Technisch tekenaar Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Technisch tekenaar? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep technisch tekenaar. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je technisch tekenaar wordt.

 

Wat is een Technisch tekenaar?

Een technisch tekenaar is iemand die technische tekeningen maakt. Het beroep bestaat in heel veel soorten technische bedrijven. In principe heeft ieder bedrijf dat ontwerpen maakt en/of uitvoert technisch tekenaars in dienst. De technisch tekenaar werkt naar aanleiding van aangegeven richtlijnen een idee uit tot een uitgebreid ontwerp. Hiernaast biedt de technisch tekenaar technische ondersteuning in het productieprecies, en geeft de technisch tekenaar soms verbetervoorstellen. De technisch tekenaar vult, kort gezegd, de architect aan: de architect ontwerpt een gebouw in grote lijnen, de technisch tekenaar werkt kleinschaligere constructies binnen dit gebouw uit.Wat doet een Technisch tekenaar?

Tot pakweg de jaren negentig werkten technisch tekenaars nog vooral met papier. Tegenwoordig werkt de hele sector met computerprogramma’s (natuurlijk worden er nog wel veel schetsen op papier gemaakt). Populaire programma’s zijn AutoCAD (zie AutoCAD-tekenaar), Medusa en MicroStation. Hiernaast bestaan er nog tal van programma’s die allemaal meer of minder geschikt zijn voor specifieke projecten. De technisch tekenaar kent het specifieke programma (of meerdere programma’s) waar hij of zij mee werkt van binnen en van buiten. Een technisch tekenaar wordt dan ook vooral aangenomen vanwege de ervaring met het programma.

Wil je werken als Technisch tekenaar?

Werk je al als Technisch tekenaar en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Technisch tekenaar worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Technisch tekenaar, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Technisch tekenaar in één oogopslag

Persoonstype:

Netwerk:

 • Betontekenaar
 • Staaltekenaar
 • Architect
 • AutoCAD-tekenaar
 • Technisch adviseur

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €2000 tot €10000

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

83


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Technisch tekenaar

Wat verdient een Technisch tekenaar?

Het salaris van een Technisch tekenaar is goed. Technisch tekenaars werken vaak freelance. Freelancers kunnen voor hun diensten zomaar meer dan zestig euro per uur, soms richting de honderd euro per uur vragen voor hun diensten.

Een maandloon kan zodoende zomaar boven de 6000 euro liggen. Technisch tekenaars in vaste dienst hebben vanzelfsprekend meer zekerheid, maar een lager loon.

Maar ook in vaste dienst kan het maandloon uiteenlopen van een krappe 2000 per maand tot ruim 6000 per maand. Een goed technisch tekenaar is waardevol, en een organisatie die dat onderkent zal de werknemer ook belonen.

Salarisschaal Technisch tekenaar

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.Vacatures Technisch tekenaar

Op zoek naar een nieuwe baan als Technisch tekenaar? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Technisch tekenaar. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Technisch tekenaar vacatures

Vacature Technisch Tekenaar
VNOM
Wat ga je doen? Ben jij op zoek naar een baan binnen een technische en innovatieve omgeving? Dan ben jij misschien wel de Technisch Tekenaar die wij zoeken. In deze …
Vacature Technisch Tekenaar -Spijkenisse
VNOM
Wat ga je doen? Ben jij op zoek naar een baan binnen een technische en innovatieve omgeving? Dan ben jij misschien wel de Technisch Tekenaar die wij zoeken. In deze …
Vacature Technisch Tekenaar / Electrical Design Engineer - Rotterdam
Alphatron Marine B.V., Rotterdam
Engineer - Technisch Tekenaar / Electrical Design Engineer Rotterdam, NL Alphatron Marine is importeur, leverancier, installateur en serviceverlener van hoogwaardige navigatie- en communicatieapparatuur aan boord van schepen. Als Project Engineer …
Vacature Technisch Tekenaar - Rotterdam
VNOM, Rotterdam
Technisch Tekenaar - Wat ga je doen? Wil jij meewerken aan uiteenlopende en toonaangevende projecten? Heb jij een passie voor technisch tekenen van diverse soorten constructies? Lees dan snel verder …
Vacature Technisch Tekenaar - Gouda
VNOM, Gouda
Technisch Tekenaar - Wat ga je doen? Wil jij aan de slag bij een dynamisch en groeiend familiebedrijf dat gespecialiseerd is in het ontwerpen, produceren, monteren, inbedrijfstellen en testen (zowel …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Technisch tekenaar

Wat is de toekomst van Technisch tekenaar?

Het arbeidsmarktperspectief voor dit beroep is bijzonder goed. Er zijn vacatures in overvloed, voor mbo- zowel als voor hbo-niveau. Voor freelancers is het salaris ook bijzonder goed, en doorgroeimogelijkheden zijn daarmee niet heel relevant. Ze zijn er zeker wel, technisch consultant is een goed voorbeeld van een tevens goed betalende functie.

Baankans Technisch tekenaar

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

83


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Benieuwd hoe (andere) werkgevers jou waarderen? Plaats je CV bij onze vacaturepartners en vind uit hoe je in de markt ligt!

Plaats je CV nu direct op Monsterboard Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Technisch tekenaar worden: Opleidingen tot Technisch tekenaar

Wil je Technisch tekenaar worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Technisch tekenaar.

Hoe word je een Technisch tekenaar? 

Als je Technisch tekenaar wilt worden zijn je vaardigheden belangrijker dan een diploma. De primaire eis voor de technisch tekenaar is dat hij of zij het programma kent. Daarnaast is een opleiding in technische richting (meestal hbo werktuigbouwkunde of een dergelijke opleiding) soms wenselijk en meestal een vereiste.

Mbo is in sommige gevallen ook voldoende, hoewel deze vacatures vaak weer vragen om werkervaring.

Opleiding Technisch tekenaar

De opleiding om technisch tekenaar te worden is dus meer vaardigheidsgericht. Denk hierbij vooral aan een cursus of training AutoCad. 

Het is verder ook belangrijk dat je verstand hebt van constructies, dus vaak is een technische opleiding wel noodzakelijk.

De 5 best beoordeelde opleidingen tot Technisch tekenaar

AutoCAD Basiscursus
AutoCAD en LT Basis Cursus Wilt u goed leren tekenen met AutoCAD of AutoCAD LT? CAD Accent is Autodesk Authorized Training Center, werkt met kleine groepen en biedt hiervoor een …
AutoCAD Basiscursus
AutoCAD basis
3 daagse basiscursus met garanties.  TopCoach is "owner operated" TopCoach Ed doet dus niets anders dan al 22 jaar Full time  AutoCAD cursus geven, geen andere programma's  niet verplicht maar
AutoCAD basis
AutoCAD Basis
Bestemt voor tekenaars en constructeurs. Geen voorkennis vereist. Heeft u weinig of geen ervaring met AutoCAD, dan is voor u de Basiscursus interessant. U heeft voor deze cursus geen voorkennis …
AutoCAD Basis
AutoCAD Basis
Met de cursus AutoCAD Basis leert u snel en efficiënt tekeningen maken in AutoCAD en AutoCAD LT. Deze basiscursus is zo opgezet dat de kennis direct eigen gemaakt kan worden. …
AutoCAD Basis
AutoCAD Gevorderden cursus
AutoCAD Gevorderden cursus Werkt u met AutoCAD en wilt u meer geavanceerde functionaliteit gaan gebruiken? Cursus omschrijving In deze AutoCAD cursus leert u meer rendement halen uit standaard AutoCAD! Denk …
AutoCAD Gevorderden cursus

Omscholen of doorgroeien tot Technisch tekenaar

Voor mensen die willen of moeten omscholen heeft de overheid tijdelijk de NL Leert Door Subsidie in het leven geroepen.

Dit is gratis loopbaanadvies ter waarde van € 700 een erkende loopbaancoach. Dit traject moet je aanvragen voor 1 december!!!

Omscholen met NL leert door subsidie

 

Als je Technisch tekenaar wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Technisch tekenaar zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Technisch tekenaar

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Technisch tekenaar?

Competenties en Vaardigheden Technisch tekenaar

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Technisch tekenaar nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Technisch tekenaar nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Technisch tekenaar

Trainingen & cursussen Accuratesse
Accuratesse
Trainingen & cursussen Analytisch
Analytisch
Trainingen & cursussen Creativiteit
Creativiteit
Trainingen & cursussen Luisteren
Luisteren
Trainingen & cursussen Samenwerken
Samenwerken

Persoonlijkheid van een Technisch tekenaar

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Technisch tekenaar. Als Technisch tekenaar wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Technisch tekenaar:


zie volledige beschrijving persoonstype Technisch tekenaar

Vakkennis voor een Technisch tekenaar

Het is voor een Technisch tekenaar ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Technisch tekenaar zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Technisch tekenaar

AutoCAD e-learning
In de AutoCAD e-learning cursus leert u zowel de basisfuncties als de gevorderde functies van AutoCAD. De innovatieve interface van AutoCAD stelt u in staat om vrijwel elk denkbaar ontwerp …
AutoCAD e-learning
AutoCAD 2014
AutoCAD 2014 Design and shape the world around you with the powerful, connected design tools in Autodesk® AutoCAD® software, one of the world’s leading 2D and 3D design applications. With …
AutoCAD 2014
AutoCAD 3D e-learning
In de AutoCAD 3D e-learning cursus leert u zowel de basisfuncties als de gevorderde functies van AutoCAD. De innovatieve interface van AutoCAD in combinatie met haar krachtige 3D-gereedschappen, stelt u …
AutoCAD 3D e-learning
AutoCAD 3D 2016
AutoCAD 3D 2016 AutoCAD 3D 2016 Complete Guide is designed to give you a solid understanding of AutoCAD 2016 features and capabilities from basic through to advanced and complex 3D …
AutoCAD 3D 2016
AutoCAD Advanced 2016
AutoCAD Advanced 2016 AutoCAD Advanced 2016 Complete Guide is designed to give you a solid understanding of AutoCAD 2016 features and capabilities. Every course is designed to use all learning …
AutoCAD Advanced 2016

Werkervaring Technisch tekenaar

Het is voor een startend Technisch tekenaar die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Technisch tekenaar is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals Architect, Staaltekenaar, Betontekenaar .

Iets anders leren?

Is Technisch tekenaar het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.
Netwerk Technisch tekenaar

Met wie werkt een Technisch tekenaar samen? 

De technisch tekenaar werkt doorgaans samen met andere technisch tekenaars, omdat de projecten waaraan hij of zij werkt vaak te groot zijn voor individueel werk. Daarnaast staat de technisch tekenaar mogelijk in contact met gespecialiseerde tekenaars, bijvoorbeeld de betontekenaar en de staaltekenaar, en met de meer commerciëel gerichte beroepen van een organisatie: de technical sales manager of de technisch accountmanager. Soms zal de technischtekenaar ook contact hebben met de technisch adviseur/technisch consultant. Onder wiens leiding de technisch tekenaar staat is moeilijk te zeggen, dat zal per organisatie verschillen.


 • Betontekenaar
 • Staaltekenaar
 • Architect
 • AutoCAD-tekenaar
 • Technisch adviseur
Technisch tekenaar


Organisaties waar een Technisch tekenaar werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Technisch tekenaar meestal werkt.

Waar werkt een Technisch tekenaar?

De technisch tekenaar werkt mogelijk voor iedere organisatie die technische ontwerpen maakt. Dit kan een bedrijf in de installatietechniek, de riolering, de civiele techniek, de werktuigbouwkunde, enzovoorts zijn. De technisch tekenaar zal zich waarschijnlijk wel moeten specificeren om aan werk te komen, maar mogelijkheden zijn er in overvloed.

Meer weten over werken in de Beroepsgroep Bouw?

Bekijk werken in Beroepsgroep Bouw

Best beoordeelde werkgevers Technisch tekenaar

Waar kun je het beste werken als Technisch tekenaar? Hieronder vind je de best door de Technisch tekenaar beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Technisch tekenaar.

Competenties, Skills en Vaardigheden Technisch tekenaar:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Technisch tekenaar.

Welke competenties heeft een Technisch tekenaar nodig?

Een Technisch tekenaar heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Technisch tekenaar

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Technisch tekenaar passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Technisch tekenaar nodig? 

De AutoCAD-tekenaar is een echte Waarnemer. Hij of zij houdt ervan zich in de technische details van een idee te verdiepen, constant op onderzoek te zijn naar details en telkens bij te blijven leren over een vakgebied.

Verder moet een Technisch tekenaar zeer precies te werk gaan, dus dit is een persoontype perfectionist.

Bekijk de persoonstypen voor Technisch tekenaar


Waarnemer


Lees meer

Interview met een Technisch tekenaar

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Technisch tekenaar

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Technisch tekenaar

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Technisch tekenaar

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Technisch tekenaar dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Technisch tekenaar belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Technisch tekenaar. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Technisch tekenaar iets voor je?

Zou je graag Technisch tekenaar willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Technisch tekenaar bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Niet actief op zoek naar een nieuwe baan als Technisch tekenaar?

Zou je best een andere baan willen maar ben je niet actief op zoek? Ongeveer 70 procent van de Nederlandse beroepsbevolking zou een andere baan aannemen indien ze een goed aanbod krijgen. Jij ook? Plaats dan je CV bij onze vacaturepartners en misschien word je wel benaderd voor een nieuwe job!

Plaats je CV nu direct op Monsterboard Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Meest recente vacatures Technisch tekenaar

Vacature Technisch tekenaar - Rotterdam
VNOM, Rotterdam
Technisch Tekenaar - Wat ga je doen? Ben jij een startende Technische tekenaar met je hbo Werktuigbouwkunde op zak en ben jij op zoek naar een uitdagende functie waarbij zelf …
Vacature Technisch tekenaar/ 3D modelleur bij Qirion regio Amsterdam - Amsterdam
Alliander, Amsterdam
Technisch Tekenaar - Wij zoeken een 3D modelleur-tekenaar die ruime ervaring heeft in het 3D-modelleren Qirion biedt je uitdagende-, technische- en complexe projecten in de hoogspanning, waar jij als 3D …
Vacature Elektrotechnisch tekenaar Scheepsbouw
De Groot Personeel in Techniek
Salaris: € 3.000,- tot € 3500,- | Aantal uur: 39 uur | Locatie: Werkendam | Dienstverband: jaarcontract bij opdrachtgever met uitzicht op vast Hoe ziet jouw rol als elektrotechnisch tekenaar …
Vacature Technisch Tekenaar - Spijkenisse
VNOM, Spijkenisse
Technisch Tekenaar - Wat ga je doen? Ben jij op zoek naar een baan binnen een technische en innovatieve omgeving? Dan ben jij misschien wel de Technisch Tekenaar die wij …
Vacature Technisch Tekenaar
Brunel
Als kind tekende je al indrukwekkende gebouwen. En nog steeds ben je met je (virtuele) potlood vergroeid. Maar nee, geen fantasiegebouwen meer voor jou. Als Technisch Tekenaar worden ontwerpen realiteit! …

Actuele blogposts


reacties op Technisch tekenaar

Michelle

Na grondig onderzoek naar mijn competenties, vaardigheden en persoonlijkheid wil ik mij graag omscholen tot technisch tekenaar (ik heb een WO achtergrond in de psychologie). Is een cursus autoCAD een realistisch voorbereiding op een stageplek om vervolgens echt als tekenaar aan het werk te kunnen?

Bert

Zijn er mensen die nog omgeschoold moeten worden door kennis op te doen van MicroStation / Autocad ?  

Dirk

Maakt het nog veel uit als je een MBO of een HBO opleiding doet.

hadil

Kan ik met Mbo dit ook doen en als dat kan hoeveel verdien je dan als beginner  

Bunny

hoi. stel je zou de opleiding WO bouwkunde doen, zou je daarmee dan technischtekenaar kunnen worden? alvast bedankt

TT.

Dit moet voor beide mogelijk zijn.Advies,bovenstaand staan verschillende cursussen v.w.b. TT.Bekijk ze en ga er mee aan de slag.Volhouden,dan is sucses verzekerd.Gr.

Stef

Hallo, Kan ik met een cm profiel met wiskunde A deze opleiding volgen ( zonder natuurkunde )

Stef

Hallo, Kan ik met een cm profiel met wiskunde A deze opleiding volgen ( zonder natuurkunde )

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar