Tuinarchitect Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Tuinarchitect? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep tuinarchitect. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je tuinarchitect wordt.

 

Wat is een Tuinarchitect?

Een Tuinarchitect ontwerpt tuinen en parken. 

Met de wensen en eisen van de opdrachtgever als uitgangspunt, maakt de Tuinarchitect een geschikt ontwerp voor tuin of park. Hierbij houdt hij rekening met gebruiksvriendelijkheid, de mogelijkheden van grond en terrein en eventuele bestaande begroeiing en esthetiek.  Bij het schetsen van een bepaald ontwerp moet gekeken worden naar het soort planten dat goed groeit in de specifieke grond, het onderhoud dat deze planten nodig zullen hebben, hoe ze eruit komen te zien, wanneer wat gaat bloeien, etc. Hiervoor is dus een goede kennis van planten en bodemsoorten nodig.

Daarnaast bestaat het werk uit het verdelen van de verschillende onderdelen van de tuin in een samenhangend ontwerp. Ook moet rekening gehouden worden met het budget en andere grenzen die aan het project gebonden zijn, zoals wetgeving of de grootte van de tuin.

Het onderhandelen met de klant en verwerken van zijn wensen in een ontwerp waar de Tuinarchitect ook achter staat vereist communicatieve vaardigheden.

Past het beroep Tuinarchitect bij jou?

Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Wil je omscholen maar weet je nog niet wat? Met baansuggestie krijg je actuele vacatures te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je kunt Kansrijke banen en omschoolvacatures de voorrang geven. Na 3 stappen zie je gelijk jouw unieke baansuggesties op basis van jouw baanprofiel!

Bekijk jouw persoonlijke baansuggesties

Wil je werken als Tuinarchitect?

Werk je al als Tuinarchitect en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Tuinarchitect worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Tuinarchitect, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Tuinarchitect in één oogopslag

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

  • Van €1500 tot €2500

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Tuinarchitect

Wat verdient een Tuinarchitect?

Een Tuinarchitect bepaalt meestal zijn eigen uurloon, waardoor het salaris erg afhankelijk is van het aantal opdrachten dat men binnen weet te krijgen. Het salaris ligt vermoedelijk  tussen de 1500 en 2500, maar kan hier ook van afwijken.

Salarisschaal Tuinarchitect

  • Maximaal
  • Gemiddeld
  • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Wil je jouw salaris verhogen?

Bekijk dan welke banen echt bij jouw passen met onze tool BaansuggestieVacatures Tuinarchitect

Er zijn geen vacatures Tuinarchitect aanwezig. Je kan wel meer informatie vinden over de branche waar een Tuinarchitect in werkt.

Meer weten over de sector waar een Tuinarchitect in werkt

Bekijk werken in Architectuur & Design

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Tuinarchitect

Wat zijn de baankansen voor een Tuinarchitect?

Er is een klein aantal vacatures voor Tuinarchitecten, maar de meerderheid werkt als zelfstandig ondernemer. Hoe succesvol men als Tuinarchitect is, ligt dus aan het eigen kunnen en het aantal projecten dat binnengehaald wordt. De positieve kant van dit zelfstandig ondernemerschap is dat tevreden klanten reclame maken en zo nieuwe opdrachtgevers voor de Tuinarchitect meebrengen.

De actuele kans op werk voor een Tuinarchitect

Het beroep Tuinarchitect is onderdeel van de beroepsfamilie Tuin- en landschapsarchitecten. De kans op werk voor de beroepsfamilie Tuin- en landschapsarchitecten is in de huidige periode goed

Huidige aantal vacatures

0

Baankans Tuinarchitect

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Tuinarchitect worden: Opleidingen tot Tuinarchitect

Wil je Tuinarchitect worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Tuinarchitect.

Hoe word je een Tuinarchitect? 

Het beroep van Tuinarchitect is beschermd, waardoor niet iedereen zich Tuinarchitect mag noemen. Er bestaan cursussen die leren met tuinontwerpsoftware of dergelijke zaken om te gaan, maar voor het serieuze werk moet men ofwel een HBO opleiding in de richting van Tuinarchitect of Tuin- en Landschapsinrichting, ofwel een WO opleiding richting Landbouw volgen.

Tuinarchitect is zoals aangegeven een beschermde titel. Voor meer informatie kan je een kijkje nemen op de website van het architectenregister. Je Tuinarchitect noemen zonder in dit register te staan wordt als een economisch delict gezien en levert een minimum boete van 1600 euro op.

Tuinontwerper is een beroep dat niet beschermd is en dus is er geen garantie dat je ook een vakbekwaam persoon treft die zich tuinontwerper noemt. Een goede basis voor een Tuinontwerper is de HBO Tuin- en Landschapsinrichting aan de Hogeschool VHL op Landgoed Larenstein in Velp.

Om echt diepgaande kennis te vergaren waarover een goede Tuinarchitect moet beschikken, is een HBO of universitaire opleiding een must. Met deze bagage op zak is het mogelijk een baan te vinden als Tuinarchitect bij een hoveniersbureau, gemeente of groenadviesbureau.

De Wet op de architectentitel beschermt de titels architect, stedenbouwkundige, tuin- en landschapsarchitect en interieurarchitect. Daaronder vallen ook afgeleiden van deze titels, zoals afkortingen (arch.) en woordsamenstellingen (architectuur, binnenhuisarchitect(tuur), tuinarchitect). Het vermeld staan in een rubriek of internet(gids) met in het opschrift of in de (domein)naam een beschermde titel, of afgeleide daarvan, wordt beschouwd als het voeren van de architectentitel. Bijvoorbeeld, wie in de Gouden Gids of een onlinegids op internet vermeld staat onder ‘Architectenbureaus’ moet dus ingeschreven staan in het architectenregister.

De 5 best beoordeelde opleidingen tot Tuinarchitect

Getting Things Done
Studdy® 🔹All you can learn🔹 500+ cursussen, audioboeken, kranten 🔹Certificaat🔹 24/7 PC, mobiel, tablet Getting Things Done ( Samenvatting ) Veel mensen voelen doorlopend druk omdat “er nog zoveel moet”: …
Getting Things Done
Getting Things Done
Volg nu Getting Things Done en heb een jaar lang gratis toegang tot HP/de Tijd en nog 700+ andere cursussen en media op HOBP zakelijk leren. Getting Things Done ( …
Getting Things Done
Biodivers Ontwerpen
Biodivers Ontwerpen gericht op wilde bijen & dagvlinders TA Insecten hebben een belangrijke plek in ons ecosysteem. Insecten – en met name bijen en vlinders – zijn van invloed op …
Biodivers Ontwerpen
SketchUp (3D tekenen) E-Learning
Leer 3D ontwerpen: volg de cursus SketchUp Wil je op professionele wijze een 3D-ontwerp van een woning of tuin maken? Zoals ze dat ook in woonprogramma’s doen zoals RTL Woonmagazine? …
SketchUp (3D tekenen) E-Learning
SketchUp (3D tekenen) Thuisstudie
Leer 3D ontwerpen: volg de cursus SketchUp Wil je op professionele wijze een 3D-ontwerp van een woning of tuin maken? Zoals ze dat ook in woonprogramma’s doen zoals RTL Woonmagazine? …
SketchUp (3D tekenen) Thuisstudie

Omscholen tot Tuinarchitect

Als je je wilt omscholen tot Tuinarchitect is het mogelijk dat er meerdere wegen zijn. Het komt namelijk steeds vaker voor dat er specifieke vacatures met omscholing zijn. Op dat moment wordt het leertraject hiervoor door de werkgever georganiseerd. Als er op dit moment omschoolvacatures voor Tuinarchitect zijn vind je die hieronder.

Bepaal jouw omschoolkeuze met Baansuggestie

Met baansuggestie krijg je kansrijke banen te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je vindt ook direct omschoolvacatures als deze er zijn. Je kunt nu inspiratie op doen en jouw omschoolkeuze bepalen op basis van wat bij jou past! Bekijk jouw baansuggesties!

Vacatures met (Om)scholing

Omscholen met salaris is natuurlijk wel zo prettig, je verdient gelijk vanaf het begin van je nieuwe baan. Ook worden vaak de opleidingskosten door de werkgever betaald. Wij kennen totaal 4 verschillende typen (om)scholingsvacatures. Directe omscholing, Opleidingsvacatures (BBL, Beroepsbegeleidende Leerweg), Leerling vacatures en Traineeships. Als er voor Tuinarchitect dit type vacatures zijn vind je ze hieronder.

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Tuinarchitect

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Tuinarchitect

Als je Tuinarchitect wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Tuinarchitect zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Tuinarchitect

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Tuinarchitect?

Competenties en Vaardigheden Tuinarchitect

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Tuinarchitect nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Tuinarchitect nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Tuinarchitect

Trainingen & cursussen Flexibiliteit
Flexibiliteit
Trainingen & cursussen Inzicht in omgeving
Inzicht in omgeving
Trainingen & cursussen Klantgerichtheid
Klantgerichtheid
Trainingen & cursussen Ondernemerschap
Ondernemerschap
Trainingen & cursussen Presenteren
Presenteren

Persoonlijkheid van een Tuinarchitect

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Tuinarchitect. Als Tuinarchitect wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Tuinarchitect:


zie volledige beschrijving persoonstype Tuinarchitect

Vakkennis voor een Tuinarchitect

Het is voor een Tuinarchitect ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Tuinarchitect zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Tuinarchitect

Getting Things Done
Studdy® 🔹All you can learn🔹 500+ cursussen, audioboeken, kranten 🔹Certificaat🔹 24/7 PC, mobiel, tablet Getting Things Done ( Samenvatting ) Veel mensen voelen doorlopend druk omdat “er nog zoveel moet”: …
Getting Things Done
Getting Things Done
Volg nu Getting Things Done en heb een jaar lang gratis toegang tot HP/de Tijd en nog 700+ andere cursussen en media op HOBP zakelijk leren. Getting Things Done ( …
Getting Things Done
SketchUp (3D tekenen) E-Learning
Leer 3D ontwerpen: volg de cursus SketchUp Wil je op professionele wijze een 3D-ontwerp van een woning of tuin maken? Zoals ze dat ook in woonprogramma’s doen zoals RTL Woonmagazine? …
SketchUp (3D tekenen) E-Learning
Tuinarchitectuur E-Learning
Van tuinontwerp naar droomtuin: volg de cursus TuinarchitectuurVan viooltjes planten tot een vijver ontwerpen en aanleggen: leer het met de cursus Tuinarchitectuur. Weten welke planten het beste bij elkaar passen …
Tuinarchitectuur E-Learning
Hovenier E-Learning
Natuurliefhebber? Volg deopleidingHovenier en begin voor jezelfHarken, schoffelen en planten trimmen. Vind je het heerlijk om in de tuin te werken en heb je groene vingers? Dan is deopleiding Hovenier …
Hovenier E-Learning

Werkervaring Tuinarchitect

Het is voor een startend Tuinarchitect die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Tuinarchitect is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals .

Iets anders leren?

Is Tuinarchitect het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.


Doorgroei mogelijkheden Tuinarchitect

Je kunt als Tuinarchitect een beter salaris verdienen wanneer je doorgroeit binnen jouw beroepsgroep. Je kunt stapsgewijs doorgroeien naar beroepen die dichtbij jou beroep liggen door steeds kleine stappen bij te leren.

Het beroep Tuinarchitect is onderdeel van de beroepsfamilie Tuin- en landschapsarchitecten. Hieronder vind je verschillende dichtbij liggende doorgroeimogelijkheden voor een Tuinarchitect


Hoofd beroepsgroep Tuinarchitect

Het beroep Tuinarchitect valt binnen de hoofdberoepsgroep Onderzoekers, ingenieurs, docenten en specialisten

 

De hoofdgroep onderzoekers, ingenieurs, docenten en specialisten betreffen beroepen waarin kennisvergaring en toepassing van theoretische kennis centraal staat om een specifiek doel te bereiken.

Deze beroepen hebben een sterk analytisch karakter en vaak staat conceptontwikkeling en het toepassen van nieuwe en experimentele kennis centraal. 

Onder de specialisten vallen ook de gezondheidszorg specialisten en wetenschappelijk adviseurs.
Netwerk Tuinarchitect

Met wie werkt een Tuinarchitect samen? 

De klant en potentiële klanten zijn de belangrijkste contacten voor de Tuinarchitect, omdat deze immers opdrachten binnenbrengen. Hoveniers en tuinders leveren planten aan of verzorgen de tuin wanneer de Tuinarchitect klaar is. Dit zijn bronnen van informatie en ze kunnen ook nuttig zijn voor het binnenhalen van nieuwe klussen.


Tuinarchitect


Organisaties waar een Tuinarchitect werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Tuinarchitect meestal werkt.

Waar werkt een Tuinarchitect?

De Tuinarchitect werkt doorgaans alleen of in een hoveniersbedrijf.

Meer weten over werken in de Creatief & Design?

Bekijk werken in Creatief & Design

Best beoordeelde werkgevers Tuinarchitect

Waar kun je het beste werken als Tuinarchitect? Hieronder vind je de best door de Tuinarchitect beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Tuinarchitect.

Competenties, Skills en Vaardigheden Tuinarchitect:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Tuinarchitect.

Welke competenties heeft een Tuinarchitect nodig?

Een Tuinarchitect heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Tuinarchitect

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Tuinarchitect passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Tuinarchitect nodig? 

De Tuinarchitect moet een goed doordacht geheel neerzetten dat naar de smaak van de opdrachtgever is en er tegelijkertijd gelikt en harmonieus uitziet. Hierdoor moeten er vaak veel compromissen gesloten worden (Bemiddelaar). Daarnaast moet de Tuinarchitect creatief zijn en oog hebben voor schoonheid. Hij moet een goed totaal- en eindbeeld van de tuin in het hoofd houden en daar naartoe werken (Romanticus).

Bekijk de persoonstypen voor Tuinarchitect


Bemiddelaar


Lees meer

Romanticus


Lees meer

Interview met een Tuinarchitect

Rozemarijn Weges-Pera is tuinarchitect.

Ben je benieuwd wat een tuinarchitect allemaal doet op een dag? Rozemarijn Weges-Pera vertelt je er alles over!

Lees de rest van het interview met een Tuinarchitect

Beoordeling van het beroep Tuinarchitect

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Tuinarchitect

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Tuinarchitect

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Tuinarchitect dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Tuinarchitect belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Tuinarchitect. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Tuinarchitect iets voor je?

Zou je graag Tuinarchitect willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Tuinarchitect bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Tuinarchitect

ir. A.Bol eigenaar sinBol tuin-en landschapdesign

Ik mis geloof ik iets. Tuinarchitect is wel een beschermde titel hoor! Kijk maar op de website van het architectenregister. Je tuinarchitect noemen zonder in dit register te staan wordt als een economisch delict gerekend en heeft dus een minimum boete van 1600 euro. Tuin ontwerper is een beroep die niet beschermt is en dus is dit geen garantie dat je ook een vakbekwaam persoon treft die zich tuin ontwerper noemt. Een goede basis voor een tuin-ontwerper is de HBO tuin en landschapsontwerpen aan larenstein velp. Dingen als dag opleidingen, of paar uur voor paar maanden is leuk voor hobbiesten, maar missen alle diepe kennis die je toch echt voor tuinontwerpen op professioneel gebied nodig heeft en dus is er zo goed als geen kans om zonder een HBO of universitaire titel een baan te krijgen als tuin ontwerpen bij een goed hoveniersbureau, gemeente of groenadviesbureau.

ir.A.Bol

aanvulling: De Wet op de architectentitel beschermt de titels architect, stedenbouwkundige, tuin- en landschapsarchitect en interieurarchitect. Daaronder vallen ook afgeleiden van deze titels, zoals afkortingen (Arch.) en woordsamenstellingen (architectuur, binnenhuisarchitect(tuur), tuinarchitect). Het vermeld staan in een rubriek of internet(gids) met in het opschrift of in de (domein)naam een beschermde titel, of afgeleide daarvan, wordt beschouwd als het voeren van de architectentitel. Bijvoorbeeld, wie in de Gouden Gids of een onlinegids op internet vermeld staat onder ‘Architectenbureaus’ moet dus ingeschreven staan in het architectenregister.

Tuinontwerp Rozemarijn

Omdat Tuinarchitect geen beschermde titel is, moet je goed letten op de opleiding  van de betreffende persoon. Heeft iemand een cursus of bijvak gedaan binnen een andere opleiding, of heeft de tuinarchitect een gedegen opleiding gedaan waarin alle facetten aan bod kwamen zoals ruimtelijk inzicht; kennis van ruimte, massa en indeling; analyse; presentatie; out of the box denken; creativiteit gebruiken; probleemoplossend vermogen; denken in mogelijkheden.  Daarnaast is natuurlijk ervaring belangrijk, dit werd bij voorkeur al in de opleiding opgebouwd.  Tenslotte is het belangrijk dat de persoonlijkheid van de Tuinarchitect je aanspreekt. Snapt deze persoon in het kennismakingsgesprek (overigens is dit bij goede architecten gratis of tegen reiskosten) wat jullie wensen zijn? Raakt zij of hij enthousiast als jullie samen over de plannen praten? Is de architect flexibel of houdt hij of zij star vast aan zijn eigen eerste idee?  Als het goed voelt, twijfel

geen groene handen

Ik wil je heel hartelijk bedanken voor de goed raad.      

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar