Pedagoog worden: Opleiding, Omscholen en Vaardigheden

Pedagoog worden: Opleiding, Omscholen en Vaardigheden

Hoe kan je Pedagoog worden? Er zijn over het algemeen een aantal verschillende manieren om een beroep te leren. Je kunt de inhoud van een beroep leren via het regulier beroepsonderwijs, maar ook via gerichte cursussen en trainingen. Je kunt een nieuw beroep vaak ook deels on-the-job, oftewel in de praktijk leren. Je kunt vaak ook via zelfstudie, of via speciale omscholing jouw nieuwe beroep leren.

De eerste stap is om je in het beroep te verdiepen. Wat ga je doen als Pedagoog? Welke vaardigheden en eigenschappen heb je nodig om je werk als Pedagoog goed te kunnen uitvoeren? Hoe ziet je werkdag eruit? Wat ga je verdienen als Pedagoog?

Al deze informatie bieden wij jou hier, zodat jij kunt bepalen of je inderdaad Pedagoog wilt worden. Zo ja, dan vind je hier de opleidingen en omscholingen tot Pedagoog.

Alles over hoe je Pedagoog kunt worden


Omscholen met baangarantie en salaris

Voor beroepen met goede baankansen
Nationale Beroepengids

Vacatures laden...

Hoe word je Pedagoog?

Om pedagoog te worden moet je de HBO opleiding Pedagogiek hebben afgerond. Deze duurt 4 jaar.

Je kan je specialiseren tot bijvoorbeeld speltherapeut, muziektherapeut of specifiek tot buurtpedagoog, schoolpedagoog of gezinspedagoog.

Als vervolgopleiding zou je de universitaire opleiding pedagogische wetenschappen kunnen volgen waarmee je orthopedagoog kunt worden.

Welke vaardigheden heb je nodig om Pedagoog te worden?

Om Pedagoog te kunnen worden heb een aantal verschillende vaardigheden nodig. Een aantal persoonlijke vaardigheden en een aantal praktische of technische vaardigheden.

De vrijwel noodzakelijke vaardigheden voor een Pedagoog zijn Inlevingsvermogen, Luistervaardigheid en Stimuleren. Ook zijn Feedback geven, Belangstelling hebben en Vragen stellen belangrijke vaardigheden als je Pedagoog wilt worden. Verder zijn Overtuigingskracht, Positiviteit en Analytisch vermogen ook erg gewenste vaardigheden.

Welke competenties heb je nodig om Pedagoog te worden?

Als je Pedagoog wilt worden zal je ook een aantal competenties nodig hebben. Een competentie is een combinatie van kennis, vaardigheden, eigenschappen en ervaring.

Gewenste competenties Pedagoog

 • Analytisch
 • Coachen
 • Luisteren
 • Motiveren
 • Oordeelsvorming
 • Sensitiviteit
 • Stressbestendigheid
 • Uitdrukkingsvaardigheid

Welke eigenschappen heb je nodig om Pedagoog te worden?

De eigenschappen die je nodig hebt om Pedagoog te worden zijn Trouw, Integriteit en Punctueel. Andere belangrijke eigenschappen zijn Waarnemendheid, Gedetailleerdheid en Leergierigheid.


Met welke persoonstypen kun je Pedagoog worden?

Er zijn een aantal persoonstypen die passen bij het beroep Pedagoog. Dit zijn geen zwart/wit vereisten, maar vaak is het wel zo dat een bepaald persoonstype van nature een bepaald beroep beter uitoefent dan iemand met een ander persoonstype.

De persoonstypen die het meest passen bij het beroep Pedagoog zijn de Loyalist en de Waarnemer.

Je moet analytisch en inzichtelijk zijn en je moet goed kunnen observeren (De Waarnemer)

Je moet verantwoordelijk, betrouwbaar en loyaal zijn (De Loyalist).

Opleiding Pedagoog

Er zijn een aantal verschillende opleidingsvormen waarmee je Pedagoog kunt worden. Er zijn opleidingen die je vanaf het begin opleiden tot Pedagoog. Je vindt opleidingen met baangarantie, of andere manieren voor omscholing tot Pedagoog. Maar ook cursussen en trainingen voor de Pedagoog.

Top 5 opleidingen Pedagoog

Pedagogiek
Pedagogiek, oftewel opvoedkunde, kom je overal tegen. Op elke plaats waar je te maken krijgt met kinderen en jong volwassenen is een deel pedagogiek van toepassing. Zo wordt kennis en …
Pedagogiek
Pedagogisch Educatief Professional
Let op: Deze opleiding valt onder het wettelijk collegegeld. Schrijf je voor deze opleiding ook in via Studielink (www.studielink.nl/) Uitgebreid In de Ad PEP-opleiding staat in het eerste jaar de …
Pedagogisch Educatief Professional
Pedagogisch medewerker kinderopvang-3 | MBO erkend
Wil je aan de slag op een opvang, peuterspeelzaal of buitenschoolse opvang? Dan is deze opleiding wat voor jou! Jouw werk bestaat uit het stimuleren van de ontwikkeling van de …
Pedagogisch medewerker kinderopvang-3 | MBO erkend
Gespecialiseerd pedagogisch medewerker-4 | MBO erkend
Wil je als professional aan de slag in de opvang? Vind je het leuk om de ontwikkeling van kinderen te stimuleren? Als gespecialiseerd pedagogisch medewerker biedt je passende activiteiten aan, …
Gespecialiseerd pedagogisch medewerker-4 | MBO erkend
Pedagogiek Inleiding
Wil jij ouders ondersteunen in de opvoeding? Coach worden van kinderdagverblijven? Kinderen helpen hun sociale, creatieve en motorische vaardigheden te ontwikkelen? In deze inleidende Wil jij ouders ondersteunen in de …
Pedagogiek Inleiding

Omscholen tot Pedagoog

Hoe kan je omscholen tot Pedagoog? Waar moet je aan denken? Welke vormen van omscholing tot Pedagoog zijn er? Alles wat je wilt weten vind je hier:

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Pedagoog

Welke basisvaardigheden heb je nodig voor omscholing tot Pedagoog?

Je hoeft natuurlijk nog niet alle beroepsspecifieke skills te hebben voordat je begint met jouw omscholing tot Pedagoog. Er zijn wel een aantal basisvaardigheden die je nodig hebt, zoals meestal Nederlandse taalkennis, of rekenvaardigheid.

Er zijn vaak ook branche overdraagbare vaardigheden die jouw kans op omscholing verhogen. Denk hierbij over het algemeen aan computer vaardigheden, of communicatie vaardigheden.

Welke motivatie heb je nodig voor omscholing tot Pedagoog?

Als je wilt omscholen tot Pedagoog is jouw motivatie een van de belangrijkste selectiecriteria van zowel de opleider als jouw mogelijke nieuwe werkgever. Je hebt namelijk nog geen werkervaring dus jouw werkgever zal wel goed overtuigd moeten zijn voordat hij/zij in jouw omscholing investeert.

Wanneer jouw motivatie erg hoog is, is de kans dat je het vak snel leert en jouw werk goed uitvoert erg groot. Daarom is motivatie überhaupt een groot selectiecriterium voor alle werkgevers.

Om Pedagoog te worden zou graag kinderen willen helpen in hun ontwikkeling zodat ze kunnen opgroeien tot evenwichtige, tevreden en gelukkige volwassenen. Je wilt hun graag helpen aan een goede opvoeding en zet hierbij jouw kennis en gevoel in om het te helpen bij hun ontwikkeling en opvoeding. Dit is een quote uit het interview met een Pedagoog:

Wat geeft uw baan als Pedagoog de meeste voldoening?

Dat ik altijd een aandeel kan leveren aan de ontwikkeling van een kind naar een zo evenwichtig mogelijk leven. Dat ik samen met de persoon kan kijken naar wat bij de ander past (en niet wat ik vind!) en daarin kan ondersteunen. Verder ben ik erg blij met een baan die nooit saai is.

Salaris Pedagoog

Wat verdient een Pedagoog? Het salaris van een Pedagoog begint bij €2415,- bruto per maand. Een ervaren Pedagoog verdient tot maximaal €3683,- bruto per maand. Het salaris is afhankelijk van opleiding, ervaring en inzet.

Interview met een Pedagoog

Chantal Poels werkt als Pedagoog in het onderwijs

Chantal is erg enthousiast over haar werk als Pedagoog in het onderwijs en als zelfstandig Kindercoach. Wij vroegen haar om er meer over te vertellen.

 

Hoe bent u aan deze baan gekomen?

“Als pedagoog heb ik twee banen. Ik werk als docent in het middelbaar beroepsonderwijs op een opleiding zorg en welzijn. In dat werk ben ik terecht gekomen doordat ik er stage liep tijdens mijn opleiding pedagogiek. Zo rollen overig de meeste studenten die bij ons stagelopen er vroeg of laat in.

Ik geef een breed scala aan lessen, zoals pedagogiek, psychologie, groepsdynamica, communicatie, plannen en organiseren, sociale vaardigheden, trajectbegeleider. Behalve dat ik trajectbegeleider ben van een lesgroep, ben ik ook stagebegeleider.

Naast mijn baan in het onderwijs heb ik een eigen bedrijf als kindercoach. Dit ben ik gestart omdat ik vind dat ik iets te bieden heb aan kinderen die hulp nodig hebben bij kleine of grotere levensvragen, of ouders die advies nodig hebben binnen de opvoeding.”

 

Welke opleiding heeft u gevolgd om Pedagoog te worden?

“HBO Pedagogiek. Ik heb ook nog het eerste jaar van de master Pedagogiek gevolgd en het tweede jaar komt er wellicht volgend jaar nog aan.”

“Ik vind dat ik iets te bieden heb aan kinderen die hulp nodig hebben bij kleine of grotere levensvragen”

 

Kunt u de gemiddelde werkdag van een Pedagoog beschrijven?

“Als docent is mijn dag heel afwisselend. Zoals je al ziet in het aantal lessen en taken dat ik heb. Momenteel heb ik op maandag bijv. veel administratie, lesvoorbereidingen, verslagen nakijken, stagebezoeken en een paar lessen. Op andere dagen bijvoorbeeld kom ik ‘s ochtends op het werk en geef ik de hele dag verschillende lessen totdat ik weer naar huis ga. Werken in het MBO-onderwijs is zeer afwisselend en nooit saai. Sommige...

 

Lees de rest van het interview met een Pedagoog

Omscholen met baangarantie en salaris

Voor beroepen met goede baankansen
Nationale Beroepengids

Vacatures laden...

Alle opleidingen Pedagoog

Pedagogiek / Opvoedkunde E-Learning

Pedagogiek / Opvoedkunde E-Learning

Leer meer over de omgang met jonge kinderen in de cursus Pedagogiek / OpvoedkundeHeb je in je werk te maken met jonge kinderen?Of wil je jouw pedagogische vaardigheden verbeteren? In de opleiding Pedagogiek / Opvoedkunde leer je alles over opvoeding …

 • Onderwerp opleiding Pedagoog
 • Lesmethode E-Learning
 • Prijs € 398,95
 • Duur 6 maanden
Pedagogiek / Opvoedkunde Thuisstudie

Pedagogiek / Opvoedkunde Thuisstudie

Leer meer over de omgang met jonge kinderen in de cursus Pedagogiek / OpvoedkundeHeb je in je werk te maken met jonge kinderen?Of wil je jouw pedagogische vaardigheden verbeteren? In de opleiding Pedagogiek / Opvoedkunde leer je alles over opvoeding …

 • Onderwerp opleiding Pedagoog
 • Lesmethode Thuisstudie
 • Prijs € 398,95
 • Duur 6 maanden
Beoordeling
Engels voor pedagogisch medewerkers

Engels voor pedagogisch medewerkers

Werk je in de kinderopvang en heb je regelmatig contact met anderstalige ouders? De training Engels voor pedagogisch medewerkers helpt je deze gesprekken professioneler en gemakkelijker te voeren. De training is speciaal ontwikkeld voor interculturele communicatie en gesprekstechnieken in de …

 • Onderwerp opleiding Pedagoog
 • Lesmethode In-company / Maatwerk
Training Pedagogisch Conciërge klassikaal

Training Pedagogisch Conciërge klassikaal

Inleiding Training Pedagogisch Conciërge Deze training is uitermate geschikt voor conciërges in het onderwijs die vaardiger willen worden in de omgang en communicatie met leerlingen, ouders en collega’s. De nadruk ligt tijdens de training op het oefenen van vaardigheden die …

 • Onderwerp opleiding Pedagoog
 • Lesmethode Klassikaal
 • Prijs € 999,00
 • Duur 2 dagen
VVE Piramide Koptraining (voor pedagogisch medewerkers)

VVE Piramide Koptraining (voor pedagogisch medewerkers)

Met deze verkorte training van WerkendLeren ben je vakbewkaam inzetbaar op een VVE Piramide locatie en kun jij Piramide succesvol toepassen in je groep. Zo profiteren de kinderen, jij, de ouders en de locatie optimaal van de mogelijkheden van Piramide. …

 • Onderwerp opleiding Pedagoog
 • Lesmethode Klassikaal
 • Prijs € 1.500,00
 • Duur 9 maanden