U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Tuinarchitect

Tuinarchitect worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een tuinarchitect? Lees de functieomschrijving.

Een Tuinarchitect ontwerpt tuinen en parken. 

Met de wensen en eisen van de opdrachtgever als uitgangspunt, maakt de Tuinarchitect een geschikt ontwerp voor tuin of park. Hierbij houdt hij rekening met gebruiksvriendelijkheid, de mogelijkheden van grond en terrein en eventuele bestaande begroeiing en esthetiek.  Bij het schetsen van een bepaald ontwerp moet gekeken worden naar het soort planten dat goed groeit in de specifieke grond, het onderhoud dat deze planten nodig zullen hebben, hoe ze eruit komen te zien, wanneer wat gaat bloeien, etc. Hiervoor is dus een goede kennis van planten en bodemsoorten nodig.

Daarnaast bestaat het werk uit het verdelen van de verschillende onderdelen van de tuin in een samenhangend ontwerp. Ook moet rekening gehouden worden met het budget en andere grenzen die aan het project gebonden zijn, zoals wetgeving of de grootte van de tuin.

Het onderhandelen met de klant en verwerken van zijn wensen in een ontwerp waar de Tuinarchitect ook achter staat vereist communicatieve vaardigheden.

Mensen vonden ons op: Job Tuinarchitect, Baan Tuinarchitect, Tuinarchitect Worden, Functie-eisen Tuinarchitect, Verantwoordelijkheden Tuinarchitect, Functieprofiel Tuinarchitect, Wat doet een Tuinarchitect, Werken als Tuinarchitect.

Tuinarchitect worden: Opleiding tot tuinarchitect

Het beroep van Tuinarchitect is beschermd, waardoor niet iedereen zich Tuinarchitect mag noemen. Er bestaan cursussen die leren met tuinontwerpsoftware of dergelijke zaken om te gaan, maar voor het serieuze werk moet men ofwel een HBO opleiding in de richting van Tuinarchitect of Tuin- en Landschapsinrichting, ofwel een WO opleiding richting Landbouw volgen.

Tuinarchitect is zoals aangegeven een beschermde titel. Voor meer informatie kan je een kijkje nemen op de website van het architectenregister. Je Tuinarchitect noemen zonder in dit register te staan wordt als een economisch delict gezien en levert een minimum boete van 1600 euro op.

Tuinontwerper is een beroep dat niet beschermd is en dus is er geen garantie dat je ook een vakbekwaam persoon treft die zich tuinontwerper noemt. Een goede basis voor een Tuinontwerper is de HBO Tuin- en Landschapsinrichting aan de Hogeschool VHL op Landgoed Larenstein in Velp.

Om echt diepgaande kennis te vergaren waarover een goede Tuinarchitect moet beschikken, is een HBO of universitaire opleiding een must. Met deze bagage op zak is het mogelijk een baan te vinden als Tuinarchitect bij een hoveniersbureau, gemeente of groenadviesbureau.

De Wet op de architectentitel beschermt de titels architect, stedenbouwkundige, tuin- en landschapsarchitect en interieurarchitect. Daaronder vallen ook afgeleiden van deze titels, zoals afkortingen (arch.) en woordsamenstellingen (architectuur, binnenhuisarchitect(tuur), tuinarchitect). Het vermeld staan in een rubriek of internet(gids) met in het opschrift of in de (domein)naam een beschermde titel, of afgeleide daarvan, wordt beschouwd als het voeren van de architectentitel. Bijvoorbeeld, wie in de Gouden Gids of een onlinegids op internet vermeld staat onder ‘Architectenbureaus’ moet dus ingeschreven staan in het architectenregister.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Tuinarchitect, Tuinarchitect Worden, Opleidingsniveau Tuinarchitect, Scholing Tuinarchitect, Studie Tuinarchitect, Bijscholing Tuinarchitect, Omscholing Tuinarchitect.

Organisaties waar een tuinarchitect doorgaans werkzaam is

De Tuinarchitect werkt doorgaans alleen of in een hoveniersbedrijf.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Tuinarchitect, Tuinarchitect Worden, Opleidingsniveau Tuinarchitect, Scholing Tuinarchitect, Studie Tuinarchitect, Bijscholing Tuinarchitect, Omscholing Tuinarchitect.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden tuinarchitect

Een Tuinarchitect bepaalt meestal zijn eigen uurloon, waardoor het salaris erg afhankelijk is van het aantal opdrachten dat men binnen weet te krijgen. Het salaris ligt vermoedelijk tussen de 1500 en 2500, maar kan hier ook van afwijken.

Mensen vonden ons op: Salaris Tuinarchitect, Loon Tuinarchitect, Wat verdien je als Tuinarchitect, Salarisschaal Tuinarchitect, Salarisindicatie Tuinarchitect, Bonus Tuinarchitect, CAO Tuinarchitect, Brutoloon Tuinarchitect, Nettoloon Tuinarchitect, Vakantiedagen Tuinarchitect, Pensioen Tuinarchitect.

Competenties, skills & vaardigheden tuinarchitect

 • Klantgerichtheid
 • Ondernemerschap
 • Flexibiliteit
 • Presenteren
 • Inzicht in omgeving
Mensen vonden ons op: Kennis Tuinarchitect, Vaardigheden Tuinarchitect, Attitude Tuinarchitect, Kwalificaties Tuinarchitect, Competentieprofiel Tuinarchitect.

Boeken voor het beroep tuinarchitect

Wil je meer weten over het beroep tuinarchitect? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je tuinarchitect bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken tuinarchitect te komen.

Belgische tuinarchitecten en hun tuin | Veronique de Walsche

Nederlands | Druk: 1 | Hardcover | 9789089315526 | 192 pagina's

Dat de Belg een baksteen in de maag heeft, dat weten we ondertussen al. En het liefste hoort daar ook nog een tuin(tje) bij. Maar richt je die buitenruimte best in? Maakt het je ook zo nieuwsgierig naar de tuin van de echte experten? In deze bijzondere pu...

Mien Ruys De complete biografie | Leo den Dulk

Tuinarchitect 1904-1999 zoeken naar de heldere lijn - Nederlands | Druk: 1 | Hardcover | 9789069060514 | 340 pagina's

Tuinarchitecte Mien Ruys heeft gedurende een lange periode een belangrijke invloed gehad op de ontwikkeling van de tuinarchitectuur. Zij was een van de eersten in Nederland - en zeker de eerste vrouw - die het belang zagen van de integratie van haar vak m...

John Bergmans (1892-1980). Tuinarchitect en plantenkenner | Johanna Karssen-Schüürmann

Plantenkenner en tuinarchitect - Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789087047504 | 288 pagina's

John Bergmans ontwikkelde zichzelf als plantenkenner en werkte als kweker, als auteur over de plantenwereld en als tuin- en parkontwerper. In Noord-Brabant en Limburg voorzag hij de industriële en burgerlijke elite, bedrijven en gemeenten van tuinen, park...

Mensen vonden ons op: boeken voor Tuinarchitect, Tuinarchitect ebooks, boek Tuinarchitect.

Persoonstypen tuinarchitect

De Tuinarchitect moet een goed doordacht geheel neerzetten dat naar de smaak van de opdrachtgever is en er tegelijkertijd gelikt en harmonieus uitziet. Hierdoor moeten er vaak veel compromissen gesloten worden (Bemiddelaar). Daarnaast moet de Tuinarchitect creatief zijn en oog hebben voor schoonheid. Hij moet een goed totaal- en eindbeeld van de tuin in het hoofd houden en daar naartoe werken (Romanticus).

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Tuinarchitect, Karakter Tuinarchitect.

Netwerk tuinarchitect

De klant en potentiële klanten zijn de belangrijkste contacten voor de Tuinarchitect, omdat deze immers opdrachten binnenbrengen. Hoveniers en tuinders leveren planten aan of verzorgen de tuin wanneer de Tuinarchitect klaar is. Dit zijn bronnen van informatie en ze kunnen ook nuttig zijn voor het binnenhalen van nieuwe klussen.

Mensen vonden ons op: Collega’s Tuinarchitect, Medewerkers Tuinarchitect.

Is het beroep tuinarchitect iets voor jou?

Zou je graag tuinarchitect willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als tuinarchitect bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Tuinarchitect, beroepskeuzetest Tuinarchitect, beroep Tuinarchitect kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden tuinarchitect

Er is een klein aantal vacatures voor Tuinarchitecten, maar de meerderheid werkt als zelfstandig ondernemer. Hoe succesvol men als Tuinarchitect is, ligt dus aan het eigen kunnen en het aantal projecten dat binnengehaald wordt. De positieve kant van dit zelfstandig ondernemerschap is dat tevreden klanten reclame maken en zo nieuwe opdrachtgevers voor de Tuinarchitect meebrengen.

Arbeidsmarktperspectief score tuinarchitect

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep tuinarchitect. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Tuinarchitect, Promotie mogelijkheden Tuinarchitect, Carriere Tuinarchitect.

Solliciteren op de functie tuinarchitect

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als tuinarchitect dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor tuinarchitect belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als tuinarchitect. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Tuinarchitect, CV Tuinarchitect, sollicitatie Tuinarchitect.

Interviews met tuinarchitect

Rozemarijn Weges-Pera (35) is Tuinarchitect en heeft een eigen bedrijf.
 
