Officier van Justitie Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Officier van Justitie? Lees de functieomschrijving.

Als Officier van Justitie vertegenwoordig je het Openbaar Ministerie. Je houdt je bezig met uiteenlopende taken. Je voert bijvoorbeeld gezag over het onderzoek van de politie en leidt dit onderzoek bij zware misdrijven. Ook treed je op als openbaar aanklager in strafrechtzaken en eis je in zulke rechtzaken een bepaalde straf. Je kunt ook dwangmiddelen toepassen zoals fouilleren of het vasthouden van een verdachte op het politiebureau. Als Officier van Justitie bepaal je ook of je een zaak aan de rechter wil voorleggen of niet en moet je er voor zorgen dat uitspraken van de strafrechter worden uitgevoerd.

Je hebt dus een grote maatschappelijke verantwoordelijkheid: jij bepaalt of een verdachte moet worden vervolgd of niet. 

Wil je werken als Officier van Justitie?

Werk je al als Officier van Justitie en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Officier van Justitie worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vindt je de vacatures en de opleidingen voor Officier van Justitie, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!

Bekijk de vacatures Bekijk de opleidingen Bekijk salarisinfo Vind de beste werkgevers

Alles over het beroep Officier van Justitie in één oogopslag

Beroepsgroep:

Netwerk:

 • Rechter-commissaris
 • Rechercheur
 • Rechter
 • Openbaar Aanklager
 • Advocaat

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €4416 tot €6542

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Officier van Justitie

Wat verdient een Officier van Justitie?

Als Officier van Justitie in enkelvoudige zittingen verdien je tussen de €4416 en €5353 bruto per maand. Als Officier van Justitie verdien je ongeveer tussen de €5151 en €6542 bruto per maand. Dit is wel afhankelijk van je ervaring. Over de secundaire arbeidsvoorwaarden is weinig bekend, deze kunnen ook sterk verschillen. 

Salarisschaal Officier van Justitie

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Vacatures Officier van Justitie

Er zijn geen vacatures aanwezig.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Officier van Justitie

Hoe goed is de toekomst voor de Officier van Justitie? 

In principe is het arbeidsmarktperspectief voor Officieren van Justitie redelijk goed, er bestaat namelijk altijd wel vraag naar hen, omdat er altijd strafbare feiten worden gepleegd. Toch kan het zijn dat je ook niet zo goed aan de slag kan omdat de toelatingseisen tot de RAIO opleiding streng zijn én er per jaar ook maar een beperkt aantal plekken beschikbaar is.

De doorgroeimogelijkheden van een Officier van Justitie zijn niet erg uitgebreid. Je kunt als Officier van Justitie doorstromen naar strafzaken op het niveau van het gerechtshof waar je dan voor het ressortparket de functie van officier vervult. Je bent dan advocaat-generaal. Op het niveau van de Hoge Raad ben je dan procureur-generaal. Ook kun je Hoofdofficier van Justitie worden. Je hebt dan de leiding over de afdeling van het OM bij de rechtbank waar je voor werkt. 

Baankans Officier van Justitie

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

0


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Plaats nu je cv en kom erachter

Officier van Justitie worden: Opleidingen tot Officier van Justitie

Hoe word je een Officier van Justitie? 

Er zijn drie manieren om Officier van Justitie te worden:

RAIO (Rechtelijk Ambtenaar in Opleiding). Vereist hiervoor is een afgeronde opleiding Rechtsgeleerdheid (WO) in de richting van Nederlands burgerlijk (proces)recht, straf(proces)recht en bestuurs(proces)recht. Naast formele eisen zijn er ook nog eisen op het persoonlijke vlak. Je moet analystisch sterk zijn, een goed juridisch inzicht hebben en je moet makkelijk besluiten kunnen nemen. Ook moet je tegen een hoge werkdruk kunnen en heb je goede communicatieve vaardigheden. Deze vaardigheden worden beoordeeld door middel van een analytisch/cognitieve test en een voorgesprek. Ook volgt er naar aanleiding daarvan nog een assesment. Verder moet je de Nederlandse nationaliteit hebben.

