Technisch tekenaar Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Technisch tekenaar? Lees de functieomschrijving.

Een technisch tekenaar is iemand die technische tekeningen maakt. Het beroep bestaat in heel veel soorten technische bedrijven. In principe heeft ieder bedrijf dat ontwerpen maakt en/of uitvoert technisch tekenaars in dienst. De technisch tekenaar werkt naar aanleiding van aangegeven richtlijnen een idee uit tot een uitgebreid ontwerp. Hiernaast biedt de technisch tekenaar technische ondersteuning in het productieprecies, en geeft de technisch tekenaar soms verbetervoorstellen. De technisch tekenaar vult, kort gezegd, de architect aan: de architect ontwerpt een gebouw in grote lijnen, de technisch tekenaar werkt kleinschaligere constructies binnen dit gebouw uit.

Tot pakweg de jaren negentig werkten technisch tekenaars nog vooral met papier. Tegenwoordig werkt de hele sector met computerprogramma’s (natuurlijk worden er nog wel veel schetsen op papier gemaakt). Populaire programma’s zijn AutoCAD (zie AutoCAD-tekenaar), Medusa en MicroStation. Hiernaast bestaan er nog tal van programma’s die allemaal meer of minder geschikt zijn voor specifieke projecten. De technisch tekenaar kent het specifieke programma (of meerdere programma’s) waar hij of zij mee werkt van binnen en van buiten. Een technisch tekenaar wordt dan ook vooral aangenomen vanwege de ervaring met het programma.

Wil je werken als Technisch tekenaar?

Werk je al als Technisch tekenaar en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Technisch tekenaar worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vindt je de vacatures en de opleidingen voor Technisch tekenaar, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Technisch tekenaar in één oogopslag

Persoonstype:

Netwerk:

 • Betontekenaar
 • Staaltekenaar
 • Architect
 • AutoCAD-tekenaar
 • Technisch adviseur

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €2000 tot €10000

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

69


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Technisch tekenaar

Wat verdient een Technisch tekenaar?

Technisch tekenaars werken vaak freelance. Freelancers kunnen voor hun diensten zomaar meer dan veertig euro per uur, soms richting de honderd euro per uur vragen voor hun diensten. Een maandloon kan zodoende zomaar boven de 6000 euro liggen. Technisch tekenaars in vaste dienst hebben vanzelfsprekend meer zekerheid, maar een lager loon. Maar ook in vaste dienst kan het maandloon uiteenlopen van een krappe 2000 per maand tot ruim 6000 per maand. Een goed technisch tekenaar is waardevol, en een organisatie die dat onderkent zal de werknemer ook belonen.

Salarisschaal Technisch tekenaar

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Vacatures Technisch tekenaar

Op zoek naar een nieuwe baan als Technisch tekenaar? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Technisch tekenaar. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Technisch tekenaar vacatures

Technisch tekenaar/ BIM modelleur
Breman
Je werk Je ontwerpt installaties in de seriematige woningbouw en tekent deze in 3D. Je maakt installatieberekeningen. Je werkt materiaalspecificaties uit. Je onderhoudt contacten met verschillende partijen in de markt, …
Technisch tekenaar – BIM modelleur
Breman
Je werk Je ontwerpt installaties in de seriematige woningbouw en tekent deze in 3D. Je maakt installatieberekeningen. Je werkt materiaalspecificaties uit. Je onderhoudt contacten met verschillende partijen in de markt, …
Technisch Tekenaar/ Werkvoorbereider
Trinamics
Opdrachtgever Onze opdrachtgever betreft een grote internationale organisatie die momenteel in 28 landen actief zijn en meer dan 3000 werknemers hebben. Zij zijn ’s werelds belangrijkste leverancier van apparatuur en …
Technisch tekenaar/ werkvoorbereider
Trendhout
Trendhout is een jong en hard groeiend bedrijf dat een exclusief programma aan tuinproducten ontwikkeld, produceert en levert. Ter versterking van ons team zijn wij op zoek naar een Technisch …
Technisch tekenaar
APS Uitzendburo B.V.
Functieomschrijving Ben jij toe aan een nieuwe stap en wil jij graag laten zien dat je uitblinkt in technisch tekenen? Dan zijn wij op zoek naar jou! Voor een metaalbedrijf …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Technisch tekenaar

Hoe goed is de toekomst voor de Technisch tekenaar? 

Het arbeidsmarktperspectief voor dit beroep is bijzonder goed. Er zijn vacatures in overvloed, voor mbo- zowel als voor hbo-niveau. Voor freelancers is het salaris ook bijzonder goed, en doorgroeimogelijkheden zijn daarmee niet heel relevant. Ze zijn er zeker wel, technisch consultant is een goed voorbeeld van een tevens goed betalende functie.

Baankans Technisch tekenaar

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

69


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Plaats nu je cv en kom erachter

Technisch tekenaar worden: Opleidingen tot Technisch tekenaar

Hoe word je een Technisch tekenaar? 

De primaire eis voor de technisch tekenaar is dat hij of zij het programma kent. Daarnaast is een opleiding in technische richting (meestal hbo werktuigbouwkunde of een dergelijke opleiding) soms wenselijk en meestal een vereiste. Mbo is in sommige gevallen ook voldoende, hoewel deze vacatures vaak weer vragen om werkervaring.

De 1 beste opleidingen, cursussen en traningen tot Technisch tekenaar

Basiscursus installatietechniek
Basiscursus installatietechniek Ben je (sinds kort) werkzaam in de bouwsector of installatiesector? Een snelle introductie in de wereld van de gebouwinstallaties is dan zeker belangrijk. Denk alleen al aan de …
Meer opleidingen Technisch tekenaar

Weet je nog niet of je Technisch tekenaar wilt worden? Of wil je doorgroeien? Misschien is er wel een vervolgopleiding Technisch tekenaar of specialisatie cursus te vinden.

Zoek in alle opleidingen, cursussen en trainingen


Netwerk Technisch tekenaar

Met wie werkt een Technisch tekenaar samen? 

De technisch tekenaar werkt doorgaans samen met andere technisch tekenaars, omdat de projecten waaraan hij of zij werkt vaak te groot zijn voor individueel werk. Daarnaast staat de technisch tekenaar mogelijk in contact met gespecialiseerde tekenaars, bijvoorbeeld de betontekenaar en de staaltekenaar, en met de meer commerciëel gerichte beroepen van een organisatie: de technical sales manager of de technisch accountmanager. Soms zal de technischtekenaar ook contact hebben met de technisch adviseur/technisch consultant. Onder wiens leiding de technisch tekenaar staat is moeilijk te zeggen, dat zal per organisatie verschillen.


 • Betontekenaar
 • Staaltekenaar
 • Architect
 • AutoCAD-tekenaar
 • Technisch adviseur
Technisch tekenaar


Organisaties waar een Technisch tekenaar werkzaam is

Waar werkt een Technisch tekenaar meestal? 

De technisch tekenaar werkt mogelijk voor iedere organisatie die technische ontwerpen maakt. Dit kan een bedrijf in de installatietechniek, de riolering, de civiele techniek, de werktuigbouwkunde, enzovoorts zijn. De technisch tekenaar zal zich waarschijnlijk wel moeten specificeren om aan werk te komen, maar mogelijkheden zijn er in overvloed.

Meer weten over werken in de Beroepsgroep Bouw?

Bekijk werken in Beroepsgroep Bouw

Best beoordeelde werkgevers Technisch tekenaar

Waar kun je het beste werken als Technisch tekenaar? Hieronder vindt je de best door de Technisch tekenaar beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Technisch tekenaar.

Competenties, Skills en Vaardigheden Technisch tekenaar:

Welke competenties heeft een een Technisch tekenaar nodig? Hieronder vind je ze met de beschrijving ervan.


Persoonstypen Technisch tekenaar

Wat voor persoonlijkheid heb je als Technisch tekenaar nodig? 

De AutoCAD-tekenaar is een echte Waarnemer. Hij of zij houdt ervan zich in de technische details van een idee te verdiepen, constant op onderzoek te zijn naar details en telkens bij te blijven leren over een vakgebied.

Bekijk de persoonstypen voor Technisch tekenaar


Waarnemer


Lees meer

Interview met een Technisch tekenaar

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Technisch tekenaar

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Technisch tekenaar

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Technisch tekenaar

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Technisch tekenaar dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Technisch tekenaar belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Technisch tekenaar. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Technisch tekenaar iets voor je?

Zou je graag Technisch tekenaar willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Technisch tekenaar bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Technisch tekenaar

Bert

Zijn er mensen die nog omgeschoold moeten worden door kennis op te doen van MicroStation / Autocad ?  

Dirk

Maakt het nog veel uit als je een MBO of een HBO opleiding doet.

hadil

Kan ik met Mbo dit ook doen en als dat kan hoeveel verdien je dan als beginner  

Bunny

hoi. stel je zou de opleiding WO bouwkunde doen, zou je daarmee dan technischtekenaar kunnen worden? alvast bedankt

TT.

Dit moet voor beide mogelijk zijn.Advies,bovenstaand staan verschillende cursussen v.w.b. TT.Bekijk ze en ga er mee aan de slag.Volhouden,dan is sucses verzekerd.Gr.

Stef

Hallo, Kan ik met een cm profiel met wiskunde A deze opleiding volgen ( zonder natuurkunde )

Stef

Hallo, Kan ik met een cm profiel met wiskunde A deze opleiding volgen ( zonder natuurkunde )

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar