meer

Interview met een Makelaar

Bernard Geijsel is makelaar.

Ben je benieuwd wat een makelaar allemaal doet op een dag? Bernard Geijsel is makelaar en vertelt je er alles over!

Lees de rest van het interview met een Makelaar

Beoordeling van het beroep Makelaar

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Makelaar

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Makelaar

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Makelaar dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Makelaar belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Makelaar. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Makelaar iets voor je?

Zou je graag Makelaar willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Makelaar bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Niet actief op zoek naar een nieuwe baan als Makelaar?

Zou je best een andere baan willen maar ben je niet actief op zoek? Ongeveer 70 procent van de Nederlandse beroepsbevolking zou een andere baan aannemen indien ze een goed aanbod krijgen. Jij ook? Plaats dan je CV bij onze vacaturepartners en misschien word je wel benaderd voor een nieuwe job!

Plaats je CV nu direct op Monsterboard Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Meest recente vacatures Makelaar

Vacature Validatiemedewerker (fulltime/ parttime)
NWWI
Het Nederlands Woning Waarde Instituut, kortweg NWWI, is hét keurmerk voor woningtaxaties. Wij valideren (controleren) taxatierapporten van woningen uit heel Nederland. Er zijn bijna . NRVT taxateurs aangesloten bij het …
Vacature Technician
Continu
Als Technician ben je verantwoordelijk voor het preventief- en storingsonderhoud van het machinepark en de daarbij behorende systemen. Dit allemaal zodat er zo min mogelijk stilstand van machines plaats vindt …
Vacature Makelaar Agrarisch Vastgoed
Continu
Als Makelaar Agrarisch Vastgoed begeleid je en geef je advies over diverse transacties (aan- en verhuur/-koop) in het agrarisch vastgoed. Hiernaast voer je taxaties uit voor diverse doeleinden en opdrachtgevers …
Vacature Installatiemonteur prefab wonen
Continu
Als Installatiemonteur bij deze opdrachtgever ga je zelfstandig alle voorkomende installaties plaatsen zoals het leidingwerk, cv installatie, sanitair, mechanische ventilatie en afvoer/riolering. Dit alles doe je in de werkplaats waar …
Vacature Manager Wonen Bestaande Bouw
Ooms Makelaars Woningen BV
Manager Wonen Bestaande BouwVestiging RotterdamGezocht: Ervaren Woningmakelaar met leidinggevende ambitiesDienstverband: FulltimeLocatie: Rotterdam (Noordereiland)Werk-/denkniveau: minimaal HBOWegens uitbreiding van onze afdeling Wonen zoeken we een gedreven en enthousiaste makelaar …

Actuele blogposts


reacties op Makelaar

Karin

Probeer de :open:sollicitatie.Stap een kantoor binnen en zeg wat je zoekt.Bereid je uiteraard wel goed  voor.Het moet lukken.Mij is het ook gelukt.Sucses

Gina

Halloo , Ik ben op zoek naar een makelaar kantoor waar ik stage wil gaan lopen wie wil mijn helpen

schilpad

JEEEJJJ, ik  was op zoek naar een makelaar en heb er eentje gevonden. en nu alleen hopen dat ik daar kan stage lopen met mijn gezellige vriendin .   fingers crost xxxxx...    

schilpad

JEEEJJJ, ik  was op zoek naar een makelaar en heb er eentje gevonden. en nu alleen hopen dat ik daar kan stage lopen met mijn gezellige vriendin .   fingers crost xxxxx...    

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar