U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Brandweerman

Brandweerman worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een brandweerman? Lees de functieomschrijving.

De Brandweerman (Brandwacht) levert een bijdrage aan de beheersing en bestrijding van een brand. Ook brandpreventie heeft zijn aandacht. Een Brandweerman heeft als hoofdtaak de gevolgen van brand te minimaliseren; localiseert brandhaarden en voert bluswerkzaamheden uit, zowel om  het vuur te doven als om verspreiding tegen te gaan en nieuwe uitbraken te voorkomen. De Brandweer geeft het sein 'brand meester' wanneer het vuur onder controle is (en er geen extra versterking meer nodig is). Brandweermannen werken zowel op het water, als aan land en in de lucht. De veiligheid van mensen heeft de hoogste prioriteit.

Naast brandbestrijding kan een Brandweerman zich ook bezig houden met brandpreventie en -gevaar: Plaatsen waar eventueel extra brandgevaar bestaat worden dan door de Brandweerman onderzocht en geanalyseerd. Concreet kan de Brandwacht dan worden ingezet voor gas- en zuurstofmetingen en het beoordelen van de veiligheid van noodroutes en -uitgangen. De Brandweer communiceert over bestaande gevaren met de burger, bij wijze van waarschuwing of om een evacuatie in gang te zetten.

De Brandweer wordt ook ingezet bij watersnoodrampen of ongevallen met gevaarlijke stoffen, waarover zij de overheid adviseert. Ook hier is het redden van mensenlevens van groot belang en draagt de Brandweer bij aan de evacuatie van bewoners of bijvoorbeeld het aanvoeren van drinkwater. Andere situaties waar een Brandweerman mee te maken krijgt zijn auto-ongelukken waarbij iemand uit een auto gehaald moet worden, het verwijderen van bomen van openbare wegen na een storm en zelfs het redden van dieren uit penibele situaties.

Brandweermannen brengen hun dienst door op de Kazerne, waar zij bij het uitblijven van (brand)meldingen onderhouds- en reparatiewerkzaamheden verrichten aan het materieel. De Brandweer werkt met specifieke brandweerauto's als de tankautospuit en schuimbluswagen, maar ook met ondersteunende voertuigen als de manschappenwagen of een hoogwerker.

Een Brandweerman dient eerste hulp te kunnen verlenen.

Er zijn ook vrijwillige Brandweermannen actief.

Mensen vonden ons op: Job Brandweerman, Baan Brandweerman, Brandweerman Worden, Functie-eisen Brandweerman, Verantwoordelijkheden Brandweerman, Functieprofiel Brandweerman, Wat doet een Brandweerman, Werken als Brandweerman.

Brandweerman worden: Opleiding tot brandweerman

Als Brandweerman moet je minimaal een VMBO opleiding afgerond hebben. De opleiding zelf bestaat uit drie modulen: Repressie, Levensreddende Handelingen en Persoonlijke Bescherming. Wanneer je als officier bij de brandwacht komt gelden er andere eisen: je dient dan minimaal een HBO of WO opleiding afgerond te hebben.

De opleidingen tot officiersniveau worden verzorgd door regionale opleidingsinstituten. Je kunt aan zo’n opleiding deelnemen als je in dienst bent van een beroepskorps of als je je hebt aangemeld bij een vrijwilligerskorps. Meestal moet je minimaal 18 jaar zijn

De Brandweerman moet een verklaring omtrent het gedrag hebben. Een medische verklaring is tevens vereist (hierin wordt verklaard dat de Brandwacht lichamelijk geschikt is voor het gebruiken van ademluchtapparatuur).

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Brandweerman, Brandweerman Worden, Opleidingsniveau Brandweerman, Scholing Brandweerman, Studie Brandweerman, Bijscholing Brandweerman, Omscholing Brandweerman.

Organisaties waar een brandweerman doorgaans werkzaam is

De brandwacht is een organisatie die in elke regio/stad voorkomt en behoort tot de gemeentelijke dienst welke altijd non-profit is.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Brandweerman, Brandweerman Worden, Opleidingsniveau Brandweerman, Scholing Brandweerman, Studie Brandweerman, Bijscholing Brandweerman, Omscholing Brandweerman.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden brandweerman

Brandweerman verdient gemiddeld ongeveer €1700 bruto per maand. Dit salaris is dan gebaseerd op een 40-uurs werkweek. Het aanvangssalaris is €1429 en het eindsalaris €2203.

Nadat je de basisopleiding met goed gevolg hebt doorlopen en in de 24-uurdienst wordt geplaatst, ontvang je bovenop je salaris de vaste brandweertoeslag (minimaal € 244,15 bruto per maand). In de aanstelling in de 24-uurdienst is een dagdienstclausule opgenomen. Dit betekent dat je zowel in de 24-uurdienst als in dagdienst werkzaam kunt zijn (zonder wijziging in salaris/brandweertoeslag). Op termijn kan doorgroei plaatsvinden naar salarisschaal 6 en 7 (maximaal € 2538 bruto per maand bij een fulltime aanstelling).

Mensen vonden ons op: Salaris Brandweerman, Loon Brandweerman, Wat verdien je als Brandweerman, Salarisschaal Brandweerman, Salarisindicatie Brandweerman, Bonus Brandweerman, CAO Brandweerman, Brutoloon Brandweerman, Nettoloon Brandweerman, Vakantiedagen Brandweerman, Pensioen Brandweerman.

Competenties, skills & vaardigheden brandweerman

 • Energie
 • Doorzettingsvermogen
 • Durf
 • Anticiperen
 • Besluitvaardigheid
 • Kennis van EHBO
 • Herkennen en inschatten van brand- en explosiegevaar
 • Omgaan met brandweermaterieel (brandslang enz.)
 • Goede fysieke gezondheid
 • Teamspeler
Mensen vonden ons op: Kennis Brandweerman, Vaardigheden Brandweerman, Attitude Brandweerman, Kwalificaties Brandweerman, Competentieprofiel Brandweerman.

Boeken voor het beroep brandweerman

Wil je meer weten over het beroep brandweerman? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je brandweerman bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken brandweerman te komen.

Gouden Boekjes - Vijf Brandweermannetjes | M. Wise Brown

Nederlands | Druk: 1 | Hardcover | 9789054449010 | 28 pagina's

Onderdeel van de Gouden Boekjes. Er is brand bij de familie Lutteput, en dan wordt de brandweer gebeld. De beroemde vijf brandweermannetjes gaan het vuur blussen....

Brandweerman Sam - Woordenboek voor helden | Memphis Belle

Nederlands | Druk: 1 | Hardcover | 9789089419637 | Brandweerman Sam | 42 pagina's

Leer samen met Brandweerman Sam woordjes, getallen, kleuren en nog veel meer!...

Brandweerman Sam - Klaar voor actie! | Renee Tawa

Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789089418449 | Brandweerman Sam | 8 pagina's

Brandweerman Sam is klaar voor actie! Jij ook? Druk op de knopjes en luister naar de geluiden van Brandweerman Sam en zijn team....

Mensen vonden ons op: boeken voor Brandweerman, Brandweerman ebooks, boek Brandweerman.

Persoonstypen brandweerman

Een Brandweerman is idealiter een type Gever en/of Succesvolle werker. De gever is immers hulpverlenend ingesteld en dat is precies wat je als Brandweerman nodig hebt. Daarnaast moet hij een succesvolle werker zijn: iemand die kan anticiperen, situaties in kan schatten en gericht actie kan ondernemen.

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Brandweerman, Karakter Brandweerman.

Netwerk brandweerman

Een Brandwacht komt in aanraking met onderbrandmeesters en brandmeesters die hem of haar sturen in het werk. Bij de brandplaats komt men in contact met omstanders, gedupeerden en mensen in nood. Zo zul je dan ook een ambulancemedewerker en wellicht verpleger die mee is gereisd in de ziekenwagen treffen en daarmee moeten communiceren.

Mensen vonden ons op: Collega’s Brandweerman, Medewerkers Brandweerman.

Is het beroep brandweerman iets voor jou?

Zou je graag brandweerman willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als brandweerman bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Brandweerman, beroepskeuzetest Brandweerman, beroep Brandweerman kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden brandweerman

Hoewel brandgevaar afneemt (als gevolg van minder houtgebruik in gebouwen, door preventie enz.) zijn Brandweermannen altijd nodig. Omdat het een gevaarlijk beroep is trekt het aan een klein aantal specifieke mensen. Als dit vak je ligt kun je zeker aan werk komen.

Doorgroeimogelijkheden zijn er voldoende. Carrièremogelijkheden binnen de brandwacht zijn hierarchisch opgebouwd: een Brandwacht (Brandweerman) kan naar onderbrandmeester, brandmeester, adjunct-brandmeester, hoofdbrandmeester en zelfs commandeur doorgroeien. Je zult dan wel in het bezit moeten zijn van een Havo of VWO opleiding. Verder dien je een flink aantal vervolgopleidingen af te ronden.

Arbeidsmarktperspectief score brandweerman

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep brandweerman. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Redelijk
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Brandweerman, Promotie mogelijkheden Brandweerman, Carriere Brandweerman.

Solliciteren op de functie brandweerman

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als brandweerman dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor brandweerman belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als brandweerman. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Brandweerman, CV Brandweerman, sollicitatie Brandweerman.

Interviews met brandweerman

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen brandweerman

Vacatures brandweerman

Op zoek naar een nieuwe baan als Brandweerman? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Brandweerman. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. De Brandweerman (Brandwacht) levert een bijdrage aan de beheersing en bestrijding van een brand. Ook brandpreventie heeft zijn aandacht. Een Brandweerman heeft als hoofdtaak de gevolgen van brand te minimaliseren; localiseert brandhaarden en voert bluswerkzaamheden uit, zowel om  het vuur te doven als om verspreiding tegen te gaan en nieuwe uitbraken te voorkomen.

Beoordeling Brandweerman

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Brandweerman' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Brandweerman

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Ik wil dit beroep uit oefenen en zou graag in contact willen komen met een persoon die mij hier over meer inlichtingen kan verschaffen.

bijvoorbeeld : waar kan ik de opleiding volgen en wat zijn mijn kansen.

Door: Raoul Haakmat

Beste Raoul,stap een brandweer garage binnen en vraag daar aan de mensen of ze je informatie kunnen geven over de dingen die jij wil weten,gegarandeerd dat de mensen je helpen.

Door: brandweerman

Dag Raoul en ben je wat wijzer geworden.

Door: Jean

Top baan, hele dag op je reet zitten en maar geld pakken

Door: Piet jan Hein

Ga eens naar een open dag.Ik denk dat je ogen open gaan.

Door: Jack

Wilde van mijn 10 jaar brandweerman worden ik ben pas hier komen leven ik was 4jaar in de marine kazerne van curacao maar ik wilde iets anderz .. daarom wil ik hier aanmelden om te zien of ik een kans kan krijgen om iets goed te doen in de opleiding

Door: giovanni marcos

Een mooi beroep.Maak eerst je school af Probeer je diploma te verkrijgen ,zoals hierboven staat aangegeven.Sucses

Door: brandweerman

Wat is de leeftijd grens voor een opleiding. En krijg je betaald tijdens je opleiding?

Door: Sibe

De minium leeftid is 18 jaar.En je wordt betaald tijdens de opleiding.Gr.

Door: Jan

Ik kom uit Peru en wilde een professionele brandweerman te zijn, ik kon rapporteren over de toelating proces om de brandweer

Door: Pablo

eerst,proberen de taal te leren.Zeer belangrijk bij dit vak.Sucses

Door: brandweerman

Hoi

belangrijk werk maar zwaar onderbetaald 

1700 bruto, met een toeslagje 

dat kan toch niet.... Je moet er ik gaan werken om rond te komen... Vreemd terwijl deze gasten als het er op aan komt hun leven moeten wagen... Ik zou als het heel gevaarlijk is Rutte bellen... Laat die maar bij 1000 graden naar binnen gaan... Die pakt 200.000 per jaar

Door: Johan

Machtig mooi vak, beroepsmatig enkel geen werk in te krijgen. Ik ben zelf vrijwilliger

Door: Aspirant brandweerman

Dit werk doe je niet voor het geld ;)

Door: Stephan

Ik heb vandaag mijn sollicitatie uitgezet en kan niet wachten om mijn motivatie in een persoonlijk gesprek toe te lichten. Ik wil graag na mijn werk (engineer) al mijn tijd doorbrengen in de kazerne en zoveel mogenlijk leren en helpen! Ik hoop zo graag dat ze mij aannemen. 

Door: Kasim

Reageer op dit beroep