                                 
 
 
Hoe ben je aan deze baan gekomen?
“Ik ben al tijdens mijn opleiding begonnen met tuinen ontwerpen voor bekenden. Dit ging zo goed dat ik meteen na mijn studie een eigen tuinarchitectenbedrijf begonnen ben.”
 
Welke opleiding heb je gevolgd om Tuinarchitect te worden?
“Ik heb aan de Wageningen Universiteit (toen nog Landbouw Universiteit Wageningen) Landschapsarchitectuur gestudeerd, met als afstudeerrichting Cultuur Historisch Tuinontwerp. Dit is een studie met een hele brede basis waaronder ecologie, hydrologie, geologie en geomorfologie, ...

Lees de rest van het interview

Verwante beroepen tuinarchitect

Vacatures tuinarchitect

Op zoek naar een nieuwe baan als Tuinarchitect? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Tuinarchitect. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. Een Tuinarchitect ontwerpt tuinen en parken.  Met de wensen en eisen van de opdrachtgever als uitgangspunt, maakt de Tuinarchitect een geschikt ontwerp voor tuin of park. Hierbij houdt hij rekening met gebruiksvriendelijkheid, de mogelijkheden van grond en terrein en eventuele bestaande begroeiing en esthetiek.

Beoordeling Tuinarchitect

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Tuinarchitect' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Tuinarchitect

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Omdat Tuinarchitect geen beschermde titel is, moet je goed letten op de opleiding  van de betreffende persoon. Heeft iemand een cursus of bijvak gedaan binnen een andere opleiding, of heeft de tuinarchitect een gedegen opleiding gedaan waarin alle facetten aan bod kwamen zoals ruimtelijk inzicht; kennis van ruimte, massa en indeling; analyse; presentatie; out of the box denken; creativiteit gebruiken; probleemoplossend vermogen; denken in mogelijkheden. 

Daarnaast is natuurlijk ervaring belangrijk, dit werd bij voorkeur al in de opleiding opgebouwd. 

Tenslotte is het belangrijk dat de persoonlijkheid van de Tuinarchitect je aanspreekt. Snapt deze persoon in het kennismakingsgesprek (overigens is dit bij goede architecten gratis of tegen reiskosten) wat jullie wensen zijn? Raakt zij of hij enthousiast als jullie samen over de plannen praten? Is de architect flexibel of houdt hij of zij star vast aan zijn eigen eerste idee? 

Als het goed voelt, twijfel dan niet langer en gun de Tuinarchitect de opdracht! 

Maak gebruik van de huidige belastingvoordeel door de architect ook de aanleg te laten begeleiden, dan wordt het tarief voor de gehele opdracht (mits het huis ouder is dan 3 jaar) 6%. 

Groen geluk!

Door: Tuinontwerp Rozemarijn

Ik wil je heel hartelijk bedanken voor de goed raad.

 

 

 

Door: geen groene handen

Ik mis geloof ik iets.

Tuinarchitect is wel een beschermde titel hoor! Kijk maar op de website van het architectenregister. Je tuinarchitect noemen zonder in dit register te staan wordt als een economisch delict gerekend en heeft dus een minimum boete van 1600 euro. Tuin ontwerper is een beroep die niet beschermt is en dus is dit geen garantie dat je ook een vakbekwaam persoon treft die zich tuin ontwerper noemt. Een goede basis voor een tuin-ontwerper is de HBO tuin en landschapsontwerpen aan larenstein velp. Dingen als dag opleidingen, of paar uur voor paar maanden is leuk voor hobbiesten, maar missen alle diepe kennis die je toch echt voor tuinontwerpen op professioneel gebied nodig heeft en dus is er zo goed als geen kans om zonder een HBO of universitaire titel een baan te krijgen als tuin ontwerpen bij een goed hoveniersbureau, gemeente of groenadviesbureau.

Door: ir. A.Bol eigenaar sinBol tuin-en landschapdesign

aanvulling:

De Wet op de architectentitel beschermt de titels architect, stedenbouwkundige, tuin- en landschapsarchitect en interieurarchitect. Daaronder vallen ook afgeleiden van deze titels, zoals afkortingen (Arch.) en woordsamenstellingen (architectuur, binnenhuisarchitect(tuur), tuinarchitect). Het vermeld staan in een rubriek of internet(gids) met in het opschrift of in de (domein)naam een beschermde titel, of afgeleide daarvan, wordt beschouwd als het voeren van de architectentitel. Bijvoorbeeld, wie in de Gouden Gids of een onlinegids op internet vermeld staat onder ‘Architectenbureaus’ moet dus ingeschreven staan in het architectenregister.

Door: ir.A.Bol

Reageer op dit beroep