Technisch tekenaar Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Technisch tekenaar? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep technisch tekenaar. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je technisch tekenaar wordt.

Wat is een Technisch tekenaar?

Een technisch tekenaar is iemand die technische tekeningen maakt. Het beroep bestaat in heel veel soorten technische bedrijven. In principe heeft ieder bedrijf dat ontwerpen maakt en/of uitvoert technisch tekenaars in dienst. De technisch tekenaar werkt naar aanleiding van aangegeven richtlijnen een idee uit tot een uitgebreid ontwerp. Hiernaast biedt de technisch tekenaar technische ondersteuning in het productieprecies, en geeft de technisch tekenaar soms verbetervoorstellen. De technisch tekenaar vult, kort gezegd, de architect aan: de architect ontwerpt een gebouw in grote lijnen, de technisch tekenaar werkt kleinschaligere constructies binnen dit gebouw uit.

Wat doet een Technisch tekenaar?

Tot pakweg de jaren negentig werkten technisch tekenaars nog vooral met papier. Tegenwoordig werkt de hele sector met computerprogramma’s (natuurlijk worden er nog wel veel schetsen op papier gemaakt). Populaire programma’s zijn AutoCAD (zie AutoCAD-tekenaar), Medusa en MicroStation. Hiernaast bestaan er nog tal van programma’s die allemaal meer of minder geschikt zijn voor specifieke projecten. De technisch tekenaar kent het specifieke programma (of meerdere programma’s) waar hij of zij mee werkt van binnen en van buiten. Een technisch tekenaar wordt dan ook vooral aangenomen vanwege de ervaring met het programma.

Wil je werken als Technisch tekenaar?

Werk je al als Technisch tekenaar en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Technisch tekenaar worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Technisch tekenaar, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Technisch tekenaar in één oogopslag

Persoonstype:

Netwerk:

 • Betontekenaar
 • Staaltekenaar
 • Architect
 • AutoCAD-tekenaar
 • Technisch adviseur

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €2000 tot €10000

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

71


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Technisch tekenaar

Wat verdient een Technisch tekenaar?

Het salaris van een Technisch tekenaar is goed. Technisch tekenaars werken vaak freelance. Freelancers kunnen voor hun diensten zomaar meer dan zestig euro per uur, soms richting de honderd euro per uur vragen voor hun diensten.

Een maandloon kan zodoende zomaar boven de 6000 euro liggen. Technisch tekenaars in vaste dienst hebben vanzelfsprekend meer zekerheid, maar een lager loon.

Maar ook in vaste dienst kan het maandloon uiteenlopen van een krappe 2000 per maand tot ruim 6000 per maand. Een goed technisch tekenaar is waardevol, en een organisatie die dat onderkent zal de werknemer ook belonen.

Salarisschaal Technisch tekenaar

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Vacatures Technisch tekenaar

Op zoek naar een nieuwe baan als Technisch tekenaar? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Technisch tekenaar. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Technisch tekenaar vacatures

Betonfabriek De Bonte: Technisch Tekenaar
Jobs via StepStone.be
Samen met de studiedienst werk je bij nieuwe projecten de prefab betonelementen technisch uit vooraleer deze in productie gaan. Jouw verantwoordelijkheid hierbij is het uitwerken van de technische tekeningen. Je …
(Aankomend) Modelleur Installatietechniek E
Headhuntersteam Amsterdam
Voor de afdeling elektrotechnische installaties zijn wij op zoek naar een (aankomend) BIM modelleur elektrotechnische installaties. Dit bedrijf is de ideale plek om jezelf verder te ontwikkelen op verschillende disciplines, aangezien …
MECHANICAL ENGINEER
REEF
Daarom is dit een interessant project voor jouBinnen dit project ben jij de eerste schakel in het realisatieproces van grote, zware en complexe machines. In de rol van Mechanical Engineer …
Mechanical Engineer
Edison Projectmanagement BV
Als Mechanical Engineer ben je verantwoordelijk voor het maken van het mechanisch ontwerp, de productietekening en de stuklijst van de verkochte installaties van onze opdrachtgever. Dit doe je voor je …
Tekenaar Elektrotechniek (ref. nr. )
WOODselect
Als tekenaar elektrotechniek houd je je bezig met het uitwerken van revisietekeningen opelektrotechnisch gebied. Ook het uitwerken van ontwerptekeningen, bestek- en werktekeningen zal tot het takenpakket behoren. 

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Technisch tekenaar

Wat is de toekomst van Technisch tekenaar?

Het arbeidsmarktperspectief voor dit beroep is bijzonder goed. Er zijn vacatures in overvloed, voor mbo- zowel als voor hbo-niveau. Voor freelancers is het salaris ook bijzonder goed, en doorgroeimogelijkheden zijn daarmee niet heel relevant. Ze zijn er zeker wel, technisch consultant is een goed voorbeeld van een tevens goed betalende functie.

Baankans Technisch tekenaar

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

71


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Plaats nu je cv en kom erachter

Technisch tekenaar worden: Opleidingen tot Technisch tekenaar

Wil je technisch tekenaar worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen.

Hoe word je een Technisch tekenaar? 

Als je Technisch tekenaar wilt worden zijn je vaardigheden belangrijker dan een diploma. De primaire eis voor de technisch tekenaar is dat hij of zij het programma kent. Daarnaast is een opleiding in technische richting (meestal hbo werktuigbouwkunde of een dergelijke opleiding) soms wenselijk en meestal een vereiste.

Mbo is in sommige gevallen ook voldoende, hoewel deze vacatures vaak weer vragen om werkervaring.

Opleiding Technisch tekenaar

De opleiding om technisch tekenaar te worden is dus meer vaardigheidsgericht. Denk hierbij vooral aan een cursus of training AutoCad. 

Het is verder ook belangrijk dat je verstand hebt van constructies, dus vaak is een technische opleiding wel noodzakelijk.

De 5 beste opleidingen, cursussen en traningen tot Technisch tekenaar

AutoCAD basis
3 daagse basiscursus met garanties.  TopCoach is "owner operated" TopCoach Ed doet dus niets anders dan al 22 jaar Full time  AutoCAD cursus geven, geen andere programma's  niet verplicht maar
AutoCAD Basis
Bestemt voor tekenaars en constructeurs. Geen voorkennis vereist. Heeft u weinig of geen ervaring met AutoCAD, dan is voor u de Basiscursus interessant. U heeft voor deze cursus geen voorkennis …
AutoCAD Basiscursus
AutoCAD en LT Basis Cursus Wilt u goed leren tekenen met AutoCAD of AutoCAD LT? CAD Accent is Autodesk Authorized Training Center, werkt met kleine groepen en biedt hiervoor een …
AutoCAD Basis
Met de cursus AutoCAD Basis leert u snel en efficiënt tekeningen maken in AutoCAD en AutoCAD LT. Deze basiscursus is zo opgezet dat de kennis direct eigen gemaakt kan worden. …
AutoCAD – Basis (Autodesk gecertificeerd)
AutoCAD is wereldwijd de absolute nummer één op het gebied van teken- en ontwerpsoftware. Het programma is marktleider in diverse sectoren en wordt gebruikt om technische tekeningen te maken door …
Meer opleidingen Technisch tekenaar

Weet je nog niet of je Technisch tekenaar wilt worden? Of wil je doorgroeien? Misschien is er wel een vervolgopleiding Technisch tekenaar of specialisatie cursus te vinden.

Zoek in alle opleidingen, cursussen en trainingen


Netwerk Technisch tekenaar

Met wie werkt een Technisch tekenaar samen? 

De technisch tekenaar werkt doorgaans samen met andere technisch tekenaars, omdat de projecten waaraan hij of zij werkt vaak te groot zijn voor individueel werk. Daarnaast staat de technisch tekenaar mogelijk in contact met gespecialiseerde tekenaars, bijvoorbeeld de betontekenaar en de staaltekenaar, en met de meer commerciëel gerichte beroepen van een organisatie: de technical sales manager of de technisch accountmanager. Soms zal de technischtekenaar ook contact hebben met de technisch adviseur/technisch consultant. Onder wiens leiding de technisch tekenaar staat is moeilijk te zeggen, dat zal per organisatie verschillen.


 • Betontekenaar
 • Staaltekenaar
 • Architect
 • AutoCAD-tekenaar
 • Technisch adviseur
Technisch tekenaar


Organisaties waar een Technisch tekenaar werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Technisch tekenaar meestal werkt.

Waar werkt een Technisch tekenaar?

De technisch tekenaar werkt mogelijk voor iedere organisatie die technische ontwerpen maakt. Dit kan een bedrijf in de installatietechniek, de riolering, de civiele techniek, de werktuigbouwkunde, enzovoorts zijn. De technisch tekenaar zal zich waarschijnlijk wel moeten specificeren om aan werk te komen, maar mogelijkheden zijn er in overvloed.

Meer weten over werken in de Beroepsgroep Bouw?

Bekijk werken in Beroepsgroep Bouw

Best beoordeelde werkgevers Technisch tekenaar

Waar kun je het beste werken als Technisch tekenaar? Hieronder vind je de best door de Technisch tekenaar beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Technisch tekenaar.

Competenties, Skills en Vaardigheden Technisch tekenaar:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Technisch tekenaar.

Welke competenties heeft een Technisch tekenaar nodig?

Een Technisch tekenaar heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Technisch tekenaar

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Technisch tekenaar passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Technisch tekenaar nodig? 

De AutoCAD-tekenaar is een echte Waarnemer. Hij of zij houdt ervan zich in de technische details van een idee te verdiepen, constant op onderzoek te zijn naar details en telkens bij te blijven leren over een vakgebied.

Verder moet een Technisch tekenaar zeer precies te werk gaan, dus dit is een persoontype perfectionist.

Bekijk de persoonstypen voor Technisch tekenaar


Waarnemer


Lees meer

Interview met een Technisch tekenaar

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Technisch tekenaar

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Technisch tekenaar

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Technisch tekenaar

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Technisch tekenaar dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Technisch tekenaar belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Technisch tekenaar. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Technisch tekenaar iets voor je?

Zou je graag Technisch tekenaar willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Technisch tekenaar bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Technisch tekenaar

Bert

Zijn er mensen die nog omgeschoold moeten worden door kennis op te doen van MicroStation / Autocad ?  

Dirk

Maakt het nog veel uit als je een MBO of een HBO opleiding doet.

hadil

Kan ik met Mbo dit ook doen en als dat kan hoeveel verdien je dan als beginner  

Bunny

hoi. stel je zou de opleiding WO bouwkunde doen, zou je daarmee dan technischtekenaar kunnen worden? alvast bedankt

TT.

Dit moet voor beide mogelijk zijn.Advies,bovenstaand staan verschillende cursussen v.w.b. TT.Bekijk ze en ga er mee aan de slag.Volhouden,dan is sucses verzekerd.Gr.

Stef

Hallo, Kan ik met een cm profiel met wiskunde A deze opleiding volgen ( zonder natuurkunde )

Stef

Hallo, Kan ik met een cm profiel met wiskunde A deze opleiding volgen ( zonder natuurkunde )

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar