Schoenconsulent Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Schoenconsulent? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep schoenconsulent. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je schoenconsulent wordt.

 

Wat is een Schoenconsulent?

Een Schoenconsulent is werkzaam in een schoenenwinkel, waar hij klanten adviseert bij de aankoop van schoenen. Dit zijn veelal klanten met lichte voetproblemen die op zoek zijn naar de juiste, goedzittende schoenen. Dit kunnen ook aangepaste schoenen zijn.

Een schoenconsulent heeft kennis van looppatronen en voettypen en kent de meest voorkomende voetafwijkingen. Hij inventariseert de precieze voetklachten van de klant en adviseert de klant over de juiste schoenen hiervoor. Hierbij is het belangrijk om goed naar de klant te luisteren over de voetklachten. Soms is het nodig om eerst een klein voetonderzoek te doen om voetproblemen en voetafwijkingen te signaleren. Soms wordt er ook een voetafdruk gemaakt.

Indien nodig wordt een confectieschoen aangepast, zodat deze de klant beter past. Hiervoor maakt de Schoenconsulent een voorstel voor de schoenhersteller of orthopedisch schoentechnicus. Kleine aanpassingen doet de Schoenconsulent zelf, zoals veranderingen aan de binnenzool, schacht of het voetbed. Wanneer de klant een voetprobleem heeft waarnaar verder onderzoek of waarvoor behandeling nodig is, kan de Schoenconsulent een klant verwijzen naar de pedicure, huisarts, podoloog of orthopedisch schoentechnicus.

Een Schoenconsulent is vaak een ondernemer. Daarom behoren naast bovenstaande werkzaamheden ook werkzaamheden op het gebied van management en organisatie, zoals administratie of het uitvoeren van personeelsbeleid, tot de taken van een Schoenconsulent.Wil je werken als Schoenconsulent?

Werk je al als Schoenconsulent en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Schoenconsulent worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Schoenconsulent, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Schoenconsulent in één oogopslag

Persoonstype:

Netwerk:

 • Klanten
 • Huisarts
 • Podoloog
 • Orthopedisch Schoentechnicus

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €1800 tot €2500

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Schoenconsulent

Wat verdient een Schoenconsulent?

Het salaris van een Schoenconsulent ligt tussen de €1800 en €2500.

Meer informatie over de arbeidsvoorwaarden van een Schoensonsulent is te vinden in de CAO voor schoentechniek (zie bronnen).

Salarisschaal Schoenconsulent

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.Vacatures Schoenconsulent

Er zijn geen vacatures Schoenconsulent aanwezig. Je kan wel meer informatie vinden over de branche waar een Schoenconsulent in werkt.

Meer weten over de sector waar een Schoenconsulent in werkt

Bekijk werken in Handel, Groothandel & Detailhandel

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Schoenconsulent

Wat zijn de baankansen voor een Schoenconsulent?

Als Schoenconsulent is het mogelijk om aan de slag te gaan als zelfstandig ondernemer en een eigen bedrijf te beginnen. Wanneer een Schoenconsulent werkzaam is bij een schoenenwinkel, is het ook mogelijk om eerst binnen het bedrijf door te groeien naar vestigingsleider of bedrijfsleider. Ook kan je doorleren voor bijvoorbeeld orthopedisch schoentechnoloog. Dan ben je niet meer in hoofdzaak bezig met het adviseren van klanten, maar vooral met het ontwikkelen van hulpmiddelen of het maken van aanpassingen aan schoenen.

De arbeidsmarkt voor Schoenconsulenten is redelijk goed. De brancheorganisatie heeft geconstateerd dat er een toenemende behoefte is aan Schoenconsulenten.

De actuele kans op werk voor een Schoenconsulent

Het beroep Schoenconsulent is onderdeel van de beroepsfamilie Verkoopmedewerkers detailhandel mode. De kans op werk voor de beroepsfamilie Verkoopmedewerkers detailhandel mode is in de huidige periode matig

Huidige aantal vacatures

0

Baankans Schoenconsulent

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Benieuwd hoe (andere) werkgevers jou waarderen? Plaats je CV bij onze vacaturepartners en vind uit hoe je in de markt ligt!

Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Schoenconsulent worden: Opleidingen tot Schoenconsulent

Wil je Schoenconsulent worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Schoenconsulent.

Hoe word je een Schoenconsulent? 

Om Schoenconsulent te worden kan je de opleiding Schoenconsulent (MBO niveau-4) volgen. Deze wordt gegeven op het kennis- en opleidingencentrum SVGB-OSLO in Nieuwegein en duurt drie jaar.

Ook bestaat er een aparte cursus Adviseur Pasvormschoenen/Schoenconsulent, bedoeld voor mensen met ervaring in het schoenverkoopvak. Hierin leert men onder andere het adviseren van een klant over voetaandoeningen en het verrichten van kleine aanpassingen aan schoenen.

Opleidingen, cursussen en trainingen tot Schoenconsulent

Er zijn geen opleidingen Schoenconsulent aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Schoenconsulent in werkt

Bekijk alle opleidingen Handel, Groothandel & Detailhandel

Omscholen of doorgroeien tot Schoenconsulent

Als je Schoenconsulent wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Schoenconsulent zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Schoenconsulent

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Schoenconsulent?

Competenties en Vaardigheden Schoenconsulent

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Schoenconsulent nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Schoenconsulent nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Schoenconsulent

Trainingen & cursussen Accuratesse
Accuratesse
Trainingen & cursussen Klantgerichtheid
Klantgerichtheid
Trainingen & cursussen Luisteren
Luisteren
Trainingen & cursussen Ondernemerschap
Ondernemerschap
Trainingen & cursussen Plannen en organiseren
Plannen en organiseren

Persoonlijkheid van een Schoenconsulent

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Schoenconsulent. Als Schoenconsulent wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Schoenconsulent:


zie volledige beschrijving persoonstype Schoenconsulent

Vakkennis voor een Schoenconsulent

Het is voor een Schoenconsulent ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Schoenconsulent zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Schoenconsulent


Werkervaring Schoenconsulent

Het is voor een startend Schoenconsulent die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Schoenconsulent is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals Orthopedisch Technoloog .

Iets anders leren?

Is Schoenconsulent het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.
Netwerk Schoenconsulent

Met wie werkt een Schoenconsulent samen? 

Een Schoenconsulent is vrijwel constant met andere mensen in contact. Uiteraard is er veel contact met de klanten waarvan de Schoenconsulent de voeten onderzoekt. Ook adviseert de Scoenconsulent de klanten met betrekking tot de juiste schoenen. Indien nodig verwijst de Schoenconsulent klanten door naar collega's uit aanverwante disciplines. Soms wordt er samengewerkt met collega Schoenconsulenten. Ten slotte heeft een Schoenconsulent ook te maken met leveranciers.


 • Klanten
 • Huisarts
 • Podoloog
 • Orthopedisch Schoentechnicus
Schoenconsulent


Organisaties waar een Schoenconsulent werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Schoenconsulent meestal werkt.

Waar werkt een Schoenconsulent?

Een Schoenconsulent is werkzaam bij een schoenenspeciaalzaak waar pasvorm en loopcomfort een belangrijke plaats innemen. Vaak is een Schoenconsulent zelfstandig ondernemer en heeft hijeen eigen zaak. Het adviseren van klanten over de juiste schoenen en het aanpassen hiervan staan in deze winkel centraal.

Meer weten over werken in de Gezondheidszorg?

Bekijk werken in Gezondheidszorg

Best beoordeelde werkgevers Schoenconsulent

Waar kun je het beste werken als Schoenconsulent? Hieronder vind je de best door de Schoenconsulent beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Schoenconsulent.

Competenties, Skills en Vaardigheden Schoenconsulent:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Schoenconsulent.

Welke competenties heeft een Schoenconsulent nodig?

Een Schoenconsulent heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Schoenconsulent

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Schoenconsulent passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Schoenconsulent nodig? 

Een Schoenconsulent is veel bezig met het onderzoeken van voeten en het opsporen van afwijkingen. Een schoenconsulent is voortdurend aan het waarnemen wanneer hij of zij de voeten van een klant onderzoekt, maar ook wanneer hij naar de problemen van de klant luistert. Hij is analytisch ingesteld en een echte specialist (Waarnemer).

Het beroep van Schoenconsulent is grotendeels gericht op het helpen van mensen. De Schoenconsulent is behulpzaam en heeft er plezier in om andere mensen van hun problemen af te helpen (Gever).

Bekijk de persoonstypen voor Schoenconsulent


Waarnemer


Lees meer

Interview met een Schoenconsulent

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Schoenconsulent

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Schoenconsulent

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Schoenconsulent

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Schoenconsulent dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Schoenconsulent belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Schoenconsulent. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Schoenconsulent iets voor je?

Zou je graag Schoenconsulent willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Schoenconsulent bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Schoenconsulent

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar