Onderofficier Elektrotechniek Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Onderofficier Elektrotechniek? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep onderofficier elektrotechniek. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je onderofficier elektrotechniek wordt.

Wat is een Onderofficier Elektrotechniek?

De Onderofficier Elektrotechniek heeft een afwisselend, vrij technisch beroep. Als militair dien je rekening te houden met de mogelijkheid uitgezonden te worden binnen het kader van NAVO-, VN- of EU-missies en oefeningen. De Onderofficier dient, vanwege het representatieve karakter van zijn functie, van onbesproken gedrag te zijn.

De Onderofficier is verantwoordelijk voor zijn ondergeschikte manschappen, de sfeer en werkbaarheid binnen zijn team en het toegewezen materieel. De Onderofficier werkt onder leiding van een Officier Technische Dienst bij het herstellen van defect materieel (Landmacht), installatie, controle en reparatie van machines (Marine) of het onderhouden van de dataverzamelende apparatuur (Luchtmacht).

Het takenpakket verschilt per Krijgsmachtsonderdeel en zelfs per specifieke functie binnen de onderdelen. Over het algemeen werkt de Onderofficier Elektrotechniek met zijn of haar handen, maar hij is ook belast met het vastleggen van de geleverde diensten op papier. De werkzaamheden bij de Luchtmacht en Marine zullen doorgaans plaats vinden op een basis of schip. De werkzaamheden bij de Landmacht kunnen op kazernes, maar ook in geïmproviseerde legerkampen plaats vinden.

De Onderofficier Elektrotechniek heeft een gevechtsondersteunende rol binnen de krijgsmacht.

Wil je werken als Onderofficier Elektrotechniek?

Werk je al als Onderofficier Elektrotechniek en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Onderofficier Elektrotechniek worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Onderofficier Elektrotechniek, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Onderofficier Elektrotechniek in één oogopslag

Sector:

Beroepsgroep:

Netwerk:

 • Officier Technische Dienst
 • Onderofficier Elektrotechniek
 • Ondergeschikte Manschappen
 • Operationele Eenheden

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €1197 tot €2927

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Onderofficier Elektrotechniek

Wat verdient een Onderofficier Elektrotechniek?

De Onderofficier Elektrotechniek gaat bij aanvang van de opleiding gelijk loon verdienen. In het begin heeft de Onderofficier in spé nog niet zijn uiteindelijke rang bereikt en krijgt hij dus nog niet het volledige loon betaald. Naarmate de opleiding echter vordert, zal de rang, en dus ook het loon, van de gegadigde stijgen. Wanneer het loon bepaald wordt, kan er rekening worden gehouden met ervaring en leeftijd. Het salaris ligt tussen de €1197 en €2927.

Bovenop het salaris worden toeslagen uitgekeerd bij onregelmatige diensten (uitzendingen, oefeningen). Tevens worden de opleiding, uniform en studieboeken betaald. Daarnaast is er sprake van geregelde collectieve zorgverzekering, een reis- en onkostenvergoedingsregeling, zijn er gratis te gebruiken sportfaciliteiten en is er onder bepaalde voorwaarden een mogelijkheid om een rijbewijs te halen. Bovendien is er op kosten (geheel of gedeeltelijk, afhankelijk van de opleiding) van de Landmacht, Luchtmacht of Marine na afronding van de opleiding tot Onderofficier Elektrotechniek een studie te volgen naar keuze. Tot slot is er een ABP pensioen.

Salarisschaal Onderofficier Elektrotechniek

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Vacatures Onderofficier Elektrotechniek

Er zijn geen vacatures aanwezig.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Onderofficier Elektrotechniek

Wat is de toekomst van Onderofficier Elektrotechniek?

De Onderofficier Elektrotechniek kan binnen de organisaties van de Krijgsmacht bijtekenen voor eenzelfde functie na afronding van een dienstperiode, doorgroeien naar hogere (Onder)Officiersfuncties indien er aan de gestelde vooropleidingseisen wordt voldaan (wat kan op kosten van Defensie) of een andere functie binnen de organisatie gaan bekleden.

Tevens is het mogelijk om voor een ander krijgsmachtsonderdeel te gaan werken.

Buiten Defensie is het voor de oud-Onderofficier mogelijk om voor een technisch bedrijf te gaan werken, afhankelijk van de genoten opleiding en werkervaring. De Onderofficier Autotechniek zou bijvoorbeeld automonteur kunnen worden en de Onderofficier Electrotechniek van de Marine zou werkzaam kunnen worden binnen de 'offshore'.

Baankans Onderofficier Elektrotechniek

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

0


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Plaats nu je cv en kom erachter

Onderofficier Elektrotechniek worden: Opleidingen tot Onderofficier Elektrotechniek

Wil je onderofficier elektrotechniek worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen.

Hoe word je een Onderofficier Elektrotechniek? 

Afhankelijk van het gekozen krijgsmachtsonderdeel (Landmacht, Luchtmacht of Marine) dient er voldaan te worden aan enkele gestelde vooropleidingseisen voor de opleiding tot Onderofficier Elektrotechniek.

Om toegelaten te worden bij de Luchtmacht in de functies Elektrotechniek Informatie & Detectietechniek en Informatie & Verwerkingstechniek dient men in het bezit te zijn van een diploma MBO niveau-3 in de richtingen Servicetechnicus, Eerste Monteur Elektrotechnische Installaties of Eerste Monteur Elektrotechnische Industriële Producten en Systemen. Tevens worden buitenlandse diploma's op hetzelfde niveau geaccepteerd. (Hierbij dienen wel de vakken Engels & Nederlands of Nederlands als tweede taal op niveau 3 te zijn behaald.) De maximale instapleeftijd is 29 jaar.

Om toegelaten te worden bij de Landmacht dient men minimaal een diploma MBO Elektronica, Energietechniek of Werktuigbouwkunde (oud model), MBO niveau-3 Elektrotechniek, Energietechniek, Werktuigbouwkunde, Elektriciteit, Witgoedtechniek of Communicatie en Installatietechniek óf een diploma VMBO theoretische/ gemengde leerweg techniek met een MBO niveau-2 opleiding Elektrotechniek te bezitten. (Voor Onderofficier Autotechniek dient er een vooropleiding in de Autotechniek te zijn behaald op MBO niveau-2 of 3.) Men dient hier minimaal 1.55 meter lang te zijn. Het is toegestaan om bril of lenzen te dragen.

Om toegelaten te worden bij de Marine dient men minimaal in het bezit te zijn van een HAVO diploma met Natuurkunde en Wiskunde B(1) of een MBO niveau-4 diploma in de richtingen Elektrotechniek Middenkaderfunctionaris Automatiseringstechniek, Elektronische Installatietechniek, Mechatronica óf een diploma Veiligheid & Vakmanschap niveau-3 Mechatronica. (Voor een functie bij de onderzeedienst worden alleen mannen toegelaten.)

De 0 beste opleidingen, cursussen en traningen tot Onderofficier Elektrotechniek

Meer opleidingen Onderofficier Elektrotechniek

Weet je nog niet of je Onderofficier Elektrotechniek wilt worden? Of wil je doorgroeien? Misschien is er wel een vervolgopleiding Onderofficier Elektrotechniek of specialisatie cursus te vinden.

Zoek in alle opleidingen, cursussen en trainingen


Netwerk Onderofficier Elektrotechniek

Met wie werkt een Onderofficier Elektrotechniek samen? 

De Onderofficier Elektrotechniek werkt in de regel alleen binnen de organisatie van de Landmacht, Luchtmacht of Marine.

Als Onderofficier Elektrotechniek verzorg je onder leiding van Technische Officieren in samenwerking met collega Onderofficieren terwijl je sturing en leiding geeft aan ondergeschikten de beschikbaarheid van het materieel voor operationele eenheden.

Tijdens uitzendingen en oefeningen is het mogelijk om in contact te komen met buitenlandse bondgenoten of zelfs met burgers en vijanden. Dit contact zal echter niet standaard zijn, zoals het bij de operationele eenheden is.


 • Officier Technische Dienst
 • Onderofficier Elektrotechniek
 • Ondergeschikte Manschappen
 • Operationele Eenheden
Onderofficier Elektrotechniek


Organisaties waar een Onderofficier Elektrotechniek werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Onderofficier Elektrotechniek meestal werkt.

Waar werkt een Onderofficier Elektrotechniek?

Na afronding van de opleiding tot Onderofficier Elektrotechniek zal de gegadigde werkzaam worden bij een eenheid van de Landmacht, Luchtmacht of Marine.

De Landmacht Onderofficier wordt werkzaam bij de 13e of 43e Gemechaniseerde Brigade in Oirschot of Havelte, het eerste Logistieke Brigade in Apeldoorn of het Operationeel Ondersteuningscommando Land in Het Harde.

De Luchtmacht IDT Onderofficier wordt werkzaam bij de Groep Geleide Wapens op de Peel of het Air Operation and Control Station Nieuw Milligen. De IVT Onderofficier kan alleen bij deze laatste geplaatst worden.

De Marine Onderofficier zal geplaatst worden op een schip van de Zeedienst. Voor mannen is het mogelijk om op een Onderzeeër geplaatst te worden.

Met de eenheid zal worden deelgenomen aan internationale oefeningen en uitzendingen.

Meer weten over werken in de Beveiliging & Bewaking?

Bekijk werken in Beveiliging & Bewaking

Best beoordeelde werkgevers Onderofficier Elektrotechniek

Waar kun je het beste werken als Onderofficier Elektrotechniek? Hieronder vind je de best door de Onderofficier Elektrotechniek beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Onderofficier Elektrotechniek.

Competenties, Skills en Vaardigheden Onderofficier Elektrotechniek:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Onderofficier Elektrotechniek.

Welke competenties heeft een Onderofficier Elektrotechniek nodig?

Een Onderofficier Elektrotechniek heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Onderofficier Elektrotechniek

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Onderofficier Elektrotechniek passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Onderofficier Elektrotechniek nodig? 

De Onderofficier Elektrotechniek heeft een ijverige, energieke, praktische, zelfverzekerde, soms ietwat prestatiegerichte persoonlijkheid (Succesvolle werker). Daarnaast wordt de Onderofficier gekenmerkt door zijn zorgzaamheid, medenleven, verantwoordelijkheid, loyaliteit, en soms door zijn dominantie (Loyalist).

Tijdens het uitvoeren van zijn technische werkzaamheden weet de Onderofficier zijn praktische, prestatiegerichte en gedreven karaktertrekken goed te combineren.

Bekijk de persoonstypen voor Onderofficier Elektrotechniek


Loyalist


Lees meer

Succesvolle werker


Lees meer

Interview met een Onderofficier Elektrotechniek

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Onderofficier Elektrotechniek

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Onderofficier Elektrotechniek

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Onderofficier Elektrotechniek

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Onderofficier Elektrotechniek dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Onderofficier Elektrotechniek belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Onderofficier Elektrotechniek. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Onderofficier Elektrotechniek iets voor je?

Zou je graag Onderofficier Elektrotechniek willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Onderofficier Elektrotechniek bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Onderofficier Elektrotechniek

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar