Technisch tekenaar Worden Opleiding, Baankans, Omscholen en Training

Technisch tekenaar worden: Opleidingen tot Technisch tekenaar

Wil je Technisch tekenaar worden? Op deze pagina vind je het ontwikkelingspad, de opleidingen Technisch tekenaar, de omschool informatie, het online aanbod en ook de competentie trainingen en cursussen voor een Technisch tekenaar.

Hoe word je een Technisch tekenaar? 

Als je Technisch tekenaar wilt worden zijn je vaardigheden belangrijker dan een diploma. De primaire eis voor de technisch tekenaar is dat hij of zij het programma kent. Daarnaast is een opleiding in technische richting (meestal hbo werktuigbouwkunde of een dergelijke opleiding) soms wenselijk en meestal een vereiste.

Mbo is in sommige gevallen ook voldoende, hoewel deze vacatures vaak weer vragen om werkervaring.

Opleiding Technisch tekenaar

De opleiding om technisch tekenaar te worden is dus meer vaardigheidsgericht. Denk hierbij vooral aan een cursus of training AutoCad

Het is verder ook belangrijk dat je verstand hebt van constructies, dus vaak is een technische opleiding wel noodzakelijk.

De 5 best beoordeelde opleidingen Technisch tekenaar

bijgewerkt op 23-11-2021

MicroStation voor (Auto)CAD-kenners
Na AutoCAD is MicroStation het meest gebruikte tekenprogramma. In Nederland wordt MicroStation veel gebruikt bij gemeenten en nutsbedrijven, hetgeen de oorsprong vindt in de beheerpakketten die tradit De praktische overstapcursus MicroStation …
MicroStation voor (Auto)CAD-kenners
501.13 CAD tekenen (gevorderden)
Doel| Het doel van deze cursus is dat u in staat bent om zelfstandig 2D / 3D AutoCAD tekeningen te maken of aan te passen. Daarnaast leert u diepere lagen …
501.13 CAD tekenen (gevorderden)
501.12 CAD tekenen (basis)
Doel Het doel van de cursus CAD tekenen (basis) is het leren werken met de verschillende functies van het AutoCAD / AutoDesk Mechanical pakket. Daarbij het zelfstandig kunnen opzetten en …
501.12 CAD tekenen (basis)
501.14 Basiscursus 3D CAD tekenen
Doel Het doel van deze cursus is dat u zelfstandig kan opwerken van een 2D model naar een 3D model, maar andersom hoe een 3D model transfereert naar een 2D …
501.14 Basiscursus 3D CAD tekenen
CAD voor Maatvoeren
De cursus CAD voor Maatvoeren duurt 1 dag. Het is bedoeld voor iedere maatvoerder die zijn meetwerk in een CAD- programma wil doen. In deze cursus worden alle benodigde basis …
CAD voor Maatvoeren

Is het verstandig om Technisch tekenaar te worden?

Voordat je aan een opleiding Technisch tekenaar begint is het een goed idee om eerst te bepalen of er goede baankansen zijn voor nu en in de toekomst. Je wilt namelijk misschien geen Technisch tekenaar worden als de baankansen matig of slecht zijn.

Wat is de toekomst van Technisch tekenaar?

Het arbeidsmarktperspectief voor dit beroep is bijzonder goed. Er zijn vacatures in overvloed, voor mbo- zowel als voor hbo-niveau. Voor freelancers is het salaris ook bijzonder goed, en doorgroeimogelijkheden zijn daarmee niet heel relevant. Ze zijn er zeker wel, technisch consultant is een goed voorbeeld van een tevens goed betalende functie.

De actuele kans op werk voor een Technisch tekenaar

Het beroep Technisch tekenaar is onderdeel van de beroepsfamilie Tekenaars en constructeurs werktuigbouw. De kans op werk voor de beroepsfamilie Tekenaars en constructeurs werktuigbouw is in de huidige periode goed

Huidige aantal vacatures

69

Baankans Technisch tekenaar

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Omscholen tot Technisch tekenaar

Als je je wilt omscholen tot Technisch tekenaar is het mogelijk dat er meerdere wegen zijn. Het komt namelijk steeds vaker voor dat er specifieke vacatures met omscholing zijn. Op dat moment wordt jouw opleiding Technisch tekenaar door de werkgever georganiseerd. Wanneer er omschoolvacatures Technisch tekenaar zijn vind je die hier direct onder.

Vacatures met (Om)scholing tot Technisch tekenaar

Omscholen met salaris is natuurlijk wel zo prettig, je verdient gelijk vanaf het begin van je nieuwe baan. Ook worden vaak de opleidingskosten door de werkgever betaald. Wij kennen totaal 4 verschillende typen (om)scholingsvacatures. Directe omscholing, BBL (Beroepsbegeleidende Leerweg) opleidingsvacatures, Leerling vacatures en Traineeships. Als er voor Technisch tekenaar dit type vacatures zijn vind je ze hieronder.

Opleiding vacatures

Vacature Junior Modelleur Installatietechniek | Technisch Tekenaar | Opleiding | Revit | BIM
Modis Engineering
Wil jij op verjaardagen trots kunnen vertellen dat je werkt aan de skyline van Rotterdam, bekende ziekenhuizen, winkelcentra, scholen, kantoorgebouwen en woningen? Lees dan snel verder!Elk gebouw om je …

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Technisch tekenaar

Als je Technisch tekenaar wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Technisch tekenaar zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Technisch tekenaar

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Technisch tekenaar?

Competenties en Vaardigheden Technisch tekenaar

Naast de interesse en motivatie is het belangrijk dat je over de competenties beschikt die een Technisch tekenaar nodig heeft om succesvol te werken. Sommige van deze competenties zal je van nature hebben, maar de meeste kan je gewoon aanleren. Hieronder vind je de opleidingen, cursussen en trainingen voor de competenties die een Technisch tekenaar nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Technisch tekenaar

Trainingen & cursussen Accuratesse
Accuratesse
Trainingen & cursussen Analytisch
Analytisch
Trainingen & cursussen Conceptueel denken
Conceptueel denken
Trainingen & cursussen Creativiteit
Creativiteit
Trainingen & cursussen Discipline
Discipline
Trainingen & cursussen Leervermogen
Leervermogen
Trainingen & cursussen Luisteren
Luisteren
Trainingen & cursussen Resultaatgerichtheid
Resultaatgerichtheid
Trainingen & cursussen Samenwerken
Samenwerken

Persoonlijkheid van een Technisch tekenaar

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Technisch tekenaar. Als Technisch tekenaar wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Technisch tekenaar:


zie volledige beschrijving persoonstype Technisch tekenaar

Vakkennis voor een Technisch tekenaar

Het is voor een Technisch tekenaar ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen Technisch tekenaar zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Training & Opleidingen Technisch tekenaar


Werkervaring Technisch tekenaar

Het is voor een startend Technisch tekenaar die net de opleiding heeft afgerond minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Technisch tekenaar is het een pluspunt wanneer er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoalsGeen opleiding Technisch tekenaar, maar iets anders?

Is een opleiding Technisch tekenaar het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.


Weten hoe het is om als Technisch tekenaar te werken? Lees het interview

Wanneer je overweegt om een Technisch tekenaar te worden is het een goed idee om te lezen hoe het is om als Technisch tekenaar te werken. Bekijk hier het interview.
Er is helaas nog geen interview geplaatst. Wil je worden geïnterviewd of ken je iemand waarvan je het interview zou willen lezen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Ben jij geschikt om Technisch tekenaar te worden?

Zou je graag Technisch tekenaar willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, ga dan naar onze Baansuggestie tool en vind kansrijke vacatures die bij jouw baanprofiel passen. Zo kom je erachter of een opleiding Technisch tekenaar voor jou een goede keuze is. Misschien zijn er zelfs omschoolvacatures... bekijk het nu!

Bekijk jouw persoonlijke baansuggesties!

Alle opleidingen Technisch tekenaar

Autodesk Inventor CAM Training

Autodesk Inventor CAM Training

Training Autodesk Inventor CAM Deze training leert de gevorderde Inventor gebruiker om met Inventor CAM een bewerkingsprogramma te maken in een 2D en 3D vlak. De cursist(e) kan aan het eind van de training een bewerkingsprogramma maken met de daarbij …

  • Onderwerp opleiding Technisch tekenaar
  • Lesmethode Klassikaal
  • Prijs € 715,50
  • Duur 12 uren

Ga direct naar