U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Goudsmid

Goudsmid worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een goudsmid? Lees de functieomschrijving.

Een Goudsmid is een vakman die sieraden vervaardigt van (edel)metalen, eventueel verrijkt met edelstenen en andere materialen. Hierbij worden verschillende technieken gebruikt, zoals smelten, gieten, solderen en zetten. Ook repareert een Goudsmid sieraden en kan hij sieraden ontwerpen en vormgeven. Het overgrote deel van de werkzaamheden van een Goudsmid bestaat uit reparaties.

Een Goudsmid werkt secuur en nauwkeurig met waardevolle materialen die elk verschillende eigenschappen hebben. Hij heeft gevoel voor vormgeving en is creatief. Hij beschikt over een probleemoplossend vermogen en kan zich inleven in de wensen van een klant.

Een Goudsmid is meestal zelfstandig vakman en zelfstandig ondernemer. Hij verkoopt zijn eigen werk en soms werk van anderen. Een Goudsmid werkt vaak voor een vaste klantenkring, het opbouwen van dit netwerk en het verlenen van service zijn dan ook belangrijke taken van een Goudsmid. Een Goudsmid voert zijn taken uit volgens de kwaliteitseisen en arbo-, milieu- en veiligheidseisen.

Mensen vonden ons op: Job Goudsmid, Baan Goudsmid, Goudsmid Worden, Functie-eisen Goudsmid, Verantwoordelijkheden Goudsmid, Functieprofiel Goudsmid, Wat doet een Goudsmid, Werken als Goudsmid.

Goudsmid worden: Opleiding tot goudsmid

De MBO opleiding Goudsmid of Goudsmid-Ondernemer leidt op tot Goudsmid.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Goudsmid, Goudsmid Worden, Opleidingsniveau Goudsmid, Scholing Goudsmid, Studie Goudsmid, Bijscholing Goudsmid, Omscholing Goudsmid.

Organisaties waar een goudsmid doorgaans werkzaam is

Een Goudsmid werkt in een werkplaats of in een winkel. De meeste Goudsmeden zijn zelfstandige zonder personeel.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Goudsmid, Goudsmid Worden, Opleidingsniveau Goudsmid, Scholing Goudsmid, Studie Goudsmid, Bijscholing Goudsmid, Omscholing Goudsmid.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden goudsmid

Een beginnend Goudmid kan rekenen op een bruto maandsalaris van €1400. Met meer ervaring kan dit oplopen tot €2000. Het salaris van een zelfstandige Goudsmid-ondernemer is afhankelijk van het succes van zijn onderneming.

Secundaire arbeidsvoorwaarden zijn vastgelegd in de CAO Goud en Zilvernijverheid. Hierin zijn onder andere een reiskostenvergoeding, vakantietoeslag en pensioenregeling vastgelegd.

Mensen vonden ons op: Salaris Goudsmid, Loon Goudsmid, Wat verdien je als Goudsmid, Salarisschaal Goudsmid, Salarisindicatie Goudsmid, Bonus Goudsmid, CAO Goudsmid, Brutoloon Goudsmid, Nettoloon Goudsmid, Vakantiedagen Goudsmid, Pensioen Goudsmid.

Competenties, skills & vaardigheden goudsmid

 • Klantgerichtheid
 • Creativiteit
 • Omgaan met details
 • Financieel bewustzijn
 • Accuratesse
Mensen vonden ons op: Kennis Goudsmid, Vaardigheden Goudsmid, Attitude Goudsmid, Kwalificaties Goudsmid, Competentieprofiel Goudsmid.

Boeken voor het beroep goudsmid

Wil je meer weten over het beroep goudsmid? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je goudsmid bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken goudsmid te komen.

De goudsmid en de meesterdief | Tonke Dragt

Nederlands | Druk: 15 | Paperback | 9789025875244 | 352 pagina's

Spannende klassieker van Tonke Dragt voor fans van De brief voor de koning. Jiacomo is de helft van een tweeling. Hij lijkt als twee druppels water op zijn broer Laurenzo, maar ze verschillen als dag en nacht. Laurenzo wil graag mooie dingen maken en word...

De goudsmid en de meesterdief | Tonke Dragt

vrij naar Babinase balladen - Nederlands | Druk: 16 | E-book | 9789025875732 | 364 pagina's

Spannende klassieker van Tonke Dragt voor fans van De brief voor de koning. Jiacomo is de helft van een tweeling. Hij lijk als twee druppels water op zijn broer Laurenzo, maar ze verschillen als dag en nacht. Laurenzo wil graag mooie dingen maken en wordt...

Er is leven na de dood van een geliefde | Els Lokker

De roofoverval en moord op de Haagse goudsmid Ruud Stratmann - Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789491168574 | 112 pagina's

Het boek is een persoonlijk relaas van weduwe Els Lokker over de overval op haar man juwelier Ruud Stratmann en over het leven hierna. Naast een beschrijving van het verloop van de overval en alles wat er gebeurt, is dit vooral een verhaal over overleven ...

Mensen vonden ons op: boeken voor Goudsmid, Goudsmid ebooks, boek Goudsmid.

Persoonstypen goudsmid

Een Goudsmid werkt heel nauwkeurig en gedisciplineerd. Hij stelt hoge eisen aan zichzelf en stelt kwaliteit boven alles  (Perfectionist). Een Goudsmid is ook creatief en innovatief, en kan zich goed inleven in anderen (Romanticus). Een Goudsmid moet ook een commerciële houding hebben.

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Goudsmid, Karakter Goudsmid.

Netwerk goudsmid

Een Goudsmid werkt zelfstandig. Het komt wel regelmatig voor dat een Goudsmid een leerling of stagiair onder zijn hoede heeft. Wanneer een Goudsmid sieraden vervaardigt die iemand anders heeft ontworpen, werkt hij samen met de ontwerper. Een Goudsmid heeft echter voornamelijk contact met zijn klanten.

Mensen vonden ons op: Collega’s Goudsmid, Medewerkers Goudsmid.

Is het beroep goudsmid iets voor jou?

Zou je graag goudsmid willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als goudsmid bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Goudsmid, beroepskeuzetest Goudsmid, beroep Goudsmid kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden goudsmid

Er zijn weinig vacatures voor Goudsmid. Dit komt echter vooral doordat vacatures binnen het netwerk van huidige Goudsmeden worden ingevuld, bijvoorbeeld met stagiaires. Er is wel voldoende ruimte op de arbeidsmarkt voor een beginnend Goudsmid.

Een Goudsmid kan doorgroeien door zich te specialiseren, te experimenteren of te combineren. Ook kan hij een eigen onderneming opzetten, deze laten groeien en personeel in dienst nemen. Een Goudsmid kan door middel van aanvullende scholing doorgroeien tot restaurateur, juwelier, verkoper/inkoper, trendwatcher of vertegenwoordiger. Hij kan doorleren in de richtingen productontwikkeling, ontwerp en vormgeving.

 

Arbeidsmarktperspectief score goudsmid

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep goudsmid. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Goudsmid, Promotie mogelijkheden Goudsmid, Carriere Goudsmid.

Solliciteren op de functie goudsmid

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als goudsmid dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor goudsmid belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als goudsmid. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Goudsmid, CV Goudsmid, sollicitatie Goudsmid.

Interviews met goudsmid

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen goudsmid

Vacatures goudsmid

Op zoek naar een nieuwe baan als Goudsmid? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Goudsmid. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. Een Goudsmid is een vakman die sieraden vervaardigt van (edel)metalen, eventueel verrijkt met edelstenen en andere materialen. Hierbij worden verschillende technieken gebruikt, zoals smelten, gieten, solderen en zetten. Ook repareert een Goudsmid sieraden en kan hij sieraden ontwerpen en vormgeven.

Beoordeling Goudsmid

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Goudsmid' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Goudsmid

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer op dit beroep