Het interne traject voor juristen die al binnen het OM werkzaam zijn. Je wordt dan Officier van Justitie in enkelvoudige zittingen. Hiervoor moet je een studie Nederlands Recht (WO) hebben afgerond en minimaal vier jaar juridische ervaring op hebben gedaan in de rechtsprakijk als senior parketssecretaris of gerechtssecretaris, juridisch (staf)medewerker of specialistisch beleidsmedewerker.

Als ‘buitenstaander’. Je moet hiervoor afgestudeerd zijn in het Nederlands recht en de Nederlandse nationaliteit bezitten. Ook moet je al minstens zes jaar juridische werkervaring hebben. 

De 1 beste opleidingen, cursussen en traningen tot Officier van Justitie

Straf- en strafprocesrecht (module aanschuifonderwijs)
Uitgebreid Doel Inleidend in het straf- en het strafprocesrecht. Inhoud In de eerste week is er een inleiding in het strafrecht. Vervolgens wordt stilgestaan bij de onderwerpen causaliteit, opzet en …
Meer opleidingen Officier van Justitie

Weet je nog niet of je Officier van Justitie wilt worden? Of wil je doorgroeien? Misschien is er wel een vervolgopleiding Officier van Justitie of specialisatie cursus te vinden.

Zoek in alle opleidingen, cursussen en trainingen


Netwerk Officier van Justitie

Met wie werkt een Officier van Justitie samen? 

In je beroep van Officier van Justitie kom je veel in aanraking met mensen. Zo zal je in aanraking komen met de politie, verdachten en rechters. Ook kan het zijn dat je te maken krijgt met de rechter-commissaris of andere juridische medewerkers.


 • Rechter-commissaris
 • Rechercheur
 • Rechter
 • Openbaar Aanklager
 • Advocaat
Officier van Justitie


Organisaties waar een Officier van Justitie werkzaam is

Waar werkt een Officier van Justitie meestal? 

Als Officier van Justitie werk je voor het Openbaar Ministerie. Dit is een onderdeel van de overheid en dus een non-profit organisatie.

Meer weten over werken in de Juridisch?

Bekijk werken in Juridisch

Best beoordeelde werkgevers Officier van Justitie

Waar kun je het beste werken als Officier van Justitie? Hieronder vindt je de best door de Officier van Justitie beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Officier van Justitie.

Competenties, Skills en Vaardigheden Officier van Justitie:

Welke competenties heeft een een Officier van Justitie nodig? Hieronder vind je ze met de beschrijving ervan.


Persoonstypen Officier van Justitie

Wat voor persoonlijkheid heb je als Officier van Justitie nodig? 

Als Officier van Justitie is het belangrijk dat je zelfverzekerd en gedreven bent omdat je tegenover de rechtbank overtuigend moet kunnen overkomen om jouw standpunt zo goed mogelijk te kunnen brengen. Ook ben je ijverig en gedreven om te zorgen dat je je doel bereikt en uiteindelijk het best mogelijke resultaat behaalt (Succesvolle werker). Het is ook belanrijk om ordelijk te zijn omdat je nauwkeurig met de feiten van de zaak moet omgaan en de meest relevante feiten eruit moet kunnen filteren. Je probeert als Officier van Justitie in zekere zin de wereld te verbeteren omdat je graag gerechtigheid ziet voor de slachtoffers van de gepleegde overtredingen en misdrijven. Tot slot werk je gedisciplineerd (Perfectionist).

Bekijk de persoonstypen voor Officier van Justitie


Perfectionist


Lees meer

Succesvolle werker


Lees meer

Interview met een Officier van Justitie

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Officier van Justitie

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Officier van Justitie

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Officier van Justitie

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Officier van Justitie dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Officier van Justitie belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Officier van Justitie. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Officier van Justitie iets voor je?

Zou je graag Officier van Justitie willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Officier van Justitie bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Officier van Justitie

Maarten Ouwehand

kan een officier van justitie op ermijn een rechter worden?

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar