Automonteur worden: Opleiding, Omscholen en Vaardigheden

Automonteur worden: Opleiding, Omscholen en Vaardigheden

Hoe kan je Automonteur worden? Er zijn over het algemeen een aantal verschillende manieren om een beroep te leren. Je kunt de inhoud van een beroep leren via het regulier beroepsonderwijs, maar ook via gerichte cursussen en trainingen. Je kunt een nieuw beroep vaak ook deels on-the-job, oftewel in de praktijk leren. Je kunt vaak ook via zelfstudie, of via speciale omscholing jouw nieuwe beroep leren.

De eerste stap is om je in het beroep te verdiepen. Wat ga je doen als Automonteur? Welke vaardigheden en eigenschappen heb je nodig om je werk als Automonteur goed te kunnen uitvoeren? Hoe ziet je werkdag eruit? Wat ga je verdienen als Automonteur?

Al deze informatie bieden wij jou hier, zodat jij kunt bepalen of je inderdaad Automonteur wilt worden. Zo ja, dan vind je hier de opleidingen en omscholingen tot Automonteur.

Alles over hoe je Automonteur kunt worden


Omscholen met baangarantie en salaris

Voor beroepen met goede baankansen
Nationale Beroepengids

Vacatures laden...

Hoe word je Automonteur?

Om Automonteur te worden moet men de technische school volgen. Als deze opleiding gehaald is kan men aan het werk gaan bij een autozaak en daar in de praktijk verder leren, al is het vaak nodig om daarnaast nog extra cursussen te volgen. Met een MBO opleiding tot Automonteur, krijgt men vaker een betere baan. Deze opleiding bestaat ook in de BBL variant, ook wel Beroepsbegeleidende Leerweg. Je werkt dan vier dagen per week en gaat er maar een naar school.

Welke vaardigheden heb je nodig om Automonteur te worden?

Om Automonteur te kunnen worden heb een aantal verschillende vaardigheden nodig. Een aantal persoonlijke vaardigheden en een aantal praktische of technische vaardigheden.

De vrijwel noodzakelijke vaardigheden voor een Automonteur zijn Zorgvuldigheid, Doorzettingsvermogen en Ambitie. Ook zijn Oog voor detail, Nauwkeurigheid en Consequent handelen belangrijke vaardigheden als je Automonteur wilt worden. Verder zijn Gestructureerd werken, Accuratesse en Doelgericht werken ook erg gewenste vaardigheden.

Welke competenties heb je nodig om Automonteur te worden?

Als je Automonteur wilt worden zal je ook een aantal competenties nodig hebben. Een competentie is een combinatie van kennis, vaardigheden, eigenschappen en ervaring.

Gewenste competenties Automonteur

 • Accuratesse
 • Analytisch
 • Discipline
 • Klantgerichtheid
 • Leervermogen
 • Omgaan met details
 • Resultaatgerichtheid
 • Technisch inzicht

Welke eigenschappen heb je nodig om Automonteur te worden?

De eigenschappen die je nodig hebt om Automonteur te worden zijn Enthousiasme, Zelfverzekerdheid en Ondernemendheid. Andere belangrijke eigenschappen zijn Waarnemendheid, Gedetailleerdheid en Leergierigheid.


Met welke persoonstypen kun je Automonteur worden?

Er zijn een aantal persoonstypen die passen bij het beroep Automonteur. Dit zijn geen zwart/wit vereisten, maar vaak is het wel zo dat een bepaald persoonstype van nature een bepaald beroep beter uitoefent dan iemand met een ander persoonstype.

De persoonstypen die het meest passen bij het beroep Automonteur zijn de Succesvolle werker en de Waarnemer.

De Automonteur is er steeds op gericht dat een auto goed gaat of blijft werken, en werkt daarmee steeds naar het eindresultaat toe (Succesvolle werker). Om dit te kunnen doen, moet de Automonteur goed letten op alle verschillende onderdelen in de auto, en hoe die werken. Een grote kennis van auto's is noodzakelijk (Waarnemer).

Opleiding Automonteur

Er zijn een aantal verschillende opleidingsvormen waarmee je Automonteur kunt worden. Er zijn opleidingen die je vanaf het begin opleiden tot Automonteur. Je vindt opleidingen met baangarantie, of andere manieren voor omscholing tot Automonteur. Maar ook cursussen en trainingen voor de Automonteur.

Top 5 opleidingen Automonteur

Uitgelicht
Gratis opleiding Autoschadehersteller met baangarantie!
Vind je leuk om iets dat beschadigd is weer mooi te maken? Houd je van auto’s en wil je graag een baan met goede toekomst? Dan is deze gratis opleidling Autoschadehersteller met …
Workshop APQP/PPAP
Maak in de workshop APQP/PPAP kennis met de protocollen voor het vrijgeven en productierijp maken van nieuwe producten en verbeterprocessen. Bekijk de workshop! In de workshop Advanced Product Quality Planning …
Workshop APQP/PPAP
APQP/PPAP
APQP & PPAP Binnen de Automotive en IATF 16949 wordt APQP & PPAP toegepast voor het ontwikkelen en vrijgeven van nieuwe producten en processen, met als doel te waarborgen dat
APQP/PPAP
Autotechniek voor beginners
Om de basisbeginselen van de autotechniek te leren kennen, hoef je geen technicus te zijn. Met deze veelzijdige cursus autotechniek voor beginners leer je hoe je zelf je auto kunt onderhouden …
Autotechniek voor beginners
Working in the Automotive Industry
De veranderingen binnen de automotive branche gaan sneller dan ooit tevoren. Werken in de automotive branche vraagt een specifieke kennis die afwijkt van alle andere industrieën. Het garanderen van kwaliteit …
Working in the Automotive Industry

Omscholen tot Automonteur

Hoe kan je omscholen tot Automonteur? Waar moet je aan denken? Welke vormen van omscholing tot Automonteur zijn er? Alles wat je wilt weten vind je hier:

Opleiding vacatures

Vacature Automonteur in opleiding
Abilitec
Heb jij ervaring als onderhoudsmonteur in de haven en ben je bekend met het uitvoeren van onderhoudwerkzaamheden aan havenkranen en -voertuigen en logistieke systemen dan is deze baan wellicht wat …
Vacature Automonteur in opleiding
InTechniek.com
Voor Marco van Beek Premium Cars & Car Service, zijn wij op zoek naar automonteurs met ervaring! Dit gerenommeerde autobedrijf is gevestigd in Steenwijk. Op een prachtige zichtlocatie aan de …

Welke basisvaardigheden heb je nodig voor omscholing tot Automonteur?

Je hoeft natuurlijk nog niet alle beroepsspecifieke skills te hebben voordat je begint met jouw omscholing tot Automonteur. Er zijn wel een aantal basisvaardigheden die je nodig hebt, zoals meestal Nederlandse taalkennis, of rekenvaardigheid.

Er zijn vaak ook branche overdraagbare vaardigheden die jouw kans op omscholing verhogen. Denk hierbij over het algemeen aan computer vaardigheden, of communicatie vaardigheden.

Welke motivatie heb je nodig voor omscholing tot Automonteur?

Als je wilt omscholen tot Automonteur is jouw motivatie een van de belangrijkste selectiecriteria van zowel de opleider als jouw mogelijke nieuwe werkgever. Je hebt namelijk nog geen werkervaring dus jouw werkgever zal wel goed overtuigd moeten zijn voordat hij/zij in jouw omscholing investeert.

Wanneer jouw motivatie erg hoog is, is de kans dat je het vak snel leert en jouw werk goed uitvoert erg groot. Daarom is motivatie überhaupt een groot selectiecriterium voor alle werkgevers.

Salaris Automonteur

Wat verdient een Automonteur? Het salaris van een Automonteur begint bij €2000,- bruto per maand. Een ervaren Automonteur verdient tot maximaal €3500,- bruto per maand. Het salaris is afhankelijk van opleiding, ervaring en inzet.

Alle opleidingen Automonteur

Autotechniek Thuisstudie

Autotechniek Thuisstudie

Leer auto's van binnen en buiten kennen metde cursusAutotechniekHoe werkt een auto precies? Wil jij je auto voortaan zelf onderhouden? Van nieuwe bougies tot remblokken en olie verversen: wil jij de rekening van de garage in een oogopslag controleren? Volg …

 • Onderwerp opleiding Automonteur
 • Lesmethode Thuisstudie
 • Prijs € 206,69
 • Duur 9 maanden
BTW bij auto's en in de automotive

BTW bij auto's en in de automotive

Inleiding De BTW-regels veranderen continu. Het is van groot belang dat u al deze veranderingen in de gaten houdt. Zo moet u als u voor de BTW een auto in uw onderneming heeft, een BTW-correctie voor het privégebruik van de …

 • Onderwerp opleiding Automonteur
 • Lesmethode Klassikaal
 • Prijs € 665,00
 • Duur 1 dag