U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Fysiotherapeut

Fysiotherapeut worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een fysiotherapeut? Lees de functieomschrijving.

Een Fysiotherapeut behandelt mensen met klachten aan het bewegingsstelsel, dat wil zeggen: klachten over houding, beweging, gewrichten, ademhaling, zwellingen, evenwicht, motoriek of spieren.

Een Fysiotherapeut onderzoekt patiënten en aan de hand van zijn bevindingen wordt samen met de patiënt een behandelplan opgesteld. Een Fysiotherapeut moet voor elk individueel geval een passende behandeling samenstellen en deze bij uitblijven van het gewenste effect kunnen aanpassen. Klachten worden met verschillende therapieën behandeld (bijvoorbeeld massagetherapie, oefentherapie/ bewegingstherapie, elektrotherapie en fysische therapie) en er wordt gebruik gemaakt van hulpmiddelen als fitnessapparatuur, klimrekken en ballen.

De Fysiotherapeut streeft naar verbetering van het functioneren van lichaam of lichaamsdelen, vermindering van pijn, ontspanning van het lichaam, het verbeteren van de bloedcirculatie, en/of verbetering van de lichaamshouding . Naast de fysieke therapie adviseert en begeleidt de Fysiotherapeut zijn patiënten. Hij kan in aanraking komen met allerlei soorten patiënten van mensen met aangeboren motorische en/of geestelijke beperkingen tot mensen die moeten revalideren. Ook chronische ziekte patiënten worden behandeld (bijvoorbeeld reuma), waarbij symptoombestrijding het uitgangspunt is. Een goede relatie tussen Fysiotherapeut en patiënt, gebaseerd op wederzijds vertrouwens, komt de behandeling ten goede, zowel bij het opstellen van het behandelplan als tijdens de sessies.

Een Fysiotherapeut kan in een instelling werken of een eigen praktijk beginnen en er is zowel de mogelijkheid voor een parttime als voor een fulltime baan. Bij een eigen praktijk is een zakelijk inzicht en contacten met huisartsen en medisch specialisten erg belangrijk. In dit geval ligt de verantwoordelijkheid voor de patiënten geheel bij de Therapeut. Zelfstandig Fysiotherapeuten moeten zelf zorg dragen voor hun administratie, waarbij zij zorgvuldig om moeten gaan met informatie over patiënten.

Mensen vonden ons op: Job Fysiotherapeut, Baan Fysiotherapeut, Fysiotherapeut Worden, Functie-eisen Fysiotherapeut, Verantwoordelijkheden Fysiotherapeut, Functieprofiel Fysiotherapeut, Wat doet een Fysiotherapeut, Werken als Fysiotherapeut.

Fysiotherapeut worden: Opleiding tot fysiotherapeut

Indien je Fysiotherapeut wilt worden volg je de HBO opleiding Fysiotherapie. Deze opleiding duurt vier jaar.

Een BIG registratie is verplicht, dit geeft de wettelijke en beschermde titel Fysiotherapeut.

Verder zal je op de hoogte moeten blijven van ontwikkelingen binnen de zorg, bijvoorbeeld nieuwe manieren om patiënten te behandelen. Een mogelijkheid hiertoe is vakliteratuur lezen en bijscholingen of cursussen volgen.

Er zijn verschillende specialisatiemogelijkheden zoals een Master Verpleegkunde of een Master in een van de andere paramedische beroepen. Je kan je specialiseren tot manueel therapeut, kinderfysiotherapeut of sportfysiotherapeut. Ook is het mogelijk om een verkorte universitaire opleiding te volgen, bijvoorbeeld Geneeskunde, Fysiotherapiewetenschap en Bewegingswetenschappen.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Fysiotherapeut, Fysiotherapeut Worden, Opleidingsniveau Fysiotherapeut, Scholing Fysiotherapeut, Studie Fysiotherapeut, Bijscholing Fysiotherapeut, Omscholing Fysiotherapeut.

Organisaties waar een fysiotherapeut doorgaans werkzaam is

Je komt als Fysiotherapeut onder meer te werken in of voor:

 • Gezondheidscentra
 • Eigen praktijk
 • Gehandicaptenzorg
 • Reumacentra
 • Jeugdzorg
 • Verpleeghuizen (ouderenzorg)
 • Ziekenhuizen
 • Revalidatiecentra
 • Sportverenigingen, voetbalclubs
 • Speciaal onderwijs
 • Het Bedrijfsleven
Mensen vonden ons op: Studeren voor Fysiotherapeut, Fysiotherapeut Worden, Opleidingsniveau Fysiotherapeut, Scholing Fysiotherapeut, Studie Fysiotherapeut, Bijscholing Fysiotherapeut, Omscholing Fysiotherapeut.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden fysiotherapeut

Het salaris van een Fysiotherapeut ligt tussen de €1895 en €3690 per maand.

De meeste Fysiotherapeuten werken in loondienst. Het salaris hangt meestal af van het type instelling waar je werkt. Dit komt omdat de salarissen afhankelijk zijn van CAO schalen. Je verdient als starter rond de €1895 bruto per maand. Een ervaren fysiotherapeut kan tot €3690 bruto per maand verdienen.

Met een eigen praktijk ben je afhankelijk van het aantal patiënten dat je krijgt en van de behandelingen die je uitvoert. Het gemiddelde bruto jaarsalaris ligt ongeveer op €70.000, maar dan dient je praktijk wel relatief goed te lopen.

Secundaire arbeidsvoorwaarden bij vast dienstverband:

 • 8% vakantie toeslag
 • eindejaarsuitkering
Mensen vonden ons op: Salaris Fysiotherapeut, Loon Fysiotherapeut, Wat verdien je als Fysiotherapeut, Salarisschaal Fysiotherapeut, Salarisindicatie Fysiotherapeut, Bonus Fysiotherapeut, CAO Fysiotherapeut, Brutoloon Fysiotherapeut, Nettoloon Fysiotherapeut, Vakantiedagen Fysiotherapeut, Pensioen Fysiotherapeut.

Competenties, skills & vaardigheden fysiotherapeut

 • Integriteit
 • Analytisch
 • Motiveren
 • Plannen en organiseren
 • Luisteren
 • Empathie
 • Zelfontwikkeling
 • Klantgerichtheid
 • Kennis van anatomie
 • Kennis van ontwikkelingen in fysiotherapie
Mensen vonden ons op: Kennis Fysiotherapeut, Vaardigheden Fysiotherapeut, Attitude Fysiotherapeut, Kwalificaties Fysiotherapeut, Competentieprofiel Fysiotherapeut.

Boeken voor het beroep fysiotherapeut

Wil je meer weten over het beroep fysiotherapeut? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je fysiotherapeut bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken fysiotherapeut te komen.

Gezondheidspsychologie voor de fysiotherapeut | J Swank

Nederlands | Druk: 2 | Paperback | 9789031381203 | 442 pagina's

Gezondheidspsychologie voor de fysiotherapeut 2e druk is een boek van J Swank uitgegeven bij Bohn Stafleu van Loghum. ISBN 9789031381203 Psychosociale factoren kunnen het herstel van fysiotherapeutische klachten belemmeren. Dit besef is de afgelopen jaren...

Extremiteiten | D.L. Egmond

Voor de (sport)fysiotherapeut, kinesitherapeut en manueeltherapeut - Nederlands | Druk: 12 | Hardcover | 9789036822541 | 1046 pagina's

Dit rijk geïllustreerde naslagwerk is alweer de 11de druk en een volledige herziening van de succesvolle voorgaande druk. De structuur van het boek is herkenbaar voor alle fysiotherapeuten en manueeltherapeuten dankzij de toepassing van het meerdimensiona...

De beroepshouding van fysiotherapeuten | Joost Dupont

adviezen uit de praktijk - Nederlands | Druk: 2014 ed. | Paperback | 9789036803786 | 161 pagina's

De beroepshouding van fysiotherapeuten 1e druk is een boek van Joost Dupont uitgegeven bij Bohn Stafleu van Loghum. ISBN 9789036803786 Hoe gaat een fysiotherapeut om met pati nten die niet willen oefenen? Wat betekent 'eerlijk zijn' voor fysiotherapeuten?...

Mensen vonden ons op: boeken voor Fysiotherapeut, Fysiotherapeut ebooks, boek Fysiotherapeut.

Persoonstypen fysiotherapeut

Een Fysiotherapeut moet betrokken en verzorgend zijn naar zijn patiënten en moet rekening houden met de behoeftes van anderen (Gever).

Hij is verantwoordelijk, betrouwbaar en loyaal en gaat vertrouwelijk om met gevoelige informatie over cliënten (Loyalist).

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Fysiotherapeut, Karakter Fysiotherapeut.

Netwerk fysiotherapeut

Je kan in aanraking komen met allerlei beroepsbeoefenaars die ook werken aan de ontwikkeling of gezondheid van je patiënten. Er wordt onderling veel overleg gepleegd over de behandeling van de patiënten. De doelgroep van een Fysiotherapeut bestaat uit patiënten met lichamelijke klachten zoals gewrichtspijn, ademhalingsproblemen en motorische beperkingen, of patiënten die moeten revalideren na een operatie of botbreuken.

Mensen vonden ons op: Collega’s Fysiotherapeut, Medewerkers Fysiotherapeut.

Is het beroep fysiotherapeut iets voor jou?

Zou je graag fysiotherapeut willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als fysiotherapeut bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Fysiotherapeut, beroepskeuzetest Fysiotherapeut, beroep Fysiotherapeut kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden fysiotherapeut

Het aanbod van Fysiotherapeuten is in 2010 groter dan de vraag. Tussen de 8 en 10% van de Fysiotherapeuten is werkloos. 

Je kunt een eigen praktijk opzetten.

Arbeidsmarktperspectief score fysiotherapeut

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep fysiotherapeut. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Fysiotherapeut, Promotie mogelijkheden Fysiotherapeut, Carriere Fysiotherapeut.

Solliciteren op de functie fysiotherapeut

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als fysiotherapeut dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor fysiotherapeut belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als fysiotherapeut. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Fysiotherapeut, CV Fysiotherapeut, sollicitatie Fysiotherapeut.

Interviews met fysiotherapeut

Sanne Lugard is Fysiotherapeut en werkzaam bij Spits Fysiotherapie in Ouderkerk aan de Amstel en Amsterdam. 

              

 

Waarom ben je Fysiotherapeut geworden?

"Op mijn 15e ben ik geblesseerd geraakt aan mijn knie waardoor ik een operatie moest ondergaan. Het ging om een voorste kruisband reconstructie zodat ik na alle waarschijnlijkheid weer zou kunnen hockeyen. Van te voren wist ik dat ik een lange revalidatieperiode in zou gaan, de voorspelling was 9 maanden. Uiteindelijk ben ik 6 maanden lang, 3 keer per week, naar de fysiotherapeut geweest wat ik elke keer als leuk heb ervaren vooral toen ik mijn hockeystick mee mocht nemen en we het veld op gingen. In die tij...


Lees de rest van het interview

Verwante beroepen fysiotherapeut

Vacatures fysiotherapeut

Op zoek naar een nieuwe baan als Fysiotherapeut? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Fysiotherapeut. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. Een Fysiotherapeut behandelt mensen met klachten aan het bewegingsstelsel, dat wil zeggen: klachten over houding, beweging, gewrichten, ademhaling, zwellingen, evenwicht, motoriek of spieren. Een Fysiotherapeut onderzoekt patiënten en aan de hand van zijn bevindingen wordt samen met de patiënt een behandelplan opgesteld. Een Fysiotherapeut moet voor elk individueel geval een passende behandeling samenstellen en deze bij uitblijven van het gewenste effect kunnen aanpassen.

Beoordeling Fysiotherapeut

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Fysiotherapeut' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Fysiotherapeut

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

 Dit is een leuk beroep!

Door: Silv Kiggen

Leuk inhoudelijk, de werkomstandigheden (bejegening verzekeraars, te groot aantal fysio's in NL) zwaar: 80% is daar ontevreden over

Door: sporty

De beste overleven.Gr.

Door: masseur

Gaat niet altijd op.Gr.

Door: fysio

Lijkt leuk

 

Door: jacob

Leuk,is denk ik niet het juiste woord.Het is een dankbaar beroep,je helpt mensen weer om goed te gaan functioneren en lichamelijke klachten zo veel mogelijk te beperken.Gr.

Door: Pieter

supersite

Door: jeremyy

Relatief rustig werken (ten op zichte van een verpleegkundige), hoge administratieve belasting en op dit moment moeilijk om een baan te vinden. Inhoudelijke ontwikkeling is nagenoeg oneindig, qua salaris zit je al snel aan de top en is er na een jaar of 10 a 15 geen verbetering meer mogelijk. Fysiotherapie verdiend tegenwoordig iets minder dan een verpleegkundige (HBO) met name door onregelmatigheidstoeslag. Fysiotherapie blijft wel een prachtig en dankbaar beroep

Door: anoniem

Ik kan het niet beter samenvatten.H.gr.

Door: therapeut

Bijzonder beroep, maar zeer beperkt qua doorgroeimogelijkheden en de administratielast (aka gedoe met verzekeringen) loopt de spuigaten uit. Helaas is omscholen een dure aangelegenheid en pas op dat moment merk dat je dat een studie Fysiotherapie je een relatief beperkte kans geeft op de HBO/WO arbeidsmarkt later in  je leven. 

Door: De Brabantse Fysio

Bedankt voor de goede informatie.Gr.

Door: Edgar

De salariëring die volgens de website gehanteerd wordt is niet reëel. Een startend therapeut verdient al snel om en nabij de 2300 eu brutto per maand, voor veel minder zou ik niet tekenen. Daarnaast zijn de reacties hier enigszins verouderd, op het moment is er een te kort aan fysiotherapeuten op de arbeidsmarkt en volgens recente prognoses vanuit Rabobank en andere instanties zal dit te kort de komende jaren toenemen. De administratieve lasten zijn hoog, echter voorzie ik hier een omslag in gezien het huidige beleid in de zorg en de verandering. We kunnen er niet omheen dat het beroep inhoudelijk de komende jaren nog veel verder zal veranderen, zoals dit al jaren het geval is. Dit ook gezien de toenemende mate van onderzoek binnen het werkveld en de nood voor Evidence Based handelen, zal dit leiden tot vakinhoudelijke veranderingen die al jaren aan de gang zijn. Ik voorzie een gunstige toekomst binnen het vak. Er zijn doorgroei mogelijkheden gezien ook het steeds meer verwetenschappelijken van het onderwijs, echter zal dit makkelijker worden als de opleiding zoals in veel landen een universitaire opleiding graad zal krijgen.

Door: Realistische fysiotherapeut

Reageer op dit beroep