Tuinarchitect Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Tuinarchitect? Lees de functieomschrijving.

Een Tuinarchitect ontwerpt tuinen en parken. 

Met de wensen en eisen van de opdrachtgever als uitgangspunt, maakt de Tuinarchitect een geschikt ontwerp voor tuin of park. Hierbij houdt hij rekening met gebruiksvriendelijkheid, de mogelijkheden van grond en terrein en eventuele bestaande begroeiing en esthetiek.  Bij het schetsen van een bepaald ontwerp moet gekeken worden naar het soort planten dat goed groeit in de specifieke grond, het onderhoud dat deze planten nodig zullen hebben, hoe ze eruit komen te zien, wanneer wat gaat bloeien, etc. Hiervoor is dus een goede kennis van planten en bodemsoorten nodig.

Daarnaast bestaat het werk uit het verdelen van de verschillende onderdelen van de tuin in een samenhangend ontwerp. Ook moet rekening gehouden worden met het budget en andere grenzen die aan het project gebonden zijn, zoals wetgeving of de grootte van de tuin.

Het onderhandelen met de klant en verwerken van zijn wensen in een ontwerp waar de Tuinarchitect ook achter staat vereist communicatieve vaardigheden.

Wil je werken als Tuinarchitect?

Werk je al als Tuinarchitect en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Tuinarchitect worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vindt je de vacatures en de opleidingen voor Tuinarchitect, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!

Bekijk de vacatures Bekijk de opleidingen Bekijk salarisinfo Vind de beste werkgevers

Alles over het beroep Tuinarchitect in één oogopslag

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

  • Van €1500 tot €2500

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Tuinarchitect

Wat verdient een Tuinarchitect?

Een Tuinarchitect bepaalt meestal zijn eigen uurloon, waardoor het salaris erg afhankelijk is van het aantal opdrachten dat men binnen weet te krijgen. Het salaris ligt vermoedelijk  tussen de 1500 en 2500, maar kan hier ook van afwijken.

Salarisschaal Tuinarchitect

  • Maximaal
  • Gemiddeld
  • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Vacatures Tuinarchitect

Er zijn geen vacatures aanwezig.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Tuinarchitect

Hoe goed is de toekomst voor de Tuinarchitect? 

Er is een klein aantal vacatures voor Tuinarchitecten, maar de meerderheid werkt als zelfstandig ondernemer. Hoe succesvol men als Tuinarchitect is, ligt dus aan het eigen kunnen en het aantal projecten dat binnengehaald wordt. De positieve kant van dit zelfstandig ondernemerschap is dat tevreden klanten reclame maken en zo nieuwe opdrachtgevers voor de Tuinarchitect meebrengen.

Baankans Tuinarchitect

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

0


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Plaats nu je cv en kom erachter

Tuinarchitect worden: Opleidingen tot Tuinarchitect

Hoe word je een Tuinarchitect? 

Het beroep van Tuinarchitect is beschermd, waardoor niet iedereen zich Tuinarchitect mag noemen. Er bestaan cursussen die leren met tuinontwerpsoftware of dergelijke zaken om te gaan, maar voor het serieuze werk moet men ofwel een HBO opleiding in de richting van Tuinarchitect of Tuin- en Landschapsinrichting, ofwel een WO opleiding richting Landbouw volgen.

Tuinarchitect is zoals aangegeven een beschermde titel. Voor meer informatie kan je een kijkje nemen op de website van het architectenregister. Je Tuinarchitect noemen zonder in dit register te staan wordt als een economisch delict gezien en levert een minimum boete van 1600 euro op.

Tuinontwerper is een beroep dat niet beschermd is en dus is er geen garantie dat je ook een vakbekwaam persoon treft die zich tuinontwerper noemt. Een goede basis voor een Tuinontwerper is de HBO Tuin- en Landschapsinrichting aan de Hogeschool VHL op Landgoed Larenstein in Velp.

Om echt diepgaande kennis te vergaren waarover een goede Tuinarchitect moet beschikken, is een HBO of universitaire opleiding een must. Met deze bagage op zak is het mogelijk een baan te vinden als Tuinarchitect bij een hoveniersbureau, gemeente of groenadviesbureau.

De Wet op de architectentitel beschermt de titels architect, stedenbouwkundige, tuin- en landschapsarchitect en interieurarchitect. Daaronder vallen ook afgeleiden van deze titels, zoals afkortingen (arch.) en woordsamenstellingen (architectuur, binnenhuisarchitect(tuur), tuinarchitect). Het vermeld staan in een rubriek of internet(gids) met in het opschrift of in de (domein)naam een beschermde titel, of afgeleide daarvan, wordt beschouwd als het voeren van de architectentitel. Bijvoorbeeld, wie in de Gouden Gids of een onlinegids op internet vermeld staat onder ‘Architectenbureaus’ moet dus ingeschreven staan in het architectenregister.

De 5 beste opleidingen, cursussen en traningen tot Tuinarchitect

Beroepsopleiding: Tuindesign/ Tuinarchitectuur
Wil jij een tuinarchitect opleiding volgen? Dat kan bij Linnartz Opleidingengroep. Bij ons kun je bijvoorbeeld kiezen voor de beroepsopleiding Tuindesign/Tuinarchitectuur. Die opleiding kun je 1 jaar in voltijd volgen, …
Hovenier E-Learning
Natuurliefhebber? Volg deopleidingHovenier en begin voor jezelfHarken, schoffelen en planten trimmen. Vind je het heerlijk om in de tuin te werken en heb je groene vingers? Dan is deopleiding Hovenier …
Tuinarchitectuur Thuisstudie
Van tuinontwerp naar droomtuin: volg de cursus TuinarchitectuurVan viooltjes planten tot een vijver ontwerpen en aanleggen: leer het met de cursus Tuinarchitectuur. Weten welke planten het beste bij elkaar passen …
SketchUp (3D tekenen) E-Learning
Leer 3D ontwerpen: volg de cursus SketchUp Wil je op professionele wijze een 3D-ontwerp van een woning of tuin maken? Zoals ze dat ook in woonprogramma’s doen zoals RTL Woonmagazine? …
Hovenier Thuisstudie
Natuurliefhebber? Volg deopleidingHovenier en begin voor jezelfHarken, schoffelen en planten trimmen. Vind je het heerlijk om in de tuin te werken en heb je groene vingers? Dan is deopleiding Hovenier …
Meer opleidingen Tuinarchitect

Weet je nog niet of je Tuinarchitect wilt worden? Of wil je doorgroeien? Misschien is er wel een vervolgopleiding Tuinarchitect of specialisatie cursus te vinden.

Zoek in alle opleidingen, cursussen en trainingen


Netwerk Tuinarchitect

Met wie werkt een Tuinarchitect samen? 

De klant en potentiële klanten zijn de belangrijkste contacten voor de Tuinarchitect, omdat deze immers opdrachten binnenbrengen. Hoveniers en tuinders leveren planten aan of verzorgen de tuin wanneer de Tuinarchitect klaar is. Dit zijn bronnen van informatie en ze kunnen ook nuttig zijn voor het binnenhalen van nieuwe klussen.


Tuinarchitect


Organisaties waar een Tuinarchitect werkzaam is

Waar werkt een Tuinarchitect meestal? 

De Tuinarchitect werkt doorgaans alleen of in een hoveniersbedrijf.

Meer weten over werken in de Creatief & Design?

Bekijk werken in Creatief & Design

Best beoordeelde werkgevers Tuinarchitect

Waar kun je het beste werken als Tuinarchitect? Hieronder vindt je de best door de Tuinarchitect beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Tuinarchitect.

Competenties, Skills en Vaardigheden Tuinarchitect:

Welke competenties heeft een een Tuinarchitect nodig? Hieronder vind je ze met de beschrijving ervan.


Persoonstypen Tuinarchitect

Wat voor persoonlijkheid heb je als Tuinarchitect nodig? 

De Tuinarchitect moet een goed doordacht geheel neerzetten dat naar de smaak van de opdrachtgever is en er tegelijkertijd gelikt en harmonieus uitziet. Hierdoor moeten er vaak veel compromissen gesloten worden (Bemiddelaar). Daarnaast moet de Tuinarchitect creatief zijn en oog hebben voor schoonheid. Hij moet een goed totaal- en eindbeeld van de tuin in het hoofd houden en daar naartoe werken (Romanticus).

Bekijk de persoonstypen voor Tuinarchitect


Bemiddelaar


Lees meer

Romanticus


Lees meer

Interview met een Tuinarchitect

Rozemarijn Weges-Pera is tuinarchitect.

Ben je benieuwd wat een tuinarchitect allemaal doet op een dag? Rozemarijn Weges-Pera vertelt je er alles over!

Lees de rest van het interview met een Tuinarchitect

Beoordeling van het beroep Tuinarchitect

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Tuinarchitect

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Tuinarchitect

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Tuinarchitect dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Tuinarchitect belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Tuinarchitect. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Tuinarchitect iets voor je?

Zou je graag Tuinarchitect willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Tuinarchitect bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Tuinarchitect

ir. A.Bol eigenaar sinBol tuin-en landschapdesign

Ik mis geloof ik iets. Tuinarchitect is wel een beschermde titel hoor! Kijk maar op de website van het architectenregister. Je tuinarchitect noemen zonder in dit register te staan wordt als een economisch delict gerekend en heeft dus een minimum boete van 1600 euro. Tuin ontwerper is een beroep die niet beschermt is en dus is dit geen garantie dat je ook een vakbekwaam persoon treft die zich tuin ontwerper noemt. Een goede basis voor een tuin-ontwerper is de HBO tuin en landschapsontwerpen aan larenstein velp. Dingen als dag opleidingen, of paar uur voor paar maanden is leuk voor hobbiesten, maar missen alle diepe kennis die je toch echt voor tuinontwerpen op professioneel gebied nodig heeft en dus is er zo goed als geen kans om zonder een HBO of universitaire titel een baan te krijgen als tuin ontwerpen bij een goed hoveniersbureau, gemeente of groenadviesbureau.

ir.A.Bol

aanvulling: De Wet op de architectentitel beschermt de titels architect, stedenbouwkundige, tuin- en landschapsarchitect en interieurarchitect. Daaronder vallen ook afgeleiden van deze titels, zoals afkortingen (Arch.) en woordsamenstellingen (architectuur, binnenhuisarchitect(tuur), tuinarchitect). Het vermeld staan in een rubriek of internet(gids) met in het opschrift of in de (domein)naam een beschermde titel, of afgeleide daarvan, wordt beschouwd als het voeren van de architectentitel. Bijvoorbeeld, wie in de Gouden Gids of een onlinegids op internet vermeld staat onder ‘Architectenbureaus’ moet dus ingeschreven staan in het architectenregister.

Tuinontwerp Rozemarijn

Omdat Tuinarchitect geen beschermde titel is, moet je goed letten op de opleiding  van de betreffende persoon. Heeft iemand een cursus of bijvak gedaan binnen een andere opleiding, of heeft de tuinarchitect een gedegen opleiding gedaan waarin alle facetten aan bod kwamen zoals ruimtelijk inzicht; kennis van ruimte, massa en indeling; analyse; presentatie; out of the box denken; creativiteit gebruiken; probleemoplossend vermogen; denken in mogelijkheden.  Daarnaast is natuurlijk ervaring belangrijk, dit werd bij voorkeur al in de opleiding opgebouwd.  Tenslotte is het belangrijk dat de persoonlijkheid van de Tuinarchitect je aanspreekt. Snapt deze persoon in het kennismakingsgesprek (overigens is dit bij goede architecten gratis of tegen reiskosten) wat jullie wensen zijn? Raakt zij of hij enthousiast als jullie samen over de plannen praten? Is de architect flexibel of houdt hij of zij star vast aan zijn eigen eerste idee?  Als het goed voelt, twijfel

geen groene handen

Ik wil je heel hartelijk bedanken voor de goed raad.      

